Copy
Een verhaal om zelf te ervaren.
View this email in your browser

Een persoonlijke anekdote van Gordon

Verhalen wordt gepubliceerd om door te geven. Deze klassieker is er zo eentje en al menigeen gedeeld. Stephen Covey deelt dit verhaal in een van zijn boeken en ik deel het op mijn beurt met jullie. Een persoonlijke anekdote, The turn of the Tide, van Arthur Gordon waarin hij verhaalt over een gesprek met zijn arts. Ten tijde voelde Gordon zich afgevlakt, moe en futloos. Hij kon nergens meer enthousiasme voor opbrengen en zijn pogingen om iets te schrijven mislukten. Uiteindelijk besloot hij naar zijn arts te gaan want het werd met de dag erger.

De arts gaf Gordon geen pilletje en ook geen peptalk. Nadat hij vastgesteld had dat er lichamelijk niets aan hem mankeerde stelde deze hem een bijzondere vraag. De arts vroeg aan Gordon of hij 1 dag lang zijn instructies op zou willen volgen. Nadat Gordon aangegeven had dit wel te kunnen begon de arts te vertellen.

Hij kreeg de opdracht om 1 dag door te brengen op een plek waar hij als kind zijnde het gelukkigste was geweest. Hij mocht eten en drinken meenemen maar mocht die hele dag met niemand praten, niets lezen, niet schrijven en ook niet naar de radio luisteren. Totale stilte. 

Vervolgens pakte hij 4 briefjes waarop hij iets schreef en stopte elk van hen in een envelop. Op de envelop schreef hij tijdstippen waarop Gordon deze mocht openen.
Gordon keek hem aan en vroeg: "Meent u dat serieus?"
De arts antwoordde:"Als je mijn rekening ziet dan weet je dat ik geen grapje maak."

De volgende ochtend ging Gordon naar de plek waar hij zich als kind het gelukkigst had gevoeld. Dit was het strand.
 

Om 09:00 uur opende hij de eerste envelop waarin stond. 'Listen carefully'. Luister aandachtig. Drie uur stil zijn en naar de geluiden van de aanrollende en terugtrekkende zee luisteren klinkt misschien raar maar hij deed het. Hij begon steeds meer te horen zo hoorde hij ook de vogels. Gordon stond zichzelf toe om herinneringen naar boven te laten komen, lessen die hij geleerd had van de zee zoals geduld, respect en het besef van onderlinge verbondenheid, samenhang van zaken. Hij hoorde geluiden die hij in eerste instantie niet had gehoord en concentreerde zich op  die geluiden. Hij kon de stilte horen. En terwijl de tijd voortduurde merkte hij dat er een soort van innerlijke rust in hem opbloeide.
Om 12:00 uur opende hij de tweede envelop waarin stond, 'Try reaching back'. Try reaching back, probeer terug te grijpen. Waarop moest hij teruggrijpen vroeg hij zich af? Toen dacht hij weer terug aan het verleden en de kleine momenten van geluk. Hij merkte dat dit hem met warmte vervulde.
Om 15:00 uur opende hij de derde envelop waarin stond, 'Examine your motives'. Wat zijn je motieven? Wat beweegt je? Zijn eerste reactie was enigszins defensief. Hij wilde succes, erkenning en zekerheid waarvoor hij ook goede redenen aan kon dragen. Al snel begon hij zich af te vragen of die motieven wel zo deugdelijk waren. Misschien was hij daarom wel vastgelopen? 
Hij hoefde er niet eens zo lang over na te denken om tot het besef te komen dat als je motieven niet deugen, er niets deugt. 
'Het maakt niet uit wat je doet zolang je motieven maar juist zijn. Of je nu postbode, kapper, verzekeringsagent of huisvrouw bent. Zolang je je dienstbaar opstelt, doe je je werk goed. Wanneer je alleen maar met jezelf bezig bent, ben je minder goed bezig. Een ijzeren wet zo onvermurwbaar als zwaartekracht',  zo schrijft hij in die anekdote
Om 18:00 uur maakte hij de laatste envelop open waarin stond, 'Write your worries in the sand.' Gordon pakte een gebroken schelp en schreef enkele zorgen in het zand. Toen stond hij op, draaide zich om en liep weg, wetende dat het vloed zou worden ...
Mooi verhaal van een arts die oprecht naar zijn patiënt luistert en na geconstateerd te hebben dat Gordon fysiek niets mankeert een bijzonder recept uitschrijft.
Gordon wist op dat moment nog niet dat dit hem naar zijn eigen wijsheid zou leiden.
Zelf heb ik dit recept ook ooit opgevolgd. Het was eind jaren negentig. Ik pakte 4 enveloppen en schreef daarop dezelfde boodschappen en ging op pad. 
Ook al had het niet hetzelfde verrassingseffect als bij Gordon, het was krachtig genoeg om tot bepaalde inzichten te komen. Even stil staan bij jezelf en het besef van je relatie met de wereld om je heen. 
Stephen Covey noemt dit in zijn boek spirituele vernieuwing. 
Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een liefdevol 2017.
Mogen ieders wensen vorm krijgen. 
Mail dit bericht naar iemand
Deel deze nieuwsbrief op twitter
Delen op facebook
Informatie Groepstraining Mindfulness
Copyright © 2016 Jij bent Oké, All rights reserved.

lisette@jijbentoke.nl

Want to stop receiving these emails?
You can unsubscribe from this list here.

Email Marketing Powered by Mailchimp