Copy
Godt Nytår. 5 Tip til Det Bedste Nytår Nogensinde. Nyhedsbrev #81
Se denne email i din browser
Rigtig Godt Nytår!

Mange tak for at du - stadig - læser med. Sidst på året handler det for mange om at lægge an til nytårsforsæt; nye, bedre vaner. Det handler det også lidt om i dette års sidste korte aagaard nyhedsbrev.
 
Tips og tanker i uge 52:
  • 5 Tips til Det Bedste År Nogensinde - om mål og motivation
  • 5 Temaer i (mit) 2016 (TV, kalender m.m.)
  • 5 100 Workouts til begyndere og øvede
Nytårsforsæt for danskere generelt? Måske mere sundhed? En lille JP notits den 16.10.16 med nøgletal fra The Lancet, De sundeste i verden, fortalte at Island, Sverige og Singapore topper listen over 188 lande med 85 point hver (ud af 100 mulige).

Den Centralafrikanske Republik Congo er det mest usunde land i verden med 20 point. Danmark er med 79 point kun på en 16. plads og scorer dårligere end # 1, Island, især på alkoholforbrug, hjerte-kar-sygdomme, kræft og diabetes samt luftforurening ...

Med tak for i år og de bedste ønsker for det nye år, 
Rigtig Glædeligt Nytår

Marina Aagaard, MFT
 

5 Tips til Dit Bedste År Nogensinde
 

I forbindelse med nytårsforsæt, motivation og vaneændring i almindelighed gælder de helt klassiske tips og SMART-modellen (5 tips) stadig - og her under 8 guldkorn fra den tidligere forlægger, nu motivationsspecialist Michael Hyatt.

5 Tips - SMART i en fart

1. Specifikke mål. Vær konkret om det du vil opnå og dine mål.
2. Målbare forandringer. Sæt tal på dine resultatmål (kg, cm, sek, km m.m.)
3. Aktivitet. A'et kan stå for flere ting; fx at skrive mål ned og handle, gå i gang,
....i stedet for at vente på motivationen, som ikke kommer automatisk.
4. Realistiske mål og forventninger. Drøm gerne og opsæt så delmål; små skridt.
5. Tidsbestemt. Sæt dato for hvornår mål skal nås. Brug kalender, tydeliggør det.

Michael Hyatt har en blog og et nyhedsbrev med mange råd og ideer; man skal dog være klar til daglige nyhedsbreve og mange tilbud, når man tilmelder sig. Læs:
Der er mange motiverende indspark, men mængden kan blive overvældende.

Hyatt's seneste nyhedsbrev handlede om hans forløb Best Year Ever. På info-siden er der en anbefalet lille gratis guide med otte strategier, som super-succesfulde personer bruger for at (op)nå mere næste år, her er overskrifterne:

Achieve What Matters Most In 2017 

1. Reflekter; tænk tilbage på dette år
2. Forbliv positiv
3. Udvis taknemmelighed
4. Eliminer det overflødige
5. Sæt overbevisende mål
6. Bryd det ned i mindre dele; sæt delmål
7. Planlæg året; sæt tid af til det vigtige; beskyt din tid
8. Vær unplugged i en periode; hold ferie 

Det er evidensbaserede, positive strategier, der holder, og selvom man er bekendt med et eller flere af rådene, gavner repetition for det meste. 

God arbejdslyst (mig selv).
 

5 Temaer i (mit) 2016


Uden for sundheds-, idræts- og fitnessmiljøet har det været et år med mange triste begivenheder, katastrofer, storpolitiske chok og tab i indland og udland. Det vil jeg slet ikke ind på: Ingen nytårstale herfra. Men en opfordring til mindfulness:
Være til stede i nuet, leve lige nu og her, og være taknemmelig for det gode.
 

Wearables 

I slutningen af hvert år udkommer fitness trendlisten for hvert år. Jeg skriver normalt en artikel om det og bliver interviewet af diverse medier. Da DR Radioavisen ringede en tidlig morgen om 2016 listen blev jeg 'taget på sengen' - og lød nok ikke for kvik!

For et par uger siden kom den nye liste som jeg kommenterede:

Top 20 Træningstendenser 2017 (ACSM)

Fælles for de to lister er, at Top 3 var ens for 2016 og 2017:

1. Wearable technology, wearables (smartphone apps er igen nr. 17)
2. Kropsvægttræning
3. Høj-intensiv intervaltræning, HIIT

Selvom jeg ikke er en typisk gadget freak og normalt som halv-finne bærer Polar pulsur, fik jeg i år mulighed for at teste TomTom Runner, et smart koncept med musik i uret og trådløst headset, og de unikke SHFT løbe pods, som ikke måler puls, men 12 andre parametre; en virtuel coach, mens man løber. Vildt.

Det er kun starten; snart er der fitness IT i alting; tøj, accessories m.m. ...

TV

En elev på Trænerakademiet spurgte for en rum tid siden: Hvorfor er du aldrig på tv (underforstået som andre kollegaer i branchen)? Og tonefaldet bar præg af, at det var et stort minus!

Sandheden er, at alting har sin tid - og på et tidspunkt længe før den pågældende elev blev født, var jeg på tv! Fast indslag på DR (Aerobic på Tværs, faktisk et flot program med konkurrencer, shows og interviews), blev portrætteret af TV2 (Marina og motionen) og var med på Eurosport i et par år (Step Reebok serie). Og fik sagt nej tak til TV3 (måske en fejl) om casting til en serie om livsstil ...

TV-optræden i sig selv har ikke umiddelbart fanget mig, men sundhedsformidling brænder jeg for, så er der en lejlighed til at byde ind med noget positivt, som kan gøre en forskel og imødegå sundhedsfanatisme, slankehysteri og træningsfejltagelser, er jeg gerne med ...

Efter mange års tv-pause (mens jeg havde særlig travlt på Aalborg Universitet), har jeg i de sidste par år lejlighedsvis været på TV2 Øst omkring træning og personlig træning og i år ville tilfældet, at jeg i foråret var med i DR Sundhedsmagasinet om løb (sammen med Lilian Kretz og Peter Qvortrup Geisling, et idol), og lige for nylig sammen med Dorte Fals og DR Pengemagasinet (Om fitness, bliver sendt uge 2).

Kalender

Ifølge Indeks Retail, kædekontor for fire bogkæder, (TV2 30.12.2016) er analoge aka gammeldags kalendere ifølge 2016-tal på vej frem igen, salget stiger.

Hvorfor? HR-konsulenter fortæller, at de giver bedre overblik og en New York Times artikel fortalte, at forskning har vist, at det går op til otte gange hurtigere at lave et notat i en papirkalender end at få det tastet ind i en elektronisk ditto!

Tak til min Mayland Diplomatkalender siger jeg bare ... den har ikke forladt mig på noget tidspunkt - og i dag har jeg min nye 2017 kalender parat.

Har man brug for motivation(stips) sammen med sin kalender, er der et par amerikanere, der har fundet på konceptet Best Self, og det ser motiverende ud.
Best Self - en salgsside - kan man downloade en gratis PDF og se princip. 

Og når man taler om kalendere, dagbøger og online dagbøger (blogs) ...
At skrive kan jeg næsten ikke lade være med. Bøger, artikler og i de seneste fem år også blogindlæg. I år stemte meget venlige læsere og følgere min blog op på 2. pladsen blandt de 10 nominerede til Årets Blog (fitness), en stor tak for det.
I denne uge udgav jeg blog post #1000 - ikke om sundhed og træning, men om blogs og blogging for begyndere og nysgerrige.
 

Kurser og foredrag

Inden for fitness og træning har der været en del arrangementer rundt om i landet i 2016. Desværre er der ikke et fælles organ, portal, der informerer om, hvad der foregår hvor og hvornår. Det er tit tilfældigt, om man opdager disse kurser, selvom man er med i diverse facebook-grupper og følger nyhedsbreve.

Jeg opfordrer til at kursus-arrangører fremover reklamerer bredere end i lukkede grupper og er gerne med til at sprede budskaberne om kurser.

I år holdt jeg selv foredrag i forbindelse med Inspire Convention, for branche-netværket KlubDanmark om Fitness - Hvad er det værd? Om alle de ting, der skaber - og kan skabe - værdi i træningssammenhæng.
Og for branchebladet Fitnews har jeg i løbet af året skrevet en række relaterede artikler om sansemarketing, wow-faktor og vaneændring.

I løbet af året holdt jeg flere interne fitness kurser med træningstemaer; men af tidnød desværre ingen åbne kurser i 2016, jeg forventer, at det sker i 2017.

Nyt i år: Ud over foredrag for aagaard (se ældre foto) og ForfatterForedrag, har jeg holdt en del foredrag for Athenas; diverse specialforedrag om motivation, træning, sundhed - kost, søvn, stress, m.m. - det viser sig, at der er nok at se til!

Personlig træning

Personlig træning? Aktuelt nummer 9 (en-til-en, 1O1) og nummer 14 (personlig træning for små hold) på Top 20 over fitness trends. En af de trends jeg som jyde - selvom jeg selv var certificeret - ikke helt så komme i det omfang som nu ses.

En del år før årtusindskiftet rejste jeg til USA og deltog i den første Personal Trainer certificering (vist på verdensplan).  Det var mest for sjov, for jeg var allerede i gang som fitnessinstruktør og træner.

Jeg fik mit bevis (guld endda ... hvilket kun var fordi man var på første hold og bestod uden at have haft adgang til en fagbog), men har i mange år på grund af andet arbejde kun trænet 1-2 personer i samme periode og kun i kortere perioder.

Indtil videre prioriterer jeg undervisning af nye trænere på Trænerakademiet og Erhvervsuddannelsen på Tradium (og GIV moduler), men har i år for første gang i årevis trænet en aktiv hele året igennem og ser igen på tæt hold, hvor meget gavn målrettet regelmæssig fitness kan gøre (præstation, smertereduktion m.m.).  


På et nyligt fitnessarrangement afholdt af Gymtech (musiktv) holdt Henrik Duer (kendt fra TV programmer om vægttab) fra Fitness Institute foredrag om personlig træning og han fortalte at også i Danmark bliver efterspørgslen større og større og ikke kun i storbyerne, men over hele landet.

Så ja, personlig træning virker og er for et bredere publikum end først antaget og altså stadig en trend, der vil fremad ...

(ligesom bilen her under, en smuk sølvfarbet Bugatti Veyron, set i Autostadt, Wolfsburg, på vej til årets skiferie (ja, skiløb og biler blandt mine interesser).
 

5 x 100 Workout
 

Tilfældigt opdagede jeg i år The 100 Workout. Eller rettere ikke én, men mange forskellige workouts efter samme princip: 

En 100 workout:
  • Kortvarig træning, der træner kondition og/eller styrke-udholdenhed.
  • Model: 100-90-80-70-60-50-40-30-20-10. Antal repetitioner eller sekunder.
  • 1-3 runder. Start forfra efter sidste. Evt. inden for tidsramme.
  • Pas på: Undgå at sjuske med bevægelser ved hurtig træning på tid.
I løbet af året lavede jeg derfor selv fem 100 workouts - som jeg også postede på min blog - med sekvenser som jeg selv har brugt som feriemotion, almindelig træningsvariation og del af skiforberedende træning. 

Den første 100 workout 'sweet n low' er lavet til begyndere, mens de øvrige er til let øvede eller øvede, men alle workouts kan tilpasses efter lyst og behov.
 
God træningslyst - og endnu en gang rigtig godt nytår.
Share
Tweet
Share
+1
Forward
Følg på Facebook
Følg på Facebook
Følg på Twitter
Følg på Twitter
Følg på LinkedIn
Følg på LinkedIn
Følg på Google +
Følg på Google +
Besøg hjemmeside
Besøg hjemmeside
Copyright © *|2015|* *|Gåsebakken:Aagaard|*, Alle rettigheder forbeholdes.

Postadresse:

aagaard
Marina Aagaard
Gåsebakken 48
Ugelbølle
8410 Rønde

Nej tak, jeg har ikke brug for fitness nyt, afmeld mig    
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
aagaard · Gåsebakken 48 · Rønde 8410 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp