Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Beste vrienden en volgers,

Het Vadercentrum heeft alles gedaan om Covid19 tegen te gaan. We hielden ons strikt aan de maatregelen, gaven voorlichting en leverden mondkapjes aan iedereen die ze nodig had. Nu naderen we het einde van de pandemie. Blijven opletten, het virus is nog niet verslagen. Er zijn nog altijd mondkapjes verkrijgbaar. Wel gloort er een nieuwe toekomst, zonder de dreiging van besmetting. Vol van actie en nieuwe kansen. Doe mee met Het Vadercentrum en help onze samenleving. 

Team Vadercentrum

1 Juli 2021


In deze editie 
  • Inzet buurtvaders tijdens EK-voetbal rondom Jonckbloetplein
  • Coronaprik bij het Vadercentrum
  • 100.000 Mondkapjes
  • Voorlichtingsbijeenkomst gezond en vitaal leven
  • Met Andere Ogen
  • Solidariteit in het Vadercentrum
  • Corona vaarwel

Inzet buurtvaders tijdens EK-voetbal rondom Jonckbloetplein


Na de voetbalwedstrijden van Oranje komen veel mensen naar het Jonckbloetplein om de winst te vieren of om over de uitslag te mopperen. Waarom loopt dit vaak uit de hand? We hebben er geen verklaring voor. Frustratie? Boosheid? Hoe dan ook, het mondt uit op vernielingen en ingrijpen van de ME. Natuurlijk willen we dit niet, zo midden in onze wijk. Onze Burgemeester Van Zanen bracht op donderdag 17 juni een bezoek aan Het Vadercentrum. Hij sprak met de Buurtvaders en verzocht ze, net als in de afgelopen keren, zich in te zetten voor een rustig verloop van de manifestaties na de wedstrijden van Oranje. 
Op het Jonckbloetplein hielden tientallen buurtvrijwilligers in gele hesjes toezicht. Ze gingen het gesprek aan met jongeren en wisten de meeste onrust snel te bedwingen. 
Het bleek een goede strategie om rond het Jonckbloetplein te posten en voorbijgangers te verzoeken er niet naartoe te gaan. Velen gaven daaraan gehoor en zo bleef het relatief rustig.
En nu Oranje door de Tsjechen naar huis is gestuurd kan alleen een hete zomer nog voor oververhitting van de gemoederen zorgen. Maar ook dan staan de Buurtvaders klaar voor de afkoeling. Onmisbaar, die trouwe vaders!

Coronaprik bij het Vadercentrum


Vadercentrum is de komende 3 weken, 1 dag per week een GGD Haaglanden priklocatie.
Het Vadercentrum, GGD-artsen en medewerkers willen alle buurtbewoners van het Laakkwartier de mogelijkheid geven zich goed te informeren over corona en de prik. Afgelopen maandag 28 juni en dinsdag 29 juni was de GGD Haaglanden voor de eerste keer te gast in het Vadercentrum. 
Eerder deze maand is de GGD Haaglanden gestart met vaccineren op tijdelijke locaties in de stad. Het gaat elke keer om verschillende locaties waar de GGD een paar dagen aanwezig is. Daarna verhuist het team weer naar een andere locatie. Woensdag 30 juni en donderdag 1 juli is de locatie Marcuskerk aan de beurt. De openingstijden zijn altijd van 11.00 tot 19.00 uur. De locaties voor de komende weken zijn nog niet allemaal bekend. Wel is zeker dat voor de komende 3 weken op maandag 5 juli, maandag 12 juli en maandag 19 juli het Vadercentrum nog een keer dienst doet als priklocatie. Iedereen die het wil kan op de locatie direct een prik krijgen. Als je een ID hebt moet je deze meenemen, een ID is echter niet verplicht. Er wordt geprikt met het Janssen-vaccin. Dit is een goed en veilig vaccin met als voordeel dat je na 1 keer prikken helemaal klaar bent. Als je toch een ander vaccin wilt dan helpen de medewerkers je met het maken van een afspraak hiervoor. 

GGD Haaglanden werkt samen met gemeente Den Haag, huisartsen en buurtvertegenwoordigers. Zo willen we er samen voor zorgen dat heel veel mensen gevaccineerd zijn en dus meer mensen beschermd zijn tegen het coronavirus en niet meer ernstig ziek worden.

100.000 Mondkapjes


Eind maart 2020 zijn wij begonnen met het maken van 100.000 mondkapjes voor de minima in Den Haag. Dat was het doel. Gemiddeld waren er 15 vrijwilligers doorlopend bezig met reinigen, knippen en naaien. Aan onze oproep voor katoen werd massaal gehoor gegeven. We kwamen nooit tekort. 
Inmiddels maakten onze vrijwilligers 86.000 stuks mondkapjes voor mensen en organisaties die zelf het budget er niet voor hadden. Ze zijn onder andere uitgedeeld bij de huisartsenposten, verschillende afdelingen van Parnassia, bij de daklozen centra’s en aan klanten van de Voedselbank. Er liggen nu nog 3000 stuks op voorraad. Ze zijn beschikbaar voor iedereen die ze nodig heeft. De productie was geen doel op zich. Enerzijds wilden we de minderbedeelden helpen toen de mondkapjes verplicht werden gesteld, anderzijds was het welbesteed als een dankbare taak voor de  
vele vrijwilligers die graag iets voor de samenleving doen.
Ze zullen niet hoeven te vervelen als we straks geen mondkapjes maken. We hebben samen nog genoeg ideeën en heel veel te doen voor onze samenleving. We zijn apetrots op onze vrijwilligers. 

Voorlichtingsbijeenkomst gezond en vitaal leven


Op woensdag 2 juni verzorgden studenten van de Haagse Hogeschool in Het Vadercentrum voor 30 wijkbewoners de voorlichtingsbijeenkomst met een maaltijd over vitaler en gezonder leven. Dit was na maanden een van de eerste groepsactiviteiten. Vanzelfsprekend onder strenge RIVM regels. Je attitude voor een gezond leven is het meest belangrijk! Maak het leuk om vrijuit te bewegen, i.p.v. de mechanische sportschool. Loop en fiets meer. Vermijd de auto en de lift, neem de trap.
Jongeren verwaarlozen huisdieren, terwijl die juist uitnodigen om te bewegen. De jeugd zit liever stil op een mobieltje en pc te koekeloeren. Geniet van de diversificatie van verschillende bevolkingsgroepen en hun gevarieerde keukens. Er werd een film getoond die het proces & effect van een positieve houding toont. Maak bewust die keuze voor een gezond leven!
De studenten gaven de deelnemers na afloop een presentje en beloonden de deelname aan de quiz. 

Samenwerking Laaktheater en Vadercentrum 
Met Andere Ogen


Op dinsdag 15 juni heeft Laaktheater in Het Vadercentrum een gesprek geleid over uitsluiting en discriminatie aan de hand van een virtual reality-ervaring. Vrijwilligers en bezoekers van Het Vadercentrum kregen een VR-bril waarin ze ‘met andere ogen’ naar een bepaalde situatie konden kijken. Deelnemers konden op deze manier een situatie, in dit geval discriminatie op basis van sekse, niet alleen beleven maar zich ook inleven in mensen die zulke situaties (kunnen) doormaken.Het doel was om mensen aan het denken te zetten over wat zij zelf kunnen doen om anderen te helpen en te ondersteunen als zij getuige zijn van vergelijkbare situaties. Maar vooral om verbinding met elkaar te zoeken en deze te versterken!

Solidariteit in Het Vadercentrum


Op vrijdag 25 juni organiseerden wij i.s.m. de Haagse Hogeschool een themabijeenkomst met een maaltijd. ‘Onze verhalen’ werd door 50 buurtbewoners bijgewoond. Tussen de maaltijden werden een korte video vertoond en de resultaten uit onderzoek gepresenteerd.Begint onderzoek niet uit algemene interesse dan wel uit boosheid. Dat laatste was het geval met Aminata Cairo en Rosalba Icaza van het International Institute of Social Studies. Ze bemerkten dat het mediabeeld in Den Haag inzake de Covid-pandemie behoorlijk incompleet was. Sommige verhalen waren niet te zien of negatief. “Deze mensen houden zich niet aan de regels!” Dat werd luidkeels gemeld. Verhalen over solidariteit, hulp en ondersteuning waren ver te zoeken.
Samen met onderzoeksassistent Umbreen, de onderzoekers Daniela Vicherat en Yothi Thrivikraman van Leiden University College en Steven Asei Dantoni zochten ze de verhalen van solidariteit.  Rosalba Icaza en Aminata Cairo keken naar buurtcentra als Het Vadercentrum, Het Moedercentrum (de Mussen) en Theater Vaillant. Daniela Vicherat en Yothi Thrivikraman vroegen naar ervaringen op de markt. Umbreen Salim zocht de Pakistaanse gemeenschap op en Steven Asei Dantoni ging op bezoek bij gezinnen van een internationale katholieke kerk. Ze onderzochten niet op een afstandelijke manier, maar deden actief mee aan projecten. Daarmee kregen ze meer informatie dan met een enquêteformulier. Zo leerden ze mooie lessen en kwamen tot opmerkelijke resultaten. Er komt een verslag in de vorm van een video die over enige tijd ook in Het Vadercentrum wordt gepresenteerd.

Corona Vaarwel


Corona Corona ga jij ons nu dan eindelijk verlaten 
Na alles wat jij ons hebt aangericht, niet alleen in eigen land maar ook in overzeese staten 
 
Mensen krijgen nu gelukkig hun broodnodige vaccinatie 
Maar door de verschillende vaccins ontstaat ook vaak weer de nodige consternatie 
 
Veel mensen zijn nu inmiddels al ingeënt 
Hoelang zal alles nog gaan duren is hier al iets meer over bekend 
 
Corona Corona jij hebt toch helaas veel mensen laten treuren 
Hadden we allemaal maar op voorkant geweten wat er zou gaan gebeuren 
 
Vele doden waren ons dan mogelijk bespaard gebleven 
Natuurlijk blijft dit altijd gissen of is dat net iets te overdreven 
 
1,5 meter en mondkapjes plicht 
En nog vele andere regels werden er vervolgens tot ons gericht 
 
Corona wij zijn jou liever kwijt dan rijk 
Zo is zoals ik er alsmaar naar kijk 
 
Hopelijk kunnen we heel snel alle dingen weer op gaan bouwen 
En hoeven we niet telkens weer om onze dierbaren die verloren zijn te rouwen 
 
Kunnen we de mensen weer gaan ontmoeten waar we zielsveel van houden 
En weer de dingen onbezonnen gaan doen waar we vroeger altijd op vertrouwden 
 
Hopelijk kunnen we met z'n allen heel snel de teugels laten vieren 
Zodat we weer kunnen gaan genieten op talloze manieren 
 
Corona ik zeg jou Adieu vaarwel 
Één ding zal ik nooit tegen jou zeggen en dat is dank je wel 
 
Marcel Bos 
Den Haag 


 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp