Copy

Open Monumentendag Utrecht – Nieuwsbrief nr. 6 (aug 2016)

Beste monumentenliefhebber, 

Hierbij ontvangt u het zesde nummer van de Nieuwsbrief Open Monumentendag Utrecht. De Open Monumentendag Utrecht zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 10 september.

Met deze Nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden van nieuws en wetenwaardigheden rond de Open Monumentendag. De Nieuwsbrief verschijnt 3 à 4 keer per jaar.
De Nieuwsbrief is bedoeld voor alle deelnemers aan de Open Monumentendag, sponsors  en fondsen, erfgoedorganisaties en andere betrokkenen en belangstellenden. Als u het niet op prijs stelt deze nieuwsbrief te ontvangen kunt u zich onderaan het bericht afmelden.

Inhoud van deze Nieuwsbrief: 

  • Van de voorzitter
  • I AM Dan Brown zoektocht 
  • Utrecht Oost per fiets: Van Amsterdamse School tot Rietveld 
  • Utrechtse iconen uitgelicht: Lezingencyclus in de Big Five
  • Open Monumenten Klassendag 

Beste monumenten liefhebbers,

Het is weer bijna zover. Op 10 september vindt landelijk weer de Open Monumentendag plaats en dus ook in Utrecht. Het belooft als vanouds een erg leuke dag te worden. Rond het thema iconen en symbolen hebben we ook dit jaar weer een aantrekkelijk programma weten samen te stellen.
 
Natuurlijk zijn er bijzondere monumenten te bezoeken, waarbij ik in het bijzonder een vijftal monumentale Utrechtse iconen wil benoemen: de Inktpot, Paushuize, de grachten en werven, het voormalige postkantoor op de Neude en natuurlijk de Domtoren. Allemaal iconen in onze stad die al tientallen zo niet honderden jaren het gezicht van de stad mede bepalen. U kunt ze niet alleen bezoeken, er worden ook lezingen gegeven over de betreffende monumenten.
 
Ook bijzonder dit jaar is de I Am Dan Brown route die u tijdens de open Monumentendag kunt volgen. Langs deze route, die uiteraard langs bijzondere monumenten voert, is het mogelijk een code te kraken en bovendien daarmee mee te dingen naar een reischeque.
 
Dit en nog veel meer zal naar mijn stellige overtuiging ook dit jaar de Open Monumentendag in Utrecht weer tot een succes maken. U leest er meer over in deze nieuwsbrief. Voor nu wens ik u veel leesplezier en daarnaast uiteraard alvast een heel plezierige Open Monumentendag.

Harm Janssen
Voorzitter


I AM Dan Brown: kraak de code en win een trip voor 2 personen naar een Europese stad!

Symbolen spelen een grote rol in het werk van schrijver Dan Brown: geheimzinnige boodschappen zijn verpakt in raadsels, die opgelost moeten worden door aanwijzingen te verzamelen.
 
I AM Dan Brown is een zoektocht die in samenwerking met hoofdsponsor AM voor de bezoekers van Open Monumentendag is uitgezet. Via cryptische omschrijvingen probeert de deelnemer concrete monumenten te vinden. De Monumentenkrant en website kunnen daarbij helpen. Symbolen op straat geven aan of de bezoeker op de juiste weg zit. In de betreffende monumenten is een cijferteken aangebracht. De verzamelde cijfers kunnen in de juiste volgorde worden ingevuld op de antwoordstrook op de achterpagina van de krant. Aan het eind van de dag wordt onder de juiste inzendingen een trip naar een Europese stad verloot.
 
De Monumentendagkrant, met daarin de zoektocht en de antwoordstrook, verschijnt vanaf dinsdag 6 september als bijlage in DUIC en wordt huis-aan-huis verspreid in Utrecht en Leidsche Rijn. De Monumentendagkrant is vanaf 2 september onder andere ook verkrijgbaar bij de VVV-Utrecht. 

Utrecht Oost per fiets: van Amsterdamse School tot Rietveld

Utrecht Oost is grotendeels ontstaan in de periode 1900-1940. Voor Open Monumentendag is een fietstocht uitgezet die aandacht besteedt aan twee belangrijke bouwstijlen uit deze periode: de Amsterdamse School en het Nieuwe Bouwen. De route kan zelfstandig per fiets worden bezocht, maar inschrijven voor een fietstocht met gids is ook mogelijk.
 
Langs de route zijn in totaal vijf monumenten voor het publiek geopend. Onder leiding van de gids wordt een kort bezoek gebracht aan twee monumenten: De Wilg (Amsterdamse School) en de chauffeurswoning van Rietveld (Nieuwe Bouwen). Onderweg zal de gids wijzen op meer voorbeelden van beide architectuurstijlen. Vooral de openstelling van de chauffeurswoning uit 1928 is bijzonder, deze is alleen voor deelnemers met gids toegankelijk!
 
De route start op Sonnenborgh. De route met gids is gratis, maar aanmelding is verplicht. Kaartjes kunnen worden gehaald bij de informatietent op het Domplein.

Utrechtse iconen uitgelicht: Lezingencyclus in de Big Five
 
De Utrechtse iconen - de Domtoren, De Inktpot, de Utrechtse grachten en werven, Paushuize en het Postkantoor - vormen het centrale onderwerp van de Monumenten-lezingen die ook dit jaar gegeven zullen worden. De voordrachten zijn vrij toegankelijk (vol = vol) en vinden doorgaans in het monument zelf plaats; de verhalen kunnen meteen aan de praktijk worden getoetst door een bezoek aan het monument of deel te nemen aan een speciale rondleiding. De lezingen worden gegeven door gezaghebbende specialisten op steeds verschillende tijdstippen, zodat de bezoeker meerdere lezingen kan bijwonen:
 
11.00 uur: Paul Meurs, De Inktpot
12.00 uur: Pierre Cuypers, de Domtoren
13.00 uur: René de Kam over de Utrechtse werven en werfkelders, het (oude) Stadhuis
14:00 uur: Mascha van Damme, het Hoofdpostkantoor
15:00 uur: Ton van Schaik, Paushuize

 Open Monumenten Klassendag
 
Voorafgaande aan Open Monumentendag is er weer een Klassendag, dit jaar alweer voor het zevende jaar. Op vrijdag 9 september gaan leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs op bezoek bij een monument dat ze zelf hebben uitgekozen. In Utrecht zullen 19 klassen met in totaal 520 leerlingen - een record aantal -  op bezoek gaan bij Paushuize,  het St. Eloyen Gasthuis, de Fundatie van Renswoude, de Pieterskerk, Houtzaagmolen De Ster en het Broodhuis.
De Klassendag is inmiddels een vast onderdeel van de Open Monumentendag, waaraan ieder jaar meer scholen en monumenten meedoen. Voor deze dag wordt speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Met dit landelijk initiatief wil de Stichting Open Monumentendag scholieren laten kennismaken met monumenten en de verhalen die zij vertellen.
 

Bezoek ons op Facebook!
Tweet over ons!
Bezoek onze website!
Deel de nieuwsbrief
Tweet erover
Stuur 'm door
Copyright © 2016 Open Monumentendag Utrecht, All rights reserved.


Wilt u deze berichten niet meer ontvangen?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp