Copy
Bekijk de digitale nieuwsbrief online

Grafiekplatform 

Nieuwsbrief april 2023
 

Afbeelding: een prent van Sjoerd Tegelaers, te zien op de website van het Grafiekplatform
 

In deze Nieuwsbrief

 
  • Grafiekplatform, activiteiten
  • Leden, activiteiten
  • Langer doorlopende activiteiten
  • Cursus- en werkplaatsaanbod
  • Gevraagd en aangeboden
  • Interessant
Beste <<Voornaam>> <<Achternaam>>,

Dit is de Nieuwsbrief van het Grafiekplatform voor de maand april. Boordevol nieuws en mooie plaatjes! 
Met hartelijke groet, Etta Boerkoel

 
Een bericht insturen voor de Nieuwsbrief
Een bericht insturen voor de Nieuwsbrief?

Graag ontvangen we je bijdrage voor de Nieuwsbrief! Dit zijn de richtlijnen voor het insturen

1. Een tekstbestand zo kort en bondig mogelijk in de mail of in Word. Geef exact op: titel, deelnemers, locatie, openingstijden, eventueel nog korte relevante info en de website waar we uitgebreidere informatie kunnen vinden. 

2. Stuur één mooie haarscherpe afbeelding in jpg!

3. Stuur je bijdrage naar de nieuwsredactie vóór de 27ste van de maand. Berichten die later binnen komen worden niet meer geplaatst. Het juiste mailadres is:

nieuws@grafiekplatform.nl

Gelukkig is dit alles voor velen al lang "gesneden koek"! Hartelijk dank voor de medewerking! 
Er wordt veel tijd en aandacht besteed aan het vervaardigen van de Nieuwsbrief, maar het blijft mensenwerk. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de juistheid en/of volledigheid van de verstrekte informatie. 

Grafiekplatform, activiteiten

Geanimeerde finissage

Geanimeerde finissage
De expositie DE PRENT Sleutel voor eigentijdse grafiek werd op zondag 12 maart, feestelijk afgesloten. Het museum werkte hierin samen met 38 kunstenaars die lid zijn van Grafiekplatform.

Met plezier kijken zowel het museum als Grafiekplatform terug op prachtige reacties van het bezoek en de deelnemers op zowel de expositie, de zondagen waarop deelnemers vertelden over hun werk, maar ook op de fraaie catalogus die nog steeds te koop is in het museum.

Allereerst konden we genieten van een presentatie door Petra Fenijn, die op indringende manier over haar werk vertelde. Aansluitend voerde kunsthistoricus en voormalig directeur Museum Kempenland, Peter Thoben, ons op aanstekelijke wijze mee door de geschiedenis van de prentkunst.

Daarna was het de beurt aan voorzitter Grafiekplatform Iris van Lavieren om vanuit de vereniging alle deelnemende partijen te danken voor hun inzet en … om de drie publieksfavorieten bekend te maken. En dat zijn respectievelijk Hilly van Eerten, Francine Steegs  en met grote meerderheid Erni van Aerts met haar werk Zjaneke 2 gebaseerd op de volksprent De geschiedenis van kleine Jan, die lang werd een grote man. Eén van de publieksreacties was: Vooral de vertaalslag van de oude cents-prent naar haar moderne uitvoering is prachtig bedacht en uitgevoerd!

En dat betekende dat conservator Frank van Oortmerssen haar werk in ontvangst mocht nemen voor opname in de museumcollectie. In zijn slotwoord blikte hij vervolgens namens het museum terug op de geweldige samenwerking met alle betrokken partijen, dankte hij de subsidieverleners Gemeente Veldhoven en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en stond hij stil bij de fantastische rol die vele museumvrijwilligers, museumbeheerder en directie hebben gespeeld bij deze expo.

Gepubliceerd op door Frank van Oortmerssen (tekst en foto's) op 12 maart.

Leden, activiteiten

exposities, presentaties, lezingen en meer

ACTUEEL!  
Door recente ontwikkelingen kunnen genoemde gegevens veranderd zijn.  
Sjoerd Tegelaers

Vanuit de Grafikbörs Borken ontvingen we bericht van Iris van Lavieren dat Sjoerd Tegelaers is genomineerd met onder meer zijn prent Verkeerde wereld. Deze prent hing ook in de expositie DE PRENT Sleutel voor eigentijdse grafiek in Museum 't Oude Slot. 
Website:
 http://www.sjoerdtegelaers.com/
Foto: Iris van Lavieren
 
expo#3: 
 
expo#3: Chaos in Hemel, Rampen op Aarde
Etsen en mezzotinto
Het kunstenaarscollectief drukdrukpaint organiseert de derde ateliertentoonstelling. 

Expo#3 draait om etsen en mezzotinto van vier verschillende kunstenaars. Dit keer is het onderwerp allesbehalve licht verteerbaar.

Jeroen Bisscheroux maakt zijn eigen mezzotint-prenten zoals in de 17e eeuw: urenlang bewerkte hij handmatig met een hakmes de koperplaten en polijstte hij vervolgens met een stijltang de vlakken die de voorstelling vormen. Inspiratie hiervoor vond hij tijdens zijn reis naar Japan, waar hij zes weken verbleef als artist in residence. Daar bezocht hij de gebieden die getroffen en verwoest waren door de tsunami en de kernramp van november 2011. Als spookachtige herinneringen aan vervlogen beschavingen komen de contouren van verwoeste gebouwen weer tevoorschijn uit het diepe zwart van de prenten.

Samen met Burkhardt Söll brachten Paul en Manni du Bois-Reymond vele uren en plein air door met het maken van hun minutieuze, gedetailleerde etsen. In het Gauertal, Montafon, werden deze platen gemaakt in directe confrontatie met de vegetatie. De voorstellingen zijn verweven met nachtmerrieachtige impressies van een literair werk uit de 16e eeuw van Giordano Bruno: De verdrijving van het triomferende beest (Spaccio della bestia trionfante). Manuela du Bois-Reymond schreef teksten voor de serie van 27 etsen.


Opening: vrijdag 28 april vanaf 16 uur, Evertsenstraat 115, Leiden
Periode: vrijdag 28 t/m zondag 30 april en vrijdag 5 t/m zondag 7 mei a.s.
Jeroen Bisscheroux, Paul du Bois-Reymond en drukdrukpaint-collektief Burkhardt Söll, Lisanne Wepler, Manuela du Bois-Reymond, Gregor J.M. Weber
Afbeelding: Inez Odijk, echo V, houtsnede 2018

Inez Odijk

Ik doe mee aan de expositie Kwetsbare vrijheid
Museum Vlaardingen, 12 februari - 16 april
Een benadering vanuit de grafiek; met jonge grafici, senior vakmensen en oude meesters.


Inez Odijk
Info:
inez.odijk@planet.nl
https://www.museumvlaardingen.nl
Paths to Nature

Duo expositie Paths To Nature 
Deelnemers: Sarah van Rossem (grafiek) en Mirjam Withaar (wolvilten)


Kronkelende takken, kleurrijke bladeren, geurende bosgrond, laat je in deze expositie onderdompelen in de natuur. Beide kunstenaars zijn gefascineerd door de vergankelijkheid van de natuur waarin de oneindige transformaties en dynamiek een grote inspiratiebron vormen. Van dode bomen waarop zich volop leven bevindt in de vorm van knalgroene korstmossen tot het geraamte dat overblijft van een blad wat in de herfst op de bosgrond ligt. Met een scherp oog voor details van natuurlijke groei, bloei en sterf processen weten zij met hun werk de kijker steeds iets opnieuw te laten ontdekken. Wat ervaar je als je buiten in de natuur bent? De kunstwerken die te zien zijn tijdens deze expositie zijn gemaakt met de technieken wolvilten en nature printing. 

Opening: 1 april om 15 uur. 
Open: 1 t/m 30 april. 
Openingstijden en locatie: zie website.
Meer info:  
www.mirjamwithaar.com 
www.sarahvanrossem.com 
Masterclass op 8 april (zie websites)
Afbeelding titel: Island, linosnede, reductie techniek, 60x55 cm, op Laulierpapier 2022. Werk in opdracht, in oplage gemaakt.
Diana van Hal
Diana van Hal maakte voor Internationale Vrouwendag deze bijzondere linosnede! 
Diana van Hal

diana@dianavanhal.nl
 Afbeelding: Womb 2
Marieke Noort
 
Marike Noort
Vandaag blik ik vijf jaar terug.
Na jaren geëxperimenteerd te hebben met zeefdrukken ontdekte ik de etspers, toen nog een oude leerlooierspers, en begon daar van alles doorheen te draaien zoals 'onkruid', snoeiafval, kartonnen sjablonen en bijvoorbeeld draadjes om unieke prints mee te maken. Een paar van de eerste waren Womb 1, 2 en 3 en daar moest ik vanmorgen aan denken toen ik hoorde dat het Internationale Vrouwendag is. Op de afbeelding staat Womb 2.
 
Kijk voor exposities en meer nieuws op de website van Marike Noort: 
mariekenoort.nl
De Lente gevierd in Grafiek
 
Vriendschapstentoonstelling De Lente gevierd in Grafiek in galerie De Waag in Haarlem. Afgelopen februari bezochten grafiekkunstenaars van de Haarlemse kunstenaarsverenging KZOD het Grafisch Atelier in Alkmaar (GAA). Na de rondleiding en onderlinge ideeën te hebben uitgewisseld, besloten ze samen een vriendschapstentoonstelling in De Waag in Haarlem te organiseren. Het monumentale pand aan het Spaarne  is een van de oudste gebouwen van Haarlem en al meer dan tweehonderd jaar de zetel van de KZOD (Kunst Zij Ons Doel).

Deelnemers KZOD: Alex Buswijller (afbeelding), Marja ten Hoorn, Olga van der Klooster, Coby Kluitman, Jacqueline van Rosmalen, Mark Thatcher, Connie Vlasveld en Otie van Vloten

Deelnemers GAA: Harry Agema, Zena-Rae Borst , Christian Bressler, Joëlle Erkamp,  Susana Mulas Lastra, Petra Fenijn, Ankie Postma, Annemarie Timmer, Andrea Kapoor van Velzen en Marja Vleugel


Periode: 7 april t/m 14 mei op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddagen
1ste paasdag op zo 9 april gesloten.
Op 23 april om 16 uur is er een Ontmoet en Groet

Galerie de Waag: Spaarne 30 rood, Haarlem (parkeergarage De Appelaar naast De Waag)
Openingstijden: van vr t/m zo van 13 tot 17 uur

Meer info: Olga van der Klooster

oeivanderklooster@gmail.com

Suzy Hulshoff-van der Boom 

Thema De Blauwe Draad  
Na meer dan 25 jaar knokken met hout en het met de hand afdrukken van monumentale houtsneden is beeldend kunstenaar Suzy Hulshoff-van der Boom (AKI 1991) overgeschakeld naar grafiek die minder fysieke kracht kost. Behalve natuur-en blinddrukken, waarvan sommigen op zelf geschept papier, is daar tegenwoordig ook nog cyanotechniek, verwant aan de oude blauwdruk bijgekomen. 

Presentatie in haar atelier, 
Brinkstraat 355, Enschedé 
Open: zondag 23 april 11 - 17 uur 
Aan de website wordt gewerkt:
www.suzyhulshoff.nl 

Info: Constant Hulshoff
c.hulshoff@a1.nl

KEG-expo

Another Story
Een expositie met een verhaal! 
Verdwalen in verhalen bij KEG in Schijndel. Vier kunstenaars vertellen in verschillende materialen en technieken en nemen je mee naar sferische werelden, soms sprookjesachtig en soms compleet bizar.

Opening op zaterdag 1 april om 16 uur
Periode v
an 1 april t/m 5 mei 
Openingsuren ma t/m vr 10 - 20 uur
Cultureel centrum ’t Spectrum
Steeg 9 Schijndel 

www.kegschijndel.nl

Nantsje Vonk
nantsje@enerveer.nl

Prent & Boek
  
Ars Longa Vita Brevis.
Leve de Lente!


Flip Lambalk

flambalk@kpnmail.nl
Expositie Lost Words
Voor meer informatie: 
Erik Mol

info@erik-mol.nl
OPEN CALL 40x40
 
OPEN CALL 40x40
Grafisch Atelier Friesland organiseert:
40x40
Deze landelijke grafiekexpositie wordt gehouden van 30 september t/m 12 november 2023 in Kunstruimte H47, Haniasteeg 47 Leeuwarden. Website: www.h47.nl

Wij zoeken kunstenaars/grafici die deel willen nemen aan deze landelijke grafiekexpositie. Alle technieken zijn toegestaan, als het maar een druktechniek is en niet groter dan 40x40cm (papiermaat). Heb je zin om mee te doen? Download dan het deelname formulier en de voorwaarden, stuur het ingevulde deelname formulier voor 1 september naar: info@grafischatelierfriesland.nl
Voor deelnameformulier en voorwaarden: 
https://grafischatelierfriesland.nl/nieuwsitem/open-call-40x40
Stuur maximaal 3 werken naar: Grafisch Atelier Friesland, Haniasteeg 61 8911BX Leeuwarden.

Heb je vragen? Mail: info@grafischatelierfriesland.nl
Of bel: 058 2153110 (ma .t/m za. 10-16 uur).
Etta Boerkoel

Over grafiek gesproken III
Het Museum 't Oude Slot bood aan de bezoekers van de succesvolle expositie DE PRENT sleutel voor eigentijdse grafiek de kans om op zondag 5 maart kennis te maken met éen van de 38 deelnemende grafische kunstenaars Etta Boerkoel. Zij maakte voor de tentoonstelling een ets, aquatint op zink getiteld Qui tire les ficelles? - Wie trekt er aan de touwtjes? Een prent met daarop een bouwplaat van een trekpop was daarvoor haar inspiratiebron. Een vraag die velen stellen in een tijd van pandemie, oorlog en complottheorieën! Etta heeft aan de hand van meegenomen werk en een etsplaat zowel over haar inbreng aan de expositie als over haar werk in het algemeen verteld.

Frank van Oortmerssen
Conservator Museum 't Oude Slot
Website: 
https://www.museumoudeslot.nl/activiteiten/evenementen-bij-t-oude-slot/etta-boerkoel/
Etta Boerkoel: 
e.boerkoel@gmail.com
http://www.ettaboerkoel.nl
Afbeelding op de affiche: Verdenius-Lies-Litho-Tropacolum-Alaska-4kant
Grafiekmanifestatie in de Ploegh

Galerie de Ploegh: Grafiekmanifestatie Prints & Multiples
Locatie: Cultuurhuis bij Flint, Coninckstraat 58, Amersfoort

Jef Schaeps, conservator van het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden en hoofdredacteur van Grafiekmagazine RAAM opende de tentoonstelling.
Periode: 2 maart t/m 16 april 

Open: do en vr van 11 tot 17 uur, za en zo van 13 tot 17 uur.

Landelijk kunstenaarsgenootschap de Ploegh. 
Voor actuele informatie over exposities en activiteiten: 
www.deploegh.nl 
 
Galerie de Ploegh organiseert haar 40e expositie Grafiek & Multiples. Ter ere van dit robijnen jubileum krijgt de expositie – naast de nieuwe expositieperiode – ook een eigentijdse naam: Prints & Multiples.
 
Deze verkooptentoonstelling toont grafiek, fotografie en objecten in keramiek, glas, steen.  Kunstenaars presenteren twee of drie werken waarvan één wordt aangeboden als Kunst-met-Korting voor de aanbiedingsprijs van € 155,- (zonder lijst) Vanaf 23 februari staan de aanbiedingen al online.

Lies Verdenius
litholies@gmail.com
Afbeelding: Pierrot en Harlekijn
Bea van der Heijden  

Bea van der Heijden doet mee met de expositie bij Galerie de Ploegh
Tel.: 06 25276305

info@beavanderheijden.nl
www.beavanderheijden.nl
Afbeelding: Gun de nacht, 2021-236, 2-kleuren 3D-printplaat, 65 x 50 cm, Zerkall Bütten, 210 g/qm
Peter Kalkowsky
Peter Kalkowsky
peter@kalkowsky.nl
www.kalkowky.nl
Helma Veugen

Helma Veugen over haar grafiek en de tentoonstelling De Prent.
Interview in online magazine Brabant Cultureel door Irma van Bommel, februari 2023.

https://www.brabantcultureel.nl/2023/02/15/atelierbezoek-helma-veugen-terug-naar-de-peel/
Foto's: Joep Eijkens.

Over grafische kunst gesproken II
Helma Veugen vertelde ook over haar grafisch werk in Museum 't Oude Slot. Al jaren is De Peel een grote inspiratiebron voor haar. In het museumarchief vond zij als inspiratiebron voor haar bijdrage aan deze expositie een prent met paarden en wagens waarin zij een relatie ziet met de Peel. De titel van haar steendruk luidt Mijn Peel Odyssee. Helma vertelde ook over ander meegebracht eigen werk en over haar manier van werken.
Frank van Oortmerssen, Conservator Museum 't Oude Slot


Helma Veugen
helma.veugen@icloud.com
www.helmaveugen.nl
Het Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum
Locatie: Oranje Nassaustraat 8c, Valkenswaard.
www.steendrukmuseum.nl
Meer informatie: Kim Hagedoorn
marcom@steendrukmuseum.nl
Tel. 040-2049841
Langer doorlopende activiteiten
Berichten verdwijnen uit de Nieuwsbrief als de activiteiten zijn afgelopen. Ze worden voor de tweede keer geplaatst als ze nog doorlopen. Langer durende activiteiten die niet meer vernieuwd werden vind je hier.

Cursus- en workshopaanbod 

Basement Press Diepenheim

Basement Press
Workshop door Jurjen Ravenhorst 
 
Jurjen Ravenhorst is beeldend kunstenaar die zich sinds zijn opleiding met veel zelfstudie en praktijkervaring vele facetten van de lithografie eigen heeft gemaakt. Naast de bekende lithografische technieken heeft Jurjen veel onderzoek gedaan naar minder vaak toegepaste technieken: de transferdruk; aluminiumplaatlitho; steengravure. Het maken van een negatief beeld kwam de vorige workshop al aan bod maar ook daar zijn nog meer mogelijkheden. 

Voor Jurjens' werk zie: https://www.jurjenravenhorst.nl/
Periode: van 3 t/m 7 april en van 8 t/m 12 mei

Printer voor Printers is er voor mensen die hun beeldend idioom willen verbreden: beide workshops zijn voor kunstenaars die verder willen met de lithografie en de basis techniek kennen. 
 
Voor meer informatie en aanmelden:  
https://www.basementpress.nl/lithografie/#workshops
https://www.basementpress.nl/contact/
Paul van Zwieten
paul.vanzwieten@wur.nl
Afbeelding: japanse houtsnede
Grafisch Atelier Den Bosch

Cursus - Photoshop voor Zeefdrukkers in mei

Photoshop is de Keizerin onder de fotobewerkingsprogramma’s. In deze 3-delige cursus leer je een groot aantal functies van het programma gebruiken specifiek voor het maken van zeefdrukontwerpen. 

Er wordt uitgegaan van veel voorkomende situaties en praktische problemen en hoe je die op een bevredigende manier te lijf kunt gaan. Ingebrachte problemen en vragen van cursisten kunnen aanleiding zijn voor te behandelen onderwerpen.

Gebruik van rasters is in het zeefdrukken niet weg te denken. Maar het vergt toch de nodige kennis. Door goed gebruik van raster kun je mooie egale kleurovergangen maken, kleuren intensiever uit laten komen en het raster van de zeef niet in de weg laten zitten met het raster van de afbeelding. Deze workshop is speciaal voor zeefdrukkers die zich willen verdiepen in de mogelijkheden van het drukken met rasters.


Docent: Peter Koene
Wanneer:  17, 24 en 31 mei van 19.30 tot 22 uur.
Locatie: Boschdijkstraat 100 Den Bosch
Voor meer informatie en aanmelden:

https://gadenbosch.nl/photoshop.html
educatie@gadenbosch.nl 
Tel. +31 (0)736 134 277
Nog enkele plaatsen vrij in enkele cursussen: zie website:
https://www.gadenbosch.nl/workshops-en-cursusaanbod
Sarah Linde, educatiemedewerker, aanwezig op: ma en do

Gevraagd en aangeboden 

De lithostenen van Ron Gennisse
Beste collega's, bijgaand een overzicht  van de lithostenen die al jarenlang werkeloos staan te staan op het atelier in Dordrecht. Ze zijn daar gratis op te halen!
Graag een reactie per mail:
info@rongennisse.nl 

22 x 27 cm - 1x, 
22 x 37 cm - 2x
27 x 34 cm - 5x
27 x 35 cm - 1x
27 x 37 cm - 5x
27 x 42 cm - 1x
30 x 35 cm - 1x
32 x 38 cm - 1x
32 x 44 cm  - 1x
34 x 37 cm - 2x
38 x 50 cm - 1x
43 x 60 cm - 1x (effectief uit steen van 60 x 76 waar een hoek vanaf is)


Met vriendelijke groet, 
Ron Gennisse
Interessant
Jessurun de Mesquita in het Paleis

Drukste week ooit in Escher in Het Paleis
Op 18 februari is het Escher-jubileumjaar 2023 bij Escher in Het Paleis van start gegaan met de opening van de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita. De belangstelling is enorm. In de afgelopen week hebben maar liefst 6975 bezoekers de weg naar het museum gevonden. Daarmee is het de best bezochte week ooit voor het museum sinds de opening in 2002.

Meer informatie over de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita kunt u hier vinden:

https://escherinhetpaleis.nl/tentoonstelling/de-ontdekker-van-escher-samuel-jessurun-de-mesquita/
Adres: Lange Voorhout 74, Den Haag
Email:
info@escherinhetpaleis.nl
Website: http://www.escherinhetpaleis.nl/
Website Escherjaar: https://escher2023.nl
Verborgen betekenissen

Japanmuseum SieboldHuis:
Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst.

Met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars uit de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst (1765-1865) geeft Verborgen betekenissen een groot overzicht van de klassieke prentkunstthema’s: helden, schoonheden, acteurs en shunga (erotische prentkunst).


De houtblokprenten (ukiyo-e) vormen gelaagde raadsels en bevatten veel verwijzingen naar verhalen over de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore of roddels uit het dagelijks leven in de Edo-periode. Sommige werken bevatten sluikreclame of omzeilen de censuurwetten. Voor deze tentoonstelling is elke prent tot in het kleinste detail onderzocht en beschreven. Er is gekeken naar de versieringen, rekwisieten, motieven, cartouches en achtergronden, want die onthullen de opeenstapeling van verhalen in de werken.

Periode: 27 januari t/m 23 april 2023
Site:
 https://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen/verborgen-betekenissen
Adres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071-5125539
Mail:
 info@sieboldhuis.org
Ru van Rossem in Vlaardingen

In Museum Vlaardingen vindt een expositie plaats met werk van 23 grafische kunstenaars waaronder 4 etsen van mijn grootvader Ru van Rossem.

Periode: 10 februari tm 16 april
Locatie: Museum Vlaardingen

https://www.museumvlaardingen.nl/tentoonstellingen/kwetsbare-vrijheid-geuzenmaandtentoonstelling-2023

Sarah van Rossem
sarahvrossem@hotmail.com
Veerle Rooms
Open Call Mini Print Cantabria

Open Call Mini Print Canatabria
We are delighted to announce the OPEN CALL for VI INTERNATIONAL MINI PRINT CANTABRIA.
Website:
 https://www.miniprintcantabria.es/en/rules
Facebook
Website
Email
Heeft u een bijdrage voor de maandelijkse nieuwsbrief, stuur deze dan als tekstbestand naar de nieuwsredactie vóór de 27ste van de maand:
- titel
- deelnemers
- locatie 
- data en openingstijden
- eventueel relevante informatie: max. 150 woorden.
- website voor aanvullende informatie
- 1 haarscherpe afbeelding in jpg


Mailen naar :
Copyright © 2023 Grafiekplatform, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven   Profiel bijwerken

Email Marketing Powered by Mailchimp