Copy
Fitness Wellness Nyt Påske 2016 03 24 # 69
Se denne email i din browser

Kære fitness wellness interesserede læser, 

Først og fremmest: Glædelig Påske. Jeg håber, at du får en hel serie af dejlige påskedage med skøn motion og påskemad. 

Månedens nyhedsbrev handler om stort (nye store tal) og småt tips indenfor fitness.
  • Fitness fremgang
  • Funktionel fitness I og II
  • Fitness TV
Rigtig Glædelig Påske

Marina Aagaard, MFT

Fitness Fremgang


Man kan konkludere, at fitness er en "bestseller". Ifølge Idrættens Analyseinstitut, Idan, vokser fitnessbranchen fortsat.
 
Antallet af kommercielle motions- og fitnesscentre i Danmark stiger stadigvæk og tallet nærmer sig 700 centre.
 
Per februar 2016 var der 663 kommercielle motions- og fitnesscentre, hvilket er en stigning på 31 centre, en 5 pct. stigning, fra de 632 optalte motions- og fitnesscentre i maj 2015, og en 44 pct. stigning siden 2010, hvor der blev registreret 459 centre.

De optalte – næsten udelukkende kommercielle – centre i denne Idan opgørelse er omfattet af den lovpligtige mærkningsordning, og dækker alle centre, der udbyder fitness uden for idrætsorganisationerne. Foreningscentre indgår ikke i opgørelsen.

Top tre fitnesskæder i Danmark
Fitness World er med 155 centre stadig Danmarks største kæde og LOOP fitness cirkeltræning er nu med sine 53 centre landets næststørste kæde set ud fra antal centre. Fitnessdk er aktuelt tredjestørste kæde med 45 centre, især i København og Aarhus.
 
På vej mod 1 million fitnessmedlemmer
Idans opgørelse af kommercielle centre fortæller ikke noget om medlemsantallet, kun at fitnessbranchen stadigvæk vokser. Også foreningsbaserede fitnesscentre er populære, så den samlede fitness-sektor er dominerende på det danske idrætsmarked.
 
I foråret 2015 vurderede Idan, at der var et sted mellem 810.000 og 950.000 medlemmer i de kommercielle motions- og fitnesscentre, hvilket viser en betydelig stigning siden det seneste Idan tal fra 2009, der lød på cirka 550.000 medlemmer.
 
Kommercielle motions- og fitnesscentre holder af konkurrencehensyn naturligt nok deres medlemstal tæt ind til kroppen. De nævnte tal for antal medlemmer i de kommercielle centre rummer derfor en vis usikkerhed.

Idan har anslået tallet ud fra offentliggjorte tal fra de to børsnoterede kæder, Fitness World og fitness dk, og fitnesscentrenes egne oplysninger om medlemstal i forbindelse med en evalueringen af indsatsen mod motionsdoping i 2015.
 
De førende fitnesskommuner
Københavns Kommune har flest centre, 73 kommercielle motions- og fitnesscentre. Herefter følger de tre andre storbykommuner; Aarhus (43), Aalborg (27),Odense (26).

I forhold til befolkningstallet har andre kommuner dog en tættere dækning af centre per indbygger; Holbæk ligger her på førstepladsen (3.887 om hvert fitnesscenter) efterfulgt af Ringsted (4.862) og Billund (5.247).
De større byer ligger midt i feltet blandt alle kommuner med 8.102 (København) og 7.673 (Odense) borgere for hvert center.
 
Et center per kvadratkilometer
En barriere for fitness udøvelse er tid (og transporttid). Mange steder i landet er der dog særdeles gode fitnesstræningsmuligheder (især hvis man både ser på kommercielle og foreningsbaserede fitnesscentre).

Ser man på antal kommercielle centre i forhold til kommunernes størrelse, har kommunerne i og omkring København den bedste dækning. I Frederiksberg og Københavns Kommuner er der cirka ét center pr. kvadratkilometer.

I den modsatte ende af skalaen med færrest centre pr. kvadratkilometer ligger landkommuner som Lemvig, Nordfyn og Guldborgsund Kommuner, der har ét center pr. henholdsvis 509, 452 og 300 kvadratkilometer. Holbæk havde målt på centre i forhold til befolkning flest centre, men lægger sig målt på areal i den øverste del af midterfeltet med et center pr. 32 kvadratkilometer.

Læs mere:

Idan: Væksten i antallet af motions- og fitnesscentre fortsætter
 

Funktionel fitness I


Funktionel fitness kan dække over alle mulige former for træningsaktiviteter, der der gearer kroppen til bedre præstation i hverdag og idræt. Fra simple isolations-øvelser til klassisk 'funktionel fitness', komplekse øvelser af forskellig art. Funktionel fitness kan foregå indendørs, men også med fordel udendørs med mange former for aktiviteter.

For nylig udførte jeg to former for 'funktionelle' fitnessaktiviteter, som kan anbefales. Man kan dyrke aktiviteterne som de er eller bruge principperne som inspiration.

Trappegang (er nævnt før, men her i en  u d v i d e t  udgave)
 
Her over ses et fantastisk 'fitnesscenter', som jeg besøgte i fredags, i forbindelse med, at jeg var i København for at deltage i DR TV optagelser. Efter en formiddag på fælleden tog jeg om eftermiddagen en tur til Møn for at se noget andet, på en (foto)tur med god udsigt. Visuel variation er funktionel træning for hjernen. 

For det første var udsigten endnu flottere end ventet. Kridhvide klipper og blå-grønne bølger. For det andet en uventet bonus; Danmarks længste trapper; hele to styk omkring 500 trin (496 ifølge VisitMøn). Genial, gratis fitness. Er vejret godt (det var det ikke den dag, der var mudderskred), kan man gå (at løbe er svært p.g.a. store sten) på stranden fra trappe til trappe. En naturlig 'circuit' eller 'obstacle' træning. Like!
 

Funktionel fitness II


I de senere år har HIT, høj-intensiv træning, og HIIT, høj-intensiv interval træning været på toppen af fitnesstrend listerne. Det er tidseffektiv, konditionsgivende og vægttabs-fremmende supertræning. Mantraet er næsten 'jo kortere, jo bedre træning'.

Det går jeg også selv ind for! Men da jeg pludselig blev overtalt til at tage på trekking i februar (en årsag til at der har været lidt stille på nyhedsbrevsfronten), blev jeg mindet om, at funktionel træning for (super)motionister er allround træning, der gearer én til mange situationer. Og masser af HIT træning er fint, men gør IKKE kroppen klar til langvarig udholdende aktivitet; jeg fandt et udviklingsområde til mit træningsprogram. 

Distancetræning
 
Langvarig udholdende træning ... er ikke kun for maratonløbere eller ironmanatleter. Alle kan bruge en vis mængde udholdenhed. Det er funktionelt i hverdagen.
Udfordringen er, at det er tidskrævende. Det er ikke det første, der kommer på fitnessprogrammet. Alligevel kan man overveje om det skal med 1-2 gange om ugen? 

En længere løbe- gå-, cykel- eller svømmetur - ved en moderat til høj intensitet - kan være et godt supplement til den vanlige, intensive kortvarige træning. Man kan kombinere med naturoplevelser som fremmer mentalt velvære og dermed i sidste ende også fitness. Danmark har mange skønne naturområder (se Funktionel Fitness I).

Langdistance- og højdetræning

Man behøver langt fra at rejse ud af landet for at dyrke outdoor fitness, med mindre man vil højere op. Min nylige trekkingtur gik til Uhuru Peak, Kilimanjaro, 5895 moh (lidt højere end Mols Bjerge, 130-140 moh, i mit nabolag). En på mange måder ubeskrivelig tur, som jeg alligevel har prøvet at beskrive ... For Kilimanjaro nysgerrige har jeg beskrevet turen dag for dag med tekst og billeder. I den sidste artikel er der links til alle de øvrige: Kilimanjaro Trekking: Tanker dagen derpå 

Fitness TV


DR1 Sundhedsmagasinet handler om alt, der har med sundhed at gøre. Nu på tirsdag den 29.3. handler det om mange danskeres favoritmotion: Løb. Værterne, Peter Geisling, tv-læge, og Lilian Gjerulff Kretz, holder gang og løb op mod hinanden.
Peter skal gå og Lilian skal løbe ...

Top 3 motion i Danmark:
  1. Løb
  2. Styrketræning
  3. Gang
Som optakt til programmet har Peter og Lilian gået med skridttællere på og det interessante spørgsmål er, hvem der er blevet motiveret til at røre sig mest.
Og hvad er egentlig bedst for konditionen og sundheden, gang eller løb?

I udsendelsen udtaler læger og en træner sig om gang og løb. Det bliver spændende at se, hvordan programmet - og konklusionen - ser ud. Mere om det i næste nyhedsbrev.

Månedens øvelse (apropos løb og gang)

10-20-30 løb (eller gang): En sjov variation til almindelig intervaltræning. Eller:
5-10-15 (samme program, designet for børn, men kan også bruges af voksne).

Efter opvarmning ca. 1,2 km ved lav intensitet] går man i gang med at løbe (eller som begynder jogge) i 30 sekunder, så slår man over i løb i højt tempo (eller som begynder moderat tempo) i 20 sekunder og derefter sprint i 10 sekunder. 

  • 30 sekunders løb i normalt (hurtigt) tempo (<30 % max intensitet)
  • 20 sekunders løb i højt/højere tempo (<60 % max intensitet)
  • 10 sekunders sprint (>90 % max intensitet)

Bemærk, at intensiteten er angivet i procent af maksimal intensitet ikke maksimalpuls. 100 % intensitet er det absolut maksimale kroppen kan yde (langt over maksimalpuls).
25 % af maksimal intensitet svarer til cirka 100 % (maksimal) iltoptagelse!
Bemærk dog tegnet 'mindre end'; det vil sige, at intensiteten i 30- og 20-sekunders intervallerne er mindre end og ikke nødvendigvis lig med 30 eller 60 procent.   

Hver 30-20-10 serie gentages fem gange, fem repetitioner, uden pause,
dvs. et sæt (eller blok) varer fem minutter.

Man kan derefter gentage sættet 1-3 gange, dvs. 2-4 gange i alt.
Mellem hvert sæt (eller blok) holdes to minutters pause.
[Slut efter sidste sæt af med nedvarmning].

Antal blokke afhænger af ens form, hvilken træningstilstand man er i.
Moderat trænede, bl.a. vante løbere, der ikke er vant til intervaltræning, kan starte med et sæt og øge antal sæt i løbet af nogle måneder.

Det maksimale antal sæt er 3-4. Det er generelt mere effektivt at øge intensiteten, hvor hurtigt man sprinter, end at gennemføre flere og flere sæt.

Rigtig god træningslyst.

Rigtig Glædelig Påske. 
Share
Tweet
Share
+1
Forward
Følg på Facebook
Følg på Facebook
Følg på Twitter
Følg på Twitter
Følg på LinkedIn
Følg på LinkedIn
Følg på Google +
Følg på Google +
Besøg hjemmeside
Besøg hjemmeside
Copyright © 2016 aagaard, Alle rettigheder forbeholdes.


Nej tak til nyt om fitness wellness, afmeld mig    Opdater liste præferencer 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Share
+1
Forward
Følg på Facebook
Følg på Facebook
Følg på Twitter
Følg på Twitter
Følg på LinkedIn
Følg på LinkedIn
Følg på Google +
Følg på Google +
Besøg hjemmeside
Besøg hjemmeside