Copy
Jaargang 14 nummer 7

Woord van welkom

In deze digitale Taiko hebben we aandacht voor karate nieuws en mooie karate gerelateerde activiteiten! We hebben in deze digitale Taiko speciale aandacht voor het KBN Karateweekend op 17 & 18 september! Dit wordt dé kick-off van het nieuwe karateseizoen, met tal van interessante clinics, trainingen en meer! 

Verder kijken we vooruit naar de diverse top- en breedtesportwedstrijden en de KBN opleiding tot Leraar Karate-do. Ook is in deze digitale Taiko een interessant artikel over het seniorenkarate te lezen. 

Heb je karate-gerelateerd nieuws dat een plekje in deze nieuwsbrief verdient? Dan horen wij dat graag! Stuur ons een mail via info@kbn.nl, dan nemen wij spoedig contact op. Volg ook onze Social Media kanalen Facebook en Instagram om direct op de hoogte te worden gehouden van al het karate-gerelateerde nieuws. 

Veel leesplezier!

Facebook
Instagram
Twitter
Website
YouTube
Email
Webshop

Van de bestuurstafel

Beste leden, Karateka’s en andere Budo liefhebbers, 
 
Wat is het toch een mooie zomer met veel gelegenheid om het leven meer buiten te laten plaatsvinden. Iets waar ik in ieder geval snel aan kan wennen. Dat er een onderliggende oorzaak is die zorgt voor de extra zonuren gaat voor nu misschien wat te ver om over uit te wijden.
Waar ik eigenlijk naartoe wil is dat we dit jaar een mooie gevulde activiteiten kalender hebben, de bond diverse mooie toernooien heeft georganiseerd en gaat organiseren, en er komt een mooi karateweekend aan in september. De KBN heeft duidelijk een stap naar voren gedaan in breedtesport activiteiten en zal dat ook blijven doen. Alleen nu zijn de aangesloten leden ook aan zet.

We willen graag meer OAV toernooien, vanen toernooien en andere activiteiten die ook door de verenigingen worden geïnitieerd. We hebben meer scheidsrechters en vrijwilligers nodig die een stap naar voren doen en helpen met de ondersteuning hiervan. De KBN is altijd bereid om hier over in gesprek te komen met iedere club en te faciliteren waar dat nodig mocht zijn zolang past binnen ons beleid. We willen de weg naar voren graag samen met jullie maken.

Dus heb je goede ideeën? Kom dan snel in gesprek want we beoefenen de mooiste martial art die in de breedte heel veel kan bieden. Maar ik daag jullie ook uit om out of de box te denken over mogelijkheden om de KBN de leukste, actiefste en grootste Martial Art bond van Nederland te maken! 

Met sportieve groet, 

Eddy Marques
Voorzitter KBN

KBN Karateweekend

KBN Karateweekend

Save the date! Op 17 & 18 september 2022 vindt het KBN Karateweekend plaats! Dit weekend komt in de plaats van de Dag van het Karate en de Jeugdkaratedag. Karateka's van jong tot oud, en van beginner tot ervaren, kunnen dit weekend genieten van interessante clinics. Hieronder worden enkele clinics uitgelicht. 

Bōjutsu

Bōjutsu wordt meestal geassocieerd met Okinawaanse Kobudō of met Japanse Koryū Budō. Bōjutsu is een van de kernelementen van klassieke krijgstraining. Duw-, zwaai- en slagtechnieken lijken vaak op bewegingen met lege handen, volgens de filosofie dat de bō slechts een verlenging van iemands ledematen is. In deze workshop oefenen we Sakugawa no kun met bunkai gumite.

Stijlplatform Kyokushinkai

Sergio Schouten zal namens het Kyokushinkai platform een clinic verzorgen. Het thema van de clinic is bunkai van Sepai. Sergio wordt bij de clinic ondersteund door Pieter, Björn en Lesley.

Stijlplatform Shotokan

De docentengroep van het platform zal onder leiding van Platform Vertegenwoordiger Ruud Bruinsma leuke thema’s verzorgen. Vast staat dat er kata en bunkai behandeld zullen worden.

Kobujutsu nichogama (dubbele zeis)

Doe mee met een les kihon, kata en kumite met de nichogama en krijg zo een goede indruk hoe er met deze mooie wapens gewerkt kan worden. De kama, zeis welke je nog steeds overal tegenkomt in Japan is een degelijk wapen, je ziet al snel de overeenkomsten met karate kata. 

Sem Schilt

Sinds december is Fight Game Academy van Sem Schilt aangesloten bij de KBN. Sem is als meervoudig K1 kampioen een groot voorbeeld voor vele vechtkunst beoefenaars. Hij geeft een interessante clinic met als thema "gevechts-combinaties vanuit het full-contact". 

Praktische zelfverdediging met Karate-do

In deze clinic oefenen we na een korte warming-up een aantal combinatietechnieken en gaan wij aan de hand van een aantal aanvallen die je buiten de Dojo zou kunnen tegenkomen, aan de slag met praktische zelfverdedigingen mét toepasbare tegenaanvallen. 

Kata-based impacttraining

Met kata-based impacttraining verken je toepassingen van bewegingen uit kata, met een partner die stootkussens vasthoudt. Daarbij wil je die toepassingen met volle intentie en impact uitvoeren, met toenemende weerstand van je partner. Zo ontdek je hoe je de bewegingen uit de kata kunt toepassen onder druk, op een veilige manier. En het is nog waanzinnig leuk ook.

En dat is nog niet alles! Bij het KBN Karateweekend zijn ook:
  • Een clinic Ouder & Kind karate door Annelies Bouma
  • KBN Bondscoach Anthony Boelbaai met een kumite clinic
  • Een scheidsrechterscursus door scheidsrechters Jaap Smaal & Michel Edel
  • En diverse andere stijlplatformen geven interessante clinics. 
Wil je als eerste op de hoogte worden gebracht van alle informatie van het KBN karateweekend, of alvast een plekje reserveren bij een van de clinics? Klik dan op onderstaande button! 
Klik hier voor meer informatie over het KBN Karateweekend!

Breedtesport

KBN Strijd der Elementen - Lemmer

De vierde Strijd der Elementen is op zondag 6 november in Sporthal De Hege Fonnen te Lemmer! Karateka’s van 5 t/m 17 jaar met weinig tot geen wedstrijdervaring kunnen deelnemen in kata en kumite categorieën. Schrijf je nu in! 

>> Lees meer

Topsport

ONJK - Dutch Open for Youth 2022

Op 8 & 9 oktober organiseert de KBN weer de Dutch Open for Youth - Open Nederlands Jeugd Kampioenschappen 2022!  Karateka's van 5 t/m 20 jaar uit alle landen kunnen meedoen aan dit prachtige topsport evenement! Inschrijven is mogelijk t/m 23 september 2022 via Sportdata. 

>> Lees meer

Opleidingen

KBN Opleiding Leraar

In oktober gaan we starten met de opleiding tot Leraar Karate-do! Bij deze opleiding wordt er gefocust op het afnemen van vaardigheidstoetsen, het aansturen van het sportkader, het organiseren van activiteiten, het coachen bij wedstrijden en het geven van trainingen. Inschrijven voor deze opleiding kan nog steeds! 

>> Lees meer

Overig nieuws

KBN lidmaatschapsactie!

Vanaf 1 juli heeft de KBN een lidmaatschapsactie voor alle nieuwe leden die zich willen aansluiten bij de KBN. Alle nieuwe leden en herinschrijvers die zich vanaf 1 juli inschrijven voor het lidmaatschap bij de KBN krijgen 50% korting op de contributie voor 2022!

Lid worden van de KBN? Klik hier om je in te schrijven!

Ouderenkarate

Het is natuurlijk helemaal niet nieuw dat ‘senioren’ aan Karate doen. Maar een aantal zaken vallen wel op in ons Karatedo-landschap. Als logisch gevolg van demografie: ofwel hier meer concreet vergrijzing van de Nederlandse bevolking, is er relatief een steeds groter aandeel van oudere Karateka`s te zien. 

Nu is de term ‘senior’ of 'oudere' best gevaarlijk. Wanneer ben je senior of oudere? En hoe ziet het ouderenkarate eruit? 

>> Lees meer

Boekpresentatie Robert Vernooy

Verreweg de meeste Karateka`s hebben wel een paar boeken over Karatedo in de kast staan. Af en toe komen er pareltjes voorbij; oude parels (denk aan de boeken van Donn Draeger) en natuurlijk nieuwe parels. Robert Vernooy, schrijver, vertaler én 4e dan Wado ryu Karateka, heeft een prachtig boek geschreven dat tot die parels mag worden gerekend:

Van de Weg naar de Straat – Krijgskunst als Levenskunst

>> Lees meer

Karate in de media

Dit keer in de rubriek "Karate in de media" het fantastische verhaal van de familie Kouwenhoven uit Zwijndrecht. Zij zijn een echte karatefamilie, waarbij maar liefst drie familieleden een zwarte band hebben! Lees hieronder het prachtige artikel over de familie Kouwenhoven. 

KBN Agenda

Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Het lidmaatschap van de KBN is een jaarlidmaatschap, lopend van 1 januari tot en met 31 december. Opzeggen kan via info@kbn.nl of schriftelijk, één maand voor het einde van het kalenderjaar (dus vóór 1 december). Je bent zelf verantwoordelijk voor uitschrijving bij de KBN. Opzegging bij de sportschool betekent niet automatisch opzegging bij de KBN. De opzegging is pas geldig wanneer er door de KBN per mail of post een bewijs van opzegging is afgegeven. Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap.
Copyright © 2022 Karate-do Bond Nederland, Alle rechten voorbehouden.