Copy
Jaargang 14 nummer 6

Woord van welkom

In deze digitale Taiko hebben we aandacht voor karate nieuws en mooie karate gerelateerde activiteiten! Zo vindt in juli de derde KBN Strijd der Elementen plaats! Wil je je verdiepen in het lesgeven? Neem dan deel aan de interessante bijscholing "4 inzichten over trainerschap"! Ook blikken we vooruit op de activiteiten na de zomer en neemt KBN scheidsrechter Kees Langeberg de leden mee in zijn motivatie om scheidsrechter te worden, en zijn traject richting de EKF licentie. 

Heb je karate-gerelateerd nieuws dat een plekje in deze nieuwsbrief verdient? Dan horen wij dat graag! Stuur ons een mail via info@kbn.nl, dan nemen wij spoedig contact op. Volg ook onze Social Media kanalen Facebook en Instagram om direct op de hoogte te worden gehouden van al het karate-gerelateerde nieuws. 

Veel leesplezier!

Facebook
Instagram
Twitter
Website
YouTube
Email
Webshop

Van de bestuurstafel

Beste leden en karateka’s,

We hebben afgelopen weekend een algehele ledenvergadering gehad waar we gelukkig een nieuwe KBN bestuurder unaniem gekozen konden toevoegen aan ons team, Curt Hagendoorn. Ook zijn onze penningmeester Joost Grundeken en secretaris Ronald van Oostrom unaniem herkozen voor een volgend termijn. Omdat Joost uitkijkt naar een andere bestuurlijke uitdaging gaat hij maximaal nog 1 jaar door. Dat geeft ons de gelegenheid om minimaal een net zo goede vervang(st)er te vinden. Dus wie durft het stokje over te nemen? 😉
Ook hebben we een succesvol en goed bezocht clinicweekend gehad in Zoetermeer met Olympisch Kampioen Sandra Sanchez en Jesus del Moral! 
Wat ons betreft voor herhaling vatbaar, en hopelijk zijn er dan wat meer karate docenten die aanwezig zijn, want hier kon iedereen wat van leren. Het ging namelijk om de trainingsvormen die vanaf beginner tot vergevorderd karate kan toepassen. 
Op naar de volgende KBN activiteit. Ik heb er alweer zin in. 

Met vitale groet,

Eddy Marques 
Voorzitter KBN

Even voorstellen: Curt Haagedoorn

En dan opeens krijg je de kans toe te treden tot het KBN bondsbestuur. Alleen maar omdat je je aanbood als vrijwilliger: ‘kan ik misschien iets voor jullie doen’? Na een lange studie “Master in Martial Arts” vroeg ik mij al snel af wat een volgende stap zou kunnen zijn op mijn Karate-pad. Karatedo heeft mij in ruim 40 jaar veel gegeven en het gevoel kwam op of ik op een of andere manier iets zou kunnen terug geven. Maar hoe dan, en aan wie dan? 
 
Een gevleugelde uitspraak van John F. Kennedy was: “ask not what your country can do for you, but ask what you can do for your country”. Nu is die uitspraak wat zwaarwichtiger dan hetgeen ik voor ogen heb, maar de kern van de boodschap is wel duidelijk. Dus ik  mailde de voorzitter van de KBN, Eddy Marques, en vroeg of ik ergens mee zou kunnen helpen. Na het opsturen van mijn CV kwam al snel een mogelijke bestuursfunctie ter sprake. Dat had ik niet helemaal verwacht, maar kansen die voorbij komen, kan je laten gaan, óf pakken. Dat laatste dus voor mij.

Als beginnend Karateka -eind jaren `70-  las ik de Taiko natuurlijk, het toen net nieuwe bondsblad, met in de eerste jaren vaak bijdragen van o.a. Fred Royers en Rob Zwartjes. Allebei iconen in het Nederlandse Karate, ieder op hun eigen manier. De één wat praktischer ingesteld, de ander wat filosofischer. In Martial Arts heb je beide aspecten nodig en de parallel met concreet Karate is duidelijk: soms gewoon knokken (op de tatami als sport of meer als bunkai of zelfverdediging) en soms ben je meer bezig met de inhoudelijke kant van Karate, de morele en ethische aspecten, het zelfontwikkelingstraject. Of het helpen ánderen zichzelf te ontwikkelen vanuit een leraar of coach-functie. Karatedo is voor iedereen.

Karatedo kent heel veel facetten en ieder kiest in de loop van de tijd zijn of haar eigen voorkeuren. Niets moet, veel kan. Van oorsprong ben ik een Kyokushinkai Karateka, maar dat is toeval. Gewoon de eerste Karateschool in de buurt (toen Hillegom) waar ik binnen stapte samen met een vriend. En hoewel mijn hart nog steeds uitgaat naar deze stijl, want inhoudelijk past het wel goed bij mij, weet ik inmiddels, en al lang eigenlijk, dat het ‘allemaal Karatedo’ is. Vrijwel alle grootmeesters waar ik van gelezen heb, onafhankelijk van welke stijl, stellen dat Karate vooral bedoeld is om door aanhoudende training een beter mens te worden dan dat je daarvoor was. Beter dan anderen? Nee absoluut niet, maar dat is een ander verhaal, voor een andere keer.

Het is soms wat dubbel: door goed te leren knokken, leer je meer over jezelf en vooral ook dat het werkelijke (straat-)gevecht eigenlijk niet zo leuk is. Niet hetgeen waar je graag naar streeft. Maar de Romeinen stelden al: ‘si vis pacem, para bellum’: als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog. Vrijer geïnterpreteerd: wil je rust om je heen en in jezelf, wees dan weerbaar. Daar zit veel waarheid in.

De komende maanden ga ik mijn best doen om iedere Taiko een stukje te schrijven. Aan onderwerpen geen gebrek! Nu alleen nog kijken of ik een min of meer logische volgorde kan aanbrengen in de onderwerpen die ik kies. Of, als de lezers, jullie dus, graag een bepaald thema iets meer belicht willen zien: laat mij maar weten. Dan zal ik eens kijken wat ik daar over heb, of over kan vinden.

Tot slot, in de recente ALV heb ik beloofd dichter op de KBN leden (clubs) te willen gaan zitten. De eerste afspraken zijn al gemaakt inmiddels!

Curt Haagedoorn

Breedtesport

Terugblik Strijd der Elementen - Eindhoven

Op zondag 19 juni was de tweede Strijd der Elementen in Eindhoven, speciaal voor karateka's met weinig tot geen wedstrijdervaring. We kijken terug op een prachtig toernooi voor alle deelnemende karateka's. Veel dank gaat uit naar Sportcentrum Elhatri voor alle ondersteuning! 

>> Bekijk de sfeerimpressie

Terugblik KBN Clinics Sandra Sanchez

Op 25 & 26 juni waren Sandra Sanchez en Jesus del Moral weer in Nederland voor inspirerende clinics! Zij gaven 4 clinics aan jeugd en senioren, waarbij de nadruk lag op het bewegen en enkele kata's. 

>> Bekijk de foto's

KBN Strijd der Elementen - Apeldoorn

De derde Strijd der Elementen is op zondag 10 juli in Sporthal Mheenpark te Apeldoorn! Karateka’s van 5 t/m 17 jaar met weinig tot geen wedstrijdervaring kunnen deelnemen in kata en kumite categorieën. Inschrijven kan nog een paar dagen! 

>> Lees meer

Karate op de World Police & Fire Games

De internationale spelen voor personeel van politie, brandweer, douane en dienst Justitiële Inrichtingen worden dit jaar voor het eerst in de geschiedenis in Nederland gehouden. 

Duizenden politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers uit 70 verschillende landen zullen meedoen aan de WPFG 2022. Zij zullen actief zijn in maar liefst 63 sportonderdelen, waaronder ook KARATE! Zien we jou ook in Rotterdam Ahoy?

>> Lees meer

KBN Karateweekend

Save the date! Op 17 & 18 september 2022 vindt het KBN Karateweekend plaats! Dit weekend komt in de plaats van de Dag van het Karate en de Jeugdkaratedag. Karateka's van jong tot oud, en van beginner tot ervaren, kunnen dit weekend genieten van interessante clinics. 

>> Meer informatie

Topsport

Terugblik EJK 

Van 15 t/m 19 juni vonden in Praag de Europese Kampioenschappen voor cadetten, junioren en u21 plaats. De KBN had 13 kumite en 2 kata sporters uitgezonden naar dit eindtoernooi. Robin van Wezel (kumite +59kg) en Ricardo Franken (kumite -68kg) wisten het EK brons te veroveren in Praag! 

>> Bekijk het volledige verslag

World Games

Op 8 en 9 juli vindt in Birmingham (VS) de World Games plaats! Namens de KBN zal karateka Lynn Snel  deelnemen aan dit prestigieuze toernooi. Lynn zal deelnemen in de categorie kumite dames -61kg. Zij wordt begeleid door KBN bondscoach Virgil Fisser. De karatewedstrijden vinden plaats op 8 en 9 juli 2022 in het Birmingham-Southern College. Lynn haar wedstrijden beginnen op 9 juli.

>> Lees meer

ONJK - Dutch Open for Youth 2022

Op 8 & 9 oktober organiseert de KBN weer de Dutch Open for Youth - Open Nederlands Jeugd Kampioenschappen 2022! Vorig jaar namen meer dan 600 deelnemers uit 8 landen deel aan dit evenement. Karateka's van 5 t/m 20 jaar uit alle landen kunnen meedoen aan dit prachtige topsport evenement! Inschrijven is mogelijk t/m 23 september 2022 via Sportdata. 

>> Lees meer

Opleidingen

KBN Opleiding Leraar

Na de zomer gaan we weer starten met de opleiding tot Leraar Karate-do! Bij de opleiding tot Leraar Karate-do wordt er gefocust op het afnemen van vaardigheidstoetsen, het aansturen van het sportkader, het organiseren van activiteiten, het coachen bij wedstrijden en het geven van trainingen of lessen. De cursisten krijgen lessen van onder andere Boy Muilwijk, Erik Hein en Jan Bloem. 

>> Lees meer

KBN Bijscholing: 4 inzichten over trainerschap

De KBN organiseert op 13 augustus een interessante scholing die geschikt is voor elke trainer-coach die openstaat voor persoonlijke groei. Tijdens deze scholing krijg je handvatten om sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

Scheidsgerecht

Kees Langenberg EKF Kumite Judge B

Tijdens de EJK in Praag behaalde KBN scheidsrechter Kees Langenberg in één keer zijn EKF licentie 'kumite judge B'! Aan het behalen van een dergelijke licentie gaat een heel traject vooraf. Kees neemt onze leden graag mee in zijn motivatie om scheidsrechter te worden, en zijn traject richting de EKF licentie. 

Overig nieuws

KBN lidmaatschapsactie!

Vanaf 1 juli heeft de KBN een lidmaatschapsactie voor alle nieuwe leden die zich willen aansluiten bij de KBN. Alle nieuwe leden en herinschrijvers die zich vanaf 1 juli inschrijven voor het lidmaatschap bij de KBN krijgen 50% korting op de contributie voor 2022!

Inschrijven bij de Karate-do Bond Nederland kan gemakkelijk via onze website. Kies bij het lidmaatschap vervolgens voor de juiste contributiegroep. De 50% korting op de contributie voor 2022 wordt automatisch verrekend.

Lid worden van de KBN? Klik hier om je in te schrijven!

Oproep: Vrijwilligers Taiko

Sinds enige tijd is de KBN overgestapt van een fysiek nieuwsblad, de Taiko, op een digitale nieuwsbrief. Echter zijn er nog steeds karateka's die graag een fysieke Taiko willen ontvangen. Wil jij meedenken over het opzetten van een fysieke Taiko? Neem dan contact met ons op! 

KBN Agenda

Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Het lidmaatschap van de KBN is een jaarlidmaatschap, lopend van 1 januari tot en met 31 december. Opzeggen kan via info@kbn.nl of schriftelijk, één maand voor het einde van het kalenderjaar (dus vóór 1 december). Je bent zelf verantwoordelijk voor uitschrijving bij de KBN. Opzegging bij de sportschool betekent niet automatisch opzegging bij de KBN. De opzegging is pas geldig wanneer er door de KBN per mail of post een bewijs van opzegging is afgegeven. Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap.
Copyright © 2022 Karate-do Bond Nederland, Alle rechten voorbehouden.