Copy
Nyhetsbrev från Sätergläntan.
Nytt från Sätergläntan
Nytt från Sätergläntan
Share
Tweet
Share
+1
Forward

LÄSÅR: SLÖJD OCH HANTVERK - FORM OCH KULTUR

Vårutställning Sätergläntan 20-21 maj

Vårutställning

20-21 maj kl 11-17

Utställningar av studerande vid Sätergläntans läsårsutbildning Slöjd och hantverk – form och kultur med inriktningar smide, sömnad, trä och väv.

Invigning av Tina Ohlsson, regiondirektör Region Dalarna, fredag 20 maj kl. 12.

Klädvisningar Fredag 20 maj kl. 14 och 16, lördag 21 maj kl. 12, 14 och 16

Sätergläntans butik håller öppet med bokpresentation av Monica Langwe lördag 21 maj kl 12-14.

KORTA UTBILDNINGAR

Inspireras av allmogemåleri

Måla, tryck och brodera med Helena Bratt, 19-23 juni

Med enkla tryck och broderitekniker som inte kräver avancerad utrustning eller förkunskaper inspireras vi av bl a allmogemåleri. Mer information och anmälan >>

Ung? Vill slöjda?

Kolla in våra sommarkurser för barn och ungdomar

Kan man väva en stol?

För barn 8-12 år. Tillsammans bygger vi stolar och pallar med natur- och återvinningsmaterial. Vi är mycket utomhus så att vi har plats att röra oss. Anmälan >>
 

Kuliss, karaktär och rekvisita

För barn 8-12 år. På ett lekfullt sätt skapar vi sydda, vävda, broderade och på andra sätt sammansatta karaktärer, kulisser och rekvisita till en dockteater som vi hittar på tillsammans. Anmälan >>


Smide

För ungdomar 13-15 år. Elda i ässjan, smid en kapsylöppnare, grillpinnar och designa ett eget halssmycke med tvinnad läderrem. Anmälan >>

Medföljande vuxen går egen kurs samma datum. Barn bor på extrasäng i medföljande vuxens rum.

Täljfest 9-14 augusti

I augusti går Täljfest av stapeln på Sätergläntan. Veckan börjar med kurser 9-11 augusti där kursledarna kommer från hela världen. Därefter följer Täljfesthelg där vi möts kring täljning med kniv, yxa och andra skärande verktyg i workshops, föreläsningar, demonstrationer och mycket mer. Täljfest är både för dig som är inbiten träentusiast såväl som för dig som är lite nyfiken och vill lära dig mer. Kurser och workshops finns på alla nivåer, från nybörjare till avancerad.

Du finner mer information och anmäler dig via vår hemsida: http://www.saterglantan.com/aktuellt/evenemang/taljfest-2016/

Om du är intresserad av att tälta, har vi ett begränsat antal tältplatser under Täljfesthelgen 12-14 augusti. Maila till taljfest@saterglantan.se för mer information.

DISTANSUTBILDNINGAR

Intervju med Lise Skoug Obel

som studerar Analys och rekonstruktion, väv på distans 

I april träffade vi Lise Skoug Obel från Lillehammer, en av deltagarna i distansutbildningen Analys och rekonstruktion, väv. Den hålls under 2016 med fyra träffar på Sätergläntan. Lärare är Marie Ekstedt Bjersing.

Vad rekonstruerar du?

Jeg gjør en rekonstruksjon av et håndvevd stoffet i en norsk bunad fra Gausdal som tilhører Maihaugen på Lillehammer i Norge. Bunaden ble antageligvis sydd mellom 1930 og 1950 og var da igjen en rekonstruksjon av to 1700-talls skjørt.

Ovan till vänster: Foto gjennom lupe av for å dokumenter innslagtetthet i originalen. Skalaen til høyre viser 1,5 cm. Ovan till höger: Mikroskopbilde av originaltekstilen, forstørret ca. x 200. Gjennom mikroskopet kan jeg se ullfibre i garnet, se at renningstråden er totrådig, S-spunnet, innslaggarnet er entrådig og at renningsgarnet har en tvinningsgrad på ca 30°.

Båda bilder ovan: Lise Skoug Obel

Hur har du utfört analysen? Fann du något intressant under analysens och rekonstruktionens gång?

Jeg har studert og dokumentert tekstilen i lupe og mikroskop for å bestemme trådtettheter, garnkvaliteter, garntykkelse og -spinn, dokumentert binding, mønster osv. i fotos og beskrivelser. Utifra dette har jeg valgt noen garnkvaliteter og bestemt en systematikk for å prøve ut forskjellige trådtettheter og kvaliteter i en prøvevev. 

Museet har ikke datert bunaden og det er heller ingen proveniens eller historie om drakten. Jeg har forsøkt å gi en datering utifra min analyse og gjennom bruk av draktteori, lokalhistorie, samfunns- og kulturhistorie. Jeg synes det er kjempesepennende hvordan dette igjen gir nye perspektiver på analysen av tekstilen.

Ovan: Foto av prøver etter 1. og 2. prøvevev. Dette var mitt hjemmearbeid etter 1. samling på Sätergläntan. Bild: Lise Skoug Obel.

Vad har du lärt dig hittills på kursen Analys och rekonstruktion och hur kan du använda dig av kunskaperna?

Jeg har lært så mye! Jeg lærer meg analyse- og dokumentasjonsmetoder, jeg lærer meg å jobbe systematisk og forskende til utprøving og valg før en rekonstruksjon, -  uansett om det er en gammel eller ny tekstil jeg vil rekonstruere.   For meg personlig har det også gitt økte kunnskaper i veving og materialkunnskap generelt. Det har gitt meg inspirasjon og nye rammer og mål for mitt vevearbeid.

Du kan läsa mer om det plagg Lise rekonstruerar på Ditigalt museum: http://digitaltmuseum.no/011021917078?query=gausdalsbunad&pos=0

Nästa omgång av Analys och rekonstruktion, väv kommer att ske under våren 2017. Om du är intresserad kan du anmäla intresse på vår hemsida så får du ett meddelande när vi öppnar ansökningsomgången: http://www.saterglantan.com/butik/utbildning/analys-och-rekonstruktion-vav/

SÄTERGLÄNTANS BUTIK

Nyhet i butiken! Monica Langwes bok "Papper och stygn". Monica kommer till vårutställningen och presenterar boken 21 maj kl 12-14 i Sätergläntans butik - välkomna!

Butikens öppettider i sommar

Lördag 25 juni-lördag 13 augusti
Måndag-onsdag 11-18
Torsdagar 11-19 (23 juni öppet till kl 16)
Fredagar-lördagar 11-16

Workshops

Onsdagar v 26-30 kl 14-17 i Vävstugan (vid butiken). Program och anmälan publiceras inom kort på vår hemsida.


Öppen slöjdverkstad

Torsdagar i v 26-30 kl 14-17 - ingen anmälan! Barn och vuxna är välkomna.

Besök gärna vår nätbutik: http://www.saterglantan.com/butik

Mer information via e-post butiken@saterglantan.se och telefon 0247-402 73.
Hitta till Sätergläntans butik via Google Maps. Välkomna!

Sätergläntan
Butiken
Utbildningar
Hemsida
Email
Copyright © 2016 Sätergläntan, All rights reserved.


avanmäl dig från nyhetsbrevet    uppdatera dina uppgifter 

Email Marketing Powered by MailChimp