Copy
Problemer med at læse dette nyhedsbrev? Klik her  

Film satte rekord på de sociale medier


Da De tre film Fald Til blev offentliggjort på Det Grønlandske Hus’ facebookside 28. april blev de et viralt hit uden lige.

Opslagene nåede ud til næsten 60.000 mennesker, og filmene er indtil videre set mellem 13.000 og 20.000 gange. Taget i betragtning af at der blot bor 56.000 mennesker i Grønland, er det et skyhøjt tal, og en absolut viral rekord for Det Grønlandske Hus i København. Måske også for Grønland i det hele taget.

De tre film, der er produceret af Emile Hertling Péronard og Jakob Søvndahl Skovaa for Ánorâk Film, har titlerne "Assigiinngissutsit" (Forskelle), "Naleqqussarneq" (Forståelse) og "Piareersimaffissat" (Forandringer). Se dem her.

et logo - fire huse


Et nyt logo fælles logo skal fremover markere fællesskabet og samarbejdet mellem de fire grønlandske huse i Danmark.

Logoet er skabt af designfirmaet Monokrom og er allerede så småt taget i brug i de fire grønlandske huse i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Farven er rød som i det grønlandske flag og formen, der ligner Grønland, ligger som et isfjeld i havet, ser man godt efter, kan man se, at toppen af isfjeldet er rettet til, så den ligner et hus, der symboliserer de grønlandske huse, som det synlige Grønland i Danmark.

Grønland på skoleskemaet


Den 9. maj lancerede Det Grønlandske Hus i København den nye webportal dagensgrønland.dk med undervisningsmaterialer om Grønland rettet mod danske skoleelever.

- Vi er rigtigt glade for at være med til at formidle nutidens Grønland med dette levende og dynamiske materiale der rækker ud til hele Danmark, og som også kan bruges i resten af Norden, siger Leise Johnsen, direktør i Det Grønlandske Hus i København.

Dagens Grønland er produceret i samarbejde mellem Forlaget Epsilon, Klio Aps og Det Grønlandske hus i København. Projektet er finansieret af Undervisningsministeriets Tips- og Lottopulje, Det Kongelige Grønlandsfond, Augustinus Fonden, Harboefonden, Brødrene Hartmanns Fond og Knud Højgaards Fond.

Kaffemik i Qiperoq


Qiperoq er kommet godt fra start i sine nye omgivelser på Langebrogade 6G på Christianshavn.

De nye lyse lokaler, hvor der er god plads til aktiviteter og fællesskab, er blevet indrettet. Qiperoq har også budt Lars Møller velkommen, som er ny aktivitetsmedarbejder på 15 timer om ugen. Lars Møller, der også er kunstmaler, er et kendt navn inden for grønlandsk kunst.

Aktiviteterne er i gang. Som noget nyt kan man være med i "Strikkefællesskabet", hvor Qiperoqs brugere strikker til gode formål. Det foregår hver mandag fra kl. 13-15. Strikkefællesskabet har besluttet at strikke til børn på krisecentre og børnehjem i Grønland samt børn i flygtningelejre.

For at fejre de nye lokaler holdes der åbnings-kaffemik torsdag den 26. maj kl. 13-16, hvor alle er velkomne.

Debat : er der plads til
kritik i grønland?


Det Grønlandske Hus sætter rammen for debat, når Markus E. Olsen den 30. maj klokken 17 besøger huset.

Under overskriften: Er der plads til kritik i Grønland? – vil Markus E. Olsen først sætte give sit indspark til debatten om udviklingen i Grønland. Herefter er der lagt op til debat.

Markus E. Olsen er uddannet teolog og indehaver af eventfirmaet Tarrarsorfik. Han er et kendt navn i den offentlige debat i Grønland.

Arrangementet er på grønlandsk.

lær at bruge hundepisk


I Grønland øver børnene sig fra de er helt små på at ramme sten og dåser med hundepisken. Og det samme scenarie vil udspille sig i gården ved Det Grønlandske Hus i Løvtræde 6, 25. maj klokken 17.

Her kan interesserede møde op og prøve kræfter med den grønlandske hundepisk under kyndig vejledning af slædekusken Marius Løvstrøm fra Upernavik.

Efter de første prøverunder er der piske-konkurrence om fine bogpræmier.

 

ny mand i retshjælpen


Der er et nyt ansigt hos Den Grønlandske Retshjælp i det Grønlandske Hus i København. Det er cand.jur. Lennart Frandsen, der fremover sidder klar til at hjælpe med juridisk rådgivning hver tirsdag klokken 15.30-17.00.

Retshjælpen tilbyder gratis (anonym) rådgivning og lettere sagsbehandling til personer med tilknytning til Grønland. Man kan møde op eller ringe til Retshjælpen inden for åbningstiden tirsdag på 33 38 15 99. Retshjælpen har dog lukket henover sommeren fra 21. juni til 14. august.

Efterskoleelever på sightseeing

 
De sjællandske efterskoleelever var onsdag til fællestræf i København. Det var uddannelsesvejledningen i Det Grønlandske hus, der stod for arrangementet.
 
Programmet bød blandt andet på havnerundfart, besøg på Amalienborg, Københavns Domkirke,Den Jødiske Synagoge i Krystalgade og spisning på  restaurant Ankara.
 
Det var en lille sluttet skare af efterskoleelever, der hyggede sig i København, men det satte ikke en dæmper på hyggen, fortæller uddannelsesvejleder Pia Rosing Heilmann. I alt 13 havde valgt at takke ja til invitationen ud af Sjællands 25 efterskoleelever fra Grønland. Der startede 42 efterskoleelever, da skoleåret startede, men dette år har været præget af stort frafald.

udstilling: livet i pituffik


I godt 5 år har Bettina Ovgaard arbejdet på Pituffik, Thule Air Base i Nordvestgrønland og derudover rejst rundt i distriktet. Gennem fotoudstillingen Thule Air Base – mørke tider og lyse sider, som kan ses i Det Grønlandske Hus i København fra den 8. juni til den 5. august, giver hun os et indblik i livet på et ualmindeligt arbejdssted i den smukke, men barske arktiske natur.

Ferniseringen finder sted dagen inden, den 7. juni klokken 17-19 og indledes med et foredrag af Bettina Ovgaard.

foredrag om idealisten


Onsdag den 15. juni klokken 17 fortæller filminstruktør Christina Rosendahl om sit arbejde med spændingsfilmen Idealisten, der havde premiere sidste år. 

Filmen handler om bombeflystyrtet ved Thule-basen i 1968 og den politiske skandale, det afstedkom. Filmen følger journalisten Poul Brinks kamp for at finde frem til sandheden bag styrtet og opbevaringen af atomvåben i Grønland, der ellers var erklæret atomvåbenfrit område.

Kunst med sjæl

Brugerne af Qiperoq er med, når Næstved Kulturforening i weekenden den 21. og 22. maj slår dørene op for kunstmessen "Kunst med sjæl". Her vil man blandt andet kunne se et udvalg af de kunstværker, som er blevet skabt i værkstederne i Qiperoq.

ADRESSE


Løvstræde 6
Postboks 1042
1007 kbh. k

Tlf.: +45 33 91 12 12
Fax: +45 33 15 75 90

CVR-nr.: 47337828
Email: illu@sumut.dk
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra Det Grønlandske Hus Kbh? Afmeld her