Copy
De eerste Mailing der Dingen, Dingen waarvan ik vind dat je ze niet mag missen.

Mailing der Dingen

#6

Lieve vrienden,

Zoals ik de vorige keer al schreef kost het best veel tijd om de Mailing der Dingen te maken. Ik doe dat stukje bij beetje en heb er dus altijd wel een in concept staan. Maar is het jullie ook opgevallen hoe lang #5 er zo bij heeft gelopen? Ik zal je een hint geven: ik schreef dat je hem maar moest doorsturen aan je baas, zodattie (m/v/x) niet zou zien dat je de Mailing der Dingen zit te lezen. Dat is al bijna een jaar geen enkel probleem meer (dit dateert gelijk weer wanneer ik dit stukje schreef). Maar, over doorsturen gesproken: doe dat dan ook even, naar je baas of iemand anders, want ik wil graag een groter publiek voor mijn gekunstel! En je doet ook jezelf een plezier, want het is veel leuker om over de Mailing der Dingen te praten dan over het weer.

Dankjewel, en veel plezier!

Wees de eerste

Ugh. Er is zoveel te zien in de wereld, maar we zitten vast op onze plek en kunnen even nergens heen. Er is niks nieuws te ontdekken! Of toch wel? Sinds 2019 is de Science Museum Group de honderdduizenden objecten in haar collectie aan het digitaliseren. Dat zijn er dus vrij veel en er is dan ook een grote kans dat daar iets unieks tussen zit.
Dus als je toch even dat gevoel van iets nieuws ontdekken wil, waarom neem je dan gen kijkje bij Never Been Seen? Hier wordt een item uit de database geplukt dat nog niemand eerder heeft gezien (op het internet dan, de curatoren waren je natuurlijk in ieder geval wel voor). Dat is toch wel heel even heel speciaal.

Kapot is niet lelijk

Pakjes. In deze tijd ontkomen we er niet aan, want we mogen niet eens meer naar de winkel, dus alles laten we thuisbezorgen. Met al deze pakjes wordt niet altijd even zorgvuldig omgegaan, en nog het minst zorgvuldig door de pakketbezorgers. Om van de nood een deugd (of van lompheid, kunst) te maken heeft (de al dan niet fictieve) Walead Beshty glazen objecten die precies in FedEx-dozen passen opgestuurd naar musea en galerieën. Anders dan Duchamps readymades, waar het object op zichzelf het kunstwerk is, zijn dat hier de opgelopen beschadigingen. En de doos doet meteen goed dienst als bijpassende sokkel.

Ik wil weer naar een museum.

Bijzondere brieven

Hotel Spaander in Volendam krijgt al 40 jaar met regelmaat dezelfde brief uit Japan, gestuurd door Kaor Yamamoto. Soms sturen ze een brief terug, maar Kaor stuurt geen antwoord. Alleen weer diezelfde brief, waarin hij vraagt wat voor weer het is, bedankt voor de informatie en iedereen van het personeel de groeten doet. Journalist Lex Boon gaat in dit prijswinnende stuk op onderzoek uit: wie is Kaor Yamamoto en waarom schrijft hij deze brieven?

Zeven maanden na de start van het onderzoek gaat hij dan eindelijk op bezoek bij Kaor, om dit mysterie eens en voor altijd op te lossen.

Puzzelen voor je gezondheid

Eigenlijk kijk ik elke dag wel een paar videos op YouTube. Ik vind veel dingen leuk, en overal worden wel filmpjes over gemaakt. Naast mijn vaste abonnementen kijk ik ook veel in de aanbevolen categorie van YouTube. Dat is meestal meer van hetzelfde (maar dan door andere makers), in mijn geval onder andere veel games, meubelmaken, interieurontwerp, wetenschap, technologie… En soms proberen ze wat anders te promoten, bijvoorbeeld mensen die in een platte aarde geloven, nazi's wel oké vinden (en/)of denken dat je autismies wordt van vaccinaties. Althans, dat is wat er veel over YouTube wordt gemopperd, maar om eerlijk te zijn zie ik er maar vrij weinig van (gelukkig). In mijn geval werkt Het Algoritme eigenlijk best goed.
Dat wil niet zeggen dat ze niet af en toe met bijzondere suggesties komen. Zo werd ik afgelopen week verrast door Karen Puzzles met een video waarin ze een nieuwe puzzel binnen krijgt met vier-en-twin-tig-dui-zend stukjes. In deze video laat ze de puzzel zien, vertelt ze hoe verschrikkelijk blij ze er mee is en hoe ze het aan gaat pakken.

Nou zal ik eerlijk zijn: ik ben niet echt een puzzel-fan. Ik bedoel, ik vind puzzels op zich best leuk. Maar daar houdt het ook wel bij op, want ik ben niet zo heel geïnteresseerd in het eindproduct – puzzelen gaat meer om de reis dan het doel en hoewel ik de reis waardeer vind ik het doel net iets belangrijker dan de meeste puzzelaars. Ten minste, dat is mijn theorie. In ieder geval: ik puzzel gewoon liever met LEGO. Maar, serieus. Kijk die video. De ontzettende blijheid die zij uitstraalt is echt fantastisch. Als je een slecht humeur hebt knap je er zeker van op.

Henrieke de Eend

Wie je ook op YouTube vindt is Henrieke de Eend, ook al heeft ze dat zelf niet helemaal door. Henrieke heeft vorig jaar twee nestjes in mijn tuin uitgebroed en dit jaar is ze weer terug. Ik heb van wat spullen die ik nog had liggen (en een goedkoop infrarood-lampje) een camera-opstelling gemaakt die haar dag en nacht begluurt, uiteraard in de hoop het uitkomen van de eieren op video vast te leggen.
Ze heeft er maar liefst 16 gelegd, dus dat wordt lekker druk. De hoop is dat we met pasen het nieuwe leven mogen verwelkomen, maar het is niet onwaarschijnlijk dat het later wordt. Tot die tijd wordt er elke keer als er beweging automatisch een filmpje opgenomen en ongeveer 1x per dag laat ik die filmpjes aan elkaar plakken door mijn computer en upload ik ze. Tevens probeer ik een livestream in de lucht te houden, maar alles is een beetje houtje-touwtje dus dat lukt niet altijd. Leuk om af en toe even te kijken.
Over nieuw leven gesproken (leuk hè, die bruggetjes?): in deze bijzondere time lapse van Jan van IJken zie je hoe een salamanderembryo zich ontwikkelt van een enkele cel tot larve. Dit kon hij filmen omdat salamandereieren volledig transparant zijn (en omdat hij heel veel geduld heeft).

Marble Machine

Knikkers. Ze houden me blijkbaar bezig. En ik moet hier even over vertellen wat ik kwam erachter dat veel mensen die ik ken de Marble Machine niet kennen en dat kan gewoonweg écht niet door de beugel. De Marble Machine is een uitvinding van de Zweedse Martin Molin, onderdeel van de band Wintergatan. Het is een machine waarin duizenden knikkers in de juiste banen worden geleid om muziek te maken door op de juiste plek en tijd op een vibrafoon, drums en een basgitaar te vallen. Dat heeft geleid tot dit verschrikkelijk catchy muziekstuk. Helaas is het daar ook een beetje bij gebleven, want de machine werkte niet bijzonder goed en is ook 20 centimeter breder dan de deur van de ruimte waarin hij is gebouwd. Volgens Martin zijn ze dan ook 60 dagen bezig geweest met deze opname, en dan nog eens 60 met het monteren en het wegpoetsen van wegrollende knikkers.
Wat ik heel leuk vind is dat hij geïnspireerd raakte om de Marble Machine te maken na een bezoek aan het fantastische Museum Speelklok in Utrecht. De machine is daar ook tentoongesteld geweest (helaas heb ik dat gemist), hoewel jammer genoeg niet werkend. Toen hij in Nederland was voor deze expositie heeft hij ook een serie video's over een aantal instrumenten uit het museum gemaakt. Momenteel werkt hij aan een opvolger van de Marble Machine die wél mee op tour kan.
Ik ben sowieso best wel redelijk fan van Wintergatan. Ze maken zulke blije muziek met bijzondere (soms zelfbedachte) instrumenten en bijzondere combinaties. Recent heb ik een opleving in mijn enthousiasme mede doordat ze laatst een collectie bladmuziek hebben uitgebracht. Ik doe een poging daar wat van te spelen maar na jaren mijn pianospel te hebben verwaarloosd is dat met deze ingewikkelde muziek wel een uitdaging!

Love Hultén

Van bijzondere muziekinstrumenten zal ik nooit genoeg krijgen. Gelukkig kwam ik laatst Love Hultén tegen, een kunstenaar die bijzondere synthesizers (en spelcomputers) bouwt. Meer kan ik er niet over zeggen, het is gewoon fantastisch met die retro-ontwerpen en naturel hout of poppy kleuren. Al dat handwerk kost overigens wel wat, maar kijken kan je voor niks. Klikkerdeklik en snel!

Tot slot

Wederom bedankt voor het lezen van deze Mailing der Dingen! Ik hoop dat je het weer leuk vond.

Ik wil jullie ook bedanken voor alle reacties die ik krijg! Dat vind ik erg leuk, al reageer ik er niet altijd op. Ik probeer ook een beetje rekening te houden met jullie opmerkingen (zo is de Mailing der Dingen deze keer wat minder lang dan de vorige, en zijn de letters sinds de vorige wat groter). Dus het laat het vooral weten als je opmerkingen hebt!

Dankjewel!

Niels
Copyright © 2021 Mailing der Dingen

schrijf je uit van de lijst    wijzig je mailing-instellingen 

Email Marketing Powered by Mailchimp