Copy
November 2019
Save the date: 12 maart 2020 Bètapartnersconferentie 
Bèta Breed Betrokken: Met beide benen in de maatschappij

De bètavakken staan steeds meer in de belangstelling en er is toenemende interesse bij leerlingen. Grote actuele brede thema’s als duurzaamheid en de opkomst van steeds meer technologie vragen om onderbouwde discussies in de klas. Leerlingen vragen op welke manier zij zelf betrokken kunnen zijn en invloed kunnen hebben. Op de conferentie gaan we met docenten, TOA’s en schoolleiders breed in op actueel onderzoek, leggen de relatie tussen de schoolse kennis en ontwikkelingen in de maatschappij, duiken in de wereld van techniek en bespreken met elkaar hoe we actueel onderwijs vorm kunnen geven in tijden van lerarentekorten. 
Activiteiten voor docenten en TOA's
Vakoverstijgend
21 november: Cursus 'Praktische tools voor leren onderzoeken' - Met leerlingen aan de slag met experimenteren en verslaglegging (Aanmelden kan t/m 14 november!) 
2 december: Vakbijeenkomst 'Eenvoudig formatief evalueren' - Zonder nakijkwerk!
30 januari: Masterclass bij het Tergooi ziekenhuis - Zorg van de toekomst (bijna vol!)
11 februari: Vakbijeenkomst 'Laagdrempelig differentiëren' - Gedifferentieerde lessen met ‘hele taak eerst’
Cursusmiddagen CMA Coach - In deze los te boeken middagen over modelleren (21 januari), videometen (13 maart) en meten (9 juni) lopen we de ins en outs van het werken met Coach door
Biologie
8 april: Vakbijeenkomst 'Anatomie van een gans en een big in de les, project onderwijs in een multidisciplinaire omgeving' - Oefen anatomische vaardigheden en kennis via een practicum met big en gans en leg de relatie met de herkomst van ons voedsel. Verken deze mogelijkheden voor aanschouwelijk en interessant projectonderwijs
Informatica & Digitale geletterdheid
Maandelijkse bijeenkomsten die voor alle vakken interessant zijn, met elke bijeenkomst een ander thema:
14 november: 'Micro:bit' - Aan de slag met deze kleine computer, voor beginners en gevorderden
12 december: Jupyter Notebook - Professioneel gereedschap van Data Scientists, breed inzetbaar in het bèta-onderwijs
9 januari: Internet of Things met Cisco - Hoe maakt Internet of Things onze wereld slimmer?

 
Natuurkunde
11 december: Vakbijeenkomst 'Toetsvragen ontwikkelen' - Hoe maak je een goede natuurkundevraag? Samen leren, maken en uitwisselen met collega’s
24 januari: Conferentie 'Viva Fysica' - Voor natuurkunde docenten en 5/6 vwo leerlingen

Oproepen:

Geef jullie wensen aan voor thema's voor een vakinhoudelijke meerdaagse natuurkundecursus (zoals relativiteit)!
Samen met het Regius College Schagen ontwikkelen we een cursus voor collega's van andere vakken die Natuurkunde / NaSk 1 geven. Denk mee en geef je wensen door!
NLT
30 januari: Vakbijeenkomst 'Van Gogh ontrafelt' - Wat gebeurt er bij een restauratie en voor welke keuzes komen de restauratoren te staan? Inclusief rondleiding door het restauratieatelier en museum.

Oproep
De NLT modules moeten regelmatig gereviseerd worden. We zoeken docenten die hierbij willen ondersteunen; facilitering is beschikbaar. Neem graag contact op met Liliane Bouma
Scheikunde
22 november: Conferentie ‘Chemie in Amsterdam’ - Voor scheikunde docenten en 5/6 vwo leerlingen
25 februari: Vakbijeenkomst 'Hormoonverstorende stoffen: de volgende milieuramp?' - Toponderzoeker Jacob de Boer en Stichting Tegengif nemen je mee in de gevaren voor onze gezondheid en hoe ver deze stoffen ons leefmilieu en lichaam zijn binnengedrongen

Oproep
Docent gezocht voor ontwikkeling nieuw reizend scheikundepracticum
TOA
Omdat wij nog geen nieuwe TOA-vaksteunpunt coördinator hebben, zijn er de komende tijd nog geen activiteiten speciaal voor TOA's.
Wiskunde
23 januari: Vakbijeenkomst 'Gek op getallen' - Zelf wiskundig onderzoek doen met lol! Omar van Galen (softwareontwikkelaar), René Bruin (docent in opleiding) en Sander Dahmen (wiskundige, VU) doen verslag van hun wiskundige ontdekkingstochten

Daarnaast attenderen wij jullie graag op de volgende bijeenkomst van ons bevriende vaknetwerk wiskunde op 19 november met als thema 'De didactiek van het inproduct'
Activiteiten voor jouw leerlingen
Op maandag 2 december vindt er een workshop Statistiek plaats op de UvA. In deze workshop wordt de basis van statistiek uitgelegd. Daarnaast wordt de meest voorkomende statistische test behandeld. Handig voor de profielwerkstuk data van je leerlingen! Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar.
Zijn er bij jou op school wiskunde-veelvraten in de vwo-bovenbouw? Wijs deze dan op De Wiskundeclub! Deze komt vanaf 24 januari op acht vrijdagen van 15.00 tot 17.00 uur bijeen op Science Park in Amsterdam. 
Op 20 & 21 april 2020 vindt de grootste technologie schoolreis van Nederland plaats. De inschrijving opent eind januari, maar je kunt alvast je leerlingen enthousiasmeren voor deze bijzondere Challenge. Er kunnen dit schooljaar 150 leerlingen mee!
De inschrijving voor de Reizende DNA-labs voor de periode februari - juni 2020 opent op maandag 18 november om 08.00 uur. Voor de periode november 2019 - januari 2020 zijn er nog een aantal plekken beschikbaar bij onze labs.  
Uit ons netwerk
Er komen steeds meer bètastudenten van de UvA en VU die graag aan de slag willen als Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL) in het voortgezet onderwijs. Daarom zijn we op zoek naar nog meer scholen die aan de slag willen met PAL-studenten!
Een innovatieve variant van de lerarenopleiding in de bètarichting voor mensen die de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs willen maken, die je naast je bestaande baan kunt volgen. Deze nieuwe opleiding wordt aangeboden door de UvA, en t/m januari zijn er voorlichtingsbijeenkomsten. 
Eind september was de eerste tweedaagse cursus ‘Genetische Modificatie in de klas’ op de Universiteit van Amsterdam, aangeboden door de Reizende DNA-labs en Amgen Biotech Experience Nederland. Er deden 7 docenten en 10 TOA’s mee.
Wij verwelkomen onze nieuwe partnerschool St. Nicolaaslyceum in ons netwerk!
 
In de NVOX van september 2019 verscheen het artikel ‘School in bedrijf: Hoe je als docent je school in contact brengt met een bedrijf in de buurt’. Dit artikel heeft de redactie deels gebaseerd op ons Collegetourhandboek!
Van onze partners
19 november - NVON Inspiratiemiddag:
In debat met leerlingen over technologische ontwikkelingen
18 maart - NVS School Event Straling:
Voor leerlingen vanaf 16 jaar 
22 november - TLL Herfstfestival:
Met workshops over o.a. activerende werkvormen en blended learning
22 november - NEMO Science Night:
Inspiratieavond voor docenten uit de onderbouw
Nieuw lesmateriaal over plasticsoep: voor de onderbouw VO, met o.a. 14 challenges
De volgende Bètapartners nieuwsbrief verschijnt op 7 januari.
Facebook Facebook
Instagram Instagram
LinkedIn LinkedIn
Twitter Twitter
Website Website
U ontvangt deze mail omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief en/of een activiteit van Bètapartners, of omdat u zelf een project heeft aangemeld.

Onze gegevens:
Bètapartners
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam

Heb je nieuws dat je wil delen met ons netwerk? Stuur dan een mail naar bureau@betapartners.nl

E-mailinstellingen aanpassen:
1. Ik wil mijn mail voorkeuren wijzigen
2. Ik wil geen nieuwsbrief en vakspecifieke mailing van Bètapartners ontvangen 
3. Aanmelden voor de mailings van Bètapartners kan via dit formulier

 


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bètapartners · De Boelelaan 1111 · Amsterdam, 1081 HV · Netherlands