Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Beste vrienden en volgers,

Na anderhalf jaar wordt de belofte op herstel en hernieuwde activiteiten bewaarheid. Alles is weer vol in beweging of begint weer. Vele cursussen zijn gestart. We hebben regelmatig eenmalige activiteiten zoals de voorlichting- en dialoogbijeenkomsten. Ons uitdeelpunt van de Voedselbank verwerkt ruim 135 voedselpakketten per week. 
We zijn gelukkig dat wij ons weer kunnen inzetten voor de samenleving. Want we merken dat de problemen in de maatschappij tijdens corona alleen maar zijn toegenomen. Natuurlijk doen we dit allemaal conform de coronaregels van het RIVM. We zijn weer enthousiast en volop actief. 

Team Het Vadercentrum

1 Oktober 2021


In deze editie
 • Vadercentrum in de Nacht van de Vluchteling
 • Vadercentrum als Corona-Prikpunt
 • Mail-art Tentoonstelling in het Vadercentrum
 • Repair Café
 • Studenten Haagse Hogeschool
 • Energie- én geld besparen bijeenkomst 
 • Lekker energie besparen en samen bespreken!
 • Sociale Restaurant Vadercentrum
 • Burendag en grote schoonmaakactie 
 • Agenda 

Vadercentrum in de Nacht van de Vluchteling


In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 september liepen honderden mensen 40 kilometer naar Den Haag om aandacht te vragen voor het lot van de vluchteling. De laatste en vierde stempelpost in Voorburg/Leidschendam werd van 03.30 tot 11.00 uur bemand door 12 vrijwilligers van ons Vadercentrum. We stempelden de deelnemerskaarten en deelden muntthee, koffie, kopje soep, mandarijn, koekjes en snoepjes uit. De stand was feestelijk versierd met o.a. posters met krachtige kreten als ‘Vluchtelingen Bedanken Nederland’ en ‘Genoeg Plaats In Onze Herberg’. We bezorgden de lopers een voldaan en dankbaar gevoel. En dat gaf ons weer hetzelfde gevoel.

Vadercentrum als Corona-Prikpunt


Het Vadercentrum is op de maandagen van 16.00 tot 20.00 uur nog steeds een drukbezochte priklocatie voor vaccinatie tegen Covid-19. De GGD gebruikt hier in eerste instantie Janssen. Geeft u de voorkeur aan Pfizer?Ook dan kunnen we u helpen. En heeft u vragen vooraf, dan kunnen de medewerkers u in ons drukbezochte en gezellige centrum uitgebreid informeren.

Internationale mail-art tentoonstelling Vrij als een vogel


Er was de afgelopen tijd veel niet mogelijk. Een moeilijk periode. Toch lanceerde het Vadercentrum een mail-art project. Mail-art is een kunstvorm die via de gewone post wordt verstuurd. Vaak zijn de envelop, de postzegels, de stempels ook onderdeel van de kunstvorm. We hebben deelnemers uitgedaagd een uiting te maken op het thema Vrij Als Een Vogel. 166 Kunstenaars stuurden een of meerdere werken naar het Vadercentrum. Op 22 september 2021 was de opening met een voordracht, een toespraak en het uitroepen van de winnaar. Er waren zo'n 40 Haagse kunstenaars en belangstellenden aanwezig. Onder het genot van een hapje en drankje werd er na de opening gezellig gepraat. De bijzondere kunstwerken worden voorlopig in het Vadercentrum tentoongesteld.

Repair Café


Op de eerste en derde maandagmiddag van de maand is het Repair Café in het Vadercentrum geopend. Onze deskundige reparateurs (kleermakers, fietsenmakers, elektriciens e.d.) voeren gratis werkzaamheden uit voor iedereen die dat nodig heeft. Op 6 en 20 september j.l. hadden wij twee drukbezochte en succesvolle cafés.Maandag 4 en 18 oktober is het vanaf 14.00 uur weer tijd voor de komende Repair Cafés.

Studenten Haagse Hogeschool


Het Vadercentrum ontving op 7 en 22 september drie verschillende groepen Social Work studenten van de Haagse Hogeschool. Net als voorgaande jaren gaan we weer een samenwerking aan.
Vanuit het project Kwaliteit van Leven doen tweedejaarsstudenten onderzoek naar een tweetal thema's. De Werkplaats Sociaal Domein Den Haag-Leiden is daarbij de opdrachtgever. Het eerste thema: hoe ervaren oudere wijkbewoners (65+) in Laak de seniorvriendelijkheid van hun wijk en hoe deze eventueel verbeterd zou kunnen worden. Het is hard nodig om na te denken over deze vraag, omdat Den Haag, net als andere grote steden, snel vergrijst.
Het tweede thema gaat over een complex fenomeen: armoede, en dan met name toegespitst op ouderen met een migratieachtergrond. Hoe houdt deze groep zich staande? Welke strategieën past men toe om het hoofd boven water te houden? Hoe zouden maatschappelijke organisaties hen daarbij (beter) kunnen ondersteunen? In februari 2022 ronden de studenten hun onderzoek af met een presentatie.

Energie- én geld besparen bijeenkomst


Donderdag 16 september j.l. was het Vadercentrum de locatie voor een voorlichtingsbijeenkomst over gas-, water- en energiebesparing. Deelnemers meldden zich aan voor de bespaaractie van de Gemeente Den Haag. Ze ontvingen een set energiebesparende materialen met ledverlichting, radiatorfolie, stekkerdoos en een waterbesparende douchekop. Alles wordt gratis thuis geïnstalleerd! Deelnemers maken ook kans op mooie prijzen zoals een energiezuinige koelkast of een radiatorventilator. Direct besparen: heel goed te doen! We gebruiken steeds meer energie. We verwarmen ons huis, we koken op gas of elektriciteit. Energie en water kosten steeds meer en het gebruik belast de natuur. Tijdens een bijeenkomst kreeg iedereen o.a. informatie over hoe je bewust kan omgaan met energie en water zonder verlies van comfort. Praktische tips helpen geld te besparen op gas, water en elektriciteit. Er volgen de komende weken nog meer bijeenkomsten over dit onderwerp.

Lekker energie besparen en samen bespreken!


Tijdens de dialoogbijeenkomst van vrijdag 17 september in het Vadercentrum, bleek dat hier in het Laakkwartier iedereen de effecten van klimaatverandering ervaart. Bewoners deelden hun persoonlijke ervaringen, zoals toenemende hitte en een afname van het aantal insecten. En natuurlijk de hogere kosten voor elektriciteit en gas.
Duurzame energie komt o.a. van de zon. We kunnen deze energie op kleine en grote schaal winnen. Maar niet iedereen heeft de luxe of de mogelijkheid om zoiets als een zonneboiler te installeren. War kan je dan wel doen om kosten te besparen en duurzamer te wonen? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden. Als eerste: meten is weten! Een slimme meter en energiemonitor tonen de details van je energieverbruik. Dan kan je heel specifiek gaan besparen. Volg deze link voor meer tips en handige links. Blijf meedoen aan de initiatieven in de buurt. Het is goed voor je portemonnee en in ons eigen belang. Er staat een bijeenkomst van het buurtteam voor een Duurzaam Laakkwartier op de agenda. Verder worden er Klimaatgesprekken gehouden. Voor meer informatie, bel of stuur een berichtje naar Marcus Banai: 06-826 36418

Sociale Restaurant Vadercentrum


Ons Sociaal Restaurant Vadercentrum is i.s.m. de Participatie Keuken op de woensdagen gestart met het koken voor eenzamen en ouderen. Op de woensdagen vanaf 17.00 uur is de inloop en het begint om 17.30 uur. Voor €3,- per persoon krijgen de gasten een heerlijk driegangenmenu.En aan tafel maak je nieuwe vrienden en daar kan je alleen maar plezier van hebben. 

Burendag en grote schoonmaakactie


Schoonhouden van eigen stoep en straat is belangrijk. Daar nemen anderen graag een voorbeeld aan. Op zaterdag 25 september j.l. was het Burendag, een initiatief van het Oranje Fonds. Met tientallen vrijwilligers hielden we een schoonmaakactie.We prikten vuil van de straat, veegden de stoepen en reinigden de openbare banken. Na afloop kreeg iedereen een maaltijd met live muziek aangeboden.


Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we voor de komende weken weer veel bijzondere activiteiten gepland. 

Enkele van de activiteiten in de komende weken: 
 • Maandag 4 oktober: Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 • Donderdag 7 oktober: Workshop i.s.m. ProDemos. Onderwerp: ‘Cirkel van de democratie’. Aanvang: 18.30 uur.
 • Donderdag 14 oktober: Workshop over Seksuele Gender Diversiteit. Aanvang: 18.30 uur.
 • Zaterdag 16 oktober: In het kader van het Internationaal Kunstfestival is voor de jeugd de voorstelling Daan Draait. Dit is voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. De eerste voorstelling begint om 14.00 uur en de tweede voorstelling begint om 16.00 uur. Deelname is gratis, maar aanmelden verplicht. 
 • Maandag 18 oktober: Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 • Zaterdag 23 oktober: i.s.m. Prodemos brengen wij een bezoek aan de Tweede Kamer met een groep wijkbewoners. Tussen 11.00 en 14.30 uur beleven de deelnemers de democratie aan den lijve. 
 • Maandag 1 november: Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 • Donderdag 4 november: Workshop i.s.m. Prodemos. Onderwerp: ‘Recht van Spreken’. Aanvang: 18.30 uur. 
 • Vrijdag 12 november: Divali feestviering met een dialoog en maaltijd. Aanvang: 17.00 uur. Aanmelden is verplicht. 
Natuurlijk houdt het Vadercentrum zich aan alle bekende RIVM regels. 

Een uitgebreid programma vindt u op onze website: 
www.haagsevaders.nl  
 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp