Copy
5 Tips: Undgå hovedpine. 1 Tip: Undgå dårlig form. 5 Ting siden sidst.
Se denne email i din browser

Kære læser,

Først og fremmest tak til både nye og gamle læsere for interessen for nyhedsbrevet. Denne gang er der ingen breaking news, men nyttige tips og lokale nyheder.

Dagens korte nyhedsbrev har tre overordnede temaer - det sidste punkt er ret ukarakteristisk 5 'blandede bolcher'; 5+1+5 = 11, for den 11. måned:
 • 5 Tips til at undgå hovedpine
 • 1 Tip til at undgå dårlig form
 • 5 Ting siden sidst (video, virtuel coach m.m.)
Rigtig god efterårsmåned

Marina Aagaard, MFT
 

5 Tips til at undgå hovedpine
 

Mange lider desværre af hovedpine. Forhåbentlig gør du ikke selv, men del gerne budskabet om, at der ofte er noget at gøre ved det. På Syddansk Universitet har man skarpt fokus på folkesundhed - også på mit studie Master i Fitness og Træning, hvor muskelspændinger og hovedpine var blandt emnerne.

Der er lavet en del forskning omkring hovedpine på arbejdspladsen og man har undersøgt effekten af eksempelvis kredsløbs- og styrketræning. Kredsløbstræning lindrer akut, mens styrketræning kan give varig bedring.

Netop i dag har DR Lev Nu 6 gode råd: Sådan slipper du af med hovedpinen, så jeg blev mindet om emnet. Jeg har samlet artiklens råd og tilføjet et par ekstra tips.

5 Tips til at undgå (spændings)hovedpine
 1. Spis sundt og regelmæssigt, grov mættende mad, og drik vand
 2. Vær fysisk aktiv generelt, og lav styrketræning inklusive øvelser for nakken
 3. Sørg for en god kropsholdning og arbejdsstilling; undgå at sidde for meget.
 4. Se væk fra skærm hvert 20. minut, se 20 fod væk i 20 sek. Lav øjenmotion.
 5. Sørg for god søvn og hvile samt periodisk afspænding (fx for nakken)
I DR artiklen vises øvelsen shrugs, nakketræk, hvor man løfter skuldrene op til ørerne. Som modstand står man på en bred elastik med fat i begge hænder. Jeg har tidligere lavet en video med Nakke Skulder Træning | Motion som medicin baseret på fem øvelser i et dansk forsøg. Første øvelse er netop shrugs, dog med håndvægte, som helst skal være tunge, så en stram elastik kan være bedre løsning.  
 

1 Tip til at undgå dårlig form: Ta' Cyklen


Lige netop nu for få minutter siden så jeg i DR Nyhederne at en ny rapport har vist at over halvdelen af de danske cyklister stiller cyklerne i vinterhi.

Uha. Det er er en formdræbende dårlig strategi. Som Cyklistforbundets direktør Klaus Bondam svarede på konstateringen "Det er vejrets skyld", så er der "Få dage hvor vejret er så dårligt, at cykling ikke er mulig".

Pudsigt nok tænkte jeg netop tidligere i dag, da jeg holdt i en latterligt lang langsomt-kørende trafikprop: Gid jeg dog var på cykel!
(ikke kun fordi jeg tidligere på året, aktuelt nok lidt ufortjent, blev udpeget til et korps af Cykelambassadører ...)

I hele min ungdom cyklede jeg alle steder hen, i skole, på gymnasie, på handelsskole (14 km hver vej), på indkøb, i byen, på diskotek ... alle steder. Jeg var i fin form og spiste lige som det passede mig, enorme mængder mad (ikke alt lige sundt). Ah.

De seneste mange år har jeg boet fra 0 til 25-125+ km fra mine arbejdspladser, derfor er cyklingen blevet til meget sporadisk hyggecykling (og spinning); jeg savner den daglige dosis cykling - og den gode kondition, der følger med. Derfor:

Tip til alle de, der cykler: Tag varmt tøj på og fortsæt cyklingen i vinterperioden, det betaler sig på alle måder. Ud over at man får frisk luft og god form, så undgå man at spilde tiden i bilkøer ....
Siden Ta' Cyklen har en inspirations app, en 'cykel coach', til gratis download.
Tip til alle de, der ikke cykler. Start med at cykle nu. Det er alle tiders motion.

5 Ting siden sidst


Fem blandede fitness wellness ting siden sidst:
 

1. Halloween


Som mange har bemærket var det Halloween i går, d. 31. oktober. Det blev fejret hele weekenden mange steder - og også i mit træningscenter, hvor der efter sigende var en sand fest med bloddryppende aktive.

Jeg var selv udenbys for at holde foredrag, men kom til centeret i dag og fandt følgende dekoration i træningssalen (se foto her over), lige før den blev fjernet: Jeg er VILD med den store lodne sorte og grønne edderkop og spindelvævet i overstørrelse. Guirlanderne med skeletter (og græskar) er også ret festligt!

Hvad har Halloween at gøre med fitness og wellness? Jo, bortset fra at man kan mene at det er en lidt speciel begivenhed, som der bliver drevet kommerciel rovdrift på, så er jeg selv 1) fan af fester, læs begivenheder, hvor man mødes og (u)hygger sig, og 2) mener, at det gælder om at  gøre hverdag til fest - at få mest muligt ud af hver eneste dag. Det giver livskvalitet og glæde og det er lig med sundhed: Fitness og wellness.

 

2. Hverdagsmotion


For et stykke tid siden bad DR mig om at komme med nogle tips til at få mere motion ind i hverdagen. Det blev naturligvis til de sædvanlige tips som du får her (igen):
 • Gå mere
 • Tag trapperne (seriøst!)
 • Hop - og lav nogle effektive øvelser som:
 • Step up
 • Dødløft
 • Burpees (de kan tilpasses) og
 • Armstrækninger
Jeg lavede en lille video Hverdagsmotion - i  dobbelt tempo - og en kort artikel, der blev blandt de "Mest delte sidste uge": For travl til motion? 

 

3. SHFT testning: Verdens bedste løbecoach virker?!


Allerede i juni nyhedsbrevet fortalte jeg kort om "Verdens bedste løbe coach". På Idrættens Analyseinstituts konference tidligere på året var der en præsentation af nye hjemmesider, apps og teknologier.
Noget af det særligt interessante var SHFT, der har udviklet en unik virtuel løbe coach - og de var ifølge præsentationen på vej ud på det globale marked. 

Det lød alt sammen meget godt, men jeg var lidt i tvivl om det ville fungere i praksis og også overrasket over, at SHFT helt har fravalgt måling af puls i deres state-of-the-art udstyr. Selvom pulsen kan svinge en del og ikke er et helt præcist mål for intensitet, virker det alligevel som et dramatisk skridt?

Nu har jeg testet SHFT i en måned. Jeg tænkte at det high tech designede system ville blive opad bakke for mig, der er en anelse IT-udfordret, men det fungerer forbløffende godt og har givet lyst til at løbe mere og bedre. Det havde jeg ikke forventet. 

Til gengæld forventer jeg snarligt at skrive en mere omfattende artikel om det avancerede danske koncept i form af et indlæg til bloggen. Men indtil da har jeg skrevet en helt kort artikel om mine oplevelser til DR Lev Nu: Den blev lagt op i dag og kan ses her: En elektronisk løbemakker er en god hjælp.

4. Stomp: Fantastisk idé til dansere, ikke-dansere og andre


I de seneste uger har jeg afholdt en lang række foredrag og kurser; masser af teori, men også praksis: Det seneste kursus var i går for motionsambassadører i Region Sjælland.

Formålet var uddannelse inden for motion samt inspiration til nye øvelser. Nye øvelser er et vidt begreb og efterhånden kender de fleste alle grundøvelserne, så udfordringen er at finde på noget nyt eller i det mindste variationer til det, man kender.

Ud over puls, styrke og stræk øvelser med variation anbefalede jeg som en ide til opvarmninger og pulstræning simple Stomp-effekter, her forstået som trap og klap i forskellig hastighed og rytme: Nogenlunde nemt og giver en god effekt.

Jeg var så heldig, at jeg så den originale opsætning af Stomp i New York, dengang fænomenet var nyt og ingen havde set det før: Det at lave lyd-musik ud af kropsbevægelser og trommen på og med alt muligt mærkeligt som tændstikker, koste, skraldespandslåb og lignende. Jeg og resten af publikum blev blæst væk.

På Aalborg Universitet, Idræt, underviste jeg i dette forår en dag i musik i praksis og viste denne video med en sekvens, der er helt genial, for den handler ikke kun om rytme og klap, men også om motivation.

Videoen er for alle uanset om man er interesseret i idræt, dans og fitness eller ej. Det er unik underholdning og man behøver ikke at se ret mange af de 11 minutter før man er fanget (og der er flere videoer i serien):

Stomp Live - Part 3 - Just clap your hands

5. En cool (rejse)oplevelse 
 

At rejse er lig med wellness og danskerne er vilde med at rejse, så:

Ikke siden sidst ... men næsten:

Jeg plejer at bringe en kort rejsebeskrivelse eller -tips i nyhedsbrevet, hvis jeg har været ude for noget mere spændende end jobrelaterede køreture til danske byer (hvilket kan være spændende nok) ... men det glemte jeg i oktober ...

Så her er et enkelt tip og en helt kort briefing (og link) for rejseinteresserede:

For nylig startede lavprisselskabet Wizz Air en flyrute fra Danmark til Rumænien. Det er superbilligt - og jeg har i mange år ønsket at besøge landet: Det var oplagt at tage en efterårstur. Jeg rejste med min mand og vi boede på små pensioner og hoteller; fint og billigt. Man får rigtig megen ferie for pengene.

Vi lejede en bil og tog på rundtur i Transylvanien og så middelalderbyer, Dracula slotte og fantastisk natur - og ikke mindst, vi er jo bilentusiaster, kørte vi en fin tur på TransFagarasan hårnålesvingsvejen (som set i TopGear) (foto her under).

Vi besøgte også byerne Bukarest, Constanta og Cluj og kan kun konstatere, at en tur til Rumænien er anbefalet; der er rigeligt at se.

Som en helt uventet bonus, en overraskende attraktion, som vi ikke før havde hørt om, besøgte vi saltminen Turda, i nærheden af Cluj: 
En fabelagtig mine, på Top 10 liste over Coolest Attractions in the World. Vi tog masser af billeder; alle med samme motiv: Minen og dens mønstrede vægge (pavillonen på foto her over er også fra minen)! 

Interesseret? Så er her flere tips:

10 Grunde til at rejse til Rumænien og nyttige rejsetips

Rigtig god november.
Share
Tweet
Share
+1
Forward
Følg på Facebook
Følg på Facebook
Følg på Twitter
Følg på Twitter
Følg på LinkedIn
Følg på LinkedIn
Følg på Google +
Følg på Google +
Besøg hjemmeside
Besøg hjemmeside
Copyright © *|2015|* *|Gåsebakken:Aagaard|*, Alle rettigheder forbeholdes.

Postadresse:

aagaard
Marina Aagaard
Gåsebakken 48
Ugelbølle
8410 Rønde

Nej tak, jeg har ikke brug for fitness nyt, afmeld mig    
 


This email was sent to mail@marinaaagaard.dk
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
aagaard · Gåsebakken 48 · Rønde 8410 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp