Copy
Jaargang 14 nummer 3

Woord van welkom

In deze nieuwsbrief hebben we aandacht voor karate nieuws en mooie karate gerelateerde activiteiten! Op de kalender staan onder andere prachtige karate clinics, interessante opleidingen, cursussen tot KBN scheidsrechter, wedstrijden en meer! Zo zijn in april diverse leuke clinics voor KBN-leden. Ook blikken we terug op de prachtige seminars van Olympisch, Wereld en Europees Kampioene Sandra Sanchez en Jesus del Moral. 

Lijkt het jou leuk om het karate eens vanuit de kant van de scheidsrechter te bekijken? Dan is de scheidsrechterscursus iets voor jou! Daarnaast stelt onze nieuwe Vertrouwenscontactpersoon zich voor. Ook geven we in deze nieuwsbrief meer informatie over een leuke lidmaatschapsactie, het gratis aanvragen van een VOG en topsport activiteiten. 

Heb je karate-gerelateerd nieuws dat een plekje in deze nieuwsbrief verdient? Dan horen wij dat graag! Stuur ons een mail via info@kbn.nl, dan nemen wij spoedig contact op.

Volg ook onze Social Media kanalen Facebook en Instagram om direct op de hoogte te worden gehouden van al het karate-gerelateerde nieuws. 

Veel leesplezier!

Facebook
Instagram
Twitter
Website
YouTube

Van de bestuurstafel

Beste leden, 

We hebben maart een mooie maand gehad, met clinics van Sanchez en een mooi (en drukbezocht) Vanentoernooi. Het is inmiddels april en de kalender staat weer vol met karate-activiteiten en ook mei kent een goed gevulde kalender.

Als bestuur zijn we blij dat we weer veel activiteiten (mede) kunnen organiseren voor onze sport en al onze leden. Dit over de volle breedte. Karate is weer helemaal terug.

Zo wordt er ook hard gewerkt wordt om ook onze scheidsrechtersgroep te versterken. Zo zijn er iedere maand cursussen voor hen. We hopen er dan ook op dat we meer enthousiaste nieuwe scheidsrechters bij wedstrijden mogen verwelkomen. Immers, zonder scheidsrechters, geen wedstrijd.

Graag tot ziens bij een van onze activiteiten. 

Ronald van Oostrom
Secretaris KBN

Breedtesport

Karate activiteiten

De komende maanden staan er veel verschillende karate activiteiten op de kalender! Zo organiseren we in april 3 karate clinics met diverse onderwerpen, is er een KBN scheidsrechterscursus en doen onze topsporters mee aan diverse toernooien in het buitenland. In mei worden er speciaal voor de breedtesporters wedstrijden in Nederland georganiseerd! Lees hieronder meer informatie over de karate activiteiten van de komende maanden!

KBN Karate Clinic: Sandra Sanchez

Op 19 en 20 maart gaven Sandra Sanchez en Jesús del Moral kata clinics in Zoetermeer. KBN-selectieleden en KBN-leden hebben genoten van de inspirerende clinics. Tijdens de clinics werd onder andere het bewegen vanuit ontspanning behandeld, en gaven ze tips hoe je kunt trainen voor een wedstrijd. 

>> Bekijk een sfeerimpressie

Scheidsrechterscursussen

De Nederlandse scheidsrechterscommissie van de KBN nodigt geïnteresseerden van harte uit om aanwezig te zijn bij de scheidsrechterscursus kata en kumite! De cursus is voor (aspirant) Vanen en KBN-scheidsrechters, geïnteresseerde coaches, sporters en andere geïnteresseerde leden. De eerstvolgende cursus:

Wil jij een scheidsrechterscursus bij jou in de buurt of op jouw vereniging organiseren? Neem dan contact met ons op! 

>> Lees meer

KBN Clinic: Karate voor ouderen

Op 10 april vindt een KBN clinic speciaal voor de oudere karateka plaats! De clinic Karate voor Ouderen wordt gegeven door Michiel Commandeur. Het is Michiels stellige overtuiging dat karate iets te bieden heeft voor jong en oud. Michiel gaat in deze actieve clinic aan de slag met de oudere karateka’s.

>> Lees meer

Online Clinic: Karate Beweegbingo

Ben jij karateka en op zoek naar een gemakkelijke manier om thuis je karate te oefenen? Of ben je karate-leraar en wil je je leerlingen helpen om thuis hun vaardigheden bij te houden? Dan is de online clinic over de Karate Beweegbingo iets voor jou! 

Dit is een initiatief van de KBN in samenwerking met Kaihatsu Karate-do. De clinic is online op zaterdag 23 april 2022 van 11.00 tot 12.00 uur. De clinic is gratis te volgen voor alle KBN-leden! 

>> Lees meer

KBN Clinic: Kata = Kumite

"Kata is ook Kumite, het een kan niet zonder begrip van de ander.”, aldus KBN Voorzitter en leraar Eddy Marques. De kracht van een goede Kata zit hem onder andere in de juiste combinatie van techniek en begrip van de technieken en bewegingen. De clinics zijn voor alle stijlen en toegankelijk vanaf groene band. 

>> Lees meer

KBN Strijd der Elementen Cup

Veel (jonge) karateka’s vinden het fantastisch om wedstrijden te doen. Eerder waren er alleen vanentoernooien (instap niveau) en de (O)NK’s (topsport niveau). Daar komt met de Strijd der Elementen Cup verandering in. Speciaal voor karateka's met weinig wedstrijdervaring van 8 t/m 17 jaar, organiseren wij de Strijd der Elementen Cup!

Op 15 mei vindt de eerste wedstrijd plaats, dus schrijf je snel in! 

>> Lees meer

Topsport

Selectie EJK bekend

Van 17 t/m 19 juni 2022 vinden in Praag, Tsjechië, de Europese Kampioenschappen Karate voor cadetten, junioren en u21 plaats. De KBN heeft 15 sporters geselecteerd om aan dit EJK deel te nemen! De selectie bestaat uit 13 kumite sporters en 2 kata sporters.

>> Lees meer

Kata selectie krijgt les van Sandra Sanchez

Op 19 maart kregen onze kata selectieleden de unieke kans om les te krijgen van Olympisch, Wereld en Europees kampioene Sandra Sanchez en haar coach Jesus del Moral. De aanwezige selectieleden hebben genoten van de inspirerende clinics!

>> Bekijk de sfeerimpressie

Kumite selectietrainingen in Rotterdam

Vanaf april kan de KBN, samen met andere vechtsportbonden, gebruik maken van de faciliteiten van het Nationaal Vechtsportcentrum in Rotterdam. Vanaf 3 april zijn daarom onze kumite selectietrainingen verplaatst naar het Vechtsportcentrum in Rotterdam. 

>> Lees meer

Lynn geselecteerd voor World Games

Karateka Lynn Snel is door de WKF geselecteerd om deel te nemen aan The World Games 2022 Birmingham! Wij feliciteren Lynn van harte met deze prachtige prestatie, en wensen haar heel veel succes!

>> Lees meer

Opleidingen

Dojo Assistenten geslaagd

Op 6 maart deden de cursisten voor de opleiding KBN Dojo Assistent mee aan het praktijkexamen lesgeven. Hier werd onder andere getoetst hoe zij omgaan met de karateka’s, lessen kan assisteren op de juiste manier en kan zorgen dat de les veilig verloopt. Alle 16 cursisten zijn geslaagd voor dit praktijkexamen!

>> Lees meer

Bondserkenning Peter Lewerissa

Op dinsdag 15 maart werd Peter Lewerissa bij zijn les verrast met een KBN bondserkenning tot Leraar! Naast dat Peter Lewerissa al jarenlang zelfstandig lesgeeft in Lemmer en hij vele zwarte banders heeft opgeleid, is hij ook een vele jaren vaste kracht als KBN scheidsrechter en examinator bij danexamens.

Wij willen Peter Lewerissa van harte feliciteren met deze verdiende erkenning tot bondserkend leraar!

>> Lees meer

KBN Opleiding Assistent Leraar

Op 20 maart 2022 zijn we gestart met de opleiding tot Assistent Leraar Karate-do. Bij de opleiding tot Assistent Leraar wordt er gefocust op het assisteren bij activiteiten, begeleiden bij wedstrijden of vaardigheidstoetsen, en het geven van trainingen of lessen. De cursisten krijgen lessen van onder andere Boy Muilwijk, Erik Hein en Jan Bloem. 

>> Lees meer

KBN Bijscholing: 4 inzichten over trainerschap

De KBN organiseert op 18 juni een interessante scholing die geschikt is voor elke trainer-coach die openstaat voor persoonlijke groei. 

Tijdens deze scholing krijg je handvatten om sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

Overig nieuws

Nieuwe Vertrouwenscontactpersoon: Chris van Dam 

Een veilig sportklimaat

In het kader van veilig sporten, is er binnen de Bond een aanspreekpunt voor meldingen of vragen die gaan over grensoverschrijdend gedrag (GOG)*. Binnen de KBN is dit de Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Vanaf 1 april hebben wij een nieuwe VCP. De VCP is gemakkelijk te benaderen, biedt een luisterend oor, en is onafhankelijk en neutraal (zit dus ook niet in het bestuur of in commissies).

Over mijzelf :
“Mijn naam is Chris van Dam. Mijn passie voor sport en mijn kracht in ondersteunende gespreksvoering komen samen in deze functie. Ik heb Bewegingswetenschappen gestudeerd, waarbij ik mij tijdens de Masteropleiding heb verdiept in de sportpsychologie. Een veilig en gezond sportklimaat staat bij mij hoog in het vaandel. Ik lever hieraan graag mijn bijdrage door mij voor zo veel mogelijk sportbeoefenaars in te zetten.”

Waarvoor kunt u bij mij terecht?
“Als VCP ben ik bereikbaar als eerste aanspreekpunt of luisterend oor. Het kan zijn dat u in aanraking komt met GOG, of dat u hiervan heeft vermoedens in uw omgeving. Hiervoor kunt u bij mij terecht en ik kan dan helpen bij het bepalen van eventuele vervolgstappen. Ook kunt u mij als sparringpartner vragen bij onderwerpen die binnen het kader ‘veilig sporten’ vallen. Denk hierbij aan agressie, pesten, intimidatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook bijvoorbeeld medicijngebruik en matchfixing vallen onder GOG. Op de site van de KBN staat meer informatie over veilig sporten, GOG en de verschillende mogelijkheden om dit te melden.”

*Grensoverschrijdend gedrag (GOG) in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non-verbale, digitale of fysieke zin, die:

  • door de persoon die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren;
  • als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten;
  • plaatsvindt onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het beoefenen van de sport en waarin de spelregels of reglementen niet voorzien.

Lidmaatschapsactie

Voor alle nieuwe leden en herinschrijvers die zich in maart of april van dit jaar aanmelden, hebben we een mooi cadeau!

Zij krijgen namelijk een prachtige, handige karate poster gratis*! Op deze poster staan onder andere de veelvoorkomende karate standen, stoten en trappen. Ook de Japanse nummers één tot en met tien, die vaak worden gebruikt in lessen, staan hierop. Een must voor alle (beginnende) karateka’s!

* Zolang de voorraad strekt

Klik hier om je direct in te schrijven!

BVL Fighting

Deze maand heeft een nieuwe karatevereniging zich bij de KBN aangesloten! BVL Fighting (Bushido Van Leeuwen Fighting) staat onder leiding van Bart van Leeuwen. Bart heeft een klein gedeelte van Sportschool Bushido, dat onder leiding staat van Ries van Toorn, overgenomen. 

Wij willen Bart van harte verwelkomen bij de KBN en wensen hem veel succes met zijn karatevereniging! 

Gratis VOG voor vrijwilligers bij verenigingen

Wij vinden het belangrijk dat onze sportscholen hun vrijwilligers stimuleren om een VOG aan te vragen.
Vrijwilligers op de club kunnen er gratis een aanvragen als de vereniging is aangemeld voor de gratis VOG-regeling voor vrijwilligers. NOC*NSF heeft een handige toolkit gemaakt voor vrijwilligers en verenigingen. 

>> Lees meer

KBN Agenda

Lid worden van de KBN? Klik hier om je in te schrijven!
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Het lidmaatschap van de KBN is een jaarlidmaatschap, lopend van 1 januari tot en met 31 december. Opzeggen kan via info@kbn.nl of schriftelijk, één maand voor het einde van het kalenderjaar (dus vóór 1 december). Je bent zelf verantwoordelijk voor uitschrijving bij de KBN. Opzegging bij de sportschool betekent niet automatisch opzegging bij de KBN. De opzegging is pas geldig wanneer er door de KBN per mail of post een bewijs van opzegging is afgegeven. Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap.
Copyright © 2022 Karate-do Bond Nederland, Alle rechten voorbehouden.