Copy
Dit is de wintereditie van de nieuwsbrief Sunday Assembly Utrecht. 
View this email in your browser
Winter Wonder News!

Dit is de wintereditie van de nieuwsbrief Sunday Assembly Utrecht. Je vindt hier de agenda voor het komende seizoen, een bezoeker aan het woord, een pakkend interview met één van onze (s)prekers en nog meer. Lees dus snel verder! Fijne feestdagen!
In deze nieuwsbrief:

Over ons

Sinds 2014 wordt iedere laatste zondag van de maand tussen 11 en 12 uur 's ochtends The Sunday Assembly Utrecht gehouden. In 2015 zijn de bijeenkomsten op een vaste locatie beland in The Venue, waar (voorlopig) genoeg ruimte is voor het groeiende aantal bezoekers. 

Er wordt een platform geboden voor bezoekers om elkaar te ontmoeten, iets nieuws te leren van een wetenschappelijke lezing & samen te zingen met de Ameezingband. Het project wordt op vrijwillige basis georganiseerd en bezoekers worden aangemoedigd tot vrijwilligerswerk. Het motto van de Sunday Assembly is: "Wonder more, Live better and Help often".

Aafje in de arena!


Gisteravond was Aafje Hunink één van onze "founding fathers" op de TeeheeVee! Kijk hier de discussie terug over 'ontkerkelijking' in het EO-programma 'Arena' om 21:15 op NPO 2.

Interview met (s)preker van januari - Esther van Duin

Hoe zitten de hersens in elkaar? Hoe werkt leren en geheugen? Wat is stress en wat veroorzaakt het? Veranderen onze hersens nog elke dag? Wat heeft dit met neurobics te maken? Esther van Duin is wetenschapper en Brankele Frank geeft 'strategisch advies' aan grote bedrijven. Ze kwamen elkaar als neurobiologen onder meer tegen bij 'de Nationale DenkTank'. Samen nemen ze ons mee op een reis door onze hersenen en laten ze zien hoe spectaculair we eigenlijk in elkaar zitten. Ze gaan het hebben over hoe wij - de mens - geworden zijn zoals we zijn en over de invloed van stress en veranderingen en over 'neurobics' dus. In deze nieuwsbrief stellen we graag Esther van Duin kort aan je voor: 

Esther van Duin"Ik ben Esther van Duin, 28 jaar en ik woon in Amsterdam. Aan de Universiteit van Amsterdam heb ik ook psychobiologie gestudeerd en op dit moment doe ik een promotieonderzoek in de neurowetenschappen aan de Universiteit van Maastricht op de afdeling psychiatrie en het AMC bij de nucleaire geneeskunde.

Van kleins af aan ben ik al gebiologeerd door het menselijk gedrag. Als wetenschapper wil ik dan ook meer te weten komen over dat gedrag en dat doe ik door onderzoek te doen naar de hersenen. Ik doe onderzoek naar het ontstaan van psychiatrische problemen zoals schizofrenie en hoe de genen en de omgeving hierbij een rol spelen. Ik doe dit onderzoek voornamelijk bij mensen met het 22q11-deletiesyndroom die door een verandering in hun erfelijk materiaal een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van psychiatrische stoornissen.  Daarnaast doe ik ook onderzoek naar het beloningssysteem van de hersenen - het stofje dopamine - met behulp van speciale hersenscans. Dopamine is het stofje dat je een fijn gevoel geeft en dat vrijkomt als je een examen behaalt, als je bepaalde drugs gebruikt en ook tijdens de seks." 
Lees het hele interview hier. 

Bezoeker aan het woord

 
Carlo (44):
“Wat ik zo leuk vind aan de Sunday Assembly Utrecht is dat het vrolijk is én voor iedereen, zoals een open community zonder specifiek geloof hoort te zijn. Ik ben nu zo'n elf keer geweest. Wat ik eet van de Sunday Assembly? De zelfgebakken taarten natuurlijk! Oh, wéét? Dat het thema is: Live better, Wonder more & Help often. Wat mij het meest is bijgebleven is het nummer ‘Laat me’ van Ramses Shaffy met de Franse intro, gespeeld door de A-mee-zingband. Ik houd zelf van muziek en zing ook graag. Momenteel luister ik:
https://www.youtube.com/watch?v=D48iP-plu2I
https://www.youtube.com/watch?v=EvAEbgVj4Es
https://www.youtube.com/watch?v=1boeQ9zoF-s
https://www.youtube.com/watch?v=_OO2PuGz-H8
Als ik niet bij de Sunday Assembly ben, dans ik veel, verzorg ik mijn zes planten en knuffel ik graag met Charly, de King Charles-spaniël van mijn ouders. Ik vind dat mensen sowieso wel wat meer mogen knuffelen. Waar je mij niet snel vindt? In een steak-restaurant.”

Wat vind jij fijn aan de Sunday Assembly? Wie weet interviewen we jou volgende keer!

Agenda

Hieronder een voorproefje van onze (s)prekers van dit seizoen.
27 december 2015 - Sterkte verhalen door Daniël Schut
Daniël Schut is in het dagelijks leven werkzaam als debatgoeroe. Al wordt hij liever als 'specialist argumentatieleer, retorica en persuasieve communicatie' aangekondigd. Als Nederlands Kampioen Debatteren (2013) kent Daniël de kneepjes van het vak van de retorica en het klappen van de zweep van de persuasieve psychologie. Daniël won tweemaal de Olympische Spelen van 'de debatwereld'; bij sommigen bekend als de Oxford Intervarsity. Zijn kennis deelt hij graag om ons allen te leren voortaan "sterke verhalen" te vertellen.
1 januari 2016 – Neurobics door Esther van Duin en Brankele Frank
Gastsprekers Esther van Duin en Brankele Frank zijn beiden neurobiologen en vogelen graag uit hoe het allerkleinste detail van ons brein werkt. Het zijn de perfecte reisleiders/ cartografen voor het koloniseren van de werking van je brein, dat altijd blijft fascineren. Is 20 min niet genoeg? Vraag dan een workshop aan via www.blancolour.com.
2 februari 2016 - Muziek door Leendert van der Valk
 
Gastspreker Leendert van der Valk is freelance journalist en exceleert o.a. in muziekjournalistiek. Met een breed repertoire aan passie voor allerlei verschillende muziekstijlen; zoals Afrikaanse en Caribische muziek maar ook jazz, blues, funk en soul. Naast de muziek is zelf ook inspirerend om naar te luisteren.  Leestip: zijn laatste boek heet “Duivelsmuziek - Op de fiets van Memphis naar New Orleans” en hij is schrijver bij NRC Next en NRC Handelsblad. Meer info? Dat vind je op zijn website.

Wist je dat?

De Sunday Assembly Utrecht in oktober is uitgeroepen tot The Sunday Assembly of the Month! Daar zijn wij natuurlijk supertrots op!  Voor onze "awesome community, great Help Often events, beautiful photography and GREAT cake"! Dank jullie allemaal voor jullie bijdrage! 

Over cake gesproken

Elke maand wordt de assembly in Utrecht afgesloten met koffie en taart! De taarten worden zelf gebakken door vrijwilligers en bezoekers. Een taart die regelmatig voorbij komt is de dadeltaart. Vind je ‘m zo lekker dat je die zelf ook wel zou willen maken? Dat kan! Hieronder vind je het recept:

125 gr roomboter
50 gr palmsuiker
1 ei, losgeklopt
1 el honing
250 gr dadels, grof gehakt
100 gr biscuitjes, in stukjes
50 gr walnoten, grof gehakt
50 gr kokosrasp
Bekleed een bakvorm met huishoudfolie. Smelt boter op laag vuur. Laat de suiker al roerende oplossen in boter. Klop het ei erdoor. Voeg de honing en dadels toe en verwarm 1 minuut. Voeg biscuitjes en walnoten toe en warm even door. Schenk in bakvorm en laat de taart in 2 uur in de koelkast opstijven (wel eerst even iets laten afkoelen voordat je 'm in de koelkast zet). Bestrooi voor serveren met geraspte kokos!
Smakelijk!!!
Wat is jouw favoriete taart? Neem 'm een keer mee naar de Assembly! 

 
Deze goede cartoon van Argibald mochten wij bewerken voor deze nieuwsbrief :) De originele tekening en nog veel meer supergrappige cartoons vind je hier!

Ewout blogt: Waarde volgelingen!

 
In mijn korte carrière als gevaarlijke sekteleider had ik nooit durven dromen dat fenomenen als Sabrina, Elizabeth & Marcel mij zouden verkiezen als eerste columnist voor hun prachtinitiatief, maar zo gebeurde het dus in deze dagen dat er een oproep uitging om jullie toe te schrijven, naast mijn gestuntel op ons prachtpodium. We lanceren namelijk bij dezen de ‘de seizoensnieuwsbrief’. Uw grappenmakers/presentatoren gaan daarin steeds een column/editorial schrijven. Deze keer is de titel “winter”. Ik ben nu al benieuwd naar de volgende titel. 

Ik ben trots op al onze bezoekers, die de afgelopen periode het podium op zijn gestapt en uit het hart gesproken hebben. Het is eigenlijk ook een klein wonder dat mensen als Elizabeth, Marcel en Sabrina nog weer extra initiatieven nemen zoals een nieuwsbrief. Er gebeurt steeds meer - kleinschalig en grootschalig -binnen de Sunday Assembly en dat is eigenlijk elke keer weer een nieuw stukje positieve energie dat op een barre boze wereld wordt afgevuurd.

De bezoekersaantallen worden stabieler, de band klinkt steeds spectaculairder en het is - al met al - een van de mooiste projecten waaraan ik mee heb kunnen doen. Vooral de sprekers doen het erg goed tot nu toe, maar zelf vind ik het ook mooi dat we soms brutaal zijn – als ik weer eens vrolijk de plank missla op het podium –  maar ook stil, gevoelig, onderzoekend. Dat maakt het concept volgens mij krachtig en moeilijk uit te leggen op feesten en partijen. Zelf begrijp ik soms ook niet zo goed wat er nu eigenlijk gebeurd is. De dag waarop ik enthousiast zou staan te dansen & zingen op muziek van Marco Borsato leek mij eerder een voorteken van de Apocalyps  dan een gelukservaring, maar toch heb ik nu het gevoel dat het goed voor mijn ziel is. 

In een poging om u naast dit onsamenhangende gebrabbel toch iets nieuws te vertellen, bedacht ik mij net dat het misschien aardig is om te weten dat we druk in gesprek zijn met andere assemblies over de hele wereld om in mei 2016 een grote internationale conferentie naar Utrecht te halen. Aafje probeert vandaag contact te krijgen met de vader van Kyteman om te onderzoeken of we misschien in het creatieve-zooitje-ongeregeld bij Kytopia terecht zouden kunnen voor dit evenement, maar ze heeft ook allerlei andere toffe opties onderzocht. Als dat allemaal lukt, komt er binnenkort al een “save the date” en wordt 2016 een heel gaaf jaar voor ons, maar als dat niet lukt eigenlijk ook. Taart eten blijft immers mijn kerndoel voor 2016. Dit gaat mij lukken. Samen kunnen we dit doel bereiken. Taart. Dank voor uw aandacht. Ik hoop dat ik u snel weer  toeschrijf of toespreek; mogelijk met iets meer samenhang dan thans het geval is en tot taarts!

Liefs,

Ewout
Lezingen, live muziek van de Ameezingband, comedy, ontmoeting, reflectie, stilte, vrijwilligerswerk en taart. Elke maand in de Venue. Altijd gratis.