Copy

Beterinhetgroen.nl

Nieuwsbrief 3 - september 2015
View this email in your browser

Passend aanbod in de buurt: al op 570 locaties in Nederland

Het aantal initiatieven in de Beter in het Groen-zoeker groeit en daarmee ook de kans om passend aanbod in de buurt te vinden! We hebben ruim 570 groene locaties verspreid in Nederland met gezondheidsbevorderend aanbod. Het beweegaanbod groeit het hardst. Dat is mooi want uit de bezoekersstatistieken blijkt dat tot nu toe ook het vaakst wordt gezocht op ‘bewegen’.

Lees verder

De Friesland Zorgverzekeraar zet in op preventie met Beter in het Groen

Op 22 juni is de Beter in het Groen-zoeker gelanceerd. Green Deal partner De Friesland Zorgverzekeraar heeft de zoeker als een van de eersten op haar website ontsloten. Wij vroegen Ingrid Wiechers (directeur Klant en Commercie en stuurgroeplid van Beter in het Groen) waarom zij als zorgverzekeraar meedoen en vooral ook hoe dit past in een breder kader. "We willen mee helpen mensen bewust te maken van de invloed die ze zelf hebben op hun eigen gezondheid, woon-,werk- en leefomgeving"

Lees verder

Unieke kans voor gemeenten in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland wil met haar groenbeleid andere beleidsvelden versterken. Als netwerkpartner van Beter in het Groen stimuleert zij gemeenten het aanbod van lokale initiatieven op het snijvlak van groen en gezondheid beter toegankelijk te maken.

Aan maximaal 8 Noord-Hollandse gemeenten kan met dank aan de provincie de Beter in het Groen-zoeker kosteloos een jaar lang worden aangeboden. Waarom zou een gemeente de Beter in het Groen-zoeker willen opnemen in haar burgerportaal?

Lees verder

Het Pad

Deze maand melde zich een uniek initiatief aan bij Beter in het Groen: Het Pad. Het Pad  is een wandelpad dat zich onderscheidt van alle andere wandelpaden in Nederland omdat het ontworpen is voor mensen met recidiverende depressie, chronische vermoeidheid en aanverwante aandoeningen zoals burn-out. Het Pad begint in Millingen, loopt bij voorkeur over de stranden en soms de dijk van de Waal tot aan Slot Loevestein. Dan verder langs Merwede, het Hollands Diep en Haringvliet om  na circa 240 km en ongeveer twee weken lopen, tot besluit te komen op het strand bij het Vrijheidsduin aan de zee.

Afhankelijk van de persoon en de psychische problematiek kan Het Pad in een groep of solo gelopen worden. In geval van een groep kan een verpleegkundig begeleider mee. Bij sologang heeft een coach dagelijks telefonisch contact met de wandelaar. De Radboud Universiteit en het Radboud UMC doen wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van Het Pad.

Lees meer

Effectief beweeg- en sportaanbod

Partner NISB biedt ook interventie-eigenaren met buitenaabod ondersteuning om te komen tot (erkend) effectief sport- en beweegaanbod. Effectieve sport- / beweeginterventies zijn aanpakken die goed zijn beschreven, theoretisch zijn onderbouwd en waarvan ervaringen van deelnemers en uitvoerders zijn getoetst. Het predicaat ‘effectief beweeg-/sportaanbod’ helpt om de doelgroep via zorgprofessionals nog beter te bereiken. Ook kan het helpen om in aanmerking te komen voor subsidies van gemeenten of de rijksoverheid zoals bij de Sportimpuls. Meer informatie via: interventiedatabase gezond en actief leven. Of neem contact op met Patrick Rijnbeek: patrick.rijnbeek@nisb.nl.

Bekijk het filmpje van Effectief Actief:
Effectief Actief  promo  2012

Drie nieuwe partners uit de zorg- en sportsector

Het netwerk en bereik van Beter in het Groen wordt alsmaar groter. In de zomermaanden zijn de opleiding Sport- en Bewegingseducatie (SBE), ROS Friesland en iZovator als netwerkpartner aangesloten. Beter in het groen is opgenomen in het curriculum van SBE. ROS Friesland stimuleert zorgverleners in Friesland gebruik te maken van de Beter in het Groen-zoeker. Izovator koppelt Beter in het Groen aan het project "Meer Veerkracht, langer thuis".

Lees verder

Dementie voorkomen door gezonde levenstijl

Niet roken, diabetes vermijden en zorgen dat de bloeddruk niet te hoog wordt is het devies. “Vooral dat laatste is van grote invloed,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Hoewel dit nieuw bewijs is, weten we al langer hoe ontzettend belangrijk het onder controle krijgen van de bloeddruk is. Daarom probeert ANBO een gezonde en actieve leefstijl te promoten bij senioren.

Lees verder

Beter in het Groen is er ook voor kinderen

Hoewel het aanbod in de Beter in het Groen-zoeker vooral gericht is op volwassenen en senioren, groeit gaandeweg het aanbod voor kinderen! Een greep uit het aanbod:
  • Op Bosavontuur! in Schaijk. Kindercoach Helma van de Rakt gaat iedere 1e woensdag van de maand op bosavontuur. "Iedere keer komen we andere uitdagingen tegen, die we samen aangaan, we 'overleven' iedere keer." Zie foto hieronder.
  • Buitenschoolse opvang voor kinderen in de natuur zoals bij Natuur is een Feest in Castricum of BSO WIjs! in De Meern, Vianen of Driebergen.
  • Buitentherapie voor kinderen van 4-15 jaar in Velp en Elst. Op basis van de vraag en ingangsklacht wordt door Kindertherapeut Yvon Schuler een speciaal op maatprogramma aangeboden. Zowel spel-, creatieve- als cognitieve therapie en coaching worden toegepast in de natuur.
Zoek in de Beter in het Groen-zoeker op aanbod voor kinderen of peuters en vind meer passend aanbod in de buurt! Verzorgt u relevant aanbod voor kinderen? Meld uw aanbod aan via de aanleverwebsite.

Doorontwikkeling Beter in het Groen-zoeker

Verheugd zijn we over de toename in het aantal initiatieven, deze toename bleek echter gepaard te gaan met een langere initiële laadtijd van de zoeker. Deze week is de communicatie tussen de Beter in het Groen-zoeker en de achterliggende database verbeterd, waardoor de zoeker nu weer sneller laadt.

Dit najaar voeren we nog een aantal kleine verbeteringen door, zoals de vindbaarheid van bijzondere voorzieningen voor mensen met een beperking.  Zodra er voldoende partijen zijn die de Beter in het Groen-zoeker via de eigen website ontsluiten of op een andere manier financieel bijdragen aan Beter in het Groen kunnen we in 2016 van start met de verdere doorontwikkeling. Een wens die hoog op de agenda staat is de mogelijkheid om snel te kunnen zoeken bij welk aanbod ervaring aanwezig is voor de begeleiding van mensen met bijvoorbeeld hart-en vaatziekten, diabetes, ADHD of een burn-out (extra zoekfilter). Ervaring met specifieke doelgroepen wordt nu al wel getoond bij de detailinformatie van het initiatief.

Ervaringsverhalen

Gezond aanbod in het groen is steeds beter vindbaar. Wij zijn daarom benieuwd naar de ervaringen van mensen die hebben deelgenomen aan initiatieven in de Beter in het Groen-zoeker om op onze website te plaatsen. Kent u deelnemers die we kunnen benaderen om enkele korte vragen te stellen? Mail dan naar beterinhetgroen@mediquest.nl.

Ook aanbieders van initiatieven plaatsen mooie ervaringsverhalen op hun website,
lees bijvoorbeeld het verhaal van Aart, deelnemer bij BoFit Burnoutbegeleiding en Stressmanagement; het verhaal van Joyce, deelneemster bij Baan Fit of het verhaal van Tineke, wandelcoach bij het Coach Bureau.

Op de agenda:

Beter in het Groen is aanwezig op de volgende evenementen:
  • 18 september: Inspiratiedag Natuurlijk Gezond. Groene interventies hebben de toekomst!
  • 23 september: Nationale Groendag 2015. Kennis vergaren en netwerken over het implementeren van de waarde van groen in beleid.
  • 6 oktober: Lancering  van de Beter in het Groen - zoeker op de website van de branchevereniging VHG (ondernemers in het groen) tijdens een bijeenkomst van Groene Poort.
Share
Tweet
Forward