Tijdreis: 900 jaar Utrechts Erfgoed
Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten. Dat gebeurde na een hoog oplopend conflict tussen bisschop Godebald en de toenmalige inwoners van Utrecht. Dit werd na tussenkomst van keizer Hendrik V beslecht in het voordeel van de inwoners, die hiermee een vorm van zelfbestuur kregen. De 900 jaar oude oorkonde wordt zorgvuldig bewaard in Het Utrechts Archief. Daarom viert de stad dit jaar haar 900-ste verjaardag.
Aan de hand van veertig iconische monumenten reizen we op Open Monumentendag door 900 jaar Utrechtse stadsgeschiedenis: vanaf de eerste jaren nadat het stadsrecht werd verleend, via de hoogtijdagen van de kerkelijke macht in de middeleeuwen tot de afbraak van de stadsmuur, de opkomst van de industrie en de spoorwegen en de meer moderne ontwikkelingen van de laatste decennia.
Uit de vroegste jaren van de stad dateren de zogenaamde stadskastelen aan de Oudegracht, zoals Drakenburg. Dit stadskasteel – de benaming voor een verdedigbaar, stenen woonhuis – dateert al uit de 12e eeuw. In de loop der tijd is het pand meermaals uitgebreid, aangepast en weer vernieuwd. De restanten van het oudste deel zijn zichtbaar in de kelder. Eén van de bewoners was Frederik van Drakenburg, schepen en schout van Utrecht in de 15e eeuw.
(Foto: D.C. Goosen, HUA)
|