Copy
View this email in your browser

Køkkenet er et fantastisk rum at lære i. Mine kolleger og jeg har haft besøg af fire udskolingsklasser, og sammen med kokkeelever fra Kold College lavede de æggeretter, som en forsker ville gøre det: Uden opskrift, men med en eksperimenterende tilgang og sanserne som analyseredskaber. Reportage her inkl. kokkens trick til pocherede æg.

*

Smager det sundt? Lækkert? Bæredygtigt? I undervisningen kan det være relevant at afklare, hvad vi konkret forstår ved smag.

Her får du en guide til syv dimensioner af smag – og en plakat, du kan downloade til madkundskabslokalet.

*

De første danske asparges er på vej. Hvordan skal de koges, og hvorfor smager de så godt? Få svarene fra Ole G. Mouritsen og nyligt hædrede Klavs Styrbæk her i Smagen af asparges.
 

God læse- og lærelyst!

Cathrine Terkelsen
Læremiddelredaktør, Smag for Livet

Forskere med forklæde:
Sådan smager man sig til viden og god mad


”Unge lærer af unge” er et velkendt og godt koncept. I anledning af Forskningens Døgn har vi haft fire hold udskolingselever i køkkenet med kokkeelever som mentorer. Emnet var æg, og de fik et benspænd: De havde ingen opskrifter.
Når man ikke har en færdig fremgangsmåde eller et svar på forhånd, må man bruge forskerens metode: Opstille en hypotese, afprøve den i praksis og undersøge resultatet. Sker der dét, vi troede? Hvad kan vi lære af resultatet?
Reportage her – inkl. kokkeelevens trick til pocherede æg.

Undervisning

Guide til smagens 7 dimensioner


Vi værdsætter smag på mange måder. F.eks. når måltidet er sundt, grøntsagerne dyrket lokalt, madpakken smurt med kærlighed eller desserten lige til instagram. Karen Wistoft og Lars Qvortrups bog Smagens Didaktik beskriver hele syv dimensioner af smag, og i undervisningen kan det være relevant at gøre det tydeligt, hvad lærer og elev forstår ved smag i den konkrete sammenhæng.
Samme afklaring sker (nogle gange ubevidst), når vi mødes i private sammenhænge og smager på noget sammen. Eller når vi skal vælge, hvad vi vil spise, købe eller servere for andre.

Her får du en enkel guide til de syv smagsdimensioner fra Smagens Didaktik. Du kan også downloade en plakat til madkundskabslokalet og finde flere materialer i vores app til lærere, Fag med Smag. Download den gratis til din telefon eller tablet. 
Vil du bruge smag i din undervisning? Så kan du finde didaktiserede materialer, viden og inspiration i Fag med Smag  og vores undervisningssektiononline. Her er undervisningsmateriale til en lang række fag i grundskolen samt materialer til gymnasie- og erhvervsskoleniveau.

Den ultimative smag af asparges


For nylig blev Pia og Klavs Styrbæk hædret af Det Danske Gastronomiske Akademi for deres gastronomiske initiativ, og parret har lavet et væld af aktiviteter med Smag for Livet. De kan også deres klassikere og værdsætter bl.a. de vidunderlige asparges, som netop nu står på spring.
Helt friske asparges er så sprøde, at de nemt knækker, og mundfølelsen er helt afgørende for smagsoplevelsen. Klavs Styrbæk og gastrofysiker Ole G. Mouritsen giver her svar på, hvad du skal gøre for at opbevare og tilberede dine asparges bedst: Smagen af asparges.

Mød Smag for Livet

Smag for Livet på Madens Folkemøde
10.-11. maj 2019
Se, hvad der sker
Campus Odense Skolefestival
15. maj 2019
Se, hvad der sker
Smag for Livet på dyrskue
14. juni 2019
Se, hvad der sker

Se alle Smag for Livets arrangementer

Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbrevet, kan du afmelde det her eller skrive til kontakt@smagforlivet.dk 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Smag for Livet · UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole · Niels Bohrs Allé 1 · Odense M 5230 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp