Copy
Tervetuloa lukemaan kuulumiset Nepalista.

Wind of Change International

Toukokuu 2015


Onni säilyi Nepalin Maanjäristyksessä: Kiitollisina saatamme todeta, että Nepalin huhtikuinen raju maanjäristys ja sitä seuranneet jälkijäristykset eivät ole yltäneet Onniin tai muihin projekteihimme Pokharassa. Kaikki meille henkilökohtaisesti tärkeät ihmiset ovat säilyneet ehjinä ja olemme säästyneet täysin myös aineellisilta vahingoilta. Näin laajamittaisten tuhojen edessä jatkamme eteenpäin nöyrinä, sekä erittäin kiitollisina ja tietoisina siitä, kuinka suuri onni oli onnettomuudessa, ettei Onni ollut onnettomuudessa. 

Kuten kaikki tietävätkin jo, launtaina 25. huhtikuuta Nepalin keskustaa pyyhkäisi valtava maanjäristys voimakkuudeltaan 7.9 magnitudia Richterin asteikolla. Maanjäristys surmasi yli 8000 ihmistä jättäen jälkeensä valtavan tuhon; satojatuhansia nepalilaisia menetti kotinsa ja elinkeinonsa. Pelko ja epävarmuus tulevasta korostuivat lisää kun vain 17 päivää myöhemmin suuri jälkijäristys, voimakkuudeltaan 7.3 magnitudia ravisteli jälleen surmaten ja jättäen kodittomaksi taas lukuisia ihmisiä.  

Ensimmäisen järistyksen epikeskus oli 80 kilometriä Kathmandusta. Pääkaupunki ja sitä ympäröivät alueet kärsivät mittavia vahinkoja. Vaikka osa Kathmandusta edelleen päällisin puolin seisoo, rakennukset ovat kärsineet vakavia kolhuja ja suurinosa niistä on asumiskelvottomia. Suurimmat järistystuhot avautuvat kuitenkin pienissä, syrjäisissä kylissä, joihin pääsy on ollut hankalaa tai kokonaan estynyt maavyöryjen ja lumivyöryjen edessä.  

Huhtikuisen maanjäristyksen jälkeen, lentoreittien jälleen avauduttua Wind of Changen hallituksen jäsen Paul Steinfort matkusti Nepaliin arvioimaan tuhon laatua ja laajamittaisuutta. Paul on projektinjohtajana erikoistunut katastrofihallintaan ja ollut mukana jälleenrakentamassa luonnonkatasrofien jälkimainingeissa mm. Indonesian Acehessa ja Uuden Seelannin Christchurchissa. Paulin arvio Nepalin tilanteesta vahvisti aikaisemmat raportit tuhojen luonteesta. Meille henkilökohtaisesti tärkeä viesti oli lisäksi se, että kokonaisvaltaisen rakenteellisen arvioinnin jälkeen, Paul pystyi vahvistamaan, että Onni Lastentalon rakennus oli järistyksessä säilynyt täysin vahingoittumattomana ja vahvana.

Wind of Change osallistuu maanjäristyksen uhrien auttamiseen yhdessä Nepalissa toimivien yhteistyökumppaniemme kanssa. Toukokuun puolivälissä Tuuli oli mukana toimittamassa katastrofiapulähetyksiä perille Sindhupalchowkin syrjäkyliin osana Nepalin valtion ja kansalaisjärjestöjen yhteistä hätäapuhanketta. Wind of Change on osallisena myös kansallisen koulutusohjelman toteuttamisessa, jonka avulla maanjäristyksessä kotinsa menettäneitä lapsia tuetaan palaamaan koulutielle hankkimalla heille tarvittavat koulutarvikkeet ja kouluasut. Tämä on tärkeää juuri nyt, jotta vältymme pidempikestoisilta seuraamuksilta näiden lasten elämässä. Myös sinä voit auttaa!  

Luethan lisää hankkeistamme maanjäristyksen jälkimainingeissa, sekä uusimmat uutiset vakinaisesta työstämme Nepalissa. Samalla pahoittelemme, että nämä tärkeät uutiset saapuvat vasta nyt. Toimistoamme on valitettavasti vaivannut järisyttävä kiire. 

Tasaisia ja turvallisia lukuhetkiä toivotellen,  
Tuuli ja Carl 

Nepalin Maanjäristys

Wind of Change toimittaa hätäapupaketteja maanjäristyksen uhreille: Osana Nepalin valtion ja kansainvälisten apujärjestöjen liittoumaa, Wind of Change on ollut mukana viemässä hätäapua maanjäristyksessä kotinsa menettäneille perheille.

Yhdessä paikallisten yhteistyöjärjestöjemme kanssa, Namaste Community Foundation (Nepal) ja Namaste Foundation (Alankomaat) saavutimme toukokuun 17.päivä kaukaisen Sindhupalchowkin alueen, joka on kärsinyt maanjäristyksissä eniten. Yli 3000 ihmistä on kuollut, yli 4000 loukkaantunut ja 44 ihmistä on edelleen kateissa. Seudun rakennuksista vain 5-10% on edelleen pystyssä. Kokonaisen päivän kestäneen rankan matkan jälkeen kuoppaisilla ja maanjäristyksen halkomilla teillä saimme toimitettua hätäapupaketit ja telttoja turvallisesti perille.

Yön pimetessä kyläläiset tarjosivat meille teetä. Nuotio paloi, tähtitaivas oli kirkas, puhe sorisi, lämpimiä hymyjä ja kädenpuristuksia vaihdettiin, kielitaitoja testattiin - ja maa jalkojemme alla huojui ja muistutti meitä elämän arvaamattomuudesta. Varmaa siinä taianomaisessa hetkessä oli vain se, että vaikka maanjäristys tässä kylässä olikin pyyhkinyt mukanaan lähes kaiken, heistä, jotka kanssamme siinä nuotiolla vielä istuivat, se ei ollut onnistunut pyyhkimään pois sitä lämpöä ja hymyä - ja uskoa paremmasta huomisesta, joita nepalilaiset niin ihailtavasti mukanaan kantavat. 

Samaan aikaan lehdistö puhuu "kuherruskuukaudesta" - tuhoisaa luonnonkatastrofia seuraavasta ajasta, jolloin onnen tunteet omasta selviämisestä ovat vielä pinnalla, vaikka kaikki muu olisikin menetetty. Turhautuminen ja viha purkautuvat vasta myöhemmin. Varmaa tässä hetkessä nyt ja tulevassa onkin vain se, että tämän kauniin Himalajan vuoristoa maalaavan maan jälleenrakentaminen ei tapahdu yhdessä taianomaisessa hetkessä. Siihen menee vuosia ja vuosikausia. 

Kuinka juuri Sinä voit auttaa? 

Wind of Change tukee Maanjäristyksen uhreja: Osana hätäapuohjelmaamme olemme mukana tukemassa Nepalin valtion organisoimaa ja eri kansalaisjärjestöjen toteuttamaa hanketta, jonka avulla maanjärityksissä kotinsa menettäneitä lapsia kannustetaan takaisin kouluun hankkimalla heille menetetyt koulutarvikkeet - ja asut. Kymmeniä tuhansia koululaisia on taivasalla ja satoja ellei jopa tuhansia koulurakennuksia on tuhoutunut tai ne ovat riskialttiita käyttää. Väliaikaiskouluja rakennetaan telttojen ja keppien varaan, jotta lapsille voitaisiin turvata jonkunlainen jatkumo - edes se yksi osa vanhaa, tuttua elämää.

Paikallinen yhteistyökumppanimme Namaste Community Foundation toimii rinnakkain Kaski District Education Officen kanssa toimittaakseen apua perille. Tällä hetkellä yhteisenä tavoitteenamme on auttaa 525:a lasta palaamaan koulutielle. Yhden lapsen koulutarvikkeet maksavat 27€ tai AUD$38. On tärkeää auttaa lapsia palaamaan normaaliin arkeen nyt ja välttyä pitkaaikaisilta seuraamuksilta myöhemmin. Klikkaa tästä ja tule mukaan antamaan pienelle ihmiselle suuri mahdollisuus!       

Suurkiitos rakkaat tukijamme, että olette mukanamme auttamassa Nepalia ja huolehditte nepalilaisista myös nyt hädän hetkellä.

Kuten aina, erityisen suuret kiitokset haluaisimme osoittaa teille kaikille, jotka kuukaudesta toiseen ja vuodesta seuraavaan säännöllisesti tuette Wind of Changen ja Onnin toimintaa kummiohjelman, lapsilisän tai vakituisen lahjoituksen kautta. Olette korvaamaton apu ja ilman teitä tämä uskomaton unelma Onnista ei olisi mahdollinen. Siis sydämellinen kiitos teille kaikille, että kuljette mukanamme ja tuette työtämme Nepalissa. 
 

Onni Uutisia

Onnillinen Elämä jatkuu: Onnin Valtakunnassa kaikki voivat hyvin. Kaiken tämän kansallisen kaaoksen ja hävityksen edessä emme voi muuta kun uudestaan ja uudestaan muistuttaa itseämme siitä kuinka onnekkaita olemme, että kaikki todella on hyvin. 

Lauantaina 25.huhtikuuta Onnissa vietettiin letkeää vapaapäivää koulusta. Tämä oli Onni, sillä maanjäristyksen sattuessa mamit saivat nopeasti kerättyä kaikki lapset yhteen kasaan ja kiidätettyä heidät ulos turvaan. Jälkeenpäin koetellut suuri jälkijäristys sattui tiistaina keskellä koulupäivää. Tarina lasten suusta kuultuna kertoo, että "the Ma'am (opettajatar) shouted "earthquake earthquake" and everyone ran outside screaming and yelling!!". Koulupäivä loppui siihen ja tämä tieto onnistui saamaan jopa muutaman hymynkin kasvoille.  

Lapset selvästi käsittelevät viime kuukauden tapahtumia ja kokeemaansa paljon. He juttelevat, tarinoivat, vääntävät vitsiä ja saattaapa joku jopa lanteitaan keikauttaa jälkijäristysten tahdissa. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että maassa, jossa lehdet tuovat jatkuvasti uusia uutisia kohtalokkaista maa - ja lumivyöryistä, lapset kasvavat katastrofitilanteisiin tottuneiksi, jotenkin tuturtuvat kaiken surun edessä. Tämän maanjäristyksen kanssa kuitenkin on selvää, että niin tuho kuin myös sen seuraukset ovat laajat ja autettava(a) on. Yksi tämän muuten niin surullisen tilanteen positiivisia puolia onkin ollut huomata se, kuinka nepalilaiset ovat tulleet yhteen ja puhaltaneet yhteen hiileen. Katastrofiapu ei ole ollut ainoastaan kansainvälistä, vaan useat paikalliset yhteisöt ovat käärineet hihansa ja ryhtyneet tositoimiin auttaakseen kanssaihmisiään. 

Yleisesti Onniin kuuluu hyvää. Huhtikuun puoliväli toi edellisen kouluvuoden päätökseen ja voimme ilolla kertoa, että kaikki Onnilaiset pääsivät luokalta hyvin arvosanoin ja jatkavat seuraavalle luokalle. 

Koulutusohjelma

Stipendien jako: Kestävän kehityksen kannalta koulutus on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Wind of Changen toiminnan yksi päätavoitteista onkin tarjota mahdollisimman monelle Nepalin lapselle koulutus. Onnin lapsien lisäksi Wind of Change tukee Namaste Children’s Housessa asuvan 40:n lapsen koulutusta ja on ylpeä Namaste Community Foundationin vetämän Stipendi-ohjelman merkittävä tukija. 

Toukokuun 22.päivä Namaste Children’s Housessa järjestettiin jälleen puolivuosittainen koulutarvikkeidenjakotilaisuus. Stipendi-ohjelmassa mukana olevat yli 120 lasta eri puolilta Pokharan seutua saapuivat perheineen noutamaan uuden lukuvuoden koulutarvikkeita – kirjat, vihkot, kynät ja kumit, koulupuvut ja koululaukut. Tänä vuonna tilaisuus järjestettiin maanjäristyksen jälkimainingeissa, joten tunnelma oli erikoisen koskettava ja ihmisistä huokui lämmin yhteisöllisyys. Onnenkauppaa on sekin, että myös kaikki koulutusohjemassa mukana olevat perheet ovat henkilökohtaisesti säästyneet maanjäristyksen tuhoilta. 

 

Tykkää meistä Facebookissa!

Like http://www.facebook.com/windofchangeinternational on Facebook
Copyright © 2015 Wind of Change International, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp