Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Beste vrienden en volgers,

In het Vadercentrum zorgen voldoende roosters voor goede ventilatie in alle ruimten. De deuren zijn ingekort om verse lucht toe te laten. De kelderruimtes zoals het computerlokaal kregen een modern ventilatiesysteem. Alle activiteiten worden volledig coronaproef uitgevoerd. Laten we hopen dat we Covid19 voorgoed kunnen tegengaan.
Nu oppassen dat we niet wennen aan de oorlog in Oekraïne. Er is goedkoop roddelnieuws dat meer aandacht krijgt dan de verschrikkingen aan de Russische grens. Nederland doet zijn uiterste best Oekraïense vluchtelingen op te vangen, maar tegelijkertijd mogen de woningzoekenden, de asielzoekers en andere hulpbehoevenden niet worden vergeten. Dat vraagt het uiterste van onze allemaal, dus ook van het Vadercentrum. Iedereen in nood wordt geholpen. We gaan er weer voor.

Team het Vadercentrum

1 Mei 2022


In deze editie
 • 2 Dialoogbijeenkomsten: dienstbaar en Pasen
 • Studenten Hogeschool InHolland op bezoek
 • Iftar-maaltijd
 • Acupunctuur voor kankerpatiënten
 • Arduino & 3D
 • Gedicht ‘Covid-varianten’
 • Tasjes Vadercentrum in Spanje
 • Agenda

2 Dialoogbijeenkomsten: dienstbaar en Pasen


Onze Dominee Martin Mande kwam op 30 maart en 13 april naar het Vadercentrum voor een tweetal dialoogbijeenkomsten. Tijdens de avondmaaltijd vertelde Martin zijn verhalen. Iedereen hing de eerste avond aan zijn lippen omdat hij ons wees op dienstbaar zijn. Dienstbaar aan een ander  - niet van ikke, ikke en de rest kan stikken - maar zorg dragen voor een ander op een dienende manier. Goed om daar weer eens aan herinnerd te worden. Je maakt er zowel jezelf als de ander blij mee. De tweede dialoogbijeenkomst ging over Pasen in het bijzonder. Een recent onderzoek onder studenten van een hogeschool maakt duidelijk dat weinig mensen enig idee hebben van de betekenis van Pasen. Onze dominee Martin maakte de aanwezigen een stuk wijzer. Met indrukwekkende verhalen vertelde hij tot in detail wat Pasen inhoudt. Het waren twee leerzame avonden over verschillende onderwerpen. De dank van het Vadercentrum gaat daarom uit naar Dominee Mande. 

Studenten Hogeschool InHolland op bezoekIn het kader van de themaweek ‘Armoede’ brachten op 13 en 14 april twee groepen studenten Social Work van Hogeschool InHolland een werkbezoek aan onze Weggeefwinkel. Ze kregen uitleg over de organisatie en werkwijze van de winkel waar alle benodigdheden voor het dagelijks leven en huishouden gratis verkrijgbaar zijn. De rondleiding was informatief en leerzaam. Vervolgens interviewden de studenten verschillende vrijwilligers en de bezoekers. Met de resultaten van hun werkbezoek en de opgedane ervaring maakten ze de gevraagde opdrachten voor hun studie.

Iftar-maaltijd


In samenwerking met umMatties organiseerde het Vadercentrum op zaterdag 23 april een Iftar-avond voor ruim 80 multiculturele gasten.Het was mooi om te zien hoe zoveel verschillende culturen samenkwamen om deze avond te vieren. Met een heldere presentatie werd uitleg gegeven over de betekenis van de Ramadan voor moslims. Na zonsondergang werd gezamenlijk het vasten verbroken om samen van de heerlijke maaltijd te genieten die de vrijwilligers van umMatties met veel liefde hadden bereid.Onze dank gaat uit naar alle betrokkenen voor de leerzame en vooral prettige avond, die ons allen heel veel heeft gebracht.

Acupunctuur voor kankerpatiënten


Acupunctuur voor kankerpatiënten (Oncologische Acupunctuur) is in opkomst. In de Verenigde Staten en in Israël is deze behandeling in de grote oncologische ziekenhuizen inmiddels beschikbaar en in Nederland start het Rijnstate ziekenhuis een programma. Nederlands Huisartsen Genootschap heeft richtlijnen opgesteld die acupunctuur voor verschillende aandoeningen beschrijven. In het Vadercentrum is gelegenheid om kennis te maken met acupunctuur en behandelingen te ondergaan.

Acupunctuur kan baat geven bij gewrichtspijn, spierpijn, hoofdpijn en neuropatische pijn (branderig of tintelend gevoel in handen en voeten) als gevolg van chemotherapie, bestraling of chirurgie. Ook zijn er goede resultaten te boeken in geval van misselijkheid die optreedt na chemotherapie. Acupunctuur kan helpen bij het bestrijden van de vermoeidheid als gevolg van de behandelingen. Al die positieve resultaten verbeteren de mentale gezondheid van de patiënt, die daardoor nog meer weerstand kan ontwikkelen om het ziektebeeld tegen te gaan. 

Acupunctuur is als Chinese geneeswijze zo'n 2200 jaar oud. De Wereld Gezondheidsorganisatie voegde in 2019 de traditioneel gebruikte patronen van ziekteclassificatie toe aan de internationale diagnostische criteria (ICD-11). Acupunctuur is geen wondermiddel maar een proces om de gezondheid te ondersteunen. In de community clinic in het Vadercentrum werkt Hbo-gediplomeerde en erkende acupuncturist John Jaarsveld. Hij informeert u graag over acupunctuur in het algemeen en maakt desgewenst een behandelplan op maat.


Arduino is als opensource-computerplatform bedoeld om het werken met microcontrollers zoals de Atmel AVR eenvoudig te maken. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars, elektrotechnici en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten.

Met Arduino is het mogelijk apparaten en objecten te creëren die reageren op digitale en analoge inputsignalen van o.a. schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, afstandsmeters en temperatuursensoren. Outputsignalen kunnen dan bijvoorbeeld motoren, lampjes, pompjes en beeldschermen aansturen of input genereren voor een andere Arduinomodule. Ook is de koppeling te maken naar 3D-printers.
Voor de computermensen onder ons is het wellicht duidelijk, voor anderen duizelt het nu. Het praktische nut van de techniek is echter onomstreden. En nog iets: in het Vadercentrum staat een aantal deskundigen klaar om u wegwijs te maken. U bent vrijdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom!

Tasjes Vadercentrum in Spanje


De draagtasjes van het Vadercentrum zijn handig en duurzaam. Dat weten we in Den Haag maar al te goed. Maar ook in Spanje bewijzen ze hun diensten. Een vrijwilliger verblijft voor enige tijd in Spanje en maakt dankbaar gebruik van de tassen.Het is nog niet gelukt om interesse te wekken voor een paar naaimachines, een inzamelingsactie voor restkatoen en een productielijn voor tassen. Daar zijn de slordige Spanjaarden nog niet aan toe, terwijl het een goede zaak zou zijn om de enorme plastic afvalberg in het land tegen te gaan. Hoe heet een Vadercentrum in het Spaans? Centro El Padre?


Naast het 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden van de Buurtvaders en de Weggeefwinkel, hebben we voor de komende weken weer veel bijzondere activiteiten gepland. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
 • Donderdag 5 mei: Vrijheidsontbijt voor 60 gasten met een dialoog over de vrijheid. Het begint om 10.00 uur en aanmelden is verplicht. 
 • Maandag 9 mei: Repair Café in het Vadercentrum. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 13.00 uur. 
 • Maandag 23 mei: Repair Café in het Vadercentrum. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 13.00 uur. 
 • Woensdag 25 mei: I.s.m. Duurzaam Den Haag organiseren wij een bijeenkomst ‘Energiequiz’ met een maaltijd. Aanmelden is verplicht, aanvang 17.30 uur.
 • Woensdag 22 juni: Grote barbecue-bijeenkomst op het plein voor het Vadercentrum voor 1000 personen. Aanmelden is verplicht, aanvang 16.30 uur.
Een uitgebreid programma vindt u op onze website: 
www.haagsevaders.nl   


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp