Copy
Problemer med at læse dette nyhedsbrev? Klik her  

Anders Lund Madsen for fulde huse

Det var for et stuvende fuldt Ajamut, at tv-værten og entertaineren Anders Lund Madsen 11. januar fortalte om sine oplevelser i Ittoqqortoormiit. Faktisk var der så mange der mødte op, at nogle af tilskuere måtte nøjes med at stå ude i gården og kigge ind gennem vinduerne.

Anders Lund Madsen tilbragte en måned i Ittoqqortoormiit i sommer 2015. Det blev til fire tv-udsendelser, som blev vist på DR1 i efteråret.

Under foredraget beskrev Anders Lund Madsen Ittoqqortoormiits beboere som meget modige. Han fortalte også, at han arbejder på at komme tilbage til Ittoqqortoormiit om vinteren eller foråret, så han kan opleve forholdene, når byen er dækket af sne.

Der har efter tv-programmerne været stor debat på de sociale medier omkring det sidste program i serien, hvor Anders Lund Madsen berørte emnet selvmord. Derfor var det en af de ting, som han blev spurgt om fra aftenens tilhørere. Anders Lund Madsen forklarede, at han oplevede, at selvmord var en del af virkeligheden i Ittoqqortoormiit, og derfor følte han at det var nødvendigt at komme ind på det.

Det var Kultur- og Informationsafdelingens medarbejder Karola Pike, der stod for arrangementer og varetog rollen som konferencier. Hun er selv fra Ittoqqortoormiit.

Læs Sermitsiaqs reportage fra foredraget her.

Hold øje med kommende arrangementer på www.sumut.dk og facebook
 

De første ansøgninger til uddannelserne

Selv om ansøgningsfristen til uddannelserne i Danmark først er den 1. marts, er de første ansøgninger allerede ved så småt at komme ind til Uddannelsesafdelingen, hvor uddannelsesmedarbejderne Pia Rosing Heilmann og Bente Olsvig tager imod dem. Der er allerede kommet 22 ansøgninger.
 
- Hellere i god tid end i sidste øjeblik, lyder det gode råd fra Pia Rosing Heilmann.
Hun minder om at fristen på den koordinerede tilmelding er 1. marts, og ansøgninger til uddannelser på særlige vilkår, under særordningen og til den internationale bachelor, IB, er 15. marts.

Vær opmærksom at Københavns Universitet i januar 2016 har besluttet, at der ikke optages nye studerende på Eskimologi og Arktiske Studier.
 
Det er også tid for de studerende, der allerede går på en uddannelse i Danmark, til at indsende den såkaldte studieaktivitetsdokumentation – udskrifter af eksamener og fag. Den er en betingelse for særydelserne fra Selvstyret.
 
Uddannelsesafdelingen byder den 21. januar velkommen til syv ingeniørstuderende fra Artek i Sisimiut, der har gennemført de første tre semestre i Sisimiut, og skal tage resten af uddannelsen på DTU i Danmark.
 
Desuden sætter Pia Rosing Heilmann d. 4. februar kursen mod Nuuk, hvor hun skal afholde kursus i NTI, Center for National Vejledning, om ansøgningsprocedurer i forbindelse med uddannelse i Danmark.
 
Årets første nyuddannede tilknyttet Det Grønlandske Hus i København er Maliina Jensen, som kan kalde sig bachelor i psykologi samt teater og dans fra University of Wyoming i USA. Hun er nu jobsøgende.


 

Grønland er hot i folkeskolen

Det vælter ind med elever til Det Grønlandske Hus’ skoletjeneste.
 
Det er Kultur- og Informationsafdelingen, der står for skoletjenesterne, og her han man alene i januar måned besøg af 10 skoleklasser mod 6 året før. Der er også allerede booket 12 besøg til skoletjenester og rundvisninger i februar måned.
 
- Det er dejligt med den store interesse for Grønland i skolerne og på uddannelserne. Og så er det altid sjovt at se Grønland gennem elevernes øjne og blive udfordret af deres spørgsmål, siger kultur- og informationsmedarbejder Aviaaja Kleist Burkal.
 
Blandt elevernes kvikke spørgsmål kan nævnes:
- Er der kebab i Grønland?
- Kan isbjørnebukser komme i vaskemaskinen og i så fald på 40 grader eller kogevask? (drenge i 5. klasse) 

Qiperoq mediterer hver torsdag

Netværksstedet Qiperoq har siden december måned afholdt guidet meditation hver uge. Det foregår i udstillingslokalet som et tilbud til Qiperoqs brugere og medarbejderne i Det Grønlandske Hus. Det er daglig leder Ann Dorthe Lunde, der guider de mediterende.
 
Qiperoq holder stadig til i kælderlokalet under Det Grønlandske Hus, men der arbejdes ihærdigt på at finde nye lokaler. Lige nu er det nogle gode lokaler på Christianshavn, som er i kikkerten.

- Vi er meget grundige i vores jagt på lokaler, fordi det er vigtigt vi finder de helt rigtige faciliteter til blandt andet værkstedet, siger Ann Dorthe Lunde.
 
Aktiviteterne i Qiperoq for tiden omfatter lædersyning og perlesyning. Desuden arrangeres der ture ud af huset hver onsdag.

Svenske kunstnere bygger kunstnernetværk

Torsdag den 18. februar klokken 17-19 holder Det Grønlandske Hus fernisering på udstillingen TRE af de svenske kunstnere Tomas Colbengtson, Björn Krestesen og Jöran Österman.

TRE er både navnet på udstillingen og på kunstnergruppen. De tre kunstnere interesserer sig for hvad der sker med kunsten, når kunstneren bliver konfronteret med andre kulturer.

Udstillingen, der vises i Det Grønlandske Hus, blev i efteråret vist i Ilulissat og Nuuk og skal senere til Færøerne. TRE sigter på at skabe et kunstner-netværk mellem Grønland, Færøerne og Sverige, der kan hjælpe kunstnere med at lære mere om hinandens og deres egen kultur.

Læs mere her: www.3-art.se

ADRESSE


Løvstræde 6
Postboks 1042
1007 kbh. k

Tlf.: +45 33 91 12 12
Fax: +45 33 15 75 90

CVR-nr.: 47337828
Email: illu@sumut.dk
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra Det Grønlandske Hus Kbh? Afmeld her