MEKDSZ-percek | 10. szám | 2016. október| Feliratkozás a MEKDSZ-percekre
Csak tessék, csak tessék, itt a friss hírlap!
 
Íme, a legújabb MEKDSZ-percek, a MEKDSZ Hírmondó havonta megjelenő online szuperváltozata!
Mik történtek a World Student Day-en? Milyen imatémákat dobtak fel a diákkörök? Hogy sikerült a BME diákkörének provokatív előadása?
Bemutatkozik az ISM lendületes csapata és rögtön meg is tudJUK, hogyan kapcsolódhatunk Húsvétkor a nemzetközi mozgalmunkhoz.
Partnerünk, a Harmat Kiadó pedig könyvvásárt rendez és lelkes önkénteseket keres.

Az olvasáshoz kellemes időtöltést kíván
a MEKDSZ :)

World Student Day - beszámoló
Diákkörök
Best of Postit!
Nemzetközi diákmisszió a MEKDSZ-ben
Presence 2017
Harmat könyvvásár
A Harmat Kiadó önkéntest keres!
World Student Day - beszámoló
A nemzetközi diákmissziós imanap október 21-én volt Budapesten a József utcai Baptista Gyülekezet imaházban.

Odaérve letettem a motyóm, egy-két emberrel üdvözöltük egymást és már pontos kezdéssel indult  is a dicsőítés. Elől két fiatal. Kezükben gitár és hegedű, határozottan és művészien vezették a dalokat. Angolul is énekelünk - mint később kiderült azért is, mert jó néhány Budapesten tanuló nemzetközi diák is eljött, hogy velünk tartson az est folyamán.

    Utána igei szolgálat következett. Fülöp Áron beszélt az imádság fontosságáról. Kedvenc gondolatom tőle az volt, amikor elmesélte, hogy egy régi iskolatársával összefutva három perc elteltével nem volt miről beszélgetniük, nem volt közös témájuk, viszont van olyan baráti társasága, ahol az órák beszélgetéssel tovaszállnak és maga is meglepődik, hogy már milyen régóta ott van és ez mennyire jó. Hasonló tapasztalataink lehetnek Istenhez imádkozva is. Fontos, hogy milyennek látjuk Őt.

    Ezt követően szünet jött. Megkóstoltuk a szendvicseket és egyéb finomságokat, közben csevegtünk. (Köszi Vekker András a zselés-mogyorós tej csokoládét, tényleg nagyon jó)

    Ezután megnéztük a diákkörök imakérő videóit. [IDE kattintva Te is megtekintheted őket - a szerk.] Volt közöttük vicces híradó stílusú, zenés- profin összevágott vagy diákköri alkalomról bejelentkezős. Hármasával vetítették őket és utána imádkoztunk az elhangzottakért három-öt fős kiscsoportjainkban. Jó volt megtudni a különböző diákkörök hálaadásait és kéréseit és utána azt másokkal együtt az Úr elé vinni.

A végén még volt egy imaidő ahol a IFES Horvátországi szolgálatáért imádkoztunk. Ők is küldtek videót. (IFES=International Fellowship of Evangelical Students→ A MEKDSZ nemzetközi anyaszervezete). Ezt az imanapot száznál is több országban megtartották és ''minden résztvevő ország MEKDSZ-e'' imádkozott egy másik ország ''MEKDSZ-ért''.

    A rendrakás, mosogatás és egy gyors csoport szelfi készítését követően elindultunk az imasétára. Budapest négy pontján megállva, kört alkotva, magyarul és angolul imádkoztunk egyetemekért. Külön jó dolog volt, hogy majdnem minden imalistán szereplő egyetemről volt valaki velünk aki oda jár vagy járt.

    Este tizenegyre véget ért az imaséta. Jó hangulatban elköszöntünk és szétszéledtünk.

Az est folyamán sokféle csoporttól hallottunk sokféle imatémát. Mindezt pedig sokféle emberrel együtt mondtuk el az egy Istennek. Ő hallotta imádságainkat.

Baracskai Gábor
Vissza a főmenühöz
Diákkörök 

A WSD Imanap egyik fő célja, hogy a MEKDSZ diákköröket támogassuk imádságban. Ehhez kértük a segítségeteket, és sokan el is készítettek egy videót, amiben megosztottátok az aktuális diákkörös imakéréseiteket.

Most pedig megosztjuk a nagyérdeművel, és hálásan köszönjük, ha továbbra is imádkoztok a diákkörökért!
 

A képre kattintva megtekinthetitek a diákkörök imakéréseit.

Vissza a főmenühöz
Best of Postit!
Tudomány? Filozófia? Vallás? Az új ateizmus címmel tartott előadást Robert C. Koons texasi filozófiaprofesszor a BME diákkörének szervezésében az ELTE Lágymányosi kampuszán. E provokatív témájú eseményről a két diákkörvezetővel, Lee Juannal és Gyenes Zolival nyílt alkalmam beszélgetni.
Mérnöki és projektmenedzseri pontosság egyaránt jellemzi a programszervezés fázisait a BME-n, hiszen a diákkörben mindkét területet képviselik aktív tagok. A félév eleji megbeszélésen fixálják a féléves tematikát és azt is, hogy szervezni kéne egy missziós alkalmat. A MEKDSZ-irodán és a Grad Resources elnökén, Nick Repakon keresztül eljut hozzájuk az infó, hogy Rob Koons október végén Magyarországon tartózkodik és kérésre szívesen előad. „Isten úgy munkálta, hogy…” – a két szál összeér, kick off meetinggé fonódik, ahol felosztják a feladatokat, meglesz a felelőse
  • a vizuálpromónak: plakátgyártásnak, -szerkesztésnek, -elhelyezésnek (Zoli még arra is emlékszik, hogy a K épületben lévő vegyészek, építészek 8-8 strigulát húztak be a plakáton, míg az E-s mérnökinfósok zérót)
  • a kapcsolattartásnak (előadóval, tolmáccsal [special thanks to Pap Isti!], tiszteletbeli „teremőrrel” [=Császár úr az ELTE TTK-n, a Kémiai Intézet doktora, aki teremügyintézésben is rengeteget segített és egyébként Nick személyes jó barátja])
  • a digitális reklámnak: Facebook-esemény létrehozásának, frissítésének, levelezőlistákon történő hirdetésnek
  • a helyszíni terelgetésnek, időmenedzsmentnek, ceremóniamesterségnek.
Az előkészületek fonala egy telt 90 fős előadóterembe, egy egyórás érdekfeszítő előadáshoz vezetnek, ami Juan beszámolója alapján „annak a racionalitásáról szólt, hogy van egy természetfeletti hatalom, és annak a valószínűségéről, hogy a kereszténység az igaz. Isten létét elfogadni, ez volt itt a cél”.

Egy szintén egyórás kérdésblokk következik, „sok ateista érdeklődött, abszolút támadó jelleggel kérdeztek, de ez teljesen jó volt”. Fonalunk az alkalom végén, a visszajelző lapok begyűjtésével gombolyaggá bonyolódik, amit a csütörtöki diákkörös alkalmon sikerül kibogozni – akik feltüntették, hogy érdeklődnének a diákkör iránt, röviddel az előadás után már meg is kapják a meghívó ímélt, így a szálak végül virtuális térbe futnak.

Hogy onnan hova tovább? „A szél arra fúj, amerre akar, és hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy. Így van mindenki, aki Lélektől született.” /Jn3,8/ – Imádkozzunk, hogy az alkalmon jelenlévők újjászületéséhez fújjon a szél, hogy aztán ők is megtapasztalhassák a Lélek vezetését.

Vissza a főmenühöz
Nemzetközi diákmisszió a MEKDSZ-ben
Új ötletek, lelkes önkéntesek, koncentrált eszmecsere. De kik is azok, akik ama bizonyos ISM kódnév alatt munkálkodnak a MEKDSZ-ben?

Bemutatkozik a nemzetközi diákmisszióért felelős team.

"Sziasztok! Viktor vagyok, szeptembertől kezdtem dolgozni a MKEDSZ-nél. Timivel és Lacival együtt a nemzetközi hallgatókkal foglalkozzunk. Azt szeretnénk, ha minden egyetemen lenne nemzetközi diákkör. Ezért létrehoztuk a www.ifes.hu weboldalt, ahol a diákok felvehetik a kapcsolatot már működő nemzetközi diákkörökkel, gyülekezetekkel illetve keresztény egyetemi társaikkal. Egyébként én magam is a BME-n tanulok, nálunk is sok nemzetközi hallgató van. Voltam két évig önkéntes Ázsiában, talán ezért vagyok lelkes más kultúrák iránt iránt. A jövőben is szeretnék majd valamilyen formában külföldiek között szolgálni."

"Sziasztok, Timi vagyok és szeptember végén kezdtem önkénteskedni a MEKDSZ-nél. A nemzetközi diákokkal való kapcsolattartás a feladatom, amit azért is találok testhezállónak, mert a tavalyi külföldi mesterképzésem alatt magam is nemzetközi diák voltam. Megtapasztalhattam az IFES befogadó lelkületét és szeretetteljes légkörét, amit szeretnék tovább adni: Remélem, hogy az itthon tanuló nemzetközi diákok hasonlóan átélhetik a MEKDSZ-tesók törődésést :)! Részvételük az IFES World Student Day-en különlegessé tette a rendezvényt és remélem, hogy a közeljövőben egyre inkább megtalálják a helyüket a MEKDSZ-ben."


Széll Laci vagyok, idén nyáron végeztem az orvosin. Mielőtt azonban decemberben elkezdeném a kórházi éjjel-nappali sürgés-forgást, szeretnék önkéntesként szerepet vállalni a MEKDSZ-nél. A tevékenységi köröm a „nemzetközi diákok” szekcióval kapcsolatos, konkrétan a www.ifes.hu oldal számára toborzok kapcsolattartókat. Nagyon tetszik Viktor és Timi ötlete, hogy összekössük a nálunk tanuló külföldi hallgatókat. Magam is voltam már hasonló cipőben diákként Názáretben, Isztanbulban, Ausztriában és Németországban, mindig jólesett, mikor testvérekre találtam. Remélem, hogy rövid szerepvállalásom nem lesz hiábavaló.
Vissza a főmenühöz
Presence 2017
PRESENCE17 - „for such a time as this” Est. 4:14
Sziasztok,
2017. április 13-18. között (Húsvétkor) Aschaffenburgban kerül sor a 4 évente megrendezendő IFES európai konferenciára. Ez lesz a 10.  európai diákok evangelizációs konferenciája (ESEC).
A konferencia nevét Isten közöttünk való jelenléte ihlette, amit a diákmisszió kapcsán így foghatunk meg a legjobban: Hogyan tudunk a legtöbbet kihozni az egyetemen való jelenlétünkből Krisztusban hívőként? Az Eszter könyvében található, cselekedetre ösztönző elhívás minket is arra hív, hogy újragondoljuk jelen helyzetünket :  „...Ki tudja, nem éppen a mostani idők miatt jutottál-e...?” Eszter 4:14.

Mire számíthatsz a konferencián?
  • Nemzetközi légkör több ezer külföldi keresztény diákkal, több mint 50 nemzetből
  • Tartalmas tanítások, szemináriumok és programok
  • Jézus feltámadásának közös ünnepelése
  • A Krisztusban való egység nemzeteket, különbözőségeket áthidaló fenomenális élmény megtapasztalása
Ízelítőképpen nézd meg ezt a videót a PRESENCE17-es konferenciáról, ami az előző, hasonló ESEC (Magyarországon rendezett) konferencia alapján készült.
Minden releváns információt megtalálhatsz a honlapon, illetve az ESEC facebook oldalán is lesznek aktualitások. A regisztrációt már megnyitották, ezért bátorítunk arra, hogy ha szeretnél részt venni a konferencián, akkor minél hamarabb jelentkezz. A konferencia költsége is kevesebb, amennyiben korán regisztrálsz a következő oldalon: http://presence17.org/.

Early bird (december 31-ig):  145 EUR (45 700 Ft*)
Általános konferencia költség (január 1. - március 25.-ig): 165 EUR (52 000 Ft*)
Kiutazás várható költsége: 8000-12 000 Ft
*315,16 –os EUR/HUF árfolyamon számolva

Összesen tehát 60.000 Ft körül mozog a részvételi díj, ami a korai jelentkezéssel, valamint MEKDSZ-kedvezménnyel csökken. A MEKDSZ erre a konferenciára is biztosít kedvezményt azoknak, akik el szeretnének menni, de nem engedhetik meg maguknak a teljes részvételi díj kifizetését (erről majd a későbbiekben írunk). Illetve azt jó, ha észben tartod, hogy a konferencia közeledtével a jelentkezés lemondása költségekkel jár: március 1-jétől a részvételi díjad felét, illetve március 31-től az egészét vonják le. Valamint fontos tudni, hogy a résztvevők száma limitált, így érdemes hamar regisztrálni.

 
Amennyiben kérdésed van, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot! ;)
Szeretettel:
a MEKDSZ-munkatársak
Vissza a főmenühöz
Harmat könyvvásár
A Harmat Kiadó idén is sok szeretettel várja az érdeklődőket éves könyvvásárára, ahol 20–70%-os kedvezménnyel juthatnak hozzá könyveinkhez.

A vásárra most is kiadónk irodájában (1113 Budapest, Karolina út 62.) kerül sor 2016. november 10-én, 11-én és 12-én 9 és 19 óra között.

További információk:
http://www.harmat.hu/harmat-konyvvasar/
https://www.facebook.com/events/525289454347812/

 
Vissza a főmenühöz
A Harmat Kiadó önkéntest keres!

A Harmat Kiadó is halad a korral, és szeretne egyre több videót megosztani az általa forgalmazott könyvekről. Sok külföldi szerzőtől kaptak már pár perces összefoglalót, ám a magyar változat elkészítéséhez szükséges a videók fordítása és feliratozása - ehhez keresnek most önkénteseket.

Ami a feladat elvégzéséhez kell:
  • angol nyelvtudás
  • fordítási érzék

Ha érzel magadban kedvet és tehetséget ahhoz, hogy segíts a videók magyar változatának elkészítésében, jelentkezz a mekdsziroda@gmail.com-on!
Természetesen nem maradnak hálátlanok: a segítségért cserébe Tiéd lesz egy Harmat könyvutalvány!

Ízelítőként tekintsd meg az új Timothy Keller könyv kapcsán készült videót.

 
Várjuk jelentkezésedet! :)
Vissza a főmenühöz
Copyright © 2015 Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség. Minden jog fenntartva.

A MEKDSZ székhelye: 1111 Bp., Kende u. 7. III/9.
E-mail címe: mekdsziroda@gmail.com
Telefon: 1 385 0097; 30 768 2965
Honlap: www.mekdsz.hu
https://www.facebook.com/Mekdsz


Felelős szerkesztő: Bayer Áron
Szerkeszti: Hajde Beáta és Dócs Niki
Dizájn: Hajde Balázs

A MEKDSZ adományokat elfogad, mert ezekből tartja fenn magát.

Ezt a levelet azért kaptad, mert hozzájárultál ahhoz, hogy elküldjük a címedre a MEKDSZ-perceket, vagy mert korábban megadtad az email címed a MEKDSZ-nek.
Leiratkozáshoz kattints erre a linkre, vagy írj a mekdsziroda@gmail.com címre.

A MEKDSZ mi vagyunk!This email was sent to <<Email cím>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Magyar Evangéliumi Keresztény Diákszövetség · Kende u. 7 III/9 · Budapest, Bu 1111 · Hungary

Email Marketing Powered by Mailchimp