Copy
Fitness Wellness der gør forskel 2015 10 15 # 63
Se denne email i din browser

Har du tænkt over det?


Forleden læste jeg et godt spørgsmål på facebook. En dygtig kollega opfordrede sine læsere til refleksion i forbindelse med motion:

"Hvad tænker du når jeg siger træning? Kalorieforbrænding eller glæde?" (Heidi Dehn)

Del gerne det spørgsmål med andre.

For det er et høj-relevant spørgsmål: Alt for mange bruger for mange timer på at træne fordi, de føler de skal og ikke fordi de har lyst. Det er drønærgerligt, for man kan faktisk godt 'træne' sig op til at træne af lyst. Det handler dette nyhedsbrev også af og til om ... 

Nyhedsbrevenes indhold varierer jo ret meget. Med vilje. Der er altid et fælles overordnet tema: Information (vidensdeling) og inspiration til længere, sundere og gladere (idræts)liv for både professionelle, aktive og p.t. inaktive.
 

Oktober nyhedsbrevets nyheder og nyttige tips 

 • Hvor blev frygten af?

 • Hvor blev smilet af?

 • Hvor blev sportsugen af?

 • Hvor blev fejlen af?


Fortsat godt efterår (god efterårsferie)

Rigtig god læselyst og efterårsaktivitet,
Marina Aagaard
 

Hvor blev frygten af?


Frygt? Der er ikke tale om rigtig frygt, men om frygten for at klumre og dumme sig i fuld offentlighed. En dum og oftest helt ubegrundet følelse. Få den væk. Glem den.

Jeg opfordrer jævnligt alle omkring mig til at leve livet maksimalt og kaste sig ud i nye aktiviteter, mens tid er, selvom jeg selv er lidt af en bangebuks og helst holder lav profil. For trods alt at oppe mig og "walk the talk", meldte jeg mig for nyligt til to aktiviteter et godt stykke uden for min comfort zone (foto oppe og nede) og var forberedt på et flop.

Med så lave forventninger, kan man næppe blive skuffet! Det skete heller ikke. Tværtimod. Igen blev jeg mindet om, at man bliver helt høj af variation. Derfor atter opfordringen: Frygt ikke. Søg nye oplevelser (i alle størrelser).  

To enter exercise-induced Nirvana, you must equal or exceed your current physical limit in some way, shape or form, in some manner or fashion.
Marty Gallagher, tidl. IFF World Master Powerlifting Champion  

Den første aktivitet var parkour, der er lidt af en ekstremsport, men som med dygtig instruktion kan udføres af selv mindre adrætte personer. Det oplevede jeg på en workshop på Folkeuniversitetet. Og parkour-principperne passer som fod i hose med mine egne tanker om træning med flow i krop og sind. Øvelserne (til begyndere) var spændende, nogle helt uvante, men de lykkedes, og det gav højt humør i dagevis.

Den anden aktivitet var et motionsløb. Ja, ja, snart sagt alle og enhver deltager jo i motionsløb konkurrencer og jo længere jo bedre; 10 K, halvmaraton, maraton, triatlon (læs Ironman) og ultraløb. Indtil videre ikke undertegnede, som lunter mere end jeg løber (trods løbetræneruddannelse) og normalt når muren, d.v.s. stopper, ved 5 km.

Men jeg deltog. For at deltage i et motionsløb, endda en ny type, tårnløb, vertikalt løb. En lille hurdle var, at det var et kombineret løb med både 6,5 km løb og tårnløb. Og det var zoo-troligt hårdt, men det gik. Endda langt over forventning. Kroppen rummer skjulte kraftreserver. En ting er at vide det. En anden ting er at føle det. Det gør godt. 

Hvor blev smilet af?


Forleden faldt jeg på LinkedIn over en artikel, som hænger en lille smule sammen med nyhedsbrevets indledende spørgsmål. 

I artiklen, Counting smiles, fortæller Jenny Hymer (for en kursusvirksomhed) at hun på en cykeltur satte sig for at tælle smil og hilsner fra de motionister hun mødte på sin vej. Kun 13 ud 47, 26 %, (seniorer) hilste igen som svar på hendes hilsen og smil.

Hun tolkede det ikke som uvenlighed, men snarere som, at de ikke-hilsende var fraværende (hun talte i øvrigt kun enkeltpersoner uden hovedtelefoner).
Altså et tegn på manglende mindfulness. Og måske ikke bare under motionen, men også i løbet af dagen med risiko for at misse oplevelser og spændende mennesker. 

Hendes kommentar: Selvom man ikke lige er ude at motionere et naturskønt sted, er det velgørende at være til stede i nuet og der er næsten altid anledning til at smile.

Et smil er nemt. Et smil er prisbilligt. Et smil kan redde en persons dag.
Den bedste gave, du kan give dig selv, er at gøre en eller andens dag bedre ved at give et gratis smil.


Den hilsen er hermed givet videre.

Hvor blev sportsugen af?


EU vil gerne have flere aktive europæere. For mange er for lidt fysisk aktive og selvom vi er ret godt med i Danmark og hæver gennemsnittet, er tal forstemmende: 
59 % af europæerne motionerer sjældent eller aldrig!


Det er en af grundene til at EU i år i september, uge 37, introducerede en European Week of Sport, Europæisk Sportsuge (inklusive motion og idræt). Desværre bredte bølgen sig (endnu) ikke til Danmark, så herhjemme foregik der vist ingenting i år ... 

Så her er i stedet et videoklip fra sportsugen i Bruxelles (med glimt af talere og fysisk aktivitet, bl.a. ved danske 6-Directions, der var inviteret med for at vise ny motion).

Videon er fra EuropeActive, der er den europæiske brancheorganisation, tidligere EHFA, European Health and Fitness Association: Slogan: #beactive

Forhåbentlig er Danmark mere på banen næste år.
 
Læs (se infografik) om sport og motion i EU her.
 

Hvor blev fejlen af?


Trænere, inklusive undertegnede, er mestre i 'trouble shooting', fejlfinding, hvor man ser fejl, eller rettere uhensigtsmæssige bevægelsesløsninger, her og der og alle vegne. Alligevel er der måske knapt så mange 'fejl' som antaget.

En af de mest brugte (rettede) øvelser i fitness, styrketræning og holdtræning, er squat, benbøjninger. Mange trænere har igennem årene funder masser af fejl og fx frarådet motionister at 1) bøje ben for meget (kun 90 grader!) og 2) lade knæ vandre forbi tæer.

Standard instruktion er uheldigt: Kroppe er meget mere forskellige end de masseproducerede anatomiundervisnings-skeletter og -knogletegninger antyder. 

Der er altså ikke én enkelt bevægelsesløsning for alle. Der er nogle retningslinjer, men væsentligt er, at man anvender en bevægelsesstrategi, der er naturlig for en selv og som giver kraft og stabilitet uden at overbelaste eller slide unødigt på led. Læs mere:

Squat i teori og praksis: Er din squat teknik rigtig eller forkert?

Er dyb squat godt eller skidt? Dybe benbøjninger i teori og praksis

Månedens øvelse er:

Dyb squat (dyb benbøjning)
 • Fødderne solidt i gulvet i en passende stilling og afstand
 • Rank ryg, oprejst holdning
 • Kig lige frem
 • Bøj benene og sænk kroppen lige ned; til baglår rører lægge*
 • Stræk benene og hofterne i en koordineret bevægelse, ret helt op
   
 • Problemer med at holde hæle i gulvet? Træn ankelbevægelighed, stræk lægge og brug evt. plade under hæle i starten, men reducer brugen gradvist.
 • Problemer med at bøje helt ned? Træn bevægelighed og øg styrke og stabilitet over tid. Prøv eventuelt med forskellige benstillinger.
 • Problemer med at holde balancen? Brug støtte i starten (foto)  
Øvelsen er med til at holde raske knæ raske og rørige. Fx 2-3 x/uge, 2-4 x 8-12 rep.
Personligt anbefaler jeg at man udfører øvelsen i forbindelse med blandt andet opvarmning og træning med let vægt, gerne i forskellige variationer. Obs.: Vægtløftere udfører dyb squat med tung vægt.

* Har man knæproblemer af forskellig art er det ikke sikkert man kan eller skal bøje helt ned i en dyb benbøjning og slet ikke i starten. Forsøg at øge bevægeligheden over tid, men er der smerter, så bed egen læge eller fysioterapeut om råd og egnede øvelser.

Rigtig god træningslyst!

 

Har du stemt? Din stemme tæller. Marina Aagaard blog er nomineret til Blogprisen2015, et initiativ, hvor de danske bloglæsere til og med 29.10. kan stemme på forskellige blogs; M Aa bloggen er nomineret i fitness kategorien (1 af 10 mulige).
 
Share
Tweet
Share
+1
Forward
Følg på Facebook
Følg på Facebook
Følg på Twitter
Følg på Twitter
Følg på LinkedIn
Følg på LinkedIn
Følg på Google +
Følg på Google +
Besøg hjemmeside
Besøg hjemmeside
Copyright © 2015 aagaard, Alle rettigheder forbeholdes.


Nej tak til nyt om fitness wellness, afmeld mig    Opdater liste præferencer 

Email Marketing Powered by Mailchimp