Copy
Rondpunt logo

Rondpunt nieuwsbrief september

Bekijk deze e-mail in je browser

Terug naar school na een verkeersongeval

In de brochure Terug naar School na een verkeersongeval, inspirerende voorbeelden voor leerkrachten krijgen lagere en secundaire scholen praktische tips aan de hand van 4 praktijkvoorbeelden. 

Jurgen, Anissa, Silke en Tom raakten betrokken bij een ernstig ongeval.

Hoe ving de school broers, zussen en klasgenoten op?
Hoe hielden ze de verkeersslachtoffers betrokken bij de school en omgekeerd?
Hoe verliepen de eerste dagen terug naar school?
Maar ook: hoe bereidt de school zich voor op dergelijke situaties?

Scholen downloaden de brochure of bestellen ze per mail.

Heerlijke feedback ...

na een getuigenis van verkeersslachtoffer, Johan

Dat sommige scholen heel positief omgaan met verkeersslachtoffers mocht Johan (aka Jocke) ondervinden na een getuigenis in een school in het kader van Getuigen onderweg.

Een begeleidende leerkracht stuurde een prachtige mail:

'Dag Jocke

vandaag kwam je samen met je vader jouw ervaring vertellen in het Koninklijk Atheneum van Diest. Ik was 1 van de begeleidende leerkrachten (niet degene die de intro deed). Ik heb erg geboeid en ook ontroerd geluisterd naar jullie verhaal. Je denkt altijd maar: dit overkomt mij niet... Maar nu kwam het toch heel dichtbij. Als moeder kon ik mij heel goed inleven in de gevoelens van je vader: je wilt alles voor je kind doen, het beschermen, de pijn wegnemen...

Ik vond ook de manier waarop jullie dit verhaal brachten heel innemend. Zonder al te veel drama en met af en toe wat humor wisten jullie de boodschap heel goed over te brengen. Fijn initiatief van jullie!

Hopelijk blijft alles goed met je gaan en hou je vooral mentaal de moed erin!'


Ontvang je ook graag een verkeersslachtoffer of een nabestaande in je derde graad secundair onderwijs?
Schrijf je dan nu in!

Alternatieve straffen

In samenwerking met stagiaire criminologie Dorien Janssens van de KU Leuven, besteedde Rondpunt de afgelopen maanden aandacht aan het thema ‘Alternatieve straffen’. We gingen in gesprek met slachtoffers en nabestaanden. Zij zijn voorstander van alternatieve straffen en zien dit als een kans om het gedrag van veroorzakers te beïnvloeden.

Zij stonden vooral positief tegenover werkstraffen, die een relatie hebben met de problematiek van verkeersslachtoffers, zoals bijvoorbeeld een werkstraf in een revalidatiecentrum.
Ook het opleggen van leermaatregelen, zoals het volgen van een cursus bij het BIVV, wordt door nabestaanden positief onthaald.

Onze gesprekken met politierechters leverden niet zo’n eenduidig beeld op. In de praktijk worden alternatieve straffen relatief weinig toegepast. De ene politierechter benadrukte de rol van de advocaat van de veroorzaker en zag een alternatieve straf vooral als gunst. Een andere benadrukte dat alternatieve straffen een effect zouden moeten hebben op verkeersveilig gedrag.

Kortom: veel stof tot nadenken en nog veel mogelijkheden voor verder onderzoek.

Bezorg ons gerust jouw idee hierover via info@rondpunt.be.
Meer informatie volgt.

FIVE2NINE

Gert, één van de deelnemers aan het project FIVE2NINE, ontmoette begin dit jaar zijn buddy Manon.

Elke twee of drie weken spraken ze af om samen iets leuks te doen. Dit varieerde van het samen veranderen van Gerts profielfoto op Facebook tot ontspannende wandelingen en fietstochten.

Als afsluiter van een leuke periode spraken ze af met de vrienden van Gert in Technopolis. Die kregen ze opnieuw te pakken door de creatie van een Facebookevenement.

Op 16 augustus was het zover.
Een leuke dag voor iedereen.

Word vrijetijdsbuddy bij FIVE2NINE

Ben je op zoek naar een verrijkende levenservaring? Heb je een hart voor mensen? Bied je graag een luisterend oor aan maar doe je ook graag activiteiten? Durf je initiatief nemen?

Heb je geduld en doorzettingsvermogen? Bouw je graag mee aan een zorgzame samenleving? Zie je er wel iets in om een stukje vrije tijd door te brengen met een jongvolwassene met een niet-aangeboren hersenletsel?

Dan is het buddy-schap binnen FIVE2NINE misschien wel iets voor jou.Woon je in Limburg, Oost- of West-Vlaanderen? Neem dan contact op met Kaat De Gendt.

A Special Day in het park

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van Feest in het Park was er een extra festivaldag voor mensen met een beperking.

Al in het voorjaar ontsproot het idee om met Brain-Storm, de opgroeiende jongerenwerking van Over-Hoop, een extra zomeractiviteit in te lassen. Een festival leek hen wel wat.

Met z’n zestienen trokken ze uiteindelijk naar Oudenaarde. De ideale bende om er een feestje van te maken. En het moet gezegd: de organisatie was meer dan dik in orde. Ze bestelden de zon en kregen die ook. Er was voldoende aandacht voor ieders beperking en ook de line-up van artiesten was er één om van te smullen.

Hopelijk organiseren ze volgend jaar opnieuw ‘A special day in the park’. Want die leuke ervaring doen ze graag nog eens over.

Hier lees je wat de leden van Brain-storm er zelf van vonden.

Verkeersveiligheid voor bedrijven

Verkeersveiligheid staat hoog bovenaan je actielijst van de komende maanden en jaren, maar je hebt geen idee hoe of waarmee te starten?

Rondpunt ontwikkelde hiervoor het naslagwerk Road Accidents Prevention & Management.

Dit handboek geeft:
  • een antwoord op de noden van alle betrokkenen binnen een bedrijf voor en na een verkeersongeval;
  • uitleg bij de verschillende taken en verantwoordelijkheden die nodig zijn om verkeersongevallen te voorkomen;
  • uitleg bij de verschillende taken en verantwoordelijkheden die nodig zijn om betrokken van een verkeersongevallen op te vangen.  
Of om het met de woorden van iemand anders te zeggen:
“In het najaar komt er een sensibiliseringscampagne binnen ons bedrijf betreffende verkeersveiligheid tijdens prioritair rijden naar aanleiding van twee zware ongevallen. De informatie uit het handboek, vaak op een visueel knappe manier voorgesteld, komt zeker van pas.”

U bestelt het handboek via volgende link.

Nunc nisl lacus

Music For Life 2015

Worden het dit jaar opnieuw soesjes of wordt het iets anders? Zeker weten we het nog niet.
Maar we weten wel dat Karl ook dit jaar Rondpunt inschreef als goed doel bij Music for life.
Organiseer je ook graag iets voor deze vzw?

Registreer je actie http://musicforlife.stubru.be/nieuwe-actie en kies Rondpunt
bij de groep ‘Welzijn’.

UITNODIGING: Conferentie over de rechten, ondersteuning en bescherming van slachtoffers in Europa

Rondpunt is in 2015 medeorganisator van de jaarlijkse bijeenkomst van de Fédération Européenne des Victimes de la Route, de Europese koepel van organisaties van en voor verkeersslachtoffers en hun families. Deze driedaagse bijeenkomst begint op vrijdag 25 september met een conferentie waar iedereen welkom is.

Het thema is de evaluatie van de Europese richtlijn over ‘de rechten, ondersteuning en bescherming van slachtoffers van strafbare feiten’ (2012/29/EU).
Inschrijven voor deze bijeenkomst doet u per mail bij Ouders van Verongelukte Kinderen.
© 2015 Rondpunt vzw


Schrijf je uit     Update je profiel