Copy
Wie is Arnold?
View this email in your browser
Recentelijk was ik weer getuige hoe Jenny de Jong van Natural Horse Sense met haar paarden werkt. Geen zichtbare lijnen, alleen dat ene 'kosmische' lijntje tussen haar en het paard.
Vanuit liefde, aandacht en respect voor mens en dier zie je hoe die verbinding tot stand komt en zich ontvouwt. Ze maakte slechts subtiele bewegingen en haar stem was daarbij helder en zacht. Je ziet hoe energieën zich verbinden.

Jenny voert haar bedrijf vanuit Loenen (gld). Een praktijk voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook is hier het
zorgcentrum de Oldenhof gevestigd voor crisisopvang en begeleiding van mensen.
 

Het paard hierboven schudt alles van zich af

..... konden wij maar zo makkelijk alles loslaten.
Het moment bij Natural Horse Sense deed me denken aan het beoefenen van Mindfulness. 
Je leert niet hoe je moet paardrijden door er een boekje over te lezen of naar een video te kijken. Je leert het door het te beoefenen waarbij je jezelf keer op keer weer tegenkomt en leert van je ervaringen.
 
Jezelf in stilte ervaren vergt oefening. Sommige mensen huiveren alleen al bij de gedachte. Mindfulness leer je simpelweg door het te doen. Vaak besluiten mensen aan een training deel te nemen op het moment dat ze middenin een crisis zitten. Echter, misschien was je niet in een crisis terecht gekomen als je al op een eerder moment gekozen had Mindfulness te gaan beoefenen. Met andere woorden het is nergens voor nodig om te wachten. Edel Maex schrijft: ‘Je temt een wild paard niet om er een oude knol van te maken.’ Je beoefent Mindfulness om nog meer jezelf te worden, dat denkbeeldige, kosmische lijntje met jezelf.
 

Populariteit van Mindfulness heeft een keerzijde

Er zijn vele invalshoeken van waaruit Mindfulness beoefend kan worden en in de afgelopen 30 jaar is de populariteit van Mindfulness ontzettend gegroeid. Aan de ene kant fijn maar die aandacht kent ook een aantal bijverschijnselen. Het lijkt wel of er steeds meer uitholling plaatsvindt. Daarbij is er veel commercie rondom het thema. Soms vraag ik me af of men nog steeds bezig is met de ware essentie van Mindfulness. De hype zorgt er ook voor dat er mensen zijn die Mindfulness als een modegril betitelen en bij voorbaat al een aversie hebben. 


Arnold

De fundamenten waarop Mindfulness is gebouwd zijn bijzonder krachtig en kom je in elk levensthema en in elke levensfase tegen.

Dan spreek ik over: niet-oordelen, geduld, een beginners mind, vertrouwen, niet-streven, accepteren en loslaten. Dit zijn de fundamenten voor beoefening zoals Jon Kabat-Zinn ze aanvankelijk beschreef. Hoe ver of diep je daarin wilt gaan is aan jou. Daarvoor dienen ook de intakegesprekken. 

Tijdens mijn opleiding merkte ik dat er een belangrijk fundament niet genoemd werd. Ik doel hiermee op het fundament dankbaarheid en het vermogen iets te geven zonder er iets voor terug te verlangen. Ieder zijn geluk en alle goeds gunnen, vrij van jaloezie. Dit had ik wel allemaal meegekregen van Arnold, de trainer bij wie ik voor het eerst kennismaakte met Mindfulness en die zijn leerlingen inspireerde en stimuleerde tot het maken van hun eigen ervaringen. Helaas gaf Arnold geen erkende opleiding en heb ik mijn papiertje later elders gehaald.

Misschien heeft Jon (Kabat-Zinn) kennisgemaakt met Arnold want ik hoor Jon in een filmpje op youtube (dat ook alweer een paar jaar oud is) vertellen dat er waarschijnlijk nog een paar fundamenten toegevoegd gaan worden... 

Overigens .... dit is Arnold niet op de foto. 

Een oefening in dankbaarheid


Ook al heb je naar jouw idee een rotdag achter de rug. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.Tijdens de trainingen horen mensen mij vaker zeggen: ‘Don’t take things for granted’. Met andere woorden, ga er niet klakkeloos vanuit dat je overal recht op hebt. Wees dankbaar voor wat je in je leven tegenkomt.

Vandaag ben ik dankbaar voor ...
Dankjewel dat ...


Schrijf aan het eind van de dag één ding op waar je die dag dankbaar voor bent. Sommige mensen maken zelfs een dankbaarheidsboekje waarin ze elke dag, aan het eind van de dag iets opschrijven.

Wees niet te gretig. Schrijf echt maar één ding op en sta daar op dat moment een paar minuten bij stil. Geniet van al het moois.


Haal je boekje af en toe eens tevoorschijn en lees het aan jezelf voor .
Workshop Mindfulness
In de nieuwsbrief van maart kon je daarover lezen.
Nieuwsgierig?
Stuur dan een bericht er zijn je al mensen voorgegaan.
Ja, ik ben geïnteresseerd
Deel dit bericht op Facebook
Deel dit bericht met iemand per mail
Dankbaarheid is even stilstaan bij het leven dat je leeft, wat het leven je geeft. 
Het thema dankbaarheid komt dan ook in mijn trainingen aan de orde en geeft mensen mooie inzichten.
When you're ready to change the look of your email, take a look through the “design” tab to set background colors, borders, and other styles.

If you need a bit of inspiration, you can see what other MailChimp users are doing, or learn about email design and blaze your own trail.

Copyright © 2016 Jij bent Oké, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp