Copy
Problemer med at læse dette nyhedsbrev? Klik her  

Rundbordssnak om studerende

Regeringens stramninger på SU’en rammer også de grønlandske studerende i Danmark. Det var emnet for en rundbordssnak mellem IA’s folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen, uddannelsesvejlederne fra de fire grønlandske huse – fra København deltog Pia Rosing Heilmann, direktør i Det Grønlandske Hus Leise Johnsen og studerende fra Avalak sidste uge.

For halvandet år siden blev den såkaldte fremdriftsreform gennemført, der skulle sørge for, at studerende kommer hurtigere gennem deres uddannelse. Uddannelsesafdelingen i Det Grønlandske Hus i København mærker så småt effekterne af reformen nu – med enkelte studerende, der har svært ved at leve op til de strammere krav. Derfor blev udgangen på mødet, at der nu skal iværksættes en undersøgelse blandt de studerende i Danmark, der skal give et landsdækkende billede af problematikken.

Under en pause i rundbordssnakken gik mødedeltagerne ud for at overvære de studerendes demonstration på slotspladsen mod forslaget om nedskæringer i SU’en. På billedet er det (fra venstre): Uddannelsesvejleder Marianne B. Jensen, politisk konsulent Jens Heinrich, Pam Stach fra Avalak, folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen, direktør i Det Grønlandske Hus Leise Johnsen og Avaruna Mathæussen fra Avalak.

Nina debuterer som forfatter

Den kendte grønlandske sangerinde Nina Kreutzmann Jørgensen er snart aktuel med det nye album Nina: Hun står i nordenvind, og som den helt store overraskelse udgiver hun samtidig en novellesamling. Hver novelle og hver sang handler om en fiktiv kvinde fra Grønland, Island, Færøerne og Danmark. Novellerne er illustrerede af kvindelige kunstnere fra de fire lande.

Bogen, der er udgivet på forlaget Milik, præsenteres i Det Grønlandske hus den 12. november klokken 20, hvor Nina også vil optræde med nogle af de nye sange. Der er gratis entré.


 

Nye ansigter i huset


Der er for tiden mange mennesker rundt om bordet, når der er morgenmøde i Det Grønlandske Hus. Det skyldes, at vi for tiden har hele tre ekstra personer tilknyttet huset i diverse praktikforløb; noget som huset har tradition for at tilbyde, når det kan lade sig gøre.

Susan Eklund (tv.) er kultursociolog og coach og arbejder på at sammensætte et forløb i coaching rettet mod husets frivillige kræfter. Antropolog Christina Bytofte er i sit praktikforløb tilknyttet integrationsprojektet Ilik, hvor hun arbejder med ekstern kommunikation om projektet. Og Ulla Rask Petersen (th.) er som sygeplejeske tilknyttet netværksstedet Qiperoq med fokus på sundhed og sunde vaner.

Hvordan oplevede du fødestedskriteriet?

Fødestedskriteriet sikrede tilkaldt arbejdskraft i Grønland højere løn end folk født i Grønland mellem 1964 og 1990. Reglerne var meget forhadte og skabte splid imellem danskere og grønlænderne på arbejdspladserne i Grønland, fordi de ofte ikke fik samme løn for samme arbejde.

Nu vil Forsoningskommissionen skrive en rapport om fødestedskriteriet. Som input til rapporten er der afholdt debataftenen v./Jakob Janussen i Sisimiut, Aasiaat og Nuuk om emnet, og nu har kommissionen også indbudt til debat i De Grønlandske huse i Odense og Aalborg samt her i København. Debatten i København finder sted den 31. oktober klokken 17-18.30.

 

Vis mig dine fanger


I 2018 får Grønland sit første fængsel – eller lukkede anstalt, som den kaldes. Allerede før det første fængsel slår dørene op, er Grønland det hårdest straffende land i Skandinavien med et fangetal, der er blandt de højeste i Europa.

Annemette Nyborg Lauritsen, som er lektor på Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet, har studeret sociale kendetegn ved den grønlandske fangebefolkning, og hvordan det grønlandske velfærdssamfund håndterer den del af befolkningen.

Det kan man høre meget mere om, når hun holder foredrag under titlen ”Vis mig dine fanger…” – Et portræt af den indespærrede del af Grønlands befolkning”. Det foregår i Det Grønlandske Hus den 25. oktober klokken 17-18.30

Kortgave til væresteder

Tage Schjøtt fra Sagamaps var forleden forbi Det Grønlandske Hus for at donere en stak grønlandskort. John Dalager fra Socialafdelingen tog imod. Efter planen skal kortene fordeles rundt på væresteder og herberg i København, hvor de socialt udsatte grønlændere holder til. Så bliver det nemmere at pege og forklare, hvis man vil fortælle om sin hjemby.

 

Kalendersalg starter

Vi har allerede startet salget af årets Grønlandskalendere. Der er i år tre at vælge imellemmed billeder af fotograferne Rolf Müller, Otto Motzfeldt og Jan Bøgsted.
 

ADRESSE


Løvstræde 6
Postboks 1042
1007 kbh. k

Tlf.: +45 33 91 12 12
Fax: +45 33 15 75 90

CVR-nr.: 47337828
Email: illu@sumut.dk
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra Det Grønlandske Hus Kbh? Afmeld her
This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Det Grønlandske Hus KBH · Løvstræde 6 · København K 1152 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp