Copy
Problemer med at læse dette nyhedsbrev? Klik her  

Jul for hjemløse

Poul Johansen fra den sydsjællandske forening Arsarnerit har i år arrangeret jul for hjemløse og andre, der ikke har nogen at fejre julen sammen med. Arrangementet finder sted juleaften i Ajamut fra klokken 16.

Poul Johansen fortæller, at han har haft tanken om juleaften for hjemløse og ensomme i nogle år:

- Jeg vil gerne give dem, der ikke har råd og ikke har deres familier omkring sig i julen, mulighed for at mødes og hygge sig med andre grønlændere juleaften. Op mod jul, hvor der skal være ekstra på kistebunden, kan det være svært for mange. Især nu i dagens Danmark, hvor der er indført kontanthjælpsloft, siger han.

Det Grønlandske Hus har sponsoreret juleænder til julemiddagen og lægger gratis lokaler til. Alle er velkomne, og det er selvfølgelig gratis at deltage. (Foto: Susanne Nilsson/Flickr)

Inuit, samer og aboriginals samarbejder om designmanifest


Syv unge australiere af aboriginal afstamning var med, da der i tirsdags var workshop i København omkring oprindelige folks design. Projektet hedder Was.Is.Always og har til formål at udarbejde et manifest for, hvordan designere på en respektfuld måde kan lade sig inspirere af oprindelige folks kulturelle mønstre, teknikker og håndværk, uden at det betragtes som kulturelt tyveri.

Det er noget af en rejse, de unge australiere har været på. Flere af dem har aldrig været uden for Australien før eller været udsat for vinterkulde. Nu har de først besøgt Nordsverige, derefter Nuuk, og herefter videre til København.

I hvert af de tre lande er der blevet afholdt en workshop, som samlet skal munde ud i formuleringen af det internationale manifest. I København blev workshoppen afholdt på KEA, og projektet blev efterfølgende præsenteret i Det Grønlandske Hus. Både grønlandske og samiske designere deltog i workshoppen.

 

God stemning til Nina-arrangement


Det var for fulde huse og høj stemning, da Nina Kreutzmann Jørgensen præsenterede sin novellesamling Hun står i Nordenvind (Milik Publishing) sidste uge i Det Grønlandske Hus. Omkring 90 mennesker var mødt op for at høre Nina læse op fra den nye bog og synge og spille nogle af de nye numre fra albummet af samme navn som bogen.

Det er første bog fra Ninas hånd, og første gang hun synger på dansk. Selv har hun beskrevet, at hun som dansksproget grønlænder nu har indset, at det er ok at elske sit modersmål – også selv om det ikke er grønlandsk. Bogen og cd’en kan købes i boghandlen i Det Grønlandske Hus. 

Ord og is i to nye udstillinger


Den 1. december åbner to nye spændende udstillinger i Det Grønlandske Hus.

Ordet-(Assiliaq) er skabt i fællesskab mellem kunstneren Lisbeth Karline Poulsen og forfatteren Niviaq Korneliussen med afsæt i sprogdebatten i Grønland. Den består af installationer, fotografier, digte og videokunst blandet med skrevne medier.

Varm is er en fotoudstilling med billeder af den efterhånden verdensberømte Ilulissat Isfjord. Det er journalisten og fotografen Anne Mette Ehlers, der taget billederne, som kan ses som et anderledes forsøg på at vække den enkeltes engagement i forhold til klimaforandringer.

Udstillingerne vises i vores udstillingslokale og Ajamut frem til slutningen af januar.

Hans Lynges erindringer
i ny udgave


Grønlands store maler Hans Lynge udgav i 1981 sin erindringsbog Grønlands indre liv. Hans Lynge, der var født i 1906, skildrer i bogen sine barndoms- og ungdomsår i Nuuk i tiden omkring første verdenskrig og senere sin tid som seminariestuderende.

Forlaget Atuagkat genudgiver nu Grønlands indre liv, og det markeres med en bogpræsentation i Det Grønlandske Hus den 24. november kl. 17. Oprindelig bestod udgivelsen af to bind, men i den nye udgave er de samlet i ét. Bogen er rigt illustreret med Hans Lynges egne værker.
 

Plads i Indre By Lokaludvalg


Direktør Leise Johnsen er indtrådt som fast medlem af Indre By Lokaludvalg. Lokaludvalget er et af 12 lokaludvalg i Københavns Kommune. Det fungerer som bindeled mellem borgerne i de forskellige bydele og Borgerrepræsentationen. Udvalget skal skabe dialog og rådgive kommunen om sager med særlig betydning for indre by.

Leise har tidligere været suppleant i udvalget, men har fået fast plads, efter at et af de andre medlemmer trak sig fra udvalget. Udvalget holdt i sidste uge møde i Det Grønlandske Hus.

Socialafdelingen vil hjælpe de unge


Socialafdelingen har udvidet deres tilstedeværelse på Amager. Det sker som følge af forlydender fra deres samarbejdspartnere om, at der skal være flere socialt udsatte unge fra Grønland, som færdes i miljøet.

Da det ikke er unge mennesker, som har været i kontakt med huset, forsøger afdelingens medarbejdere John Dalager og Leoma Andreassen nu med en ekstra fremstrakt hånd på Herbergscentret Sundholm, Sundholmsvej 16.

John vil fortsat være til stede i sygeplejeklinikken mandage mellem 8 og 10, som han plejer, og fremover vil Leoma også være på Sundholm mandage klokken 8-11.

 

Årets julekoncerter


Salget til årets julekoncerter er nu startet. Den traditionelle Nordatlantiske Julekoncert finder sted i Helligåndskirken den 10. december klokken 17. Billetterne koster 100 kroner og kan købes i vores boghandel.

Den grønlandske tenor Josef Josefsen synger koncert i Ajamut den 16. december klokken 17. Billetterne koster 120 og kan ligeledes købes i vores boghandel. Hvis man hellere vil høre Josef synge i Helsingør (eller høre ham to gange), så kan det også lade sig gøre. Den 17. december synger han i Kulturværftet. Billetter til denne koncert købes på hjemmesiden kuto.dk.
 

Julen er hjerternes tid


Smør sangstemmen og find saksene frem. Vi holder julehygge med juleklip og fælles julesang den 26. november kl. 13-17. Vi stiller papir og skabeloner til rådighed, og der sælges kaffe, the og kager. Alle er velkomne – store som små, fingernemme og fummelfingrede. Dette arrangement er gratis.

Der er mere for de fingernemme den 6. og 7. december, når papirfletduoen PaperMatrix afholder workshop i juleflet for viderekomne. Workshoppen varer 3 timer og koster 200 kroner. Billetter kan købes frem til den 2. december på biletto.dk.
 

Største julemarked nogensinde


Aldrig har julemarkedet været så stort, som det bliver i år. Kulturmedarbejder Panerak Møller måtte i gang med tegninger over huset og små papirskabeloner af borde for at finde plads til alle boder. Og det lykkedes heldigvis – inklusiv de 11 der var blevet skrevet på venteliste i første omgang.

Det betyder, at der bliver 40 spændende boder at gå på jagt iblandt, når vi slår dørene op for julemarkedet den 10. december kl. 11-16 og 11. december kl. 11-17.
 

Jette Bang for finnerne


Husets direktør Leise Johnsen var i sidste weekend et smut i Helsinki i forbindelse med at den nordiske kulturinstitution Kulturkontakt Nord satte fokus på Grønland.

Her holdt hun et oplæg om Grønland for et veloplagt publikum med udgangspunkt i Jette Bangs film Inuit.

Bistandsværger på dagsordenen


Den nyansatte bistandsværgekoordinator, Susanne Jensen, mødtes sammen med direktør Leise Johnsen sidste uge med direktøren for Grønlands Kriminalforsorg Naaja Nathanielsen. På mødet drøftede de bl.a. processen omkring flytningen til det nye lukkede fængsel i Nuuk og det fremtidige arbejde omkring bistandsværgerne i Grønland.

Bøger under juletræet?

Der er masser af gode bud på spændende boggaver til under juletræet i vores boghandel her op til jul.

Blandt andet sælger vi nu Buuarsikkuts årshæfte af Robert Holmene, den smukke jubilæumsbog om kunstnersammenslutningen Kimik redigeret af Tupaarnaq Rosing Olsen, Min barndom i Grønland, hvor tolv kendte personer fortæller om det at vokse op i Grønland, og Nina Kreutzmann Jørgensens novellesamling samt cd Hun står i nordenvind.

Eller hvad med kreabogen Nuannaraarput – Vi elsker eller den nye kogebog Nerisagut – Vores mad, som er skrevet af unge fra Nanortalik og Tasiilaq? Til børnene er et godt bud synge- og spillebogen Nipilersorta! af Naja Rosing-Asvid. Man kan også stadig købe årets tre grønlandskalendere.

 

ADRESSE


Løvstræde 6
Postboks 1042
1007 kbh. k

Tlf.: +45 33 91 12 12
Fax: +45 33 15 75 90

CVR-nr.: 47337828
Email: illu@sumut.dk
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra Det Grønlandske Hus Kbh? Afmeld her
This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Det Grønlandske Hus KBH · Løvstræde 6 · København K 1152 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp