Copy
View this email in your browser
Noordelijk Zaden Netwerk

Eerste eetbare plantenmarkt

8 mei 2016, Tuinen van Weldadigheid

Noortje Guldenaar

Op een werkelijk prachtige, zomers warme zondag in mei, vond de eerste eetbare planten markt van de drie noordelijke provincies plaats. De locatie, het parkeerterrein van de Tuinen van Weldadigheid, was een uitgelezen plek voor deze eerste editie, die georganiseerd werd door het Noordelijk Zadennetwerk en Lambert Sijens van de Tuinen van Weldadigheid. Lees meer>

De bodem als basis

Mirjam Weisscher


Eetbare plantjes, lekker voor ons mensen! Maar wat ‘eten’ de plantjes? Die eten van de bodem. Maar waar haalt de bodem dan weer zijn eten vandaan? Dat haalt de bodem uit goede compost. Alle reden om op de eerste eetbare plantjesmarkt ook een workshop composteren aan te bieden. Deze werd gegeven door Mirjam Weisscher van Smakelijk Erf. In vogelvlucht vertelde Mirjam de bezoekers wat de voordelen zijn van compost, hoe het composteringsproces werkt, hoe je een composthoop/bak opbouwt en wat wel en niet op de composthoop kan. Ondanks de krappe tijd was er voldoende ruimte voor de vele vragen. En de begroeide compostbak van Smakelijk Erf (zie foto) toonde de bezoekers aan dat je ook op de composthoop een smaakvol en kleurrijk geheel spontaan kunt laten groeien. 

Agenda Noordelijk Zadennetwerk

 

Zaterdag 3 september 10.00-16.00u, Oerfloed Leeuwarden

Workshop zelf zaden winnen

Je leert van alle belangrijke groentesoorten hoe je hiervan zaad kunt winnen, waar je op moet letten wat betreft kruisbestuiving en plantafstanden. Hoeveel planten je moet zetten voor goede genetische variatie en hoe je ze moet bewaren. Tevens krijg je een hand-out met alle belangrijke informatie.
We gaan ook in de praktijk zaden bekijken en schonen. 
Voor info/opgave:
Grietje.permacultuur@gmail.com

Zaterdag 1 oktober, 14.00-17.00u

Vriendendag

Op deze dag ben je van harte welkom als vriend van het noordelijk zadennetwerk. Deze middag doen we verslag van het afgelopen jaar, wordt er een workshop of lezing gegeven en is er ruimte om met elkaar ervaringen en bevindingen uit te wisselen.
Informatie en aanmelding: info@noordelijkzadennetwerk.nl.

(Nog onder voorbehoud!)
Maart 2017

zadenmarkt

in Emmen samen met Velt-Emmen
in Leeuwarden samen met de Oerfloed
 

Actienieuws:

'De grootste zadenbank van Nederland'


Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven


De biologische belangenorganisatie Bionext startte de actie "Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven".
Deze actie is een pleidooi voor een verbod op het octrooieren van natuurlijke eigenschappen planten en dieren. 
In een petitie vragen ze het Europese Parlement om de Europese octrooiwetgeving aan te passen zodat veredelaars en boeren weer vrij kunnen beschikken over alle erfelijke eigenschappen van planten en dieren voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Deze wordt op 26 mei aangeboden met inmiddels 17303 ondertekenaars! https://petities.nl/petitions/hart-voor-biodiversiteit-geen-octrooi-op-leven
Ze startten tevens een levende zadenbank: ‘De Grootste Zadenbank van Nederland’.
Door zaden te bestellen van bedreigde groentensoorten en deze thuis in de vriezer of levend - via zaaien - te bewaren ontstaat een back-up van bijzondere groenterassen. Hieraan kan iedereen deelnemen: http://www.degrootstezaadbank.bionext.nl
Lees meer>

Vacatures:

Het noordelijk zadennetwerk kan hulp gebruiken:

Het werk voor het noordelijk zadennetwerk wordt gedaan door enthousiaste vrijwilligers. Elk jaar organiseren we een zadenmarkt en een eetbare plantenmarkt. We hebben een website met een online marktplaats en 3-4 keer per jaar verschijnt een nieuwsbrief.  We zoeken per direct een penningmeester, een websitebeheerder en mensen voor de redactie (journalist/fotograaf). Lijkt het je leuk om 1-2 uur per week je in te zetten voor de zaden, kijk dan even naar de vacatures: Lees meer>

internationaal

Denemarken, 12 punten!

Wat betreft de zadenwetgeving loopt Denemarken voor op de rest van Europa. De handel met zaadgoed is daar vrijgegeven! Dat bevordert biodiversiteit en schaadt - niemand.
In Denemarken hebben zaadgoed-initiatieven nu vrijheid, zegt Anders Borgen, deelnemer van Frosamlerne, de Deense zusterorganisatie van het Noordelijk Zadennetwerk. In de herfst van 2015 heeft Denemarken - een van de grootste zaadgoedpexporteurs van Europa - de verkoop van zaadgoed van oude rassen en bijzondere soorten gelegaliseerd.
Lees meer>
 

Internationaal:

Pas op, bio-piraten

Monique Wijn 


In het Zuiden halen, in het Noorden verdienen: bedrijven konden tot nu toe met genetische bronnen van planten en dieren ongeremd geld verdienen, zonder te hoeven delen. Sinds 2014 is het Nagoya-Protocol in werking: de nieuwe regels kunnen de biopiraterij een voet dwarszetten.
 
Stevia is een voorbeeld hiervan. De uit deze plant geëxtraheerde zoetstoffen zijn tot 300 keer zoeter dan suiker en veroorzaken noch diabetes, noch cariës. Een natuurlijk zoete plant, die de inheemse volken al honderden jaren gebruikten, verovert nu als gezond suikeralternatief de levensmiddelenmarkt: ze wordt gebruikt in softdrinks, in chocola en in zoetwaren. ‘Gefabriceerd met de traditionele kennis van de Guarani-Indianen’, zegt de reclame. Een bittere pil voor de inheemse bevolking van de Guarani in Paraguay zelf, die stevia sinds honderden jaren gebruiken en de traditionele kennis hierover ontwikkeld hebben. Lees meer>
omelet met brandnetel en eetbare bloemen

Recept:

Omelet met brandnetel en eetbare bloemen

Met dank aan Nienke Dubbeldam
(Leerschool Permacultuur Friesland)

 

Nodig: Handvol brandneteltoppen, 2 eieren, scheutje melk, peper en zout, hoptopjes en eetbare bloemen als look zonder look, vergeet me nietjes, viola tricolor, oost-Indische kers.

Giet heet water over de brandneteltoppen en laat even zo staan (dit neemt t prikken weg).  Snij het daarna fijn. Kluts 2 eieren met een scheutje melk en voeg wat peper en zout toe. Smelt wat roomboter in de koekenpan en giet de eieren in de pan.
Voeg klein gesneden stengelui en de brandneteltoppen toe.  Voeg ook de topjes van de hop toe en laat het mengsel even bakken tot de eieren gestold zijn. Garneer met de eetbare bloemen. Heerlijk als ontbijt of bij de lunch. 
Eet smakelijk! 

Noordelijk Zaden Netwerk

Doel van het Noordelijk Zadennetwerk is om aanbieders en vragers van zaden en ander plantmateriaal in de noordelijke provincies bij elkaar te brengen, life en online.
We willen ons inzetten om de rechten van de zaden te beschermen, onder andere door voorlichting te geven aan een breed publiek, middels zadenmarkten, voorlichting, cursussen en tentoonstellingen, maar ook door lobby.
We streven naar het opzetten en onderhouden van een of meerdere voorbeeldtuinen van oude rassen of vergeten groenten.
Ook samenwerken met cateraars of horeca behoort tot de wensen en mogelijkheden.

Meedoen?

Voel je je geinspireerd of ben je al actief op een van bovengenoemde terreinen? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen.  
Het netwerk is bedoeld voor iedereen - hobbyist of professional - die interesse en een hart heeft voor het instandhouden van het levend cultureel erfgoed en de grote diversiteit aan zaden in het algemeen.
We zoeken ook mensen die willen helpen de organisatie vorm te geven. Ben je journalist, fotograaf, boekhouder of netwerk-website bouwer of vertaler of heb je zelf ideëen? Neem graag met ons contact op.
Wil je vriend of donateur worden (10,- voor particulieren, 25,- voor bedrijven), stuur dan een mail naar info@noordelijkzadennetwerk.nl.
Wil je meer informatie? Kijk op de website www.noordelijkzadennetwerk.nl.

Forward
This newsletter is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (cc by-sa 4.0).

Our mailing address is:
noordelijk zadennetwerk
Bentismaheerd 210
Groningen, PR 9736 EM
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp