Copy
Het Noordelijk Zaden Netwerk is een netwerk van aanbieders en vragers
van zaadgoed en ander plantmateriaal in de noordelijke provincies. www.noordelijkzadennetwerk.nl. 
Noordelijk Zaden Netwerk

7 maart 2015, 12.00-20.00u

Tuin in de Stad, Friesestraatweg 137a, Groningen

Feestelijke opening Noordelijk Zadennetwerk met zadenruilmarkt


Op zaterdag 7 maart 2015 is de feestelijke opening van het Noordelijk Zadennetwerk bij Tuin in de Stad in Groningen, middels een zadenruilmarkt.
Professionals en hobbyisten kunnen zaden verkopen of ruilen, luisteren naar presentaties en actief worden bij een aantal korte workshops over zadenteelt en moestuinieren. De markt start om 12.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Bezoekers kunnen gratis naar binnen. Tafelruimte om zaden te ruilen is tot 1 meter ook gratis, wie meer wil betaalt € 5 per extra meter. Opgeven voor een tafel via info@noordelijkzadennetwerk.nl.

Bewustzijn op voedsel en de productie daarvan groeit. Dat is te zien aan het, nog steeds, groeiend aantal groene buurtprojecten in Nederland en de aandacht voor gezond, op een natuurlijke manier geproduceerd voedsel. 
Zaden voor voedsel liggen aan de basis hiervan. Door nieuwe Europese regelgeving dreigt de vrije zadenuitwisseling van ondernemers en hobbyisten onder druk te komen. Het Noordelijk Zadennetwerk wil hier op een positieve en constructieve manier iets tegenover zetten door het opzetten van dit netwerk voor zadenuitwisseling.

Het doel van het Noordelijk Zadennetwerk is om mensen met interesse in zaden, voedsel, oude rassen en de politieke aspecten van zadenteelt en voedselproductie bij elkaar te brengen. Deelnemers kunnen zaden die op een natuurlijke manier vermeerderd zijn met elkaar uitwisselen. Ook organiseert het netwerk workshops over zadenteelt, proeverijen en voorlichtingsactiviteiten over zaden, teelt, het gebruik van de oogst en zadenpolitiek. 

Praktische informatie:

Datum en tijd: zaterdag 7 maart 2015 van 12.00 uur tot 20.00 uur.
Plaats: Tuin in de Stad, Friesestraatweg 137 a, Groningen.
Entree: gratis voor bezoekers; kraamhouders tot 1m2 gratis, daarna 5,- per meter.
Aanmelden als kraamhouder: info@noordelijkzadennetwerk.nl

Breng voor zaterdag 28 februari je stem uit:

 

Noordelijk Zadennetwerk

genomineerd voor

Pluk van de Petteflatprijs


Het Noordelijk Zadennetwerk is genomineerd voor de Pluk van de Petteflatprijs, prijs van de Natuur- en Milieufederaties. Het stemmen is begonnen, je hebt nog tijd tot komende zaterdag 28 februari. Wil je op ons stemmen? En dit misschien doorsturen?

http://nmfgroningen.nl/nieuws/wie-wordt-de-groningse-pluk-van-de-petteflet-stem-nu

 

Maandag 23 februari 2015, 17.00u:

 

Officiële oprichting

Noordelijk ZadennetwerkVandaag op maandag 23 februari 2015 om 17.00u werd de stichting Noordelijk Zadennetwerk officiëel opgericht. De drie kersverse bestuursleden waren hiertoe aanwezig bij notariskantoor Broekema.Nielsen in Groningen om hun handtekeningen te zetten.


'We zijn heel blij dat het gelukt is, alles is heel soepel gegaan, de tijd is er rijp voor', zegt Monique Wijn, de nieuwe voorzitter. 'Ik had deze wens al zeker tien jaar, maar de succesvolle Reclaim the Seeds-bijeenkomst met ASeed vorig jaar in de Hortus in Haren was de aanleiding om het echt te gaan opzetten." Lees meer.. 

Tuin in de Stad, Friesestraatweg 137a Groningen

 

Van zaden ruilen naar zaden delen... 

Interview met initiatiefnemer Frans Kerver

 

door: Ruben en Samson
 

We lopen het landje van TuinindeStad op en worden allerhartelijkst ontvangen door een enthousiaste Frans die ons direct uitnodigt in zijn pipowagen. TuinindeStad is een plek voor groene initiatieven in de stad Groningen. Het bevindt zich in een kas in een voormalig tuincentrum. 
Tuin in de Stad heeft een 'zadenbibliotheek', een plek waar je zaden kunt brengen en halen, in de vorm van een blik.. lees meer

IERSE SEEDSAVERS

24/02/2015

In oktober 2014 was Monique Wijn van De Godin eetbaar landschap in Ierland, voor een internationaal project ‘The Future of Food’. Daar bezochten zij onder andere de Ierse Seed Savers. Hieronder een verslag van een Hongaarse deelnemer..

Op de vierde dag van onze reis naar Ierland bezochten we het centrum van de Ierse Seedsavers Association in de buurt Scariff. Na een korte inleiding en een lekkere lunch werden we rondgeleid door het hele bedrijf, lees meer

Netwerk Eeuwige Moes, 19 november 2014

Bescherming van ons levend cultureel erfgoed

door: Monique Wijn
 
Op 18 november vond de jaarlijkse bijeenkomst van het netwerk Eeuwige Moes plaats in Wageningen, bij het Centrum voor Genetische Bronnen (de nationale genenbank). 
 
Het netwerk Eeuwige Moes is een landelijk netwerk voor behoud en gebruik van oude, vaak vergeten, akkerbouw- en groentegewassen en -rassen, opgericht in 2007. Het bestaat uit momenteel ruim 90 projecten, van historische- en landgoedtuinen, heem- en stadstuinen, groentekwekers, musea en andere belangstellenden. Doel van het netwerk is het behoud van Nederlands bio-cultureel erfgoed.

Thema dit jaar was 'bescherming van ons levend cultureel erfgoed'. Chris Kik, hoofd gewascollectie van het CGN vertelde over de concrete opbouw van de traditionele Nederlandse rassencollectie. Er zijn inmiddels 5144 oude Nederlandse rassen in kaart gebracht waarvan van circa 20% nog zaad aanwezig is. Lees meer.

 

NAK-tuinbouw, controle van zaad- en pootgoed

door: Monique Wijn
 
Nederland is van oudsher een land waar zaadgoed geproduceert wordt. Een aantal familiebedrijven produceren zaadgoed voor een wereldwijd markt. De kwaliteit van deze zaden en ander uitgangsmateriaal, als pootgoed, wordt gecontroleerd door een overheidsinstelling, de NAKtuinbouw. 

Monique Wijn werd eind 2014 bezocht door een keurmeester, die haar de fijne kneepjes van de keuring uitlegde. Lees meer.

Vrijheid van zaden en Voedseldemocratie

Naar aanleiding van het bezoek van President Obama aan Premier Modi in India op 26 januari, de Dag van de Republiek (Republic Day) in India, schreef Dr. Vandana Shiva* beide leiders deze open brief namens bezorgde burgers van India en de Verenigde Staten, waarvan een Nederlandstalige samenvatting is gemaakt door Buizer Advies:
“Wij schrijven deze brief in de geest van vrijheid van zaden en voedseldemocratie, met de hoop dat het bezoek van Obama aan India de algemene vrijheden van de mensen in India en de VS zal versterken en verdiepen en niet de vrijheden van bedrijven om de vrijheden van burgers in beide landen te ondermijnen lees meer

Noordelijk Zaden Netwerk


Het Noordelijk Zaden Netwerk is een netwerk van aanbieders en vragers van zaden en ander plantmateriaal in de noordelijke provincies.

We zetten ons in om de rechten van de zaden te beschermen, onder andere door voorlichting te geven aan een breed publiek, middels zadenmarktenvoorlichtingcursussen en tentoonstellingen, maar ook door lobby.
We streven naar het opzetten en onderhouden van een of meerdere voorbeeldtuinen van oude rassen of vergeten groenten.
Ook samenwerken met cateraars of horeca behoort tot de wensen en mogelijkheden.

Meedoen?

Voel je je geinspireerd of ben je al actief op een van bovengenoemde terreinen? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen.  
Het netwerk is bedoeld voor iedereen - hobbyist of professional - die interesse en een hart heeft voor het instandhouden van het levend cultureel erfgoed en de grote diversiteit aan zaden in het algemeen.
We zoeken ook mensen die willen helpen de organisatie vorm te geven. Ben je journalist, fotograaf, boekhouder of netwerk-website bouwer of vertaler of heb je zelf ideëen? Neem vooral contact op. 
Binnenkort geven we ook meer info over de mogelijkheid om donateur te worden.
Wil je meer informatie of meedoen? Kijk op de website (in ontwikkeling) www.noordelijkzadennetwerk.nl of meld je aan.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
This newsletter is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (cc by-sa 4.0).

Our mailing address is:
noordelijk zadennetwerk
Bentismaheerd 210
Groningen, PR 9736 EM
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp