Copy

Nieuwsbrief september
 


Ontmoet de nieuwe Rondpunt-medewerkers!
Geen zonneslag en zand tussen de tenen bij Rondpunt deze zomer. Achter de schermen bereidden wij ons volop voor op een veelbelovend najaar. Hiervoor wierven we maar liefst drie nieuwe collega’s aan! Kaat – meer dan twee jaar lang superheld in het project ‘Getuigen Onderweg’ – zoekt nieuwe horizonten op dichter bij huis. Gelukkig staat Ellen al klaar om het project met evenveel enthousiasme te coördineren. Wie ons opbelt op het algemene nummer zal een nieuwe stem te horen krijgen, die van Mieke. Mieke is onze nieuwe administratief medewerkster en beantwoordt al jouw vragen professioneel en integer. Ook de functie communicatie zag opnieuw het licht binnen Rondpunt en deze wordt ingevuld door Marlies. Zij zal met woord en daad vindingrijk communiceren naar de buitenwereld toe. Hou ons dus zeker in de gaten want we zetten het najaar van 2016 met veel begeestering in!

Elke zomer neemt collega Nathalie een stagiaire Criminologie onder de vleugels om onderzoek te doen naar duidelijke signalen in onze hulpvragen.
Deze zomer liep Lisa twee weken stage en deed ze onderzoek naar het belang van een familiale verzekering na een verkeersongeval. Klik hieronder om meer over het onderzoek te weten te komen. 
 
Lees meer


Vluchten verplettert ook je geweten
Onze inzending voor De Standaard Solidariteitsprijs ging niet onopgemerkt voorbij. We slaagden erin 933 mensen te overtuigen om te stemmen voor een Vlaanderen zonder vluchtmisdrijf. Zeker toen bekend raakte dat vorig jaar dagelijks negentien mensen veroordeeld werden voor vluchtmisdrijf, kregen we vanuit alle hoeken omvangrijke steun. Jammer genoeg koos het publiek voor een andere advertentie en gaat de Solidariteitsprijs dit jaar niet naar Rondpunt. Het thema verdwijnt daarmee niet van onze agenda want alleen al in augustus dit jaar werd vijftien maal vluchtmisdrijf gepleegd met ernstige gevolgen. Ook in september willen we voluit gaan voor een gewetensvoller Vlaanderen met onze CAMPAGNEWEEK ZONDER VLUCHTMISDRIJF. Op zaterdag 24 september 2016 vragen we aan iedereen om tussen 14u en 17u even in onze grote spiegel te komen kijken op de Meir! Durf jij samen met Rondpunt in de spiegel kijken? Werp af en toe een blik op onze Facebookpagina om te ontdekken hoe wij en ook anderen oproepen om altijd te stoppen na een verkeersongeval!


 
Niet-Aangeboren Hersenletsel: vaak onzichtbaar, wel aanwezig
NAH, het overkomt meer mensen dan we denken. In Vlaanderen zijn er naar schatting 247 000 patiënten met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Bovendien komen er elk jaar 50 000 bij. Dit komt neer op gemiddeld dertig patiënten per huisarts. En toch blijven deze mensen als doelgroep relatief onzichtbaar, NAH is nauwelijks gekend. Een blijvende brede sensibilisering op alle niveaus is noodzakelijk. Daarom voert de NAH-Liga van 10 tot 16 oktober 2016 campagne voor de brede bekendmaking van NAH bij het ruime publiek. Dit onder de titel ‘Week van NAH’ en in samenwerking met alle regionale en Vlaamse partners.

Ook Rondpunt draagt haar steentje bij en vraagt aan alle getuigen die in september en oktober langsgaan in scholen om de ‘Week van NAH’ en bijhorende website
 bekend te maken bij de leerlingen. Op deze website vind je alle informatie alsook de activiteitenkalender terug. Op dinsdag 27 september kan je naar het lanceringsmoment van ‘Week van NAH’ gaan, dit is een inspiratievoormiddag.  
Project 'ToekomstSporen' geeft het goede voorbeeld
Wanneer jongeren (met een vermoeden van) een beperking of chronische ziekte de volwassen leeftijd bereiken, breekt voor hen en hun ouders een transitieperiode aan. In deze periode moeten ze antwoorden vinden op toekomstvragen die vaak niet eens duidelijk zijn en waarover ze bovendien onvoldoende geïnformeerd zijn. En toch worden in deze periode keuzes gemaakt die bepalend zijn voor het verdere leven van zowel de jongeren als de ouders. Via het project ‘ToekomstSporen’ kunnen ze samen de eerste grondslagen leggen voor een eigen volwassen leven.

Jongeren tussen 15 en 25 jaar worden handvaten aangereikt zodat de mogelijkheden beter zichtbaar en ook toegankelijk worden. Ieder is zo in staat eigen gepaste keuzes te maken. Het voorbije jaar organiseerde ToekomstSporen, samen met diverse partners, workshops voor jongeren en ouders. Via deze workshops kregen jongeren en ouders meer grip op hun leven en hun toekomst. Ze leerden zichzelf en elkaar beter kennen en gaan vervolgens samen in dialoog. Daarnaast wordt de ouders ook informatie aangereikt die hen wegwijs maakt in het soms complexe zorglandschap.

ToekomstSporen is een realisatie van de Dienst Ondersteuningsplan (D.O.P) West-Vlaanderen, De Hoge Kouter, CAW (JAC) Zuid-West-Vlaanderen en Magenta (KU Leuven).


 

ACTIVITEITENKALENDER


10/09          Benefietfeest 55x een hart voor Tom                       Kerkom
16/09          Sportdag voor mensen met een beperking              Vlezenbeek
02/10          9e Ontmoetingsdag Over-Hoop                               Torhout
02/10          2e Augustijnenloop                                                   Gent
04/10          Eerste Verkeersmarkt voor scholen                          Brugge
05/10          Start tournee 'Fractie van een seconde'                   Gent
15/10          Derde Trefdag Handicap (thema inclusie)                 Leuven
20/10          Provinciale Ontmoetingsdag Verkeer                        Ieper
20/11          Internationale Herdenkingsdag                                 Asse
03/12          Opleiding tot Talentscout van G-sporters                  Leuven


Registreer hier jouw hartverwarmende actie ten voordele van Rondpunt!
 
Copyright © 2016 Rondpunt vzw, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list