Copy
Open Monumentendag Utrecht
Zaterdag 8 september 2018

Open Monumentendag Utrecht – Nieuwsbrief nr. 12 (augustus 2018)

Beste monumentenliefhebber, 

Hierbij ontvangt u het twaalfde nummer van de Nieuwsbrief Open Monumentendag Utrecht. De Open Monumentendag Utrecht zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 8 september.

Met deze Nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden van nieuws en wetenswaardigheden rond de Open Monumentendag. De Nieuwsbrief verschijnt 3 à 4 keer per jaar.
De Nieuwsbrief is bedoeld voor alle deelnemers aan de Open Monumentendag, sponsors en fondsen, erfgoedorganisaties en andere betrokkenen en belangstellenden. Als u het niet op prijs stelt deze nieuwsbrief te ontvangen kunt u zich onderaan het bericht afmelden.

Inhoud van deze Nieuwsbrief: 

  • Bericht van de voorzitter
  • Kloosterweekend in Museum Catharijneconvent
  • Kromhoutkazerne opent eenmalig haar poorten
  • In de voetsporen van Romeinen!

 
Beste Monumentenliefhebbers,
 
Het is bijna zover: de Open Monumentendag in Utrecht op zaterdag 8 september komt naderbij. Deze dag zijn er weer vele interessante monumenten opengesteld. Dit jaar rond het thema “In Europa”. Bij de selectie van monumenten hebben wij deze keer speciaal aandacht besteed aan de relatie met Europa. Want in tal van monumenten is zichtbaar dat de Europese geschiedenis haar sporen in Utrecht heeft achtergelaten.
 
Rond het thema zijn ook dit jaar weer tal van activiteiten te bezoeken: van lezingen door ervaren wetenschappers tot rondleidingen door juniorgidsen, of van een film in een bunker over Utrecht in de Tweede Wereldoorlog tot kloostermuziek in het Catharijneconvent.
 
Maar er is nog véél meer! U leest er over in deze Nieuwsbrief, op onze website en in de Open Monumentenkrant die binnenkort verschijnt. Ik wens u voor nu veel plezier met deze Nieuwsbrief en hoop dat u, net als ik, uitkijkt naar 8 september. Het wordt ongetwijfeld weer een mooie dag!
 
Harm Janssen
Voorzitter Open Monumentendag Utrecht

Kloosterweekend in Museum Catharijneconvent

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat 550 jaar. Dat wordt gevierd met een feestelijke monumentendag vol activiteiten. Er is de hele dag wat te beleven en de toegang is vrij. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met dit bijzondere museum!
Het gebouw van Museum Catharijneconvent is een van de best bewaarde middeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw. In de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis, het was de voorloper van het UMC Utrecht. Sinds 1979 is Museum Catharijneconvent in het klooster gevestigd. Wie vandaag de dag door de gangen wandelt, wacht een bijzonder ervaring; de tijd lijkt er stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.
Vanaf 12.00 uur zijn er elk half uur 'flitslezingen' door prominente sprekers, zoals stadsconservator René de Kam en museumconservator Mischa Leeflang. Onderwerpen zijn de geschiedenis van het klooster, de expositie over Rembrandt, de middeleeuwse kunstschatten van het museum en oude handschriften. Voor details zie www.catharijneconvent.nl onder 'kloosterweekend'. Verder zijn er rondleidingen door de tentoonstelling 'Shelter', kunt u mee met een korte kloosterwandeling in de omgeving en in het museum genieten van kloostermuziek, kloosterhapjes en kloosterbier.
Kromhoutkazerne opent eenmalig haar poorten

De normaal hermetisch gesloten Kromhoutkazerne opent voor één dag haar poorten. Ook de 'oude' Kromhoutkazerne (nu University College) is te bezoeken en op Open Monumentendag kan je zomaar van de ene naar de andere kant lopen!
De nieuwe Kromhoutkazerne, waar het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht is gevestigd, werd in 2010 in gebruik genomen. Tot 1995 vormde het terrein een geheel met de oude Kromhoutkazerne. Tegenwoordig wonen en werken hier internationale studenten van het University College. Rond het voormalige exercitieveld staan nog diverse monumentale panden, zoals het Hoofdgebouw, de Commandantsvilla en zes manschapspaviljoens, die nu dus in gebruik zijn bij de Universiteit. 
De Kromhoutkazerne werd in 1910 gebouwd op en rond Fort Vossegat. Op het terrein van de nieuwe Kromhoutkazerne zijn nog het bomvrije wachthuis, de Tamboershut uit 1875 en de 'Brug met de 12 gaten' te zien. 
Kazerne en universiteit hebben samen een programma opgesteld. Er zijn rondleidingen, lezingen, re-enactmentgroepen en manoeuvres door een exercitiepeloton en militaire voertuigen. Voor beide terreinen is een boekje samengesteld en voor kinderen zijn er speciale activiteiten. 
Om 10.30 uur opent Generaal Majoor de Jong de Open Monumentendag op de kazerne!

In de voetsporen van Romeinen!

Een unieke gelegenheid doet zich dit jaar voor in Leidsche Rijn, waar achter de Metaal Kathedraal (Rijksstraatweg 20) nieuwe delen van de Romeinse weg zijn opgegraven. Tijdens de Open Monumentendag is het voor het eerst in 2000 jaar mogelijk over de Romeinse weg te lopen en zo letterlijk in de voetsporen van Romeinse soldaten te treden!
De hele dag geven archeologen van de gemeente Utrecht uitleg over het onderzoek naar de Romeinse weg, waarvan een deel wordt gemarkeerd en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Uiteraard zijn er ook Romeinse soldaten aanwezig en liefhebbers kunnen een zakje grind van de Romeinse weg mee naar huis nemen. 
Iets verderop presenteert Museum Castellum Hoge Woerd een uitgebreid programma. Het eerder opgegraven Romeinse schip heeft er een markante plek gekregen. Een replica van een Romeinse wachttoren markeert een ander deel van de Romeinse weg. Het museum organiseert een aantal  bijzondere rondleidingen, waarbij  allerlei onverwachte relaties met Europa aan de orde komen. Niet zo gek, want het Romeinse rijk omvatte half Europa en de legionairs kwamen uit alle windstreken.
* Afbeelding: Illustratie Joeri Lefevre 

Bezoek onze website!
Bezoek ons op Facebook!
Tweet over ons!
Nu ook op Instagram!
Deel de nieuwsbrief
Tweet erover
Stuur 'm door
Copyright © 2018 Open Monumentendag Utrecht, All rights reserved.


Wilt u deze berichten niet meer ontvangen?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp