Copy
Nieuwsbrief 86

Gierzwaluw - Foto: Joop Scheijbeler

Dankzij de mooie feest- en vakantiedagen is er in mei veel gezien en doorgegeven. Ruim 34 duizend waarnemers hebben samen 1.861.668 waarnemingen van 14.039 verschillende soorten ingevoerd! Al die waarnemingen gingen vergezeld met 1.091.319 foto's en 4.822 geluiden. 

Mei is een van de drukste maanden op Waarneming.nl. Er komt zo veel binnen dat onze vrijwillige validatoren de enorme aantallen nieuwe waarnemingen niet bij kunnen houden op het moment. Het kan dus even duren voordat jouw waarnemingen worden bekeken. De validatoren moeten natuurlijk ook kunnen genieten van al het moois buiten, dus daarom vragen we om jullie begrip en geduld. 

Samen ontdekken we meer!

Mooie foto's - mei 2022


Hieronder een selectie van foto's die jullie het hoogst hebben gewaardeerd afgelopen maand. Daar zitten zoals altijd echte parels tussen. Onder de foto's vind je de soortnaam en de fotograaf. De soortnaam is aanklikbaar voor een ieder die meer informatie zoekt.  
 
Wij plaatsen enkel foto's van waarnemers die daar toestemming voor geven (zie Nieuwsbrief 43). Op Waarneming.nl staan foto's met een hogere waardering of meer views. Deze gebruikers hebben hun fotomateriaal echter afgeschermd voor gebruik door derden.

Waarnemer van de maand: Arnout de Mooij


Sinds een half jaar werk ik als software ontwikkelaar bij Waarneming.nl, waar ik mijn interesse voor techniek kan combineren met mijn passie voor de natuur. Al op de eerste werkdag bleek dat ik tussen gelijkgestemden was, toen tijdens een online vergadering een van mijn collega's plotseling opstond, een verrekijker pakte, en naar zijn raam vertrok. Niemand keek hiervan op.

Mijn eigen vogelfanatisme is inmiddels zover toegenomen, dat ik met een paar vrienden een doorlopende wedstrijd houd wie de meeste vogelsoorten heeft gezien in onze regio, de Bommelerwaard. Dat houden we natuurlijk bij op Waarneming.nl. Mijn leukste waarneming is ongetwijfeld de zelf ontdekte woudaap, die twee jaar geleden aan de rand van Zaltbommel in het riet zat te blaffen "als een hond in de verte". Meneer Ixobrychus minutus wilde zelfs wel even op de foto.
Woudaap - Foto: Arnout de Mooij
Met de lokale natuurvereniging hebben we het plan opgevat om een vogelatlas te maken van de Bommelerwaard. De komende drie jaar inventariseren we met 20 tellers bijna 200 kilometerhokken (vierkante kilometers) op alles wat veren heeft. Per kilometerhok doen we vier gestandaardiseerde tellingen van precies één uur. Dat is te kort om een hok echt uit te kammen, dus het gaat om steekproeven. Waarneming.nl speelt ook een belangrijke rol. De vogels die gedurende de inventarisatieperiode op "waarneming" worden gezet zijn een onmisbare aanvulling op de resultaten van de tellingen.

De Bommelerwaard is een geweldige plek om naar vogels te kijken. In het Munnikenland, nabij slot Loevestein, hadden we vorig jaar de kwartelkoning en de porseleinhoen te gast. Ook algemene soorten als de graspieper vrolijken de uiterwaarden op. Het doel van onze vogelatlas is om niet alleen de natuurgebieden in beeld te brengen, maar ook aandacht te geven aan de vogels in agrarisch, industrieel en bewoond gebied. Bijvoorbeeld de zwarte roodstaart met zijn voorliefde voor troosteloze bedrijventerreinen of een akkervogel als de gele kwikstaart.
 
Graspieper (links) en gele kwikstaart (rechts) - Foto's: Arnout de Mooij
We bedanken Arnout voor zijn verhaal! Weet jij iemand voor Waarnemer van de Maand? Neem contact ons op door een mailtje te sturen naar info@waarneming.nl.

Beweging in beeld: gierzwaluw aankomst


Hieronder is de aankomst van de gierzwaluwen in 2021 te zien. Ze overspoelen het land eind april. Dit jaar zijn ze aanzienlijk later teruggekeerd, wat je ook terug kunt vinden in de statistieken op de site. Vergelijk maar eens de aantallen in april en mei in 2021 en 2022. Wat voor de verlate terugkeer heeft gezorgd is niet duidelijk. Op hun lange reis vanuit Centraal tot Zuidelijk Afrika kan er er veel tegenzitten. Gelukkig zijn de gierzwaluwen in mei toch nog het land in komen vliegen, beter laat dan nooit!


Nieuw: zakmes met Waarneming.nl logo!

Dit is het beroemde Savoie zakmes: de Opinel Nr. 8 van roestvrij staal is de ideale metgezel voor picknicks, barbecues en lange wandelingen en is daarnaast uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Dit roestvrijstalen mes zal snel een bondgenoot worden tijdens veldwerk, in de keuken of in de tuin.

Nu verkrijgbaar voor €18,50. Bekijk op Waarnemingshop.nl.

Wist-je-dat: waarnemen in het buitenland


Waarneming.nl is niet alleen actief in Nederland maar ook in het buitenland. Als je op vakantie waarnemingen door wil geven ga je naar Waarnemingen.be voor België en Observation.org voor de rest van de wereld. Naast de sites zijn er drie invoerapps: ObsIdentify waar gebruiksvriendelijkheid voorop staat en iObs (iOS) en ObsMapp (Android) waar je heel veel invoermogelijkheden hebt. Alledrie de apps kun je over de hele wereld gebruiken om waarnemingen vast te leggen. De sites en apps vallen samen onder de paraplu van Stichting Observation International. Je kan op alle sites en apps van ons platform inloggen met dezelfde inloggegevens.

Het 'Details' tab van het gebied BRD - Eifel Nationalpark in Duitsland op Observation.org. Op een gebiedspagina kun je zien wat er allemaal is doorgegeven en door wie. 

Goede voorbereiding

Om de voorpret voor je buitenlandse reis goed op gang te krijgen kun je op onderzoek uitgaan op de site voordat je vertrekt. Onder ‘Ontdek’ kun je kijken wat er op jouw vakantiebestemming al is waargenomen met behulp van ‘Locaties’ en ‘Omgeving’. Zo vind je van te voren de beste plek voor het waarnemen van dier- en plantsoorten die je thuis niet zomaar tegenkomt. Is er nog maar weinig doorgegeven? Dan weet je dat elke waarneming die je doet enorm waardevol is omdat je de eerste bent! En daarnaast kun je makkelijk met je naam in de top 5 komen op de detailspagina van het gebied, wat altijd leuk is natuurlijk.

Veel plezier met waarnemen deze vakantie!

Update: snelheid van de site & serververhuizing

 
We gebruiken deze rubriek normaal gesproken om nieuwe functies op de sites en apps aan te kondigen, maar niet al het werk dat het ontwikkelteam verzet is goed zichtbaar voor waarnemers. Vorige en deze maand zijn er goede voorbeelden van werkzaamheden die geen uitbreidingen van de site of apps betreffen, maar desondanks erg belangrijk zijn om uit te voeren.

Geplande werkzaamheden op 13 juni

De komende twee weken vindt er een fysieke verhuizing van onze servers plaats. Ons hele platform zal hierdoor op maandag 13 juni enkele uren uit de lucht zijn. We doen ons best de downtime zo ver mogelijk terug te brengen. Meer details volgen later, houd daarvoor onze social media en homepage in de gaten.
 

De drukte beter aankunnen

Afgelopen weken zijn er wat problemen geweest met de prestaties van de site en apps op drukke dagen. Zonnige feest- en zondagen zorgen voor heel veel activiteit op de site en dat ging niet altijd even goed. Misschien heb jij ook last gehad van traagheid of ben je zelfs tegen foutpagina’s aangelopen. Dat is natuurlijk niet wat we willen, dus achter de schermen is daar hard aan gewerkt. We hebben meerdere knelpunten gevonden en verbeterd. Daarmee is ons platform beter bestand tegen de continue groei aan gebruikers en kan iedereen met plezier blijven invoeren!

Europese haas gaat er als een speer vandoor - Foto: C. C. G. Visser en C.E. Temming

Help ons met een donatie

Met jouw hulp verzamelen we natuur waarnemingen om de wereldwijde biodiversiteit, heden en verleden, in kaart te brengen. We bundelen en delen deze informatie zodat het een krachtig instrument is voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en het verbeteren van de beleving van onze gebruikers.

Elke waarneming telt immers. Het beheer van de websites Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org en de mobiele applicaties ObsMapp, iObs en ObsIdentify brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Donaties helpen ons om onze websites en mobiele apps draaiende te houden en om nieuwe functies te ontwikkelen. Overweeg om te doneren om ervoor te zorgen dat je van onze websites en mobiele apps kunt blijven genieten. Elke donatie is meer dan welkom. Eenmalig, maandelijks of jaarlijks. Bedankt dat je deel uitmaakt van onze community!

Doneren kan via WhyDonate of je kunt een bedrag overmaken via:
IBAN : NL10 TRIO 0254 7046 89
BIC/SWIFT : TRIONL2U

Ten name van Stichting Observation international

Facebook Facebook
Twitter Twitter
Forum Forum
Email Email
Waarnemingshop Waarnemingshop
 

FAQ
Wil je meer weten over Waarneming.nl en hoe het invoeren van een waarneming werkt? Lees dan onze snelstart gids. 

Werken bij Waarneming.nl? Open sollicitaties van IT-ers met een passie voor natuur zijn altijd welkom. Lees meer.

Alle vorige nieuwsbrieven vind je via deze link: Oude nieuwsbrieven lezen
Copyright ©

Uitschrijven van deze nieuwsbrief
Aanpassen van uw gegevens