Copy

 
Bekijk deze email in uw browser
Beste vrienden en volgers,

Gelukkig zijn we de angst voor corona voorbij, maar het virus is nog altijd actief. Met een beetje oppassen kunnen we er goed mee leven. Dat kunnen we niet met die vreselijke oorlog in de Oekraïne. Wat kunnen wij er tegen doen? Niets meer en niets minder dan ons ontfermen over de vluchtelingen binnen ons bereik. Het Vadercentrum en de Weggeefwinkel doen alles om het leed te verzachten. Voedsel en de noodzakelijke spullen worden geregeld en uitgedeeld. En dat geeft voldoening. Daarnaast gaan alle andere activiteiten gewoon door. Lees maar mee.

Team Het Vadercentrum

1 April 2022


In deze editie
 • Grote bijeenkomst Gemeenteraadsverkiezingen
 • Laak zoals het was - Laak zoals het is!
 • Workshop ProDemos over de gemeenteraadsverkiezingen
 • NL Doet in het Vadercentrum
 • Busreis naar het Museum Beeld en Geluid
 • Wereldreis door eigen stad
 • Geveltuin voor het Vadercentrum
 • Holi Phagwa feestviering
 • Agenda

Grote bijeenkomst Gemeenteraadsverkiezingen


Op vrijdag 4 maart 2022 organiseerde het Vadercentrum een dialoogbijeenkomst met een maaltijd over de Gemeenteraadsverkiezingen onder leiding van Carin Tiggeloven. Er waren maar liefst 120 geïnteresseerde Hagenaars aanwezig om met kandidaten van 14 politieke partijen te discussiëren over de verkiezingsprogramma’s. Het motto: ‘We kunnen verschillen van mening, maar als het gesprek daarover ons rijker maakt, dan is dat heel mooi’. Kortom, dialoog boven debat.   
De kandidaten verdeelden zich over de eettafels om kennis te maken met de aanwezigen. Daarna vroegen we de kandidaat-raadsleden elkaar voor te stellen. Dat was spannend, want niet iedereen bleek de ander voldoende te kennen. Het was wel een leuke manier van introduceren. Zo kwam de discussie over de verschillende politieke zienswijzen goed op gang. Veel kandidaten legden de aanpak van de partijen duidelijk naast elkaar. Heel verhelderend. Iedereen was over één ding eens: kom stemmen en laat je stem nooit verloren gaan. 
De kandidaten hadden aan de eettafel veel over de wijk gehoord. Van mooie dingen tot problemen die dringend om aandacht vragen. De rol van het Vadercentrum was hen nu ook duidelijk. Ze beloofden alles mee te nemen naar de Gemeente, hun partij en de ambtenaren. Een bedankje aan het adres van alle aanwezigen was op z’n plaats en zo werd de avond positief afgesloten.

Laak zoals het was - Laak zoals het is!


Welke beroemde mensen komen uit Laak? Wat zijn belangrijke plekken in de wijk? Hoe zag Laak er vroeger uit, toen geboren werd of toen u aankwam? Kort gezegd: wat is de geschiedenis van Laak die niet vergeten mag worden? 
Met deze vragen schoof het Haags Gemeentearchief aan bij de maaltijd van 9 maart in het Vadercentrum. Het Gemeentearchief schenkt een jaar lang bijzondere aandacht aan Laak. Zo is er een film gemaakt over de geschiedenis van Laak tussen 1940 en 1995 en er zijn de afgelopen weken zo'n 60 bewoners van Laak gefotografeerd. Zij leggen in één zin uit wat Laak voor hun vandaag betekent. Deze 60 portretten hangen nu midden in het Centrum in de tramtunnel bij de Grote Marktstraat. Tijdens de gezamenlijke maaltijd werden herinneringen opgehaald aan bijzondere buurtwinkels. De gezellige Tante Lenie, die met een praatje voor iedereen tijd had. De verkoop van videobanden, deels onder de toonbank. De beroemde badhuizen, waar je voor 10 cent 10 minuten kon douchen. Daarna snel wegwezen, want de volgende stond te popelen. Tegenwoordig huizen in Laak mensen met verschillende culturen. Deze avond bewees dat het gevoel van saamhorigheid groot is. ADO speelt van oudsher een grote rol in de wijk. En nu koop je zelfgemaakte honing van een groep multiculturele groep imkers. Laak is ook de bakermat van Sugar lee Hooper, Johnny Lion, Sigge Florentina, Aad de Mos, het ‘Monster van Laak’ Ton Hoogenduin, Danique Zwaan en vele anderen. Een wijk met een kleurrijke historie en dito toekomst.
De komende weken zijn bewoners welkom om een kijkje te nemen in de 19 km archiefstukken, die zich onder het stadhuis bevindt. Er zijn speciale herinneringen aan Laak uit de archiefdozen gehaald. Wilt u ook komen, schrijft u dan in bij de bibliotheek Laakkwartier. 

Workshop ProDemos, gemeenteraadsverkiezingen


Je kunt als inwoner van Laak wel stemrecht hebben, maar dat wil niet zeggen dat je gaat stemmen. Het stoort Den Haag dat tweederde van Laak niet in verkiezingen geïnteresseerd is. Dat betekent dat al die mensen in Den Haag een eigen leven leiden, met nauwelijks aandacht voor de Haagse samenleving. 
ProDemos probeerde voor de afgelopen Raadsverkiezingen daaraan iets te doen. Een voorlichter kwam langs met een heldere PowerPoint presentatie om uit te leggen dat de Gemeente een deel van je leven in Den Haag mede bepaalt. Met aan het hoofd de Burgemeester (‘wie is dat?’) stippelt de Raad (‘wat is dat?’) langs democratische lijn (‘democratie?’) het beleid uit. Je hebt er dagelijks mee te maken en je kunt er invloed op hebben. In de kern zijn de verkiezingen daarom zo belangrijk, want wij kiezen de raadsleden, die het beleid controleren en waar nodig bijsturen.Zo heeft de vertegenwoordiger van ProDemos het uiterste gedaan om zo veel mogelijk mensen uit Laak te informeren over het nut van verkiezingen en te motiveren om te gaan stemmen. In ons zaaltje heeft hij gescoord, want er waren duidelijk mensen van plan om op 16 maart toch naar stembureau te gaan. Helaas wijzen de cijfers uit dat de opkomst ook deze keer weer minder was dan voorheen. Er is dus nog volop werk aan de winkel voor ProDemos, waarbij het Vadercentrum ze graag helpt door ze ook de eerstvolgende verkiezingen weer uit te nodigen.

NL Doet in het Vadercentrum


Het Oranje Fonds zet vrijwilligerswerk in de spotlight met de actie NL Doet. Die actie was op vrijdag 11 maart gericht op het Vadercentrum en de Weggeefwinkel. Als klussen was gekozen voor het opknappen van de werkplaats, ordenen en opruimen van de Weggeefwinkel, interviewen van de wijkbewoners en vrijwilligers en het naaien van draagtasjes. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur hebben heel veel vrijwilligers heel hard gewerkt. Het Vadercentrum en de Weggeefwinkel zagen er ordelijk en schoon uit en de productie van tasjes was enorm.Veel belangrijker waren de nieuwe contacten tussen externe vrijwilligers, wijkbewoners en de vrijwilligers van het Vadercentrum. Een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. Wanneer weer?

Busreis naar het Museum Beeld en Geluid


Op zaterdag 12 maart 2022 reed om 11.00 uur een grote bus voor het Vadercentrum. 50 Vrijwilligers stapten in voor een rondleiding en een lekkere lunch in het Museum Beeld en Geluid. We leerden dat het interessante museum ooit het PTT museum was: Post, Telegrafie en Telefonie. Je ziet (nog steeds) de ouderwetse telefoontoestellen en er staat een echte telefooncel. Er waren maar een paar mensen die telefoon thuis hadden en de rest ging naar de telefooncel en betaalde het gesprek met muntjes. De post werd met paard en wagen rondgereden.
Inmiddels is het museum gemoderniseerd tot het Museum voor Beeld en Geluid. Er is veel aandacht voor moderne communicatie. Voor nepnieuws bijvoorbeeld. De techniek maakt het mogelijk nepnieuws te maken en te verspreiden. Verzonnen en foute berichten, die heel veel ellende kunnen veroorzaken. Niet alleen de roddels bij Shownieuws, maar veel ernstiger over oorlog en agressie.
Nu is het voor iedereen heel belangrijk om zelf nepnieuws te herkennen. Want dan kan die verzonnen berichtgeving geen kwaad meer doen. In het Museum van Beeld en Geluid zijn zelfs oefeningen te vinden om nepnieuws op te sporen. Heel interessant en vooral handig.Deze dag was voor groot en klein een toppertje. Speciale programma’s voor volwassenen en kinderen, een lekkere lunch en een leerzame rondleiding. En echt waar, dit verslag is geen nepnieuws, dit is allemaal echt gebeurd op 12 maart 2022.

Wereldreis door eigen stad


Op zaterdag 19 maart 2022 vond de stedelijke activiteit ‘Wereldreis door eigen stad’ plaats. Heel veel instellingen in Den Haag hielden ‘open huis’ en het Vadercentrum deed daar graag aan mee. 


De gasten bezochten verschillende workshops als draagtasjes naaien, vogelhuisjes timmeren, een hoedje borduren, Repair Café, Arduino of werken aan de computer. En vanzelfsprekend toonde het Vadercentrum zich gastvrij met een keur aan hapjes en drankjes uit alle streken van de wereld.

Geveltuin voor het Vadercentrum


Op dinsdag 22 maart 2022 hebben de vrijwilligers van het Vadercentrum i.s.m. Duurzaam Den Haag voor het Vadercentrum een geveltuin aangelegd. Er werden 60 stoeptegels weggehaald en zo kwam de ruimte vrij voor een mooi bloemen- en plantenperk, waarin o.a. lavendelplanten het goed zullen doen. 
Den Haag moet groener en Laak zeker ook! Daarom doet de stad weer mee met het NK Tegelwippen. Het startschot daarvoor werd gegeven door de Wethouder bij het Vadercentrum in Laak. Laak is een van de meest versteende wijken van de stad en er is weinig groen. Dat moet veranderen, vinden de vrijwilligers van het Vadercentrum die helpen met de aanleg en onderhoud van de geveltuin. 
De vrijwilligers en de bezoekers van het Vadercentrum zijn blij met hun nieuwe geveltuin. Een groene stad is goed voor mens en dier. Groen zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan sijpelen, geeft schaduw en koelte in de zomer en is belangrijk voor insecten, vlinders en vogels. Zo’n geveltuin maakt de buurt gezelliger. Daarom gaan we goed voor deze nieuwe geveltuin zorgen.

Holi Phagwa Feestviering


Op vrijdag 25 maart 2022 vierden we in aanwezigheid van ruim 90 multiculturele gasten Holy Phagwa, het Hindoestaanse nieuwjaar of het Lentefeest. De vrijwilligers en stagiaires waren heel vroeg begonnen met het klaarmaken van een vegetarische maaltijd en feestelijk versieren van het Vadercentrum voor de samenkomst met dialoog en gemeenschappelijk eten. Vanaf 16.45 kwamen de eerste deelnemers binnen. De tafels gedekt en de sfeer uiterst gastvrij. Onder het eten werden Hindoestaanse liederen gezongen en er werd gedanst. Holi Phagwa is een Hindoestaans feest. Maar omdat iedereen welkom is waren er gezellige mensen uit alle multiculturele richtingen. Rond 17.30 uur werden er Hindoestaanse koekjes rondgedeeld en kwam de avond langzaamaan tot een einde. Samen opruimen en naar huis. Er was nog veel na te praten in huiselijke kring en onder al die vrienden die elkaar weer waren tegen gekomen. 


Naast het 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden van de Buurtvaders en in de Weggeefwinkel, hebben we voor de komende weken weer veel bijzondere activiteiten gepland. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
 • Maandag 4 april: Repair Café in het Vadercentrum. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 13.00 uur. 
 • Zaterdag 23 april: Wegens ramadanmaand organiseren wij een iftar-maaltijd met een programma voor iedereen.  De inloop is vanaf 19.30 uur en aanmelden is verplicht.  
 • Maandag 25 april: Repair Café in het Vadercentrum. Bezoekers kunnen langskomen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 13.00 uur. 
Een uitgebreid programma vindt u op onze website: 
www.haagsevaders.nl   


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vadercenrum Adam · Jonckbloetplein 24 · Den Haag, Zh 2523 AR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp