Copy
Jaargang 14 nummer 4

Woord van welkom

In deze digitale Taiko hebben we aandacht voor karate nieuws en mooie karate gerelateerde activiteiten! Op de kalender staan onder andere prachtige karate clinics, interessante opleidingen, cursussen tot KBN scheidsrechter, wedstrijden en meer! Zo zijn de komende twee maanden diverse leuke clinics voor KBN-leden, en starten we met de KBN Strijd der Elementen! 

Lijkt het jou leuk om het karate eens vanuit de kant van de scheidsrechter te bekijken? Dan is de scheidsrechterscursus iets voor jou! Ook geven we in deze nieuwsbrief meer informatie over het Jeugdfonds Sport en Cultuur, nieuwe aansluitingen bij de KBN en diverse topsport activiteiten. 

Heb je karate-gerelateerd nieuws dat een plekje in deze nieuwsbrief verdient? Dan horen wij dat graag! Stuur ons een mail via info@kbn.nl, dan nemen wij spoedig contact op. Volg ook onze Social Media kanalen Facebook en Instagram om direct op de hoogte te worden gehouden van al het karate-gerelateerde nieuws. 

Veel leesplezier!

Facebook
Instagram
Twitter
Website
YouTube
Email
Webshop

Van de bestuurstafel

Beste leden en karateka’s,

We mogen weer met elkaar sporten. Wat een verademing om het enthousiasme te zien van iedereen die lekker fysiek bezig kan zijn met clubtrainingen, dangraden trainingen, special seminar trainingen, leraar opleiding en op de diverse toernooien.  Nu is het zaak om samen nog meer activiteiten te bieden aan alle leden. Hierdoor kunnen alle karate scholen in Nederland ook weer in de breedte groeien.
Als bestuur zijn we daar ook druk mee, om te zoeken naar alternatieve wedstrijden (strijd der elementen) om ook de beginnende karateka’s ervaring op te laten doen. Die mogelijkheid om te oefenen was er onvoldoende. Over de vorm kan je natuurlijk twisten maar een begin is gemaakt en we kunnen dan ook kijken of dit goed werkt. Wat ik een mooi streven vind is dat we samen met alle platformen en leden iedere week een leuke activiteit kunnen aanbieden in de breedste zin. 

Wat ook hoort bij het besturen is besluiten nemen die niet altijd welgevallig zijn maar wel nodig om een probleem op te lossen. Via de wandelgangen, verwarmingsbuizen of de taiko drums komen er diverse berichten bij mij terecht over hoe het komt dat het bestuur bepaalde besluiten neemt. Eén bericht hiervan is waarom verplichte scheidsrechters eisen voor toernooien. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Het gehele bestuur werkt voor alle leden en nemen ook de verantwoordelijkheid. Dat doen we juist om problematieken die heel lang zijn blijven liggen aangepakt moesten worden. We moeten dat ook samen doen anders kan het niet. We zijn een vereniging waarin we niet alleen kunnen blijven consumeren, maar waar iedereen mee moet doen. 

Als vereniging hebben we referees nodig om toernooien te kunnen draaien. En zonder toernooien hebben ook de clubs minder activiteiten te bieden aan de leden. En zonder breedtesport kom je ook nooit tot topsport. Niemand kan dit allemaal alleen. Motiveer daarom ook je eigen vrijwilligers en sporters om als referee in te stappen. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau blijven scheidsrechteren. Niet iedereen heeft ambities om international te worden. En dat hoeft ook zeker niet. Als er betere oplossingen zijn staat het bestuur altijd klaar om dit te bespreken, zodat we nog sneller de huidige situatie kunnen doorbreken. Laten we vooral zoeken naar oplossingen die alle leden in de breedte dienen. 

Met vitale groet,

Eddy Marques 
Voorzitter KBN

Breedtesport

Karate activiteiten

De komende maanden staan er veel verschillende karate activiteiten op de kalender! Zo organiseren we in mei de eerste Strijd der Elementen wedstrijd, speciaal voor onze karateka's met weinig wedstrijdervaring, is er een KBN scheidsrechterscursus en doen onze topsporters mee aan diverse toernooien in het buitenland. In juni vinden de danexamens plaats én is er een interessante bijscholing! Lees hieronder meer informatie over de karate activiteiten van de komende maanden!

KBN Strijd der Elementen Cup

Speciaal voor alle karateka’s die nog niet veel wedstrijdervaring hebben, organiseren we de KBN Strijd der Elementen!

De eerste Strijd der Elementen is op zondag 15 mei 2022 in Sporthal Zuilen te Utrecht! Karateka’s van 5 t/m 17 jaar met weinig tot geen wedstrijdervaring kunnen deelnemen in kata en kumite categorieën. Inschrijven kan nog een paar dagen! 

>> Lees meer

Scheidsrechterscursussen

De Nederlandse scheidsrechterscommissie van de KBN nodigt geïnteresseerden van harte uit om aanwezig te zijn bij de scheidsrechterscursus kata en kumite! De cursus is voor (aspirant) Vanen en KBN-scheidsrechters, geïnteresseerde coaches, sporters en alle leden. De eerstvolgende cursus:

>> Lees meer

The Open Peppercup

Op zondag 22 mei 2022 zal het KBN OAV toernooi The Open Peppercup plaatsvinden! Inmiddels zijn de eerste voorbereidingen gestart, en hopen we dat de Peppercup 2022 net zo succesvol gaat worden als de voorgaande edities. Het evenement vindt plaats in Sportcentrum Landstede te Zwolle. Schrijf je snel in voor dit toernooi via Sportdata

KBN Clinic: Ouder & Kind karate

Op zondag 29 mei geeft Annelies Bouma een clinic voor ouder en kind karate! Bij de clinic van Annelies kunnen karate kids (van 6 t/m 13 jaar) hun ouders, verzorger, opa of oma meenemen voor een les in de karate basis technieken, én andersom!

>> Schrijf je nu in!

KBN Clinic: Fundamentele Martiale Bewegingskwaliteiten

Zaterdag 18 juni verzorgt Jan Bloem een unieke clinic! Jan geldt als topexpert op het gebied van martiale bewegingskunsten. Deze clinic geeft je inzicht in de bewegingskwaliteiten die voorafgaan aan de technieken in karate, en heeft als doel heeft als doel je efficiënter (beter, gezonder) en effectiever (meer effect) te leren bewegen.

>> Schrijf je nu in!

KBN Clinic: Sandra Sanchez

De KBN is ontzettend vereerd dat Olympisch, Wereld en Europees Kampioene Kata Sandra Sanchez en haar trainer Jesus del Moral wederom kata clinics komen geven in Nederland. Zowel op zaterdag 25 juni als op zondag 26 juni zijn de clinics opengesteld voor alle karateka’s!

>> Schrijf je nu in!

KBN Clinic: Sem Schilt

Op 2 juli geeft Sem Schilt karate clinics speciaal voor KBN-leden! Sem heeft een fullcontact karate Kyokushin sportschool, en geldt als de meest succesvolle zwaargewicht-kickbokser aller tijden. Recentelijk is zijn sportschool aangesloten bij de KBN, en geeft hij graag zijn karate kennis door aan KBN-leden!

>> Meer informatie

Topsport

Selectie EK bekend

Van 25 t/m 29 mei 2022 vinden in Gaziantep, Turkije, de Europese Kampioenschappen Karate voor senioren plaats. De KBN heeft 7 sporters geselecteerd om aan dit EK deel te nemen! De selectie bestaat uit 5 kumite sporters, en 2 kata sporters.

>> Lees meer

Nieuwe bondstrainer voor kumite jeugd

Met ingang van 1 mei 2022 zal Annelies Bouma de KBN Bondstrainer voor onze kumite jeugdselectie worden! Annelies volgt Rene Smaal op, die na 4 jaar zal stoppen met het geven van de bondstrainingen voor de jeugd. We zijn Rene ontzettend dankbaar voor zijn inzet als trainer de afgelopen jaren, en hopen dat alle selectieleden veel van hem hebben geleerd! De KBN wenst Annelies veel succes toe als Bondstrainer!

>> Lees meer

ONJK - Dutch Open for Youth 2022

Op 8 & 9 oktober organiseert de KBN weer de Dutch Open for Youth - Open Nederlands Jeugd Kampioenschappen 2022! Vorig jaar namen meer dan 600 deelnemers uit 8 landen deel aan dit evenement. Karateka's van 5 t/m 20 jaar uit alle landen kunnen meedoen aan dit prachtige topsport evenement! Inschrijven is mogelijk t/m 23 september 2022 via Sportdata. 

>> Lees meer

KBN Coach cursussen

Coachen is meer dan alleen maar op de wedstrijdvloer aanwezig zijn, meer dan alleen je pupil naar een score schreeuwen. De KBN heeft daarom drie jaar geleden een KBN Coach cursus geïntroduceerd. Ook in 2022 worden er weer coach cursussen georganiseerd! De eerste mogelijkheid voor het volgen van een coach cursus is 15 mei. 

>> Lees meer

Opleidingen

KBN Opleiding Leraar

Na de zomer gaan we weer starten met de opleiding tot Leraar Karate-do! Bij de opleiding tot Leraar Karate-do wordt er gefocust op het afnemen van vaardigheidstoetsen, het aansturen van het sportkader, het organiseren van activiteiten, het coachen bij wedstrijden en het geven van trainingen of lessen. De cursisten krijgen lessen van onder andere Boy Muilwijk, Erik Hein en Jan Bloem. 

>> Lees meer

KBN Bijscholing: 4 inzichten over trainerschap

De KBN organiseert op 18 juni een interessante scholing die geschikt is voor elke trainer-coach die openstaat voor persoonlijke groei. Tijdens deze scholing krijg je handvatten om sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

Danexamens

KBN Danexamens

Op 12 juni 2022 staan de eerstvolgende KBN danexamens gepland! De danexamens vinden plaats bij Sporthal de Sypel te Harderwijk. Inschrijven kan t/m 11 mei 2022! Vul hiervoor het aanmeldformulier in en stuur deze, samen met de kopieën van het KBN Karatepaspoort, op naar het KBN Bondsbureau. 

Overig nieuws

Shin Ken Kai Lemmer

Deze maand heeft een nieuwe karatevereniging zich bij de KBN aangesloten! Shin Ken Kai Lemmer staat onder leiding van KBN Bondserkend Leraar Peter Lewerissa. 

Wij willen Peter van harte feliciteren met zijn eigen aansluiting bij de KBN en wensen hem veel succes met zijn karatevereniging! 

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Heeft een karateka of gezin geen geld voor de karatelessen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan helpen!
Samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur willen wij graag dat álle kinderen een karatevereniging kunnen kiezen, ook als er thuis geen geld is.

>> Lees meer

KBN Agenda

Lid worden van de KBN? Klik hier om je in te schrijven!
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Het lidmaatschap van de KBN is een jaarlidmaatschap, lopend van 1 januari tot en met 31 december. Opzeggen kan via info@kbn.nl of schriftelijk, één maand voor het einde van het kalenderjaar (dus vóór 1 december). Je bent zelf verantwoordelijk voor uitschrijving bij de KBN. Opzegging bij de sportschool betekent niet automatisch opzegging bij de KBN. De opzegging is pas geldig wanneer er door de KBN per mail of post een bewijs van opzegging is afgegeven. Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap.
Copyright © 2022 Karate-do Bond Nederland, Alle rechten voorbehouden.