Copy
De Mailing der Dingen, Dingen waarvan ik vind dat je ze niet mag missen.

Kerstdingen

2021

Lieve vrienden,

Er is iets heel bijzonders gebeurd: er is voor het eerst iemand lid geworden van de Mailing der Dingen die ik niet ken! Superleuk, en van harte welkom (je weet wie je bent)! Ik hoop dat je nog lang lid blijft!

Het afgelopen jaar hebben jullie maar liefst drie (en inclusief deze zelfs vier) Mailings der Dingen mogen ontvangen. Dit, heb ik net nagekeken, is ook al zo'n historische gebeurtenis. Ook heb ik een heuse website gemaakt. Er staat niet echt veel op, maar jullie weten dat de echte inhoud in je mailbox komt. Ik doe niet aan goede voornemens, maar als ik dat deed zou ik me voornemen volgend jaar ook minstens vier Mailingen (Mailings?) der Dingen jullie kant op te krijgen.

Laatst leek het ineens wel winter te gaan worden, maar momenteel is het vooral mistig en niet heel koud. Wie weet komt het nog, dat weer om heerlijk onder een dekentje op de bank te kruipen. Met de Mailing der Dingen, dat spreekt voor zich.

Ook wil ik graag nog even iedereen die mij een kerstkaart stuurde bedanken! Superleuk om een echte kaart te krijgen (al stuur ik ze zelf niet…).

Fijne feestdagen!

Liefs,
Niels

Krampus

Laatst kwam ik erachter dat niet iedereen Krampus kent! Dat kan natuurlijk niet, en ik zou mezelf niet zijn als ik niet de gelegenheid aan zou grijpen om jullie te onderwijzen over deze kant-en-klare oplossing voor de zwartepietendiscussie. Het is wel een beetje laat in de maand hiervoor, maar goed, het is een hele maand feest, nietwaar?
Een zwarte demoon met hoorns en een lange tong stopt een stout kindje in de zak
Toegegeven: ik weet ook niet veel meer van Krampus dan dattie hoorns heeft, stoute kinderen ontvoert en het hulpje van de Goede Sint is. Laatst werd ik nog even aan het twijfelen gebracht over die verbinding met de Goedheiligman maar het is echt zo, in ieder geval volgens Wikipedia. Goed genoeg voor mij.

Maar wie, of wat, is Krampus? Hier links vind je een plaatje van deze gezelligerd. Omdat het (hopelijk) een fantasiewezen betreft ziet hij er ook wel eens een beetje anders uit, maar de essentie blijft hetzelfde: een grote, zwarte, gehoornde demoon.
Een grote, harige witte demoon met lange hoorns en een bebloed gezicht
Of wit? Het verschilt ongetwijfeld per regio. In ieder geval is het best een engerd, en je kan hem vinden in Beieren, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Italië en Tsjechië. Daar verjaagt hij in de eerste helft van december boze geesten (en, vermoed ik, alle andere levende wezens) van de straat en op sinterklaasavond trekt hij op met Sint Nicolaas.
Sinterklaas bij een kindje, met een donkere demoon die een hooivork vasthoudt in de schaduw
Op die avond geeft de Sint geeft cadeautjes aan brave kindertjes terwijl Krampus de stouterts zijn roe laat voelen of – als ze heel stout zijn – in zijn zak stopt en ontvoert.

Maar wacht eens even? Het hulpje van Sinterklaas, een roe, het ontvoeren van stoute kinderen… Is dat niet het werk van de roetveegpiet? Het moge duidelijk zijn dat beide figuren eenzelfde oorsprong hebben, samen met nog wat andere mythen, om uiteindelijk een gezamenlijke oorsprong te vinden bij de Wilde Jacht van Odin de Allevader.
Dit stukje is al lang (en bronloos) genoeg, dus die verbinding verder onderzoeken laat ik als exercitie voor de lezer. En natuurlijk heeft onze geliefde Piet de afgelopen jaren al genoeg losgemaakt, dus pleiten sommigen voor een (her)invoering van Krampus, eventueel met een iets andere naam.

L'Épaule en Dedans

Gravure van een ruiter te paard en een dresseur met zweep
Voor het bovenstaande stukje ben ik natuurlijk weer een enorme rabbit hole ingedoken, deze keer over Krampus, Sinterklaas en Zwarte Piet. Een interessant feitje vond ik deze oudst bekende prent van Sinterklaas en zijn knecht uit ongeveer 1800. Echt herkennen zal je hen niet, want het blijkt gebaseerd te zijn op de gravure L'Epaule en Dedans uit het boek École de cavalerie, contenant la connoissance, l'instruction et la conservation du cheval uit 1733. Geen idee wie dat dat stukje plagiaat gevonden heeft, maar respect.

Dat boek staat ongetwijfeld vol met goede (en achterhaalde) lessen over paardrijden in het Frans, maar wat je ook vindt zijn mooie platen. Voor de paardenliefhebbers onder jullie ongetwijfeld erg leuk!
Een andere, meer gedetailleerde gravure van een ruiter te paard en een dresseur met zweep
Gravure van verschillende paarden en ruiters in actie

#Whamageddon

Ieder jaar. Ieder jaar. Ieder jaar word je doodgegooid met wéér dezelfde kerstliedjes overal. En hoewel Last Christmas van Wham! écht een banger is, op een gegeven moment kan je niet meer. Om het een beetje spannend te houden kan je meedoen aan Whamageddon.

Wat is Whamageddon? Deze slimme woordspeling is de naam van een informeel spelletje. In de aanloop naar kerst (zeg maar vanaf 1 december) doe je je best om Last Christmas niet te horen – en zodra je oren gekieteld worden door die bekende D/Bm/Em/A progressie ben je af (remixes tellen niet mee!). Natuurlijk deel je dit op social, met de hashtag #whamageddon. Als je het redt tot kerstavond heb je de eindtijd overleeft!
Voor als je kerstmis wel lachen vindt maar de standaardliedjes niet zo heeft onze geliefde testheks een alternatieve "Christmas Cheer" playlist gemaakt. De naam van de playlist is niet erg onderscheidend, waarschijnlijk in de hoop de mensen die Bublé, Carey en Michael verwachten te strikken.

Als je van ruwe randjes en gitaren houdt een aanrader.

Spinnen in de boom

Twee jaar gelden vertelde ik jullie over de traditie van de Weihnachtsgurke. Dit jaar neem ik een andere boomversiering onder de loep: spinnen. Grote kans dat als je een kerstboom koopt dat er dan al een paar spinnen in wonen, of misschien zelfs een eekhoorn. Daar ben je misschien niet zo'n fan van, maar in Oekraïne zijn ze dat wel.

Het verhaal gaat als volgt: Er was eens een arme weduwe die met haar kinderen in een klein huisje in het bos woonde. Op een dag viel er een dennenappel op de grond en schoot wortel. De kinderen waren verheugd om komende kerst een heuse kerstboom te hebben! Toen de kerst in aantocht was, moest de moeder haar kinderen wel teleurstellen, want ze hadden dan wel een boom, maar geen geld voor versieringen.

De spinnen in het huis hoorden de kindertjes snikken van verdriet, en besloten de boom te versieren met hun mooiste webben. De hele nacht door werkten ze hard en toen in de ochtend de kinderen gewekt werden door de eerste zonnestralen schenen die zo mooi op de webben in de boom dat die goud en zilver glinsterden.

De webben veranderden daarna in écht goud en zilver en zodoende heeft de weduwe nooit meer tekort gehad voor haar kinderen. Daarom zijn spinnen en spinnenwebben een symbool voor geluk en voorspoed geworden. En ik vraag me nu af of spinnenwebben misschien wel de oorsprong zijn van het engelenhaar wat wij soms in onze bomen hangen.

Abbot of Unreason

Sorry dat ik jullie net zo aan het schrikken heb gemaakt met Krampus. Ik heb nu een leuker figuur voor je: de Schotse Abbot of Unreason. Oké, niet alleen Schots: ook de Engelsen kennen hem (als Lord of Misrule), evenals de Fransen (Prince des Sots), maar ik vind de Schotse naam het tofst. Vandaar.

Zoals wel vaker met oude tradities is het een lang en enigszins warrig verhaal wat niet zo goed in een paar zinnen samen te vatten is zonder allemaal belangrijke details over te slaan, maar in het huidige gebruik is het iemand die tijdens de feestdagen is aangewezen om onzinnige opdrachten te verzinnen voor de aanwezigen.
Als ik zeg onzinnig, bedoel ik onzinnig: hang een kerstbal aan je trui, je mag alleen de sloffen van oma aan, voor iedere gang van het kerstdiner zingen we Jingle Bells… dat soort werk. Iets wat natuurlijk vooral leuk is met een groter gezelschap. Het lijkt me een hele leuke en een hele vervelende traditie tegelijk!

Verstop je bezem!

Okee, deze kan ik écht niet verifiëren. Volgens één commentaar is het niet waar, omdat Noren het heel leuk vinden om onzinnigheden te verzinnen zodat de buitenlandse pers sensationele verhaaltjes schijven over die gekke Noren. Een beetje zoals ik dus. Als dat waar is: petje af.
Volgens deze mythe geloven (of geloofden, áls het al waar is) Noren dat kerstavond samenvalt met de komst van kwade geesten en heksen. Omdat die natuurlijk op bezems vliegen, bergen ze die goed op voor ze naar bed gaan.
Een ándere traditie die ik tegenkwam is de eveneens Noorse traditie om op kerstavond juist feestelijk versierde bezems buiten klaar te zetten. Op deze manier hebben de heksen bezems om op rond te vliegen, en hoeven ze niet in te breken – met alle gevolgen van dien. Ik vind dit eigenlijk een stuk logischer klinken.

Kerstliedjes maar dan microtonaal

Twee muziek-keyboards met handen die spelen
LoFi hip hop is helemaal de shit tegenwoordig. Lang niet alles is microtonaal, maar ook dat vind je zeker in de scene. Beats niet op de maat, noten niet op de lijn… is dan niets meer heilig?
Bewerking van de "lo fi hip hop" playlistafbeelding met een donkere achtergrond en het meisje heeft een kerstmuts op
Neen! Zelfs kerstliedjes niet. YouTube's favoriete componist en muziektheorieleraar Adam Neely heeft een aantal bekende kerstliedjes onder handen genomen en opnieuw gearrangeerd voor schalen met 17 en 24 noten in plaats van de gebruikelijke twaalf. Op YouTube legt hij het uit, en op Bandcamp kan je het luisteren.

Tot slot

Nou, dit is het einde van weer een Mailing der Dingen, en weer een jaar.

Als laatste wil ik je natuurlijk weer vragen de vreugde te delen en je vrienden te tippen dat ook zij een Mailing der Dingen kunnen krijgen!

Een superfijn 2022 gewenst,
Liefs,

Niels
Copyright © 2021 Mailing der Dingen

schrijf je uit van de lijst    wijzig je mailing-instellingen 

Email Marketing Powered by Mailchimp