Copy
Open Monumentendag Utrecht
Zaterdag 8 september 2018

Open Monumentendag Utrecht – Nieuwsbrief nr. 10 (februari 2018)

Beste monumentenliefhebber, 

Hierbij ontvangt u het tiende nummer van de Nieuwsbrief Open Monumentendag Utrecht. De Open Monumentendag Utrecht zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 8 september.

Met deze Nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden van nieuws en wetenswaardigheden rond de Open Monumentendag. De Nieuwsbrief verschijnt 3 à 4 keer per jaar.
De Nieuwsbrief is bedoeld voor alle deelnemers aan de Open Monumentendag, sponsors en fondsen, erfgoedorganisaties en andere betrokkenen en belangstellenden. Als u het niet op prijs stelt deze nieuwsbrief te ontvangen kunt u zich onderaan het bericht afmelden.

Inhoud van deze Nieuwsbrief: 

  • Bericht van de voorzitter
  • Open Monumentendag 2018: In Europa
  • Ad van Liempt over de duistere periode aan de Maliebaan
  • Villa Jongerius: adopteer een glas-in-loodpaneel!

Beste liefhebbers van monumenten,

 

De monumentendag 2017 ligt al weer een tijdje achter ons. Het was een geslaagde editie, waarin wij het jaarthema koppelden aan het De Stijl-jaar. Er waren veel bijzondere monumenten opengesteld, waaronder ook de Villa Jongerius. Bijzonder is dat daar ook de restauratie van het kantoorgebouw haar voltooiing nadert. Onderdeel daarvan is het terugbrengen van een groot glas-in-lood venster dat ooit in volle glorie in het kantoorgebouw aanwezig was. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

 

Ook blikken we in deze nieuwsbrief vast vooruit op de open monumentendag van dit jaar, die als thema “In Europa” heeft meegekregen. Aanknopingspunten genoeg dus, gelet op de internationale verbindingen die er sinds de Romeinse tijd in onze omgeving bestaan.

 

Het belooft, kortom, een interessante editie te worden. Wij zijn al volop aan de slag om er ook in 2018 weer een succes van te maken. Voor nu wens ik u veel leesplezier.

 

Harm Janssen

Voorzitter Open Monumentendag Utrecht

Open Monumentendag 2018: In Europa

Utrecht in Europa, en Europa in Utrecht. Dat wordt het uitgangspunt voor Open Monumentendag 2018. We sluiten daarmee aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed waarbij in heel Europa wordt stilgestaan bij de gemeenschappelijke geschiedenis en het culturele erfgoed van het continent.

Wie door de stad loopt kan op tal van plekken zien dat de Europese geschiedenis haar sporen in Utrecht heeft nagelaten. Tegelijkertijd hebben Utrechters op hun beurt ook een steentje bijgedragen aan het Europa van vroeger en nu.
De restanten van het Romeinse legerkamp onder het Domplein en het Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn laten zien dat dit gebied 2000 jaar geleden al in verbinding stond met Europa. En wat te denken van één van Europa’s meest invloedrijke keizers: Karel V. De bastions rond de oude binnenstad zijn in diens opdracht versterkt en in 1543 was hij te gast in het huidige Grand Hotel Karel V. Paushuize toont het verhaal van Adriaan Floriszoon Boeyens, de Utrechter die het in 1522 tot de belangrijkste positie binnen de katholieke kerk schopte.
 
Daarnaast besteden we aandacht aan de in 1636 opgerichte universiteit en hoe die het (Europese) aanzien van Utrecht veranderde. In de aula van het Academiegebouw bevonden zich de eerste twee collegezalen en de Domkerk werd gebruikt voor openbare promoties. Tegenwoordig is De Uithof een belangrijk centrum voor de Utrechtse wetenschap en ook daar zijn de laatste decennia iconische monumenten verrezen.
In het kader van de landelijke themamaand ‘Beladen Erfgoed’ zullen ook de donkere kanten van  Europees Utrecht aan bod komen. De Maliebaan was tijdens de Tweede Wereldoorlog het zenuwcentrum van de NSB en diverse monumenten zullen hier te bezoeken zijn. Ook panden die sporen dragen van het slavernij- en kolonialismeverleden zullen open zijn, zoals de voormalige gouverneurswoning  van de VOC, de huidige letterenbibliotheek aan de Drift.
 
Op zaterdag 8 september zullen zo’n 80 monumenten open zijn voor publiek, waarbij de veelzijdige relatie tussen Utrecht en Europa centraal zal staan. 
 
Ad van Liempt over de duistere periode van de Maliebaan

We kennen allemaal de Maliebaan als een fraai beplante, brede laan met mooie herenhuizen en stadspaleizen. Het was en is een van de meest geliefde plekken van Utrecht, maar ook een plek met een duistere geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Maliebaan het Utrechtse 'Unter den Linden' genoemd, waar de hoofdkwartieren waren van de Duitse bezetter en de NSB. Mussert had er al in 1937 zijn hoofdkantoor en er zaten zeker vijftien nazi-instituten. Maar pal naast de verhoorkamers van de Sicherheitspolizei vergaderde het verzet en ook de fel anti-Duitse  aartsbisschop Jan de Jong woonde er.
De bekende Utrechtse journalist Ad van Liempt, die meerdere publicaties over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft staan, schreef er onlangs een boek over: 'Aan de Maliebaan: de kerk, het verzet, de NSB en de SS op een strekkende kilometer' (2015, uitgeverij Balans).
In het kader van het thema 'beladen erfgoed' zal Ad van Liempt op Open Monumentendag een tweetal lezingen geven in het pand van de RABO-bank op Maliebaan 15. Van Liempt is niet zozeer op zoek naar wie er nu goed of fout was in de oorlog, hij is vooral gefascineerd door het grote grijze gebied daartussen, door het absurde van de situatie, en dat intussen het dagelijkse leven op de Maliebaan schijnbaar ook gewoon zijn gangetje ging.

Villa Jongerius: adopteer een glas-in-loodpaneel!

Voor de centrale hal van het Jongerius Kantoor - achter Villa Jongerius - liet Jan Jongerius tachtig jaar geleden een groot glas-in-loodraam ontwerpen, bestaande uit 60 verschillende panelen. Dit unieke werk wordt momenteel gerestaureerd, zodat het straks weer in volle glorie te zien zal zijn in de hal van het in oude stijl opgeknapte kantoorgebouw.
Ieder paneel vertelt een verhaal over Jan Jongerius en zijn bedrijfsactiviteiten. Zo zijn er panelen met afbeeldingen van transportmiddelen en benzinestations, maar ook van bedrijven van Jongerius in Utrecht en Amsterdam. Om de restauratie mogelijk te maken is veel geld nodig. U kunt daarbij helpen door een paneel te adopteren en zo bij te dragen aan het behoud van dit Utrechtse erfgoed!
 
Doet u mee?
Neem dan contact op met Willem ter Steege via wtersteege@stichtingjongerius.nl of mobiel 06 - 53374679. De panelen zijn 105 x 53 cm en de restauratiekosten bedragen € 750,- per paneel. Funders krijgen een naamsvermelding in de entree van het gerestaureerde Jongerius Kantoor en worden uitgenodigd voor de feestelijke onthulling van het gerestaureerde raam in mei 2018.

Bezoek onze website!
Bezoek ons op Facebook!
Tweet over ons!
Nu ook op Instagram!
Deel de nieuwsbrief
Tweet erover
Stuur 'm door
Copyright © 2018 Open Monumentendag Utrecht, All rights reserved.


Wilt u deze berichten niet meer ontvangen?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp