Copy

Martin Koolhoven terug met nieuw seizoen De kijk van Koolhoven
Vanaf vrijdag 21 februari 20.25 uur op NPO 3

Vanaf 21 februari is De kijk van Koolhoven, het enige filmprogramma op de Nederlandse televisie, weer terug. Filmmaker Martin Koolhoven, bekend van onder meer Brimstone en Oorlogswinter, bespreekt in zes afleveringen zijn favoriete films op de voor hem kenmerkende, onnavolgbare wijze: hartstochtelijk en inzichtelijk.
Martin Koolhoven bespreekt de huidige hausse van remakes en sequels, selecteerde in Europa de beste misdaadfilms, kijkt naar hoe buitenaardse wezens in speelfilms worden neergezet, gaat in maar liefst twee uitzendingen dieper in op het fenomeen American Gangster en kijkt tot slot naar tijdreisfilms.

De kijk van Koolhoven: zes nieuwe afleveringen vanaf vrijdagavond 21 februari, om 20.25 uur op NPO 3. 
Sequels, remakes
Uitzending: 21 februari  

Als je zelf een vervolg op een filmprogramma maakt, is het eigenlijk een verplicht onderwerp: de hausse aan remakes, sequels, prequels en dergelijke die Hollywood overheerst. Er is alle reden om daarover te klagen, want originele speelfilms worden steeds schaarser. Maar volgens Martin Koolhoven biedt het ook mogelijkheden. Voor De kijk van Koolhoven zocht hij de meest geslaagde uit: van Spider-man: Into the Spider-Verse via Ben Hur en Terminator 2: Judgment Day naar The Thing. Verder legt hij aan de hand van James Bond en Indiana Jones uit waarom het de ene film zich beter voor een vervolg leent dan de andere.

Eurocrime
Uitzending: 28 februari  

Net als de horrorfilm gaat de misdaadfilm in Europa net even verder dan elders. Martin Koolhoven behandelt voor deze aflevering onder meer La Haine uit Frankrijk, Sexy Beast uit Engeland en M uit Duitsland. Speciale aandacht krijgt Italië, waar in de jaren zeventig in navolging van Amerikaanse films als Death Wish, Dirty Harry en The French Connection de Poliziesco welig tierde. In De kijk van Koolhoven aandacht voor de meest krankzinnige achtervolgingen en soms verrassend sterke scènes, die niet zelden goed verstopt zijn.  

Aliens
Uitzending: 6 maart 

Buitenaardse wezens zijn een heerlijk gegeven voor een filmmaker, meent Martin Koolhoven. Hiermee kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten. Dat deed Ridley Scott dan ook in zijn klassiek geworden Alien, waarbij de buitenaardse wezens werden vormgegeven door kunstenaar H.R. Giger. In het vaak verfilmde The Invasion of the Bodysnatchers zijn de aliens juist niet te onderscheiden van mensen. Steeds weer terugkerend is de ontmoeting met de mens. Archetypisch is de ontmoeting uit The Day the Earth Stood Still uit 1951. In De kijk van Koolhoven is onder meer te zien hoe regisseurs als Steven Spielberg en Tim Burton deze ontmoeting hebben aangepakt. 

American Gangster 1
Uitzending: 13 maart 

De gangster is één van de meest iconische figuren in de Amerikaanse cinema. Begin jaren negentig kreeg de gangsterfilm weer een enorme boost door Reservoir Dogs, het debuut van Quentin Tarantino. Aan de hand van klassieke films in het genre laat Martin Koolhoven in deze aflevering zien hoe het acteren is veranderd: van de klassieke opvatting van James Cagney, Humprey Bogart en Edward G. Robinson naar de 'method acting' van Marlon Brando, Al Pacino en Robert De Niro. De staalkaart van de 'method acting' was natuurlijk het grandioze eerste deel van The Godfather. "Als die niet hebt gezien", zegt Koolhoven, "dan praat ik niet meer met je." 

American Gangster 2
Uitzending: 20 maart 

Met zoveel goede gangsterfilms uit Amerika kon er makkelijk een tweede aflevering van De kijk van Koolhoven worden gemaakt. Dit keer ligt de nadruk op de regisseurs die in de loop van de jaren zeventig en tachtig naam maakten: denk aan Martin Scorsese en Brian de Palma. Zij waren zich bewust van de geschiedenis van cinema en dat zie je duidelijk terug in films als Goodfellas en The Untouchables. Met Miller’s Crossing van de Coen Brothers waagt een andere generatie zich weer aan de gangsterfilm. Zij citeren op hun beurt weer ruimhartig uit The Godfather. 

Tijdreizen
Uitzending: 27 maart 

In The Time Machine uit 1960, naar het gelijknamige verhaal van H.G. Wells, gaat de tijdreiziger naar de toekomst, omdat hij vooral benieuwd is naar hoe de vooruitgang eruit zal zien. Maar in de beroemdste tijdreisfilm aller tijden, Back To The Future, gaat de hoofdpersoon terug in de tijd. De vraag is dan altijd: kun je daarmee het heden veranderen of niet? Andere tijdreisfilms die in De Kijk van Koolhoven aan bod komen, zijn Ground Hog Day (waarin de hoofdpersoon een dag telkens opnieuw beleeft) en Idiocracy (waarin de wereldbevolking alsmaar dommer wordt.) En passant legt Martin Koolhoven nog even uit hoe wetenschapper Stephen Hawking heeft bewezen dat tijdreizen helemaal niet kan bestaan.     
Masterclass op IFFR
Tijdens het International Film Festival Rotterdam neemt Martin Koolhoven een voorschot op het tweede seizoen van De kijk van Koolhoven. In deze masterclass deelt hij zijn liefde voor de Italiaanse genrefilm, van spaghettiwestern tot ‘giallo’. Met de blik van een maker en de charme van een entertainer ontleedt hij zijn favoriete filmscènes.

Meer informatie
Previews in Eye Filmmuseum
De zes nieuwe afleveringen van De kijk van Koolhoven worden vanaf 20 februari, een dag voor de uitzending, al als sneakpreview vertoond in Eye Filmmuseum in Amsterdam. Martin Koolhoven is bij de vertoningen aanwezig en na afloop wordt een film vertoond die aansluit bij de uitzending.

Meer informatie.
VPRO – Kijk van Koolhoven – © Merlijn Doomernik
vpro.nl/de-kijk-van-koolhoven vpro.nl/de-kijk-van-koolhoven
Download still  - VPRO – Kijk van Koolhoven – © Merlijn Doomernik
Download poster - (c) Paul Teng / VPRO
Download poster (zonder balk)  - (c) Paul Teng / VPRO


Voor meer informatie: 

020-4868212 | info@herrie.com | www.herrie.com