Copy
View this email in your browser
Open Monumentendag Utrecht – Nieuwsbrief nr. 2 (juni 2015)

Beste monumentenliefhebber,
 
Hierbij ontvangt u het tweede nummer van de Nieuwsbrief Open Monumentendag Utrecht.
Met deze Nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden van nieuws en wetenwaardigheden rond de Open Monumentendag. De Nieuwsbrief verschijnt 3 à 4 keer per jaar. De Nieuwsbrief is bedoeld voor alle deelnemers aan de Open Monumentendag, sponsors en fondsen, erfgoedorganisaties en andere betrokkenen en belangstellenden. Als u het niet op prijs stelt deze nieuwsbrief te ontvangen kunt u zich onderaan het bericht afmelden.

Inhoud van deze Nieuwsbrief:
  • Van de voorzitter
  • Bijzondere openstelling: Drift 15, Edelsmidse Brom
  • Thema 2015: restauratie-adviezen bij Frank Welkenhuysen
  • Programmatip: Juniorgidsen in Postkantoor en Kathedrale Koorschool
  • Opening Castellum Hoge Woerd
Janskerkhof 16
Van de voorzitter

De zomer komt dichterbij, dus nadert ook Open Monumentendag 2015 met rasse schreden. Voor de organisatie zijn dit hectische maanden. We maken de lijst met opengestelde monumenten definitief, verzamelen de informatie voor de monumentenkrant en leggen de laatste hand aan het programma. Dat is ook dit jaar weer gevarieerd en aantrekkelijk. Rond het jaarthema Kunst en Ambacht is een flink aantal activiteiten op stapel gezet. Zo zijn er lezingen, speciale wandelroutes en geven we extra aandacht aan allerlei vormen van ambacht en kunst in monumenten. Onder meer in samenwerking met de Utrechtse musea, die voor deze Open Monumentendag een speciaal programma hebben samengesteld.
 
Het belooft, kortom, weer een mooie dag te worden, die niet mogelijk zou zijn zonder al onze sponsoren, subsidiegevers en fondsen. Ik ben verheugd te kunnen melden dat een van onze trouwe sponsoren, AM, heeft besloten de komende drie jaar als hoofdsponsor van de Open Monumentendag Utrecht op te treden. Wij zijn AM daar bijzonder erkentelijk voor.  
Wij gaan de komende weken hard verder met de voorbereidingen. Ik hoop dat u net als ik uitkijkt naar 12 september en dat u allen die dag de weg naar onze prachtige Utrechtse monumenten zult weten te vinden.
 
Harm Janssen
Voorzitter

 
Bijzondere openstelling:  Drift 15, Edelsmidse Brom

Het deftige pand Drift 15 was oorspronkelijk een claustraal huis van het kapittel van de Janskerk. 
In 1898 werd het aangekocht door edelsmid Jan Hendrik Brom, die het bijbehorende koetshuis (Keizerstraat 10) in gebruik nam als smederij. De hoge schoorsteenpijp stamt nog uit deze tijd. Brom maakte vooral kerkelijke kunst voor binnen- en buitenland. In Utrecht zijn onder meer diverse stukken in de Willibrorduskerk en het bronzen beeldje in de Pandhof van de Dom door Brom vervaardigd. Op het hoogtepunt had Brom ruim vijftig mensen in dienst. In 1961 werd het bedrijf gesloten wegens een afnemende vraag naar religieuze kunst en gebrek aan een opvolger. In de gevel is een steen aangebracht ter nagedachtenis aan de edelsmederij, gehouwen door Pieter d'Hont en met een gedicht van Jan Engelman.
Onlangs is een boek verschenen over Brom: ´Meester van God en Kerk’ door Rob Hufen. Op Open Monumentendag zijn er rondleidingen in het pand en zal auteur Rob Hufen een reeks korte lezingen geven over leven en werk van de familie Brom. 

 
Thema 2015: restauratie-adviezen bij Frank Welkenhuysen (Tussen Kunst en Kitsch)

In de galerie van Frank Welkenhuysen (bekend van Tussen Kunst en Kitsch) zal op Open Monumentendag een restauratie-adviesdag worden gehouden. Op zaterdag 12 september tussen 12.00 en 17.00 uur zit een team van deskundigen voor u klaar om vragen over restauratie van schilderijen, beelden, prenten en tekeningen te beantwoorden. De adviezen zijn op deze dag gratis.
Welkenhuysen wordt geassisteerd restauratoren die behoren tot de top van hun vak. Dit zijn André van Oort, voormalig hoofd van de afdeling papierrestauratie van het Stedelijk Museum Amsterdam; Marieke Walison, gespecialiseerd in restauratie van schilderijen en polychrome beelden; en Hans van Dam, specialist in de restauratie van schilderijen. Zij geven uitsluitsel over de conditie van de meegebrachte werken, over mogelijkheden van restauratie en de eventuele kosten daarvan.
Marieke Walison en Hans van Dam werken ook mee aan het tv-programma 'Tussen Kunst & Kitsch', waar ze de voorselectie doen en restauratieadviezen geven.
De galerie van Welkenhuysen vindt u op Lichtegaard 3, vlakbij Het Wed. 

 
Programmatip: Juniorgidsen in Postkantoor en Kathedrale Koorschool

Nieuw op de Open Monumentendag Utrecht is het Junior gidsenproject! Naast de reguliere rondleiders zullen leerlingen van de Kathedrale Koorschool worden ingezet om het publiek rond te leiden. Zij doen dit in hun eigen monumentale school aan de Plompetorengracht, maar ook in het voormalige hoofdpostkantoor aan het Neude. Dit schitterende gebouw vormt met zijn vele decoraties, glas-in-lood werk en architectonische details een spannende uitdaging voor de jonge gidsen. De leerlingen worden terdege voorbereid op hun bijzondere taak; na een paar keer oefenen is het dan tijd voor het echte werk. Benieuwd naar de juniorgids? Kom op 12 september langs in de Kathedrale Koorschool of het Hoofdpostkantoor!

 
Romeinen terug in Leidsche Rijn:  opening Castellum  Hoge Woerd

Van de 1e tot de 3e eeuw na Christus werd de noordgrens van het Romeinse rijk gevormd door de Rijn. De grens werd in Nederland bewaakt door een twintigtal forten of 'castella'. Een castellum was een legerplaats met een verdedigingswal en torens, waarin zo’n 500 tot 1000 soldaten verbleven, vaak met hun paarden. De castella waren met elkaar verbonden door een weg met wachttorens.
Een van deze castella lag op de Hoge Woerd bij de Meern; restanten van het oorspronkelijke castellum liggen hier nog in de grond.
Precies op deze plek is het nieuwe cultuurpark Castellum Hoge Woerd verrezen. In Castellum Hoge Woerd kan je op een interactieve manier de geschiedenis van 3000 jaar Leidsche Rijn beleven. Het opgegraven Romeinse schip 'De Meern 1' heeft er een prominente plek gekregen en bij de ingang van het cultuurpark is een replica van een Romeinse wachttoren verrezen. 
Castellum Hoge Woerd is op zaterdag 12 en zondag 13 september toegankelijk van 12.00 uur tot 17.00 uur. 

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Open Monumentendag Utrecht, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp