Copy
Jaargang 13 - Special Olympische Spelen

Woord van welkom

In deze nieuwsbrief hebben we speciale aandacht voor een uniek moment in de karate wereld: Karate maakt op 5 augustus haar Olympisch debuut! In de prachtige Nippon Budokan, de spirituele thuisbasis van alle Japanse Martial Arts, worden van 5 t/m 7 augustus de Olympische karate wedstrijden gespeeld.

Helaas is er geen Nederlandse karateka in Tokio. Toch zijn deze Olympische Spelen uniek voor karate! Daarom organiseren we op 5, 6 en 7 augustus karate activiteiten bij het TeamNL Olympic Festival op het strand van Scheveningen! Doe jij ook mee?

Volg ook onze Social Media kanalen Facebook en Instagram om direct op de hoogte te worden gehouden van al het karate-gerelateerde nieuws.

Facebook
Instagram
Twitter
Website
YouTube
TeamNL Olympic Festival

TeamNL Olympic Festival

De Olympische Spelen van dichtbij meemaken? Dat kan! Als we niet naar Tokyo kunnen, dan halen we Tokyo wel naar Nederland! Vanaf 23 juli tot en met 8 augustus 2021 is het sportstrand van Den Haag omgetoverd tot een prachtig festival. Dé plek waar je sport kan doen, sport kijken en sport beleven.

Deze Olympische Spelen zijn uniek voor karate! Daarom organiseren we op 5, 6 en 7 augustus karate activiteiten bij het TeamNL Olympic Festival op het strand van Scheveningen! Er worden zowel reguliere karate clinics als aangepast karate (I-Karate) clinics gegeven! Doe jij ook mee?

5 augustus staat in het teken van ‘Kata’, op 6 augustus geven de KBN bondscoaches clinics in het ‘Kumite’. Op de laatste dag wordt aandacht besteed aan het I-Karate, het aangepast karate voor mensen met een beperking. Op 5 en 6 augustus zijn wij te vinden bij de Boksring, de clinics van het I-karate zijn op het Johan Cruyff Court.

>> Lees meer

Karate op de Olympische Spelen

Programma

De Olympische karate wedstrijden zijn van 5 t/m 7 augustus. Op donderdag 4 augustus vindt de loting plaats. Op 5 en 6 augustus beginnen de wedstrijden om 10:00u lokale tijd, 03:00u Nederlandse tijd. Zaterdag beginnen de wedstrijden om 14:00u lokale tijd, 07:00u Nederlandse tijd.

Donderdag 5 augustus
    Kata dames (10:00u 🇯🇵, 03:00u 🇳🇱)
    Kumite heren -67kg (12:05u 🇯🇵, 05:05u 🇳🇱)
    Kumite dames -55kg (17:00u 🇯🇵, 10:00u 🇳🇱)

Vrijdag 6 augustus
    Kata heren (10:00u 🇯🇵, 03:00u 🇳🇱)
    Kumite dames -61kg (12:28u 🇯🇵, 05:28u 🇳🇱)
    Kumite heren -75kg (17:00u 🇯🇵, 10:00u 🇳🇱)

Zaterdag 7 augustus
    Kumite dames +61kg (14:00u 🇯🇵, 07:00u 🇳🇱)
    Kumite heren +75kg (16:50u 🇯🇵, 09:50u 🇳🇱)

>> Lees meer

Nippon Budokan

Alle Olympische karate wedstrijden worden georganiseerd in de Nippon Budokan. De Nippon Budokan wordt ook wel de spirituele thuisbasis van alle Japanse Martial Arts genoemd. Tijdens de Olympische Spelen van Japan in 1964 maakte de sport judo haar Olympisch debuut. De Olympische judo wedstrijden werden toen georganiseerd in de Nippon Budokan. De Nippon Budokan was ook het toneel van de eerste Wereld Kampioenschappen karate in 1970.

Japan organiseert in de Nippon Budokan vaak nationale kampioenschappen van diverse sporten als judo, karate, aikido en kempo. Ook worden er veel concerten georganiseerd.

Categorieën

In het totaal zijn er 82 deelnemers bij de Olympische karate wedstrijden, verdeeld over 8 categorieën. De karateka's kunnen deelnemen in kata (schijngevecht) en kumite (sparren). Voor het kumite zijn er drie gewichtscategorieën per geslacht. Dat leidt tot de volgende categorieën:

  1. Kata heren
  2. Kumite heren -67kg
  3. Kumite heren -75kg
  4. Kumite heren +75kg
  5. Kata dames
  6. Kumite dames -55kg
  7. Kumite dames -61kg
  8. Kumite dames +61kg

Wat is kata?

Kata is Japans voor 'vorm'. Kata is het schijngevecht, de deelnemer laat verschillende karate technieken zien tegen een virtuele tegenstander. Het is geen dans of theater, maar moet de traditionele karate waarden en principes bevatten. Het moet een realistisch gevecht uitbeelden met concentratie, kracht en de juiste impact van de technieken.

Wat is kata en welke regels zijn belangrijk? Bekijk deze video van de Wereld Karate Federatie (WKF) in het Engels.

Wat is kumite?

Kumite wordt ook wel omschreven als het 'sparren'. Bij kumite staan twee karateka's tegenover elkaar die defensieve en offensieve technieken uitvoeren om punten te verkrijgen. Punten kunnen worden gekregen door stoten, trappen en vegen. Bekijk onderstaande video voor de volledige uitleg.

Wat is kumite en hoe kan er gescoord worden? Bekijk deze video van de Wereld Karate Federatie (WKF) in het Engels.

Deelnemers

De Olympische karate deelnemers zijn gekwalificeerd op basis van onder andere de Olympische ranking of de resultaten bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Een volledig overzicht is hier te vinden.

In het totaal doen er 82 karateka's mee, 40 dames en 42 heren. Zij vertegenwoordigen 36 landen. Ook doen er twee atleten van het Internationaal Olympisch vluchtelingenteam mee. Er zijn 21 karateka's die deelnemen in de kata categorieën, 61 karateka's doen mee in de kumite categorieën.

>> Lees meer

Bekijk hier een overzicht van alle Olympische karateka's per categorie.

Waar zijn de karatewedstrijden te bekijken?

De Olympische karatewedstrijden worden uitgezonden via de Eurosport Player en Discovery+.

>> Lees meer

KBN Agenda

Lid worden van de KBN? Klik hier om je in te schrijven!
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Het lidmaatschap van de KBN is een jaarlidmaatschap, lopend van 1 januari tot en met 31 december. Opzeggen kan via info@kbn.nl of schriftelijk, één maand voor het einde van het kalenderjaar (dus vóór 1 december). Je bent zelf verantwoordelijk voor uitschrijving bij de KBN. Opzegging bij de sportschool betekent niet automatisch opzegging bij de KBN. De opzegging is pas geldig wanneer er door de KBN per mail of post een bewijs van opzegging is afgegeven. Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap.
Copyright © 2021 Karate-do Bond Nederland, Alle rechten voorbehouden.