Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie, 
 
Met het binnen brengen van het nieuwe jaar komen onze goede wensen voor u en al degenen die u lief zijn uw kant op. Zullen wij met elkaar afspreken dat wij samen ook in 2020 doorgaan om te proberen onze wereld een heel klein beetje mooier te kleuren?
U heeft het Vadercentrum aan uw zijde. 
                          
Bilal Sahin

1 Januari 2020


In deze editie:
 • Sinterklaasfeest in De Weggeefwinkel
 • Inzamelactie Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Kerstboomdiner
 • Overzicht in de eigen administratie
 • Basisschool leerlingen maakten kerststukjes
 • Team Mosaïco 
 • Kerstdiner
 • Stille tocht
 • Oud-en-Nieuw
 • Nog even omkijken
 • Goede wensen
 • Agenda komende weken

Sinterklaas in de Weggeefwinkel


Wat was het een feest op woensdag 4 december in de Weggeefwinkel. De verjaardag van Sint werd met ongeveer tachtig kinderen gevierd. De Weggeefwinkel was helemaal omgetoverd tot een kinderparadijs. Wat een werk hebben alle vrijwilligers verzet om dit te laten plaatsvinden!

Om twee uur begon het festijn, maar Sint kwam niet opdagen! Er werd gezocht, geroepen en gezongen maar hij was weg. Gelukkig vond de politie hem en brachten hem met zijn Piet naar het Jonckbloetplein. Hij werd vrolijk onthaald en toegezongen. 

De kinderen hadden allemaal een kleurplaat ingeleverd. Twee kinderen die de mooiste tekening hadden gemaakt kregen een grote zak snoep van Piet. Sint ging in gesprek met veel kleine en grotere kinderen. Uiteindelijk kregen alle kinderen een cadeau waardoor iedereen met een grote glimlach naar huis ging.

Toen de Sint De Weggeefwinkel verliet vertelde hij ons nog in vertrouwen dat hij niet alleen hulp had van zijn Pieten, maar ook van de actie Sintvoorieder1. 

Inzamelactie op het Ministerie van Buitenlandse Zaken


Binnen de Directie Europa van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is een inzamelactie voor onze Weggeefwinkel gehouden. Het resultaat ervan mochten wij op woensdag 11 december komen ophalen. Onze bus was helemaal vol met goederen die wij op onze beurt weer mogen uitgeven. 

Beleefd werd ons gevraagd of wij er iets mee konden. Het antwoord daarop is volmondig JAZEKER. Alles konden wij heel goed gebruiken en gaan hun weggetje verder in huizen van onze klanten vinden. 

Kerstboomdiner


Op woensdag 11 december streek het Joris Kerstboomdiner in het Vadercentrum neer. Zoals altijd werd het een volle zaal, was de sfeer uitstekend en werd er uit volle borst gezongen. Wie had in het jaar 2005 kunnen vermoeden dat een vrij onopvallende geboorte van de Van Harte Restaurants in het Vadercentrum, in 2017 zou uitgroeien tot de door Koningin Máxima geopende 50e locatie? 

Samenwerking tussen het Vadercentrum en Van Harte groeide uit tot een intense vriendschap in de gedeelde overtuiging dat met elkaar de tafel delen mensen verbindt. Precies zoals in het jaar 2005 opent Van Harte nog steeds iedere woensdag-avond de deuren in Het Vadercentrum. Wij wensen dat dat nog heel lang zo mag blijven. 

Hoogtepunt op 11 december was dat onze gasten in de gelegenheid werden gesteld iemand in het zonnetje te zetten door diens naam (en soms ook de reden waarom) in de kerstboom te hangen, zodat alle bezoekers tot en met 6 januari 2020 kunnen zien welke mensen het verdienen om in het licht te worden gezet.

Overzicht in de eigen administratie


Na de gezellige avond van 11 december werden wijkbewoners op donderdag 12 december uitgenodigd voor een workshop ´post en administratie´. Natuurlijk geen populair onderwerp, maar degenen die zich ervoor hadden ingeschreven beseffen maar al te goed dat een goede administratie problemen kan voorkomen. Uitgelegd werd welke papieren kunnen worden weggegooid en welke moeten worden bewaard. Geleerd werd op welke manier administratie snel weer kan worden teruggevonden en hoe lang bepaalde documenten goed moeten worden opgeborgen. 

Na de workshop kregen bezoekers aan de hand van meegebrachte administratie persoonlijk advies en hulp bij het bijeen brengen van belangrijke documenten in een overzichtelijke extra grote map om tot slot in een gratis bijbehorende tas mee naar huis te kunnen nemen. Voor die vragen, die niet ter plaatse konden worden beantwoord zijn persoonlijke afspraken gemaakt. 

Basisschool leerlingen maakten kerststukjes


Op maandag 16 en dinsdag 17 december ontving het Vadercentrum 40 leerlingen van de Gerth van Wijk basisschool om samen kerststukjes te maken. Daarmee waren ze de jongste vrijwilligers en tevens de meest enthousiaste binnen het Vadercentrum omdat hen is verteld dat alle kerststukjes ergens in de wijk een thuis zouden krijgen. 

Als beloning mochten de kinderen vanuit De Weggeefwinkel een kinderboek als cadeautje mee naar huis nemen. Wie weet dat deze eerste kennismaking met vrijwilligerswerk iets bij deze kinderen heeft achtergelaten. 

 Team Mosaico  

Het Vadercentrum staat open voor elke vorm van partnerschap. Samen zijn we immers sterker. In deze nieuwsbrief lichten wij het samenwerkingsverband met Werkcentrum Mosaïco er even uit. Dat is een kleinschalige locatie waar ongeveer 35 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking werken. Soms kan het Vadercentrum hen een handje helpen, dan weer is het andersom. Meestal gebeurt dat gevraagd, maar bij onze kerstbijeenkomst op 24 december werden wij ongevraagd enorm verrast. 

Kerstdiner 2019  

Dit jaar heeft Het Vadercentrum er bij wijze van experiment voor gekozen om onze wijkbewoners in de middag vóór Eerste Kerstdag uit te nodigen. In feite werd het Kerst-recept van voorgaande jaren gevolgd, maar ons spandoek met opschrift: 'Genoeg plaats in onze herberg' kon niet worden opgehangen. Onze ruimte was niet groot genoeg om iedereen te herbergen en dat spijt ons enorm. Vrijwilligers hebben geprobeerd een leuk programma voor te schotelen. De meest gehoorde reactie was 'gezellig' en met die kwalificatie zijn we heel blij. 

De Weggeefwinkel verzamelde warme vesten, truien, mutsen en handschoenen voor een multiculturele woongroep in Amsterdam van ongeveer honderd jonge mensen van over de gehele wereld. Het Vadercentrum voegde daar overgebleven eten aan toe, zodat het daar in Amsterdam echt Kerstavond werd. 

Onze dank gaat in de eerste plaats naar onze gasten uit. Vervolgens dank aan iedereen die deze bijeenkomst mogelijk heeft gemaakt. Het noemen van namen is onbegonnen werk. 

Met muzikale ondersteuning van de Cantorij van de OASE werd de bijeenkomst afgesloten met samenzang van het lied Stille Nacht. 

Stille tocht  

Voor een uitgebreide delegatie vanuit het Vadercentrum werd samenzang van het lied Stille (Kerst)nacht op Eerste Kerstdag gevolgd door een stille tocht. Onze wijk is iets vreselijks overkomen. De twintig-jarige wijkbewoner Bilal Aydin overleed door zinloos geweld. Met klem wijst Het Vadercentrum in zijn algemeenheid geweld stellig af, maar bij zinloos geweld kunnen wij niet eens meer woorden bedenken. Daarom dit:

Oud en nieuw

Zwartkijkers voorspelden dat oud-en-nieuw in het Laakkwartier wel eens een grimmige nacht zou kunnen worden. In de pers werd de voorspelling van een onrustige nieuwjaarsnacht uitgebreid besproken. Het zou wel eens niet gezellig kunnen worden omdat ook het traditionele vreugdevuur in het Laakkwartier dit jaar niet doorging. Maar de ervaring van onze Buurtvaders is anders. 

Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd er in de middag van oudejaarsdag gezamenlijk in het Vadercentrum gegeten om daarna, in samenspraak met de politie en andere hulpdiensten, in groepjes de straat op te gaan. Onze buurtvaders kennen de wijk. Ze wonen er immers zelf. Tevoren waren inktzwarte scenario's uit de kast getrokken, maar onze Buurtvaders hadden het hoofdzakelijk erg druk met alle mensen goede wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. Toen het nieuwe jaar 2020 drie uur oud was zijn de Buurtvaders naar huis gegaan om ook daar voorspoed en geluk toe te wensen. 

Nog even omkijken

Het begin van een nieuw jaar is een moment van plannen maken en vooruit zien. Maar toch kijken wij nog één keer heel even om: 

 • We gedenken mensen van wie wij in 2019 voor altijd afscheid moesten nemen. 
 • Blij zijn we met aangeboden goederen voor onze Weggeefwinkel, die - op weg naar een volgend leven - iedere dag worden aangeboden. 
 • Gelukkig zijn we met nieuwe ontmoetingen en mooie samenwerkingsverbanden. 
 • Tevreden over onze goed lopende cursussen. 
 • Trots op onze dialoog-avonden met een scala aan uiteenlopende onderwerpen. 
 • Felicitaties voor die vrijwilligers die mochten profiteren van de aantrekkende economie en een betaalde baan kregen.
En dat is nog maar een fractie van hetgeen bij ons opkomt als wij het jaar 2019 beschouwen. Het is nu tijd om vooruit te kijken. 

Goede wensen


 

Agenda

Naast een 20-tal wekelijkse cursussen, taken die in de Weggeefwinkel moeten worden verricht en de werkzaamheden van de Buurtvaders en vrijwilligers hebben we ook in de komende weken weer bijzondere activiteiten. 

 1. Maandag 6 januari, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 2. Maandag 6 januari begint het Vadercentrum het nieuwe jaar met midwinterhoornblazen  dat behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed Nederland. Het Begint om 17.00 uur en aanmelden is verplicht. 
 3. Maandag 20 januari, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 4. Vrijdag 24 januari, een literair driegangendiner in het teken van Turkije en de Turkse literatuur. Vrijwilligers bereiden voor u een maaltijd in de stijl van het Midden-Oosten. Tussen de gangen door maakt u kennis met de Turkse auteur Barbaros Altug. Hij woont op uitnodiging van Writers Unlimited een maand in Den Haag om te schrijven aan zijn nieuwe roman. Hij gaat in gesprek over zijn boeken, over de geschiedenis van zijn land en over het Turkse leven buiten Turkije. De toegang is - inclusief het diner - gratis. De capaciteit is beperkt, dus reserveren is verplicht! Het eten is halal, en op verzoek vegetarisch of vegan. U kunt dat melden bij binnenkomst. Ontvangst vanaf 17.00 uur. De voertaal is Engels, met vertaling naar het Nederlands.
 5. Op ons programma voor begin februari staat op vrijdag 7 februari een multicultureel bezoek aan de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente van Den Haag. Aanmelden is verplicht. 

Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/ This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp