10 år med Bydelsmødre
Det er 10 år siden de første Bydelsmødre blev uddannet i Odense, Aarhus og København. 10 år som på den ene side føles som et enkelt blink med øjet, på den anden side har været en lang lang rejse, hvor vi har lært utrolig meget og hvor flere og flere har tilsluttet sig Bydelsmødre.
På de ti år er der sket ufatteligt meget. Vores netværk af kvinder er vokset, og i dag er vi over 800 Bydelsmødre spredt over hele landet og endda ud over landets grænser. Der er Bydelsmødre i Norge, Sverige og Finland. Bydelsmødre er blevet et anerkendt brand, som i 10 år har arbejdet for at få isolerede mødre og deres familier inkluderet i samfundet. Vi har skabt fællesskaber, brudt tabuer og etableret dybe relationer og frem for alt skabt forandring for masser af kvinder og deres familier. Nogle af de helt store oplevelser indenfor de seneste år har været mødet med Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary og Statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Når vi ser tilbage på de 10 år har vi så meget, vi kan være stolte af.
Når vi ser frem, kan vi se så mange opgaver, som endnu ikke er løst og som bare venter på, at vi sammen med andre tager ansvar for at finde løsninger.
I anledning af 10 år med Bydelsmødre har vi fået mange kærlige hilsner – dem kan I se via linket længere nede i dette nyhedsbrev.
Det er dit ansvar!
I år var overskriften på vores landsmøde: Det er dit ansvar!
Ansvar rimer på Bydelsmødre.
Man kan ikke være Bydelsmor uden at tage ansvar. Det er det vi har til fælles her i Bydelsmødre - Vi påtager os alle sammen ansvar, ikke kun for os selv og vores nærmeste. Vi tager ansvar for vores samfund!
I år har over 800 Bydelsmødre påtaget sig et ansvar. Vi har hjulpet mødre og familier med at blive en del af vores samfund og vi har hjulpet fagpersoner med at skabe bedre kontakt til isolerede familier. Vi har talt med tusindvis af mødre og støttet dem til at ændre deres situation.
Bydelsmødre er en del af løsningen, når vi ønsker sammenhængskraft og et samfund, som alle er en del af. Fordi vi bygger bro over utallige kløfter af mistillid og manglende viden og indsigt. Fordi vi låner den tillid ud vi som Bydelsmødre har skabt til fx sundhedsplejersken, pædagogen og skolelæreren, således kan den ulykkelige mor få den hjælp, hun har brug for. Men vi bygger også bro den anden vej – I samarbejde med fx Hjerteforeningen sørgede Bydelsmødre for, at budskabet om sundmad kom ud til 500 udsatte familier. I år har vi givet input til MAMAACT ift. efteruddannelse af jordemødre, så de bliver bedre til at forstå mødre med minoritetsbaggrund.
På landsmødet arbejdede vi med ansvar i forhold til to forskellige emner:
De første 1000 dage af en barns liv
Hvordan kan Bydelsmødre støtte forældre, så også udsatte forældre tør tage forældreansvaret på sig og støtte barnets udvikling fra fødslen. Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fonden, indledte eftermiddagens program med at fortælle, hvorfor de første 1000 dage i et barns liv er så vigtige. Efterfølgende blev der arbejdet med at finde de rigtige løsninger. Det kom der mange gode bud på. I starten af det nye år præsenterer vi løsningerne i et løsningskatalog.
FNs verdensmål
Bydelsmødre er i år blevet godkendt til at have indflydelse på 7 af FN's Verdensmål
Derfor valgte vi på landsmødet at diskutere verdensmålene og finde frem til hvordan vi som Bydelsmødre helt konkret i hverdagen arbejder mod de 7 verdensmål. Vi har præsenteret en del af inputtene på facebook, men i starten af det nye år præsenteres de samlet på hjemmesiden.
Tusind tak for et spændende 2019, tusind tak for alle ti år med Bydelsmødre! Vi glæder os til de næste 10 år!
|