Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Beste vrienden en volgers,

Er is weer volop leven in het Vadercentrum. Het is er druk en gezellig. We hebben oude activiteiten weer opgestart en heel veel nieuwe activiteiten en projecten op het programma gezet. 
Door de coronaperiode zijn veel problemen van onze doelgroep niet helemaal opgelost. Er is veel blijven liggen omdat we geen directe hulp konden verlenen. Daarom is er nu meer dan genoeg te doen voor ons allen. Maar wees voorzichtig! De besmettingen lopen weer op en er komen nieuwe coronamaatregelen aan. De samenleving heeft ons nodig ... gisteren, vandaag en ook morgen.

Team Het Vadercentrum

1 November 2021


In deze editie
 • Trainingsweekend voor vrijwilligers
 • Dialoogbijeenkomst ‘Respect…..maar hoe dan….?’
 • Cirkel van democratie
 • Seksuele- en gender diversiteit
 • De Betovering
 • Dialoogbijeenkomst ‘Kijken naar jezelf’
 • Bezoek SOH (Sociale Ondernemers Haaglanden) 
 • Sharing Abundance Project Groot Succes
 • Opvoeddebatten voor vaders
 • Donaties
 • Agenda

Trainingsweekend voor vrijwilligers


Het Vadercentrum heeft geen vrijwilligers wel eigenaars. Eigenaars van het gedachtegoed, van het programma en van de hulp die we samen verlenen. Om dat op peil te houden moet je trainen.
Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober organiseerde het Vadercentrum in StayOkay in Apeldoorn een trainingsweekend voor voornamelijk de 50 nieuwe vrijwilligers georganiseerd. Het accent van het programma lag op o.a. teambuilding, samenwerken, de methodiek en de werkwijze van het Vadercentrum. Het was een mooie gelegenheid voor de vrijwilligers om elkaar nog beter te leren kennen. Hier kwamen de verschillende ervaringen met het vrijwilligerswerk bij het Vadercentrum en de projecten zoals het buurtvaderproject, de Weggeefwinkel, Repair Café en Klus Team bij elkaar. 
De frequentie van wisselingen samen met de toestroom van vrijwilligers in het Vadercentrum is hoog. Daarom zijn dit soort bijeenkomsten belangrijk. We leren elkaar beter kennen en velen krijgen meer inzicht in de methodiek van het Vadercentrum. Onmisbaar!Iedereen was na afloop van mening dat het een vruchtbaar trainingsweekend was. Onze gezamenlijke score was: (veel) meer inzicht in het Vadercentrum en (nog belangrijker) nieuwe vriendschappen tussen vrijwilligers en tal van frisse, nieuwe ideeën om op te pakken.

Dialoogbijeenkomst "Respect  ...... maar hoe dan ......?"


Martin Mande is de dominee van de Evangelische Kerk in Laak èn onze gewaardeerde huis-dominee. Hij is een grote vriend van het Vadercentrum en iedereen die daar actief is. Onder begeleiding van Martin begonnen wij om de week op de woensdag een serie dialoogbijeenkomsten.De eerste daarvan was op 6 oktober met als onderwerp ‘Respect’. De les van deze bijeenkomst was: rekening houden met anderen, zelfs al heb jij een andere mening. Het Vadercentrum is multicultureel en divers. We oefenen respect in het Vadercentrum maar nemen die ervaring mee naar buiten omdat we dat respect overal heel hard nodig hebben.

Cirkel van Democratie


Donderdag 7 oktober lagen er op verschillende tafels tafelkleden bedrukt met verschillende opdrachten over de democratie en rechtsstaat. ProDemos kwam langs bij het Vadercentrum om het programma Cirkel van Democratie te testen. Een succesvolle en inspirerende bijeenkomst met mooie gesprekken.
Verschillende groepjes gingen langs de tafels en voerden de opdrachten uit. Ze mochten net doen alsof zij de baas waren van Nederland en het geld van Nederland verdelen over verschillende posten. Er kwamen verhitte discussies of er bijvoorbeeld miljarden meer naar de zorg moest. Of juist naar veiligheid. En hoeveel geven we uit aan natuur? Later kregen we te horen hoe het geld echt werd verdeeld en hoe het werkt met de belastingen (inkomsten) en uitgaven van Nederland.Er was ook een tafelkleed om na te denken over wat nu een taak voor de gemeente is en wat je als burger zelf kunt doen. Koffie schenken in een buurthuis, taak voor de gemeente of doen we het zelf? Hondenpoep opruimen? Of een losse stoeptegel recht leggen? Ook bij deze opdracht ontstonden er mooie discussies. Je moest het als groepje wel eens worden. Een ander tafelkleed vroeg ons om een Top 5 samen te stellen over belangrijke kernwaarden van Nederland. Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw scoorde hoog. Ook het recht op anders zijn en het recht op je eigen geloof (of niets geloven) kwamen hoog in de Top 5. Het ging niet om goed of fout maar om de mening van de groep. Dat is democratie: resultaat boeken met verschillende meningen.
De deelnemers waren enthousiast over de Cirkel van Democratie. Je gaat met elkaar in gesprek over belangrijke dingen en krijgt nieuwe inzichten over democratie en rechtsstaat. Binnenkort gaat het Vadercentrum de Tweede Kamer in het echt bekijken.

Seksuele - en gender diversiteit


Op 14 oktober spraken de vaders van het Vadercentrum over seksuele- en gender diversiteit. De Queer Emancipatiewerker (QEW) in Laak was gespreksleider. De QEW?
De QEW leidt het proces om samen met organisaties de buurt of wijk inclusiever te maken voor homo’s, lesbi, bi, transgender mensen en iedereen die niet hetero en/of cisgender is. Er worden informatietrainingen voor vrijwilligers aangeboden en activiteiten bedacht. Waar verbetering in de acceptatie van LHBT gewenst is, wordt actie ondernomen.

De vaders en de QEW kwamen tot een openhartig gesprek. Misverstanden over LHBT werden weg genomen. Veel interessante vragen kwamen aan bod. De vaders deelden verhalen over wat ze in de buurt tegenkwamen. Religie en queer? Een spannend onderwerp, maar wanneer wederzijds respect voorop staat is een constructief gesprek altijd mogelijk.

Festival De Betovering en de kindervoorstellingen


Het Festival de Betovering bracht op zaterdag 16 oktober honderden kinderen en hun ouders naar het Vadercentrum. Er werden twee voorstellingen voor de kinderen tussen 4 en 12 jaar gegeven en de vrijwilligers zorgden voor limonade, koek en snoep. Het kinderfeestplaats was een plezier om te organiseren en bij te wonen. Voor herhaling vatbaar!

Dialoogbijeenkomst "Kijken naar jezelf"


Onze dominee Martin Mande verzorgde op woensdag 20 oktober zijn tweede dialoogbijeenkomst. Deze keer was het onderwerp ‘Kijken naar jezelf’. Want niemand is perfect in deze wereld! En het is normaal om niet perfect te zijn! Dus stop met het uiten van kritiek. Over je zelf en over een ander. Wij zijn allemaal prachtige, mooie en unieke mensen! Gemaakt en geschapen uit en door liefde!
Wil je meer liefde? Geef dan meer liefde! Wil je meer begrip en vriendelijkheid, geef dan meer begrip en vriendelijkheid. Een leerzaam lesje tijdens een gezellige avond. Met dank aan de dominee.

Bezoek SOH (Sociale Ondernemers Haaglanden)


Ondernemers tonen belangstelling voor het Vadercentrum om van het wel en wee in een multiculturele wijk te leren. Sociale ondernemers gaan nog een stap verder en zoeken samenwerking. Op maandag 25 oktober waren de leden van SOH in het Vadercentrum. De vrijwilligers verzorgden een 4-gangen diner (voortreffelijk, dank aan onze formidabele keukenprinsen!) voor het gezelschap. We hebben de Sociale Ondernemers Haaglanden uitgelegd in welke behoefte het Vadercentrum voorziet en hoe we te werk gaan. Daarna was het de beurt aan Rudy van den Hoven, de coördinator van het onderzoek dat studenten van de Haagse Hogeschool het afgelopen jaar uitvoerden en waarvan de resultaten inmiddels bekend zijn. Hij legde doel, werkwijze en uitkomsten van dit onderzoek aan het gezelschap voor. Tenslotte volgde een rondleiding en tenslotte een heerlijke Tiramizu als toetje. Het was een dankbare en succesvolle avond.

Sharing Abundance Project Groot Succes


Wie heeft behoefte aan ingezameld voedsel? Velen, zo leerde onze actie om van Hoogvliet Ravesteijnplein (september) en Albert-Heijn Goeverneurplein (oktober) overtollige producten op te halen. Met de bakfiets en de bus werden op zaterdag elke keer 20 à 25 kisten met houdbare voedings- en verzorgingsproducten bij het Vadercentrum afgeleverd. De mens in de ondernemer blijkt vrijgeviger dan men in het algemeen vermoedt. Waarvan acte en chapeau!
Val jij ook buiten diverse regelingen of ken je iemand die daaronder lijdt? Ben je dak- of thuisloos? Kom bij ons langs voor een babbeltje. Mogelijk kom ook jij in aanmerking voor onze hulp. Alle beetjes helpen. We hebben dan ook de Weggeefwinkel voor kleding, schoenen, winterjassen of dekens in de aanbieding. Spullen die je nodig hebt, gratis en voor niks. 
Ook stellen diverse bakkers vaak ons ‘Dagelijks Brood’ in het Vadercentrum ter beschikking. Dus ... dank aan alle gulle gevers, supermarkten, winkeliers en bakkers.

Opvoeddebatten voor vaders


In de maand september en oktober organiseerde Trias Pedagogica i.s.m. het Vadercentrum in opdracht van de gemeente Den Haag zeven opvoeddebatten met 12 vaders. Het doel van deze debatten is bewustwording van de vaderrol in de opvoeding, ouderbetrokkenheid en kennis en inzicht in deze onderwerpen. De vaders leerden veel van elkaar en weten nu beter hoe zij de kinderen kunnen behoeden voor ontsporing en vervreemding.De serie opvoeddebatten is afgesloten met een gesprek met een professional vanuit de gemeente Den Haag. De vaders ontvingen voor hun inzet en begrip een certificaat.

Donaties


Op zaterdag 9 oktober was een groep vrijwilligers uitgenodigd voor de Kinderkleding en Speelgoedbeurs in De Lier. We mochten ter waarde van € 800,- aan kinderkleding en speelgoed voor de Weggeefwinkel uitzoeken. Zo'n donatie is heel welkom. Met de feestdagen voor de boeg zijn we ontzettend dankbaar voor dit cadeau!Ook op zaterdag 9 oktober: de Bazaar in Maranathakerk in Den Haag. Wij mochten na afloop veel restanten als kleding, boeken en schilderijen ophalen. We bedanken de Bazaar voor een volle bus.   
Hartelijk dank allemaal! Jullie hebben zoveel mensen blij gemaakt. 


Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we voor de komende weken weer veel bijzondere activiteiten gepland. 

Enkele van de activiteiten in de komende weken: 
 • Maandag 1 november: Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 • Donderdag 4 november: Workshop i.s.m. Prodemos. Onderwerp: ‘Recht van Spreken’. Aanvang: 18.30 uur. 
 • Donderdag 11 november: voorlichtingsbijeenkomst over “van het gas af”. Aanvang om 18.00 uur. 
 • Vrijdag 12 november: Divali feestviering met een dialoog en maaltijd. Aanvang: 17.00 uur. Aanmelden is verplicht. 
 • Maandag 15 november: Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 • Maandag 29 november: Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 • Woensdag 1 december: Sinterklaasfeest in de Weggeefwinkel voor de kinderen tussen 3 en 12 jaar. Aanmelden met een kleurplaat is verplicht. Het begint vanaf 14.00 uur. 
Natuurlijk houdt het Vadercentrum zich aan alle bekende RIVM regels. 

Een uitgebreid programma vindt u op onze website: 
www.haagsevaders.nl  


 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp