Bekijk deze mail in uw browser
Zinvolle gesprekken
Door Marja van de Lagemaat

Schelden, pesten, beledigen. Hoe vaak komt dit niet voor in een klassensituatie? Hoe kan je dit op een goede manier aan de orde stellen in de klas of met een groepje leerlingen?

Tijdens één van de workshops op de Eureca conferentie van 5 t/m 8 mei in Lissabon sprak Nadya Stoykova uit Bulgarije over manipulatie en geweld onder jongeren.  Aan de hand van een paar praktijkgevallen analyseerden de deelnemers in groepjes welk gedrag er achter intimidatie en geweld schuilgaat en hoe jongeren kunnen leren daar op een moedige manier mee om te gaan. Welke waarden zijn gangbaar onder jongeren en wat gebeurt er als je niet met de stroom mee wilt gaan? En wat kunnen we leren van voorbeelden uit de Bijbel?

Klik hier voor de link naar herkenbare voorbeelden uit de praktijk van elke dag. Bruikbaar voor mentortrainingen en klassengesprekken.

Eureca is een organisatie die christenen uit heel Europa bij elkaar brengt rond onderwijs en opvoeding. Dit is slechts één van de voorbeelden van de vele workshops die gegeven werden op de conferentie, waarin nagedacht werd over verbinding tussen identiteit en het klaslokaal. Een aanrader voor ieder die inspiratie wil opdoen op het gebied van identiteit en internationale contacten.

 

In gesprek met de VMBO-er
Interview met Björn van Veelen en Henri van Dijk

Onlangs had ik een gesprek met Björn van Veelen en Henri van Dijk. Zij zijn identiteitscoördinator op De Meerwaarde en spelen een belangrijke rol in het op de kaart zetten van de christelijke identiteit van de school, zowel bij collega's als bij ouders!

1. Jullie zijn docent Godsdienst en coördinator identiteit. Wat houdt die taak in?

Wij geven beide les op De Meerwaarde in Barneveld. Naast onze lessen Godsdienst zijn we beide ook 'identiteitscoördinator'. Deze functie is een paar jaar geleden ontstaan, omdat de wens leefde om het thema 'identiteit' breder te integreren binnen onze school. We zijn een christelijke school, dus identiteit was altijd al aanwezig, alleen door deze functie werd het zichtbaarder en kregen we de mogelijkheid om meer (aan) te sturen. Zo zijn er in de ochtend van studiedagen momenten waarop we als personeel aan de slag gaan rondom het thema identiteit. Bijvoorbeeld door workshops te kiezen rondom identiteit. Het personeel kan dan nadenken over thema's als: 

- Uitdaging: een moslim in de klas
- Boksen & identiteit?!
- Homoseksualiteit
- Aan tafel! Over symboliek en identiteit.

Door middel van deze workshops proberen we docenten te inspireren rondom identiteit. Lees verder


Het boek van … Piet Murre

'Good teaching─ the really good stuff─ is hard work.'
(Tomlinson and Imbeau, 2010:37)

In deze rubriek vertellen docenten welk boek hen geïnspireerd heeft in hun vakgebied. Piet Murre, manager lerarenopleiding voortgezet onderwijs aan De Driestar in Gouda is aan het woord.

Welk boek spreekt jou aan in je vakgebied?

In Leading and Managing a Differentiated Classroom gaat het over verschillen die er zijn tussen leerlingen en hoe je daar heel praktisch in de klas goed mee omgaat.

Welk inzicht uit dat boek gebruik je in je les?
Iedere docent weet dat het geen gemakkelijke opgave is om om te gaan met verschillen in de klas. Hier zit echter een probleem: we geloven dat ieder persoon uniek is en met een eigen set aan gaven wonderlijk is gemaakt door God. Dat is de bottom-line - en dit geldt zowel leerlingen als leraren als ouders als leidinggevenden. Het is dan vervolgens echter moeilijk vol te houden dat we die variëteit maar lastig vinden, en dus overgaan tot de orde van de dag. De monniken zijn niet gelijk en dus moeten de kappen ook verschillen.

Bovengenoemd boek is niet vanuit expliciet christelijk, protestants of reformatorisch perspectief geschreven. Er staan echter vele pareltjes in die helpen om verder te komen in het ‘multilemma’ van de unieke leerling, in een setting van een grote klas, met daarbij een programma dat aan eisen moet voldoen, voorzien van een leraar met ook zijn eigen gaven en opgaven.

Bij welk onderwerp / lesthema stel je dat aan de orde? In het boek worden veel concrete tips gegeven over differentiatie in de klas. Lees hier het hele artikel


Over lasagne en zaken die er werkelijk toe doen...

Column van Anne Oevermans, leerling uit vwo-6 van het Ichthus College

Voor het tweede seizoen is er in vwo-6 een leesclubje van start gegaan onder supervisie van mevrouw Van de Wetering en meneer Keurhorst.

De leeskring is voor mensen die denken dat ze tijd hebben om naast hun gewone schoolwerk en literatuurlijst nog boeken te lezen. Eigenlijk hebben ze die tijd dus helemaal niet, maar op een of andere manier worden de leeskringboeken tussen de bedrijven door toch nog gelezen, van te voren meestal met enige scepsis (althans in mijn geval). Daarna vliegen wij op Leeskringdag naar het huis van een onzer docenten om hier een diner te nuttigen, achtereenvolgens lasagne en bijzondere soep met bijzondere dingetjes erin die verbazingwekkend lekker was, terwijl wij ondertussen het nederige stulpje van de desbetreffende docent onopvallend doch grondig bekijken. Vervolgens wordt er gepraat over het gelezen boek en ik had werkelijk nooit gedacht dat dit zo’n fijne bezigheid zou zijn. Wanneer je een boek in je eentje leest kun je er gerust met mensen over praten maar de kans is vrij groot dat zij dit boek niet gelezen hebben en er geen zinnig woord over kunnen zeggen. Op de leeskring daarentegen worden er meningen gedeeld, bruggetjes geslagen naar persoonlijke ervaringen, wordt er gespeurd naar bijzonderheden, hartelijk gelachen maar ook in alle ernst gesproken over zaken die er werkelijk toe doen. Lees verder


Uit de lespraktijk

In deze rubriek staan weer verschillende links en lessuggesties.

Doelgroep
Frans

Godsdienst en Filosofie
Godsdienst, Maatschappijleer
Economie

Materiaal
Filmpje waarin de Bijbelse boodschap in eenvoudig Frans wordt uitgelegd
Alister Mcgrath over atheisme en de redelijkheid van geloof

Beatrice de Graaf over de vraag of er verband is tussen terrorisme en geloof
Choose! Over morele en ethische overwegingen die je koopgedrag als christen kunnen beïnvloeden

Log in op de site en je kunt nog veel meer lessen/ideeën downloaden voor eigen gebruik in de klas.

Heb je suggesties voor deze rubriek? Stuur een mail aan marktmeester@ienknetwerk.nl


Agenda

Bèta Studiedag
Op 14 juni a.s. organiseert het Greijdanus te Zwolle een studiedag over duurzaam gebruik van energie, grondstoffen en voedsel.

Naast bijdragen van de Universiteit Twente zijn er demonstraties en praktisch werk rond zonnecellen en energie.

Meer informatie? Neem contact op met Corine Hijmissen of Jan Jaap Wietsma

Symposium Erasmus
Op 18, 19 en 20 mei organiseert Driestar hogeschool een symposium over Erasmus als inspirator voor onderwijs, opvoeding en maatschappij. Met name dag twee is een dag vol inspiratie en ontmoeting voor mensen uit het onderwijsveld. Meer informatie op www.driestar-educatief.nl

Alle data zijn D.V.
 


Contact

Identiteit & Kwaliteit
Marktmeester: M. van de Lagemaat
marktmeester@ienknetwerk.nl

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen?
kies afmelden
 
Secretariaat

Secretariaat I & K netwerk
Oude Kerkweg 100,
6717 JS Ede

Secretariaat@ienknetwerk.nl


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Identiteit en Kwaliteit Netwerk · Oude Kerkweg 100 · Ede, Gld 6717 JS · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp