Copy
De Mailing der Dingen, Dingen waarvan ik vind dat je ze niet mag missen.

Kerstdingen

2019

Na een jaar ruim drie keer peer week hard werken in de box, kan je – als ik goed aanspan en het licht goed valt – nét mijn blokjes zien, dus volgend jaar krijgen jullie misschien wel een foto van mij in een glimmende kersboxer flexend voor de open haard. Gelukkig is het nog niet zo ver, en moeten jullie het doen met mijn giechel in een kerstmuts.

Vorig jaar ben ik jullie helemaal vergeten volgens mij (of ik ben vergeten dat ik jullie iets kerstigs gestuurd heb… ik geef het 50/50), dus ik ga proberen het dit jaar op de valreep een beetje goed te maken. Inderdaad op de valreep, maar het is nog nét kerst dus de helft van jullie is dus waarschijnlijk op weg naar de fondue bij oma (en de andere helft is aan het uitbuiken van de fondue bij oma). Lekker hoor.

Bij dezen dus een paar leuke dingen tegen de verveling en de beste wensen!

Liefs,
Niels

Kerst op Teletekst

Kennen jullie deze nog-nog-nog?! Omdat ik nu even snel wat leuks in elkaar wil typen om het vanmiddag nog te versturen (zodat jullie wat te lezen hebben als je morgen klaar bent met tegen je collega's klagen dat je toch zoveel gegeten hebt met kerst) zal ik mijn fascinatie voor het medium even links laten liggen, maar ik zag op Twitter dat de jongens en meisjes en andersvoelenden van Teletekst zich hebben uitgeleefd om binnen de beperkingen die Teletekst heeft toch nog even een kerstgroet in elkaar te pixelen. Hulde!
(Ik kon het niet nalaten hem even op te rekken naar de juiste verhoudingen, want dat doen ze zelf niet!)

Weihnachtsgurke

Volgens de overlevering afkomstig uit Duitsland (waar ze het volgens Wiki niet kennen) is de Amerikaanse traditie Christmas Pickle, waarbij een kerstbal in de vorm van een augurk in de boom verstopt wordt. De eerste die hem vindt op kerstochtend krijgt wat extra's (ik denk een lekkere pot augurken) of een jaar vol geluk (wellicht in de vorm van chocolaatjes in de vorm van augurken).

Mari Lwyd

In het zuiden van Wales hebben ze een andere traditie: Mari Lwyd. Hierbij wordt er met een levensgroot stokpaard (met als belangrijk onderdeel de paardenschedel), genaamd Mari Lwyd, langs de deuren gegaan. Mari Lwyd wordt begeleid door een troep mensen, die al zingend toegang verzoeken. Daarop wordt van de bewoners verwacht de toegang (ook in liedvorm) te weigeren. Deze rap battle avant-la-lettre gaat zo door tot (hopelijk) Mary Lwyd en gezelschap naar binnen mogen om aldaar van drank en spijs te worden voorzien. In deze mini-documentaire leer je van een hele leuke jongedame meer over hoe deze traditie in leven gehouden wordt. Ondertitels aanbevolen.
Hoe leuk dat soort tradities ook zijn, persoonlijk krijg ik een beetje kriebels van die paardenschedel. Ik zie met meer plezier lieve Pom met een kerstmuts op! Pommetje woont bij mijn lieve vrienden van Stal Paardenkracht, houd hun facebookpagina in de gaten voor de kerstfoto's!

Villa Joep!

En dan is het nu tijd voor de reclame! Elk jaar krijgen ongeveer 25 tot 30 kinderen een neuroblastoom, een agressieve vorm van kanker, en veel van hen overleven dat niet. Dat is natuurlijk bijzonder kut, en omdat het niet zo heel vaak voorkomt wordt er niet superveel onderzoek naar gedaan. Villa Joep! is een stichting die zich inzet voor onderzoek naar deze vorm van kanker, en dus een uitzonderlijk goed doel voor je kerstbonus. Als je wat kan missen, maak dan kinderen (en hun ouders en broertjes en zusjes) in de toekomst blij door ze wat geld te geven.
Elk jaar schenken we bij Infi een bedrag aan een goed doel, afhankelijk van hoe goed ons eigen doel gespekt is. Dit jaar droeg ik Villa Joep! aan. Het was weer moeilijk kiezen, want naast Villa Joep! waren er nog veel andere hele goede doelen! Zo ging Stichting Dorpsacademie gelijk op met Villa Joep! en moest er (heel spannend) een tweede stemronde gehouden worden. Uiteindelijk won Villa Joep! met slechts 3 stemmen meer deze gezochte Infijectie.

Dankjulliewel lieve collega's!
Als je nu denkt dat Villa Joep heeft wel genoeg geld gekregen dit jaar en je toch wat geld kwijt wil, kan je dat natuurlijk ook aan de runner up doneren: Stichting Dorpsacademie in Wilnis.

Deze stichting vangt kinderen op voor wie in het reguliere onderwijs geen plaats is. Dit gaat dus om kinderen die bijvoorbeeld autistisch zijn, hoogbegaafd, of depressief of die een problematische thuissituatie hebben. Als zij nergens heen kunnen en thuis blijven zitten raken ze nog verder in een isolement en dat is voor niemand (en vooral de kinderen zelf) leuk. Bij de Dorpsacademie vinden zij een plek en komen zij tot bloei. Al met al ook een fantastisch goed doel en het doel waarheen ik dit jaar een extraatje overmaak.

Pesebre

In Peru zijn pesebre de meest belangrijke kerstdecoratie. Een pesebre is een kerststalletje dat uit hout of steen gesneden is. Mijn ouders zijn het afgelopen jaar naar Peru geweest en hebben deze voor mij meegenomen. Kijk dan hoe lief en klein! De letterlijke vertaling van pesebre is overigens kribbe (oftewel voederbak, als je niet toevallig in de bijbel aan het lezen bent).

Wat dan weer een interessant bruggetje is naar een gesprek dat ik laatst had, over het Engelse crib. Ik vertaalde dat altijd als kribbe, wat overigens correct is. Andere mensen dachten dat met crib juist een stal werd bedoeld, en dat klopt ook! Maar je hebt dus ook het kerstliedje Away in a Manger met de tekst "away in a manger, no crib for a bed", hoe zit dat dan? Nou, een crib is dus ook een babybedje, en nog een heleboel andere dingen. Engels is ingewikkeld.

Kalle Anka

In Zweden heet Donald Duck niet Donald Duck maar Kalle Anka (ik snap ook niet waarom hij hier niet Edward Eend heet, maar goed). Nu is dat feit op zich niet echt genoeg voor een plekje in de Mailing der Dingen (dat is natuurlijk volledig subjectief), maar ik noem hem deze keer omdat Kalle Anka verbonden is aan een bijzondere zweedse kersttraditie. Pardon, ik bedoel en speciell svensk jultradition.
Sinds 1960 wordt er op de dag van kerstavond om 15 uur Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul (Donald Duck en zijn vrienden wensen je zalig kerstfeest) uitgezonden in Zweden. Omdat SVT1 de eerste tien jaar van deze traditie de énige televisie-zender was, zijn veel Zweden hiermee opgegroeid en werd de traditie geboren. Het is nog steeds een van de meest bekeken uitzendingen op dat moment, met tussen 3 en 3,5 miljoen kijkers (op een inwoneraantal van 10,3 miljoen).

Candy canes

Wat is nou eigenlijk de deal met die candy canes die je in iedere Amerikaanse kerstboom ziet hangen (op televisie, in ieder geval)? Interessant genoeg komt dit ook uit Duitsland (net zoals die augurken helemaal bovenaan), maar dan nu echt (of toch niet?). Vind ik grappig, want ik dacht dat het iets typisch Amerikaans was. Ik heb die dingen hier nog nooit gezien.
Het verhaal wil dat de dirigent van het koor van de Dom van Keulen in 1670 een probleem had dat iedere ouder, leraar of andere begeleider van jong spul wel kent: ze zijn niet altijd zo stil als je zou willen, vooral niet tijdens de lange zit van de kerstmis! Daarom deelde hij bij de kerstuitvoering zuurstokken uit om de jonge zangertjes stil te houden als ze even niet moesten zingen. Om het allemaal nog een beetje thematisch correct te houden liet hij door de maker een handvat aan de zuurstokken buigen, zodat het herdersstaffen werden. De stokken waren toen nog wit, wat de reinheid van Jezus zou symboliseren.

Van daaruit zouden ze verder zijn verspreid, en werden er de kenmerkende rode strepen aan toegevoegd. Zoals wel vaker bij de Roomsen wordt er wat lugubere symboliek gebruikt voor etenswaar: de dikke rode streep zou het bloed van Christus zijn en de drie smalle symboliseren zijn wonden.
Wat hier allemaal van waar is weet ik niet; Wikipedia geeft wel wat bronnen voor het verhaal van de dirigent, maar schaart het wijselijk onder het kopje "folklore". Snopes zegt dat er geen betrouwbare bronnen zijn voor het verhaal. En ik snap nog steeds niet waarom we ze kennen uit Amerika, als ze zo'n Europese oorsprong zouden hebben.

Adieu!

Dat was het weer voor deze mini-Mailing der Dingen (maar beter mini dan geen, amirite?)! Bedankt voor het lezen, en een fantastische toekomst gewenst.

Niels
Copyright © 2019 Mailing der Dingen

schrijf je uit van de lijst    wijzig je mailing-instellingen 

Email Marketing Powered by Mailchimp