Copy
View this email in your browser


"Scenkonst är näring för själen i många bemärkelser. Vi arbetar på olika sätt med både vår egen kompetens och andras utveckling."

- Mikael Flodström, VD Scenkonst Västernorrland 

Orkester som lagarbete

I El Sistema börjar eleven sitt spelande med orkesterundervisning, istället för individuell övning, och möts till gemensamt, lärarlett spel flera gånger i veckan. Lite som en lagsport. Alla kan spela tillsammans, oavsett bakgrund, ålder, kön och etnicitet. I Sundsvall och Örnsköldsvik lär sig barn spela enligt El Sistemas metod tillsammans med musiker ur Nordiska Kammarorkestern. En möjlighet till personlig utveckling, koncentration, mognad, gemenskap och något att gå upp i som är större än de själva.

Workshop i clowneri

Teater Västernorrlands skådespelare har fördjupat sig i den 500 år gamla teatertraditionen commedia dell'arte under ledning av Claes Åström. Det handlar inte om att snubbla runt och locka till skratt utan är en konstform som kräver utbildning och träning. Clownerna har fem huvudregler att förhålla sig till:

  1. Göra en sak i taget.
  2. Lyssna på ljud med hela ansiktet, det vill säga vända ansiktets mask mot ljudet.
  3. Vänta tre sekunder innan de utför en medveten handling, till exempel gå eller prata.
  4. Alltid titta på publiken när de utför en medveten handling.
  5. Upprepa alla misstag som sker när de råkar bryta mot reglerna ovan, tre gånger innan de går vidare.

Provspelning bakom skärm

Nordiska Kammarorkestern söker en förstaviolinist inför kommande säsong. Tjänsten är attraktiv och totalt 56 violinister, från Japan, Australien, USA, Kanada, Spanien, Portugal och de nordiska länderna, sökte platsen. Ett urval kallades till provspelning där juryn är placerad bakom en skärm för att kunna bedöma musikerna utan att påverkas av hur de ser ut eller beter sig.

Omvald till Kungliga Operans styrelse

För sjunde året omvaldes Norrdans danschef till ledamot i Kungliga Operans styrelse.
- Det är naturligtvis en ära att bli tillfrågad år efter år. Jag hoppas att jag kan berika regionen här hemma med det statliga perspektivet, och vice versa, säger Mira Helenius Martinsson om sin roll i utvecklingen av Sveriges nationalscen för opera och balett.
 

Grym på Youtube

Varje tisdag lär Film Västernorrland ungdomar i Härnösand att skapa Youtube-videos. Kursen Broadcast You består av åtta tillfällen där deltagarna lär dig att filma med en kamera, skriva manus, redigera och sprida sin film. Vad filmerna handlar om utgår helt från intresse. Det kan bli allt från en film som innehåller parkour, en komedi om ett kompisgäng till en engagerande vlogg eller talkshow.
Copyright © 2015 Scenkonst Västernorrland, All rights reserved.
Avsluta prenumeration på nyhetsbrev


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Scenkonst Västernorrland · Norra Järnvägsgatan 8 · Sundsvall 852 31 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp