Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie, 

Het jaar twintig twintig is al weer een maand oud en daarmee zijn, zoals u in dit maandverslag kunt lezen, enkele bijzondere activiteiten in het Vadercentrum nu al weer verleden tijd. Maar onze plank met nieuwe ideeën en suggesties is nog lang niet leeg. Dit jaar in september gaan wij het twintigjarig bestaan van het Vadercentrum met een congres vieren. Naast onze reguliere activiteiten en cursussen zullen kunst, cultuur, sport en 75 jaar vrijheid in Nederland de volle aandacht krijgen. U hoort dus nog van ons!

Bilal Sahin

1 Februari 2020


In deze editie:
 • Nieuwe stadsdeeldirecteur Laak 
 • Werkbezoek directie/Raad van Bestuur Xtra
 • Midwinterhoornblazen
 • In memoriam: Buurtvader Aziz Chokoud
 • Voorstelling 'Waarom mannen slaan'
 • Vanuit een uitkering naar betaald werk
 • Maatwerkvoorzieningen en preventieve financiële hulpverlening
 • Barbaros Altuğ
 • Nog even over de afgelopen jaarwisseling
 • Agenda komende weken

Nieuwe stadsdeeldirecteur Laak


Per 1 januari vertrok Hassan El Houari als stadsdeeldirecteur Laak om een nieuwe functie in Centrum Den Haag te gaan vervullen. Hassan wipte, onderweg naar een afspraak, vaak even bij het Vadercentrum binnen. 
Hassan: bedankt voor wat je voor het Laakkwartier deed en als het Vadercentrum je weer als vrijwilliger nodig heeft zullen we je weten te vinden. 

Per dezelfde datum als het vertrek van Hassan trad Laurence Eghosa als stadsdeeldirecteur van ons mooie Laakkwartier aan.

Wij wensen hem succes en hopen op continuering van onze goede samenwerking met de gemeente Den Haag. 

Werkbezoek directie/Raad van Bestuur Xtra


Aandacht vindt iedereen leuk. Wij ook en waren daarom verheugd en vereerd dat leden van de directie en de Raad van Bestuur van Xtra op maandag 6 januari het nieuwe jaar van start gingen met een werkbezoek aan het Vadercentrum, inclusief een paar van onze projecten, zoals De Weggeefwinkel. 

Via onze nieuwsbrieven wordt men op de hoogte gehouden van ons doen en laten, maar een rondleiding en contacten met vrijwilligers geeft toch net iets extra's !!

Midwinterhoornblazen


Op maandag 6 januari kwam Jacobus Trijsburg vanuit het oosten van ons land naar het Vadercentrum om, mede aan de hand van geprojecteerde foto's, over de geschiedenis van het midwinterhoornblazen te vertellen en ook de hoorn te demonstreren. 
Het midwinterhoornblazen is door de Unesco uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed Nederland.

Niet alleen in Nederland, maar op vele plaatsen over de hele wereld is de hoorn (of iets wat er op lijkt) als communicatiemiddel gebruikt.

Met het wegvallen van die functie werd het blazen bedreigd.

Daarom werd besloten het hoornblazen in de midwinterperiode (vanaf de eerste adventdag tot en met Drie Koningen) in ere te herstellen en het ook in het Vadercentrum te laten horen. 

Buurtvader Aziz Chokoud


Niet onverwacht, maar toch geschokt moesten wij op 21 januari het bericht van het overlijden van Aziz Chokoud vernemen.

Al meteen aan het begin van dit jaar kwamen er pessimistische berichten bij het Vadercentrum binnen over zijn gezondheidstoestand.
Aziz was een van de eerste buurtvaders van het Vadercentrum.

Mede dankzij zijn vele inzet en goede contacten met de organisaties en bewoners in de wijk heeft hij veel bereikt.
Daarvoor veel dank namens het Laakkwartier. 

Voorstelling "Waarom mannen slaan"


Op maandag 20 januari vertrok een flinke delegatie van bezoekers Vadercentrum naar Theater de Generator in Den Haag voor de door Jurrien van Rheenen geregisseerde voorstelling 'Waarom mannen slaan'. 
Het was een voorstelling over onomkeerbaarheid, beschadigd DNA en terugkerende patronen op basis van diepte-interviews met mannen en vrouwen, die met huiselijk geweld te maken hebben gehad. Na afloop was er gelegenheid om over dit onderwerp van gedachten te wisselen. Maar de voorstelling maakte ook dagen erna nog vele tongen los. 

 Vanuit een uitkering naar betaald werk  

Op dinsdag 21 januari kwam Rob Bruggeling naar het Vadercentrum. Hij was gedurende een bepaalde periode vrijwilliger in De Weggeefwinkel en werkt nu al enige tijd als coördinator voor de verkeersregelaars van Team Intro. Als geen ander weet hij wat het betekent om de stap naar betaalde arbeid te maken en welke ondersteuning daarbij belangrijk is. 

Naast Rob Bruggeling was Nick Krijnen van Team Intro meegekomen en stond Floor Bogman dit tweetal terzijde om met z'n drieën tijdens een heerlijke maaltijd alle voorkomende vragen op dit terrein niet alleen te beantwoorden, maar ook afspraken te maken om persoonlijke mogelijkheden nader te bekijken.

Voor wat het Vadercentrum betreft gaan wij in 2020 hoog inzetten op zo veel mogelijk profiteren van de huidige economische situatie en dus … vanuit een uitkering naar betaald werk.

Maatwerkvoorzieningen en preventieve financiële hulpverlening  

Op donderdag 23 januari mocht het Vadercentrum vanuit acht grote gemeenten een groep van ongeveer 50 professionals ontvangen, die zich op de een of andere manier op gemeentelijk niveau bezighouden met maatwerkvoorzieningen en preventieve financiële hulpverlening. 

Werkwijzen en resultaten werden over en weer uitgewisseld. De inbreng vanuit het Vadercentrum bestond eruit (in het algemeen via De Weggeefwinkel) óók die burgers te benaderen, die voor de officiële instanties (nog) onder de radar zitten omdat de problematiek soms zó divers is dat men er geen idee van heeft bij welk loket het beste kan worden aangeklopt.

Barbaros Altug  

In het kader van het uitwisselingsprogramma Be Mobile, Create Together kwam in samenwerking met Writers Unlimited op vrijdag 24 januari de schrijver en journalist Barbaros Altuğ naar het Vadercentrum om via zijn publicaties te vertellen over hoe hij de situatie in Turkije en in de wereld ziet. 

Barbaros Altuğ voerde ons niet alleen vanuit de bouwplannen Gezipark in mei 2013 naar het heden, maar gaf ook zijn positieve visie op de toekomst. Naar zijn idee zullen voor de komende generaties landsgrenzen van ondergeschikt belang zijn.

Jongeren hebben via social media contacten over de gehele wereld en reizen naar of studeren in andere landen en werelddelen. Daardoor wordt hun scoop verbreed en dragen ze kennis van andere religies en culturen. Tegenstellingen zullen daardoor, naar de mening van Barbaros Altuğ, vervagen. 

Nog even over de afgelopen jaarwisseling

In algemene zin kan worden gezegd dat de afgelopen jaarwisseling in het Laakkwartier, mede dankzij preventieteams en samenwerkingspartners zoals de Buurtvaders van het Vadercentrum, nagenoeg zonder incidenten is verlopen.
Dat bracht onze nieuwe stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa ertoe om als dank alle betrokken vrijwilligers op donderdag 30 januari voor een brunch uit te nodigen.

Agenda

Naast een 20-tal wekelijkse cursussen, taken die in de Weggeefwinkel moeten worden verricht en de werkzaamheden van de Buurtvaders en vrijwilligers hebben we ook in de komende weken weer bijzondere activiteiten. 

 1. Maandag 3 februari, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 2. Vrijdag 7 februari een multicultureel bezoek aan de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente van Den Haag. Aanmelden bij Bilal Sahin persoonlijk is verplicht. We vertrekken om 17.30 uur vanuit het Vadercentrum. 
 3. Vrijdag 14 februari (Valentijnsdag). Traditiegetrouw schenkt het Vadercentrum aandacht aan de liefde. 
 4. Maandag 17 februari, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 5. Vrijdag 6 maart vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart drie-gangen-diner TOEGANG ALLEEN VOOR VROUWEN.
 6. Zondag 8 maart. met een grote groep deelnemers nemen wij deel aan CPC-hardloopevenement. Aanmelden is verplicht. 
 7. Vrijdag 13 maart, wegens NL-Doet hebben we in het Vadercentrum en in de Weggeefwinkel tussen 10.00 en 16.00 uur vele activiteiten waar tientallen vrijwilligers aan deelnemen. 
 8. Vrijdag 13 maart, Holi Phagwa feestviering met een multiculturele deelnemersgroep met een maaltijd en muziek. Het begint om 17.00 uur en aanmelden is verplicht.

Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/ This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp