Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Beste vrienden en volgers,

Ook in het afgelopen jaar heeft het coronavirus het functioneren van het Vadercentrum niet in de weg gestaan. Het komende jaar zullen we zeker weer proberen onze wereld een heel klein beetje mooier te maken. Als het mogelijk is gaan we nog meer doen. Meer activiteiten, meer programma’s. 
Daarvoor hebben we elkaar heel hard nodig. Kom dus langs als u hulp nodig hebt of om kennis te maken. Wij staan klaar met een kop koffie of een heerlijke hap. En met open armen.
 
Team Vadercentrum wenst u het allerbeste en een goede gezondheid in 2022.

Team Vadercentrum

1 Januari 2022


In deze editie
  • Sinterklaasfeest in het Vadercentrum
  • Een vriendelijk gebaar
  • Dialoogbijeenkomst ‘Lang zal je leven ...’
  • Projecten van Vadercentrum
  • Tandenborstels en tandpasta voor de kinderen
  • Uniek: Maak je eigen film!
  • Agenda

Sinterklaasfeest in het Vadercentrum


Op woensdag 1 december organiseerden wij voor ruim 60 kinderen van de ouders die naar de Weggeefwinkel komen een leuk Sinterklaasfeest. De kinderen mochten om de beurt bij Sint en zijn pieten komen voor de cadeautjes. Ze werden getrakteerd op limonade en snoep en de blije gezichten waren onze dank. Daar doe je het voor: de lach op het kindergezicht.Het speelgoed werd weer geregeld door de Stichting Sintvoorieder1. Heel veel dank voor de donaties om dit mogelijk te maken. Ook de vrijwilligers van Sintvoorieder1 verdienen onze dankbaarheid. Het was een leuk en onvergetelijk feest voor 60 kinderen. En tenslotte een compliment aan de kinderen, die zich heel knap aan de 1,5 meter afstand hielden.

Een vriendelijk gebaar


Wat begon als een klein particulier initiatief om Kerstbroden rond te delen werd een plannetje waar 'Lief en Leed' zich bij aansloot. Vervoer en spierkracht werd door De Weggeefwinkel geleverd. Aldi in de Megastores hoorde ervan en wilde ook meedoen. Toen ook nog de Voedselbank via het Vadercentrum hun kratten ter beschikking stelde was een leuk samenwerkingsverband geboren. De eerste rit ging rechtstreeks naar het Gezondheidscentrum op de Goeverneurlaan, waar 20 Kerstbroden onder de Kerstboom met dank voor hun goede zorgen namens onze wijkbewoners werden gelegd. De volgende ritten gingen naar ouderen, die in het verleden in het Laakkwartier woonden en niet zijn vergeten. Tot slot werden met hulp van vrijwilligers die zich spontaan meldden ruim honderd broden onder het mom van 'Voor buren van buren' in verschillende straten van het Laakkwartier uitgedeeld. 

De narigheid van corona en lockdown werd voor een moment vergeten. Een gebaar naar buren, verantwoord afgeleverd met handschoenen en mondkapjes als een open en vriendelijke geste. Toevallig passerende automobilisten kregen ook een brood en niet in de laatste plaats onze burgemeester Jan van Zanen ging met een Kerstbrood onder zijn arm naar huis. Ons initiatief werd enorm gewaardeerd; de reacties waren lovend.
Zo zie je maar dat we in het Laakkwartier graag voor elkaar klaar staan. 
Laten we deze gedachte meenemen naar het nieuwe jaar.

Dialoogbijeenkomst "Lang zal je leven ..."


Onze dominee Martin Mande verzorgde op woensdag 15 december een dialoogbijeenkomst met het onderwerp: ‘Lang zal je leven in de gloria’. Vanzelfsprekend conform de RIVM-regels en op veilige 1,5 meter afstand van elkaar. Helaas met een minimale bezetting van de zaal, waar nu maximaal 25 welkom waren. 
‘Lang zal je leven in de gloria’. Elke Nederlander kent dit verjaardagliedje uit het hoofd. Iemand begint te zingen en onmiddellijk zingt iedereen uit volle borst mee. Waar het liedje vandaan komt, wie de componist is? Niemand die het weet. Het bestond en het bestaat.


 
Onze Dominee Martin gaf het liedje meer inhoud mee dan alleen maar een verjaardagsliedje. Je wilt lang leven, jazeker. Maar je wilt vooral diepgang in je leven, met een zinnige besteding van je aanwezigheid op deze aardbol. Leven in de lengte maar zeker ook in de breedte en de diepte. Het nut van het leven gaat verder dan de tijd die je is gegeven. 
Dominee Martin liet ons nadenken over de waarde van het leven. En wij namen dit mee naar buiten en naar onze naasten. Leuk hoe zo’n simpel liedje je zo aan het denken kan zetten. Dank Martin!

Projecten van het Vadercentrum


Het Vadercentrum heeft zes succesvolle projecten. 150 Vrijwilligers zetten zich tot het uiterste in om de ruim 700 deelnemers per week actief te helpen en de projecten op volle toeren te laten draaien.

Buurtvaderproject: 25 Buurtvaders zijn heel belangrijk voor ons stadsdeel. Het hele jaar door zijn ze de ogen en oren van de buurt, maar met kerst en oud en nieuw zijn zij extra alert. Begin van de avond verzamelen ze in het Vadercentrum om daarna in groepjes de straat op te gaan. 
Ze houden in samenspraak met de politie en de hulpdiensten toezicht op de buurt. Onze Buurtvaders zijn thuis in de wijk en kennen de meeste mensen. Het is dan ook heel gezellig om de goede wensen voor het nieuwe jaar met iedereen te delen. Het nieuwe jaar is net een paar uur oud als de Buurtvaders hun goede werk erop hebben zitten en om 3.00 uur naar huis konden gaan. Dank voor jullie goede zorgen, ook weer in 2022.

De Weggeefwinkel: open op afspraak en zelfs tijdens corona nooit dicht geweest. Een grote groep vrijwilligers is hard bezig om mensen te helpen aan gratis kleding, keukenspullen, witgoed, meubels en al het andere dat een mens nodig heeft. Voor een afspraak om rond te kijken in het gratis assortiment stuurt u een SMS naar 06-23236602. 
 
Repair Café: onze 12 elektriciens, fietsenmakers, kledingreparateurs en andere monteurs staan klaar om bezoekers gratis te helpen. Als corona dat toelaat en de lockdown voorbij is, dan gaan we weer elke eerste en derde maandag van de maand vanaf 13.00 uur aan de slag. Een afspraak maken is niet nodig. Je kunt gewoon binnen lopen met je reparatievraag.

Sociaal Restaurant: i.s.m. Participatie Keuken hebben we voor ouderen en eenzamen op de woensdagen een sociaal restaurant in het Vadercentrum. Onder genot van een heerlijke portie gezelligheid wordt vanaf 17.30 uur aan de gasten een driegangenmenu geserveerd. 

Voedselbank uitdeelpunt: in het afgelopen jaar hebben wij de Voedselbank uitdeelpunten in Laak noord en Spoorwijk overgenomen. We zijn nu een van de grootste uitdeelpunten in de regio. Per week verdelen wij ruim 140 voedselpakketten. We helpen deze mensen niet alleen aan een welkom  voedselpakket, maar verdiepen ons ook in de andere problemen van de mensen zelf. We kunnen ze misschien helpen om sterker in de samenleving te staan. We maken ze warm voor de andere activiteiten in het Vadercentrum. Wanneer ze actief worden als vrijwilliger hebben we samen al weer heel veel gewonnen.

Raad en Daad Balie: vier hoogopgeleide en ervaren vrijwilligers helpen mensen met de vele ingewikkelde problemen die de moderne samenleving met zich meebrengt. Het invullen van een formulier is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bij ingewikkelde problemen kunnen we de mensen doorsturen naar de juiste instanties.

Tandenborstels en tandpasta voor de kinderen


‘Stichting Jeugdtandzorg West’ draagt zorg voor de gezondheid van kindermondjes in de regio Den Haag en ontvangt veel jeugd van 0 - 21 jaar uit de wijken Laak en Schilderswijk. Kinderen zijn welkom na het doorkomen van het eerste tandje. Zo kunnen de kinderen wennen aan de praktijk van de tandarts en worden ouders geholpen met de mondverzorging.

Tandheelkundige zorg is voor kinderen tot 18 jaar opgenomen in het basispakket. Er zijn dus voor verzekerde kinderen geen kosten aan verbonden. Ook zijn de adviseurs 1 ochtend in de week aanwezig op het consultatiebureau in Laak om ouders van jonge kinderen adviezen te geven over mondgezondheid en regelmatig tandartsbezoek. De vestiging Calandstraat doneert poetspakketjes aan de klanten van de Voedselbank in Laak vanuit het landelijke project ‘Adopteer een Glimlach!’. 

Goed dat we samen aandacht vragen voor de juiste mondzorg voor onze kinderen.
Meer informatie of om in te schrijven bezoekt u de website www.smile-west.com

Uniek: Maak je eigen film!
 

Tien jongeren uit Zuid-Holland krijgen de kans een eigen filmproject op te zetten. Als je daar bij wilt horen, lees dan snel verder.
Film School is een maatschappelijk educatief project voor jongeren (17-23 jaar) met de ambitie om de filmwereld binnen te stappen. Je neemt deel aan workshops op het gebied van filmproductie.  Tijdens dit vijf maanden durende traject worden de deelnemers begeleid en klaargestoomd om aan het einde van de rit hun eigen korte film te draaien. Er werken professionele regisseurs, acteurs en gastcoaches aan mee. Je moet wel heel nieuwsgierig en gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met nieuwe, positieve verhalen en inspirerende scenario’s. Maar dan krijg je de kans om toe te treden tot een nieuwe generatie filmmakers.
Aanmelden? Mail je interesse (voor 17 januari!) naar academy@rosestories.nl 


We zijn voor de komende tijd heel wat van plan. Maar helaas ... corona. En dan begrijpt u het al: ze kunnen veelal niet doorgaan. 
Maar wel is het Vadercentrum op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur open en tientallen vrijwilligers doen hun uiterste best voor onze samenleving. Die heeft ons hard nodig. Kom bij ons langs met je vragen en je problemen. Wij hebben aandacht en vreugde voor jullie allemaal. 

Natuurlijk houdt Vadercentrum zich aan alle bekende RIVM regels. 

Een uitgebreid programma vindt u op onze website: 
www.haagsevaders.nl  


 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp