Copy

Open Monumentendag Utrecht – Nieuwsbrief nr. 5 (april 2016)

Beste monumentenliefhebber, 

Hierbij ontvangt u het vijfde nummer van de Nieuwsbrief Open Monumentendag Utrecht. De Open Monumentendag Utrecht zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 10 september.

Met deze Nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden van nieuws en wetenwaardigheden rond de Open Monumentendag. De Nieuwsbrief verschijnt 3 à 4 keer per jaar.
De Nieuwsbrief is bedoeld voor alle deelnemers aan de Open Monumentendag, sponsors  en fondsen, erfgoedorganisaties en andere betrokkenen en belangstellenden. Als u het niet op prijs stelt deze nieuwsbrief te ontvangen kunt u zich onderaan het bericht afmelden.

Inhoud van deze Nieuwsbrief: 

  • Van de voorzitter
  • Bijzondere openstelling: De Inktpot
  • Thema 2016: Langs Iconen en Symbolen
  • Programmatip: Speciale icoon-lezingen en -rondleidingen


 

Beste monumentenliefhebbers,

Monumentendag 2016 heeft als thema Iconen en Symbolen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en ik durf te zeggen dat we ook dit jaar weer een bijzondere lijst van zo’n 70 open te stellen monumenten hebben. Met deze nieuwsbrief willen we u alvast een globaal idee geven. 

Dit jaar zetten we vijf iconen van onze stad extra in het licht: de Utrechtse 'Big Five'. We hebben gekozen voor de Domtoren, Paushuize, het postkantoor op de Neude, de Utrechtse grachten en werven en - last but not least - de Inktpot. Ik ben er trots op dat het gaat lukken om dit prachtige gebouw sinds een aantal jaren weer open te stellen voor publiek. Van de vorige keren weten we dat de belangstelling hiervoor enorm is. Fijn dat eigenaar Prorail meedoet. 
Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere eigenaren van monumentale panden. Zonder hen zouden we de Open Monumentendag niet kunnen organiseren. Zij maken voor een belangrijk deel de dag tot een succes en dat zal de komende editie niet anders zijn. 

Natuurlijk organiseren we ook weer de nodige activiteiten rond de opengestelde monumenten. Zo zijn er bijzondere wandelingen onder leiding van gidsen en is er een fietsroute in Utrecht Oost. In de vijf iconen zullen speciale rondleidingen en lezingen worden gegeven. 
Het wordt, kortom, weer een prachtige dag, waar ik nu al naar uitkijk. Voor nu wens ik u veel plezier met deze nieuwsbrief, die naar ik verwacht uw nieuwsgierigheid naar de Open Monumentendag verder zal aanwakkeren.


Harm Janssen
Voorzitter


De Inktpot: icoon van spoorwegstad Utrecht

Het markante hoofdkantoor van spoorbeheerder ProRail, door zijn vorm ook wel 'De Inktpot' genoemd, zal sinds een aantal jaren weer zijn geopend voor publiek. De Inktpot is een van de meest imposante gebouwen van Utrecht, zowel in omvang en monumentaliteit. Het gebouw verrees tussen 1918 en 1921 naar ontwerp van G.W. van Heukelom. Voor het gebouw zijn 22 miljoen bakstenen gebruikt. Bijzonder fraai is het interieur, waarin 4000m3 eikenhout is verwerkt. Ook de monumentale trappenhuizen, de vergaderzalen en de Art Déco-klokken zijn behouden gebleven. 

De Inktpot mag oprecht een stadsicoon worden genoemd, niet alleen door zijn majestueuze verschijning, maar ook omdat het Utrecht als spoorwegstad symboliseert. Bij nadere beschouwing zien we ook hoe rijk gedecoreerd het gebouw is. Kunstig vormgegeven ornamenten, zowel aan de buitenzijde als in het interieur - veelal in Art Décostijl - staan niet alleen symbool voor de zegen brengende spoorwegen, maar ook voor uiteenlopende menselijke en maatschappelijke waarden.

Langs iconen en symbolen: te voet of per fiets

Langs de monumenten worden drie wandelroutes uitgezet. De ’Iconenroute’ is een best of-wandeling langs de meest kenmerkende monumenten van 30 jaar Open Monumentendag. De ‘Symbolenroute’ richt de aandacht op de vaak minder bekende details van gevels en interieurs, zoals symbolen van macht, religie en kennis, en de diepere betekenissen daarvan. De derde route wordt een ‘Dan Brown-achtige' wandeling op zoek naar de geheimen achter monumenten en iconische Utrechters die er gewoond of gewerkt hebben, van Katrijn van Leemput tot Gerrit Rietveld. Meer over deze bijzondere route in de volgende nieuwsbrief. 
Op de fiets kan een route worden gevolgd langs iconen en symbolen in het beschermde stadsgezicht Utrecht Oost, dat grotendeels tussen 1900 en 1940 is gebouwd.Speciale icoon-lezingen en –rondleidingen

Kenners van de Big Five van deze Open Monumentendag (de Dom,  de Inktpot, het voormalige Postkantoor, Paushuize en de grachten en werfkelders) zullen speciale lezingen geven binnen de muren van deze iconische gebouwen. Aan de lezingen worden speciale rondleidingen gekoppeld zoals een Adrianuswandeling in Paushuize en een rondgang door juniorgidsen in het Postkantoor. De lezingen zijn (uiteraard) gratis toegankelijk.

Bezoek ons op Facebook!
Tweet over ons!
Bezoek onze website!
Deel de nieuwsbrief
Tweet erover
Stuur 'm door
Copyright © 2016 Open Monumentendag Utrecht, All rights reserved.


Wilt u deze berichten niet meer ontvangen?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp