Copy
Nieuwsbrief december 2016

 

Internationale Herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers

Zondag 20 november 2016 stonden we 378 seconden stil bij alle verkeersslachtoffers van 2015. Om 10u stopten we samen met Minister Ben Weyts en de gemeente Asse gedurende 378 seconden alle verkeer op het kruispunt van de Brusselsesteenweg (N9) met Huinegem. Het was een dag waarop nabestaanden, slachtoffers, de burgemeester van Asse en de bevoegd minister wensen konden uitspreken voor een veiliger verkeer. Ook wij hopen dat we in 2017 minder lang moeten stilstaan.

We willen niet alleen stilstaan voor de dodelijke maar ook voor de zwaargewonde verkeersslachtoffers. Uit de nieuwe Europese studie 'MyLAC' (My Life After the Crash) blijkt namelijk dat bijna tachtig procent van de zwaargewonde verkeersslachtoffers nooit volledig herstelt. Het BIVV publiceerde de resultaten van het onderzoek op hun website.

 
 

Rondpunt gaat Europees!

Vanaf 1 maart 2017 werken wij samen met vzw Moderator en het Leuvens Instituut voor Criminologie twee jaar lang aan het project “Victims of road traffic offences”. Dit project sluit nauw aan bij het rapport dat we samen met andere organisaties van en voor verkeersslachtoffers (de FEVR) schreven in 2015 en is mede gebaseerd op de resultaten van ons colloquium in april 2016.

In dit project gaan onderzoek en concrete acties hand in hand. Verkeersslachtoffers en hun nabestaanden hebben conform Europese wetgeving recht op toegang en ondersteuning. Die rechten maken we in dit project concreet. Informatie, herstelbemiddeling en samenwerking tussen verschillende hulpverleners zijn de belangrijkste thema’s. Ben je nieuwsgierig naar wat onze projectcoördinator concreet gaat doen? Of misschien wil je zelf wel je schouders onder het project zetten? Klik dan hieronder door naar de vacature!
Vacature
Driewerf hoera voor 'Getuigen Onderweg'!


De Vlaamse regering keurde de projectaanvraag voor 'Getuigen Onderweg' goed tot en met juni 2018! Hiermee erkent de overheid de relevantie van ons project waarin we jongvolwassenen tussen 16 en 19 jaar sensibiliseren over veiliger verkeer.

In 2017 lanceren we bovendien samen met het 'Sociaal Fonds Transport en Logistiek' een handige brochure over de psychosociale opvang na een verkeersongeval. Deze brochure richt zich op beroepschauffeurs in opleiding en zal voorgesteld worden op de vakbeurs Truck & Transport. Op deze beurs zullen Stef en Rudy met het theaterstuk 'Fractie van een seconde' de droge statistieken over verkeersongevallen verwoorden tot een nazinderende boodschap. Ook toekomstige vrachtwagenchauffeurs worden zo bewust(er) van het belang van verkeersveiligheid.

Bovendien blijft het aantal getuigen in het project 'Getuigen Onderweg' groeien. Vorige maand meldden verschillende nieuwe getuigen zich aan om ook leerlingen en werknemers te sensibiliseren over de gevolgen van een verkeersongeval. Sinds kort zijn er ook twee nieuwe coaches die de getuigen zullen ondersteunen in het traject naar een goede getuigenis. Deze coaches zijn zelf ervaringsdeskundige en kunnen zich dus erg goed inleven in de situatie en de gevoelens van de nieuwe getuigen. 
Een getuigenis aanvragen

Collega Stacey zoekt mee naar jouw talenten!
Wil jij betaald aan het werk en maakt jouw hersenletsel een halftijdse tewerkstelling moeilijk? Is het jou onduidelijk of je betaald mag werken met jouw tegemoetkoming of uitkering? Dan is Verloond Talent iets voor jou! We gaan op zoek naar jouw talenten en hoe deze ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt. In januari gaan de trajecten van start, en je kan nog steeds inschrijven. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hieronder om de folder te zien!
Hoe werkt Verloond Talent?


 
Nog op zoek naar een origineel cadeau?
Geef een buddy cadeau met dit eindejaarskaartje! Het kaartje is ontworpen door verkeersslachtoffer Katrien en haar buddy Violet. Het geeft weer wat buddyschap betekent voor hen: het samen ondernemen van activiteiten, het hebben van iemand om mee te praten en die dicht bij je staat. Met het kopen van dit kaartje (€20) geef je andere duo's ook de kans om samen een vrijetijdsactiviteit te ondernemen. Rondpunt ondersteunt hen hierin via het project FIVE2NINE. Elke deelnemer in dit project ontvangt van Rondpunt tien euro per ondernomen activiteit. Wil jij jonge verkeersslachtoffers ondersteunen? Bestel dan vandaag nog dit originele cadeau!
Ik geef een buddy cadeau!
Tussen 26 en 30 december sluit het kantoor. Alle Rondpunters wensen jullie warme en veilige feestdagen! Blijf onze bezigheden ook in 2017 op de voet volgen via Facebook, Twitter en onze website!
Copyright © 2016 Rondpunt vzw, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list